Mathieu van der Poel verslaat Wout van Aert in spectaculaire Wereldbeker Benidorm

zondag 22 januari 2023 om 16:12
Mathieu van der Poel verslaat Wout van Aert in spectaculaire Wereldbeker Benidorm

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft de Wereldbeker veldrijden in Benidorm gewonnen door Wout van Aert te verslaan in een sprint met twee. De eerste Spaanse Wereldbeker sinds 2011 werd afgewerkt op een ontzettend snel parcours en beslist in een spurt. Eli Iserbyt eindigde als derde. Laurens Sweeck was vierde en verzekerde zich zo van de eindzege in de Wereldbeker.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Op de korte startstrook was het Mathieu van der Poel die als eerste het veld in dook. Veel verschil kon hij niet maken op het snelle circuit. Daardoor was het peloton een lang lint in de openingsronde. In het technische deel door het bos, waar veel stenen en grind lagen, nam wereldkampioen Tom Pidcock het commando over met een vlammende versnelling.

Zes koplopers
De Brit hield het tempo erg hoog en sloeg een gaatje met Kevin Kuhn, Van der Poel, Eli Iserbyt, Wout van Aert en Laurens Sweeck. De verschillen bleven echter klein. In de tweede ronde dichtte MVDP het gat met Pidcock in het bos, waardoor de kopgroep van vier zich vormde. Iserbyt en Sweeck hingen aan het elastiek.

De grote afwezige was Michael Vanthourenhout, die afgelopen nacht ziek was geworden. Hij kon vanuit bed zien hoe de koplopers elkaar lange tijd in bedwang hielden. Op het snelle parcours moest je namelijk van goeden huize komen om een voorsprong te pakken, bleek ook al uit de wedstrijden bij de elite vrouwen en in de jeugdcategorieën.

foto: Cor Vos

Van der Poel en Van Aert versnellen
Toch probeerde Van der Poel in de vierde ronde (van de negen) weg te rijden. Het grootste slachtoffer daarvan was Pidcock, die moest lossen bij Van Aert, Iserbyt en Sweeck. Vooral in de zandbak was de Nederlandse alleskunner ijzersterk. Hij was een van de weinigen die soepel daar doorheen kwam. Even leek een tweestrijd tussen hem en Van Aert op de rol, maar in de zesde ronde kwamen Iserbyt, Pidcock en Sweeck toch weer aansluiten.

Op de lange, oplopende asfalt tussen de beide stadsparken probeerde Van Aert vervolgens in de zevende ronde een kloof te slaan. Van der Poel moest op zijn tanden bijten om het gat te dichten, maar dat lukte. Met moeite, dat wel. Op een zanderige strook gleed hij bijna onderuit, maar hij wist overeind te blijven. Daardoor gingen WVA en MVDP samen met voorlaatste ronde in.

Daarin temporiseerden de twee topfavorieten een beetje, waardoor Sweeck het gat kon dichten en ook Iserbyt in de buurt kwam. De leider in de Wereldbeker reed zelfs even weg, maar bij het ingaan van het laatste ronde waren de vier terug bij elkaar. Dat was voor Van Aert echter het sein om alles eruit te gooien. Hij zette de rest vol onder druk, maar Van der Poel kraakte niet. Sterker nog, die ging er vol tegenin, binnen de regels van het geoorloofde.

foto: Cor Vos

Spektakel tot op de streep
In het technische gedeelte door het bos nam Van Aert de kop, maar met de nodige risico’s dook Van der Poel voorbij in het gedeelte met stenen en grind. Iserbyt en Sweeck moesten een gaatje laten en toezien hoe Van der Poel en Van Aert er een heuse sprint-à-deux van maakten. Daarin nam de Nederlander de kop en dwong hij Van Aert de verkeerde kant op. Voor de kopman van Jumbo-Visma was het daardoor een onbegonnen zaak om nog langs Van der Poel te komen in de korte finishstraat.

Bekijk hier de uitslagen van de Wereldbeker Benidorm (ME)

Dit artikel delen:

58 Reacties

Taliesin 22 januari 2023 om 16:23

Wat een geweldige wedstijd zeg, echt een van de allerbeste van dit seizoen.
Fantastisch, die uitrem akties. Die steile heuvel op waar eerst Mathieu 2 keer ging, later ging Wout daar nog eens en kon alleen Mathieu mee. En dan ook nog eens een beestachtige laatste ronde van MVP.

Wat een rivaliteit zeg, echt ongekend. En een opsteker voor MvP om zo sterk terug te komen en hier de beste te zijn.

