Mathieu van der Poel: “Ik heb Tirreno-Adriatico nodig om 100% te zijn in de klassiekers”

Mathieu van der Poel: “Ik heb Tirreno-Adriatico nodig om 100% te zijn in de klassiekers”

foto: Cor Vos

zaterdag 12 september 2020 om 11:00

Een opvallende naam in de vroege vlucht van Tirreno-Adriatico vrijdag: Mathieu van der Poel. De 25-jarige Nederlands kampioen van Alpecin-Fenix reed vrijwel de gehele dag in de aanval, maar werd op tien kilometer van het einde ingerekend. Na afloop doet hij zijn verhaal.

“Het was vandaag een zware rit”, blikt hij ’s avonds terug. “Het was niet slecht om mee te gaan in de vroege vlucht. Er was het nodige klimwerk te doen en de slotklim was sowieso te zwaar voor mij om te wedijveren met de andere mannen. Ik wilde meegaan met een mooie groep, om zodoende voor de klim uit te koersen. Dat ging best goed”, constateert hij. MVDP stak in de openingsfase alleen over van het peloton naar negen vroege vluchters.

Nadat hij was gegrepen, hoorde de veelvraat dat Simon Yates een dubbelslag sloeg en reed hij zelf op eigen tempo naar boven. “De laatste paar dagen waren niet slecht, al was het wel weer een paar keer erg heet”, vertelt hij over de etappes eerder deze week. “Ik voel me best oké. Het is alleen een zwaar parcours en er zijn veel goede klimmers hier. Zij bereiden zich hier voor op de Giro d’Italia. Het niveau ligt hoog, zeker als het omhoog gaat.”

Van der Poel in de vroege vlucht tijdens bergrit Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos

“De eerste twee etappes heb ik Tim Merlier geprobeerd te helpen in de sprints”, gaat Van der Poel verder. De Belgisch kampioen werd dinsdag vijfde. “We zijn er nog niet in geslaagd om een rit te winnen, maar daar blijven we ook de komende dagen voor vechten. Mijn eigen niveau is best oké, al ben ik zeker nog niet in topvorm. Maar het is goed genoeg. Deze koers geeft me de kracht die ik straks nodig heb om in de klassiekers 100% in orde te zijn.”

MVDP en co hebben nog een relatief vlakke rit, een heuveletappe en een korte tijdrit voor de boeg. “Ik jaag nog steeds op een etappezege. Misschien zaterdag al, maar wellicht dat het – zeker na de zware rit van vrijdag – net te lastig is. We gaan er met het team in ieder geval wel voor deze laatste dagen.” Tirreno-Adriatico duurt nog tot en met de afsluitende tijdrit van maandag. Over een mogelijke deelname aan het WK Wielrennen in Imola werd met geen woord gerept.

Dit artikel delen:

40 Reacties

Bruine Koersbroek 11 september 2020 om 22:11

Een witte Canyon met een witte koersbroek, om door een ringetje te halen!

Leonard Stiksma 11 september 2020 om 22:24

Jammer alleen dat de witte koersbroek bij het vooruitzicht van het duel met Van Aert waarschijnlijk al heel snel bruin zal kleuren.

Het is nog altijd flets tot dusver.

Bruine Koersbroek 11 september 2020 om 22:43

Hahaha, top Leonard.. :-)

Ja het is wat flets, maar Woutje zal onvermijdelijk ook wat zakken qua niveau.

Twee jaar terug zat Mathieu Wout nog een beetje uit te lachen met zijn ‘decompressie’, terwijl hij er zelf elke week weer in vloog..

Magician 11 september 2020 om 22:44

Mathieu heeft denk ik wel wat beters te doen dan zich enorm druk maken om Van Aert.

zwiggelbig 11 september 2020 om 22:53

ik vind het prachtig

Veloburto 12 september 2020 om 00:12

Begint een beetje op de Messi-Ronaldo discussie te lijken. Bij elk artikel over VDP gaan mensen het hebben over WVA en vice versa.

Paul Boudreaux 12 september 2020 om 01:42

MVDP’s head to head record vs. Wout in professional Bicycle races
Cross: 88-35
Road: 14-8
MTB: 0-0
Doubt MVDP is too worried about WVA. More like he is “chomping at the bit” to set things straight come RVV and PR.

007 12 september 2020 om 07:30

Gaan we weer…. elke keer weer die vergelijking. Waarom? Het zijn momenteel 2 totaal verschillende type renners. Rijdt Mathieu bergop met de beteren mee? Nee. Kan hij een massasprint winnen? Nee. Waarom dan toch vergelijken. Houd het gewoon een keer bij de persoon in kwestie. Beide steengoede renners maar die vergelijkingen gaan nergens meer om

Romāns Vainšteins 12 september 2020 om 08:06

Toecurling this, omg all over, get lifes.

Bruine Koersbroek 12 september 2020 om 08:37

Says the gentleman with more than 16.000 posts..

Burdincurutcheta 12 september 2020 om 09:01

Loved how van Aert set things straight at MSR and the Strade Bianche.

Emergo 12 september 2020 om 