6
11 na 11 22 januari 2023 om 16:45

Van de beste dit seizoen? Dan heb jij de 2de helft van december op een eiland geleefd, vermoed ik. Op zich was dit wel spannend, maar het parcours was gewoon niet zwaar genoeg. Dat blijkt ook uit de achterstanden van Iserbyt, Sweeck en Kuhn.

2
Taliesin 22 januari 2023 om 21:01

Ik heb alle crossen gezien deze winter dus kan daar echt uitstekend over oordelen ;)

Ben t met je eens overigens dat het parkoers niet super selectief was waardoor de verschillen met anderen vrij klein bleven, echter aan de andere kant was het wel een zeer spannende wedstrijd waarin in flink wat ronden keihard geknald werd, en de strijd tussen MvP en WvA was wel zeer uitgesproken in deze wedstrijd, ging hard op hard.

Je moet ook meewegen in de totale tijdsverschilen dat ze af en toe de benen stil hielden en daardoor achtervolgers heel even lieten terugkomen.

1
Motta 22 januari 2023 om 16:36

Bedankt Eurosport.

6
wielervenn 22 januari 2023 om 16:48

Echt hè!

1
siepelstad 22 januari 2023 om 17:04

Precies dat

-1
Olly 22 januari 2023 om 17:41

Ja sneue actie van ES.

1

K. T. tannas

1
DeGroteMolen 22 januari 2023 om 18:34

Abonnementje nemen een idee?

-1
Taliesin 22 januari 2023 om 21:04

Eurosport en de NOS allebei hopeloos gefaald en niet alleen dat, ook nog om totaal onbegrijpelijke redenen. Eurosport hoeft niet per se die vrouwen tennispot te blijven uitzenden na al 16 uur coverage van de Aussie Open, en de NOS doet steeds weer werkelijk alles om geen veldrijden live te laten zien. Bizar gewoon.

2
Dikke Kater 22 januari 2023 om 17:03

Koop je Eurosport, zenden ze dames tennis uit.
In de gids staat ook wielrennen. Heel vreemd en misleidend.

6
Het Luipaard van Lent 22 januari 2023 om 17:58

Moet je hun player kopen. Daarin heb je de premium streams met cross.

1
Koers 22 januari 2023 om 16:21

Het is de vraag of de grote 2 goed zijn voor de cross (voor zowel voor als tegen zijn argumenten te verzinnen) maar voor crossen in het buitenland lijken ze me echt enorm positief. Volgens Jeroen 15k bezoekers, al meldde iemand in de chat dat er een 10k max was. In elk geval een flink aantal mensen.

5
Maillot à Pois 22 januari 2023 om 16:25

Natuurlijk wel heel veel overwinterende Belgen in dat publiek. Maar in Spanje (zij het voornamelijk Baskenland) worden best veel crossen georganiseerd, dus ook zonder grote 2 stelt het er toch wel iets voor.

1
Wheely 22 januari 2023 om 16:27

Die lui in de chat moet je niet te serieus nemen. ;-)

Sfeer was inderdaad prima daar in Benidorm zo te zien, op deze manier kan de cross wel een mooi rondreizend circus zijn.

1
Sjaak P 22 januari 2023 om 16:39

Moet je liefst wel twee crossen in hetzelfde weekend plannen in Spanje, anders rijden de toppers er maar eentje. In Zonnebeeke stond nu met alle respect een b-veld.

1
Cornelius 22 januari 2023 om 17:14

Ik vrees dat deze eerste editie ook de laatste zal zijn. Benidorm heeft hier veel geld in gestoken om het fietstoerisme in de winterperiode te bevorderen. Maar omdat het evenement (buiten Vlaanderen) niet op televisie te zien was, zal men naar alternatieve promotiecampagnes gaan zoeken waarmee de doelgroep wel bereikt kan worden.

0
Marveloke 22 januari 2023 om 16:18

Onze godenzoon wint!!!1 Dat geeft vertrouwen richting Hoogerheide. En precies 1:00:00 gereden

4
Arie den Blanken 22 januari 2023 om 17:31

Ik had liever gezien dat het de zonen van Adrie andersom zou zijn geweest dit weekeinde. David winnen gister en Mathieu vandaag 3e.

-2
Apemantus 22 januari 2023 om 16:14

Wederom een heerlijke laatste ronde. Tot het gaatje. Lekker voor het moraal om deze mee te pakken richting het WK.

3
Cyclejo Schwanen 22 januari 2023 om 16:15

Spanning tot het einde. Dit parcours mag wat mij betreft blijven. Spanning tot het einde bij de dames en de heren. Heerlijke sport gezien.

3
Romāns Vainšteins 22 januari 2023 om 16:17

Het was inderdaad meer een wegrit

-2
ChefSpijker 22 januari 2023 om 16:21

Een wegrit is niet zo technisch. De enige overeenkomst met een wegrit is de hoge snelheid. Deze had wel een hoge moeilijkheidsgraad. Het hoeven niet allemaal trage moddercrossen te zijn.

8
Wheely 22 januari 2023 om 16:22

Soort gravel criterium was het.

3
debarreman 22 januari 2023 om 16:28

Nog een paar kuipbochten erbij, technische tekeningen op te halen in Zandvoort.
Zo te zien erg droog al in Benidorm. Daardoor weinig mogelijkheden om onderscheid te maken op dit parcours.

0
Wheely 22 januari 2023 om 16:31

Misschien had iemand zijn zwembadje kunnen laten leeglopen.

0
Thijs E 22 januari 2023 om 16:37

Prachtige koers, maar buiten België alleen via een stream te volgen. ES blijft bij suf tennis en de NOS zendt nu ijshockey uit…

3
xistnc 22 januari 2023 om 16:39

Ja, de SRV-wagen en de schillenboer zijn ook niet langs geweest deze week.

Het was allemaal prima te volgen op Eurosport.

0
Thijs E 22 januari 2023 om 17:29

Waarom betalen voor een player als het al in je pakket zit op TV? Äls je hun programmering moet geloven tenminste..

2
xistnc 22 januari 2023 om 17:57

Het antwoord op die vraag wordt vandaag toch ruimschoots gegeven? Dan ben je niet afhankelijk van de willekeur wat er op de traditionele TV uitgezonden wordt. Naast diverse andere voordelen.

0
DeGroteMolen 22 januari 2023 om 18:41

Tennis is een wat grotere sport dan het veldrijden. Player aanschaffen. Ik heb genoten voor de 15 euro per maand.

-2
Gerard Dekker 23 januari 2023 om 10:14

Bij mijn IPTV-dealer had BE PLAY Sport een dagje verlof.
Ik baal er van dat ik het niet heb kunnen zien.

0
xistnc 22 januari 2023 om 16:38

Van Aert op basisconditie, Van der Poel op grinta. Mooie laatste ronde op het scherpst van de snede, vooral Mathieu. Aan het bijblijven van de twee pure crossers is af te lezen dat de Grote Twee nog niet helemaal top zijn. Daar moet nog wel wat bij voor het WK.

3
djerkson 22 januari 2023 om 19:06

Dat lag mi eerder aan het parcours. 0 modderstroken, 1 zandstrook. Op het moment dat een van beiden wel doortrok, hing de rest aan de rekker. Hopelijk is het WK wel wat meer ‘veldrijden’ dan dit parcours.

2
Olly 22 januari 2023 om 16:19

Wat eengevecht weer. Ik heb genoten :-)

2
11 na 11 22 januari 2023 om 16:47

Ik begreep de voorbeschouwing op Play Sports niet. Niemand die Van der Poel tipte, terwijl dit een parcours op zijn lijf gesneden was. Niet te zwaar, maar snel en technisch, met veel bochtenwerk.

2
Romāns Vainšteins 22 januari 2023 om 16:19

Mooie zege van MvdP die hier op deze razende ondergrond verschillende momenten een prima weerwoord had tov van de meer ontspannen beukende van Aert. Wist er steeds weer met een technische actie langs te glippen. Dit is toch zijn wapen en een heel voorname reden waarom juist de ronde van Vlaanderen zijn lijfkoers is.

van Aert ging wat hard de bocht uit en wilde er ook nog eens langs waar geen plek meer was. Goed dat hij inhield want anders had ie gelegen zeker weten.

1
wielervenn 22 januari 2023 om 16:47

Eens hoor. Maar ik zag Vdp in die klim toch ook aardig hard naar Van Aert rijden.

3
Het Luipaard van Lent 22 januari 2023 om 17:57

Inderdaad, MvdP reed gewoon het hardst die klim op.

1
Wieler-Joke 22 januari 2023 om 20:00

Ik zag toch vooral dat vdp dat kleine gaatje dicht kreeg maar bovenaan volledig tussen zijne kader hing. Ik denk dat Wout die inspanning nog wel een paar keer kon herhalen afgaande op zijn aangezicht, geen idee waarom hij dat niet deed.

-2
wielerlover 22 januari 2023 om 16:17

Behalve de winst zelf, eigenlijk geen verschil tussen beide heren. Ik kijk al uit naar het WK

0
Gebruikersnaam 22 januari 2023 om 16:18

Balkjes hebben het beslist.

Rare keuzes van Van Aert, de enige manier om Mathieu te slopen was om in de 2 slotrondes die klim nogmaals als een gek op te sprinten, maar in de voorlaatste deed hij niets en in de laatste wachtte hij zo lang dat hij eerder de rode loper aan het uitrollen was.

-edit-
Hij zegt het nu ook zelf, vond het een fout van zichzelf dat hij de koers niet harder heeft gemaakt.

0
Pietspeed 22 januari 2023 om 16:47

That’s it idd.

-1
wimvl 22 januari 2023 om 17:07

Was mooi, spannend maar supersnel.

0
Het Luipaard van Lent 22 januari 2023 om 17:59

Prachtige cross weer, en wat een mooi parcours ook! Genoten vandaag.

Mathieu leek hier toch een procentje meer te hebben. Kon Wout overal volgen, reed zelfs een gat naar hem dicht op de Wout-klim, en heeft ook nog de technische controle om ‘m eruit te remmen. Prachtig dit. Belooft wat voor het WK.

0
Wieler-Joke 22 januari 2023 om 20:03

Ik zag vooral dat vdp redelijk hard moest werken en puffen terwijl Wout leek te freewheelen maar nergens echt zijn ding kon doen of wou doen. De toekomst zal het wel weer uitwijzen hoe dit evolueert.

-3
Ypuh 23 januari 2023 om 08:54

Sterker nog, Wout had het zo makkelijk dat ie gewoon 2e werd

0
Taliesin 22 januari 2023 om 21:09

Van Aert was overigens ook gewoon beresterk vandaag, niets op aan te merken, wordt daar alleen nipt geklopt. Ondanks dat de tijdsverschillen niet groot waren staken de 2 er toch duidelijk bovenuit als er gas werd gegeven.

0
fransestinkkaas 22 januari 2023 om 16:17

Machtig! Fantastisch om te zien. Briljant gespeeld van Van der Poel want denk dat Van Aert wel een klein beetje de overhand hield.

-2
Grote Plateau 22 januari 2023 om 16:19

Het was heerlijk spannend leek niet op een veldrit.
Gewoon een bochtig criterium.

Bedankt heren voor de inzet.

Van der Haar een beetje weggedeemsterd.

-2
ChefSpijker 22 januari 2023 om 16:22

Lars is eigenlijk al wekenlang continu de minste van de toppers (of subtoppers als je Wout en Mathieu alleen indeelt). Normaal piekt hij altijd goed op kampioenschappen, maar zie het nu eigenlijk niet gebeuren dat hij brons pakt op het WK.

2
kleomantre 22 januari 2023 om 17:20

Kan zomaar zijn dat Lars een seizoen heeft ingedeeld op vooral het EK (en de Koppenbergcross) daar al lang bekend was dat VdP en Van Aert aan WK zouden gaan deelnemen. Een beetje terug rust, zoals Iserbyt even heeft gepakt, zou ‘m goed kunnen doen.

0
Het Luipaard van Lent 22 januari 2023 om 17:57

Prima veldrit dit, mooi parcours. Niet elke veldrit hoeft een slijkgevecht te zijn.

2
DeGroteMolen 22 januari 2023 om 19:14

Mooi concept voor het gravel gebeuren wat mij betreft: spectaculair criterium. Kort en zeer aantrekkelijk om te zien. zonnetje, Hamburger- en biertent en wat sprekende namen. Succes verzekerd.

-2
Wieler-Joke 22 januari 2023 om 18:02

Van Aert ademde niet mijns inziens, maar vdp is zeer moeilijk te kloppen op dit soort van omloopjes met veel interval, die ‘lange’ klim was uiteindelijk ook te kort en in meerdere trapjes ingedeeld. Wout weet nu wel dat hij best niet wacht op de laatste ronde tegen Mathieu, die heeft meer trucjes in zijne toverhoed zitten.

-3
Yeez 22 januari 2023 om 16:17

De slimmere wint vd sterkere. Mvdp wist waar hij op kop moest zitten. V aert leek wat meer id sprint te hebben, maar kon er niet langs. Schitterende cross!

-4
Anton van Valouwe 22 januari 2023 om 18:26

Als dat een troost voor je is, waarom niet….

0
assen 22 januari 2023 om 19:30

Ik denk dat WvA wint van MvdP, qua IQ.

Prachtige cross, 1 van de mooiste van dit jaar, al is de avondcross in Diegem onovertroffen.

Voor de mensen die de Eurosport Player nog niet hebben, heb ik een vraag:
Ga je weleens naar de bios?
Zo ja, dat kost bijna evenveel als een maand kijken naar de ES player, en dat geeft veeeel meer en langer plezier dan de bios.

-6

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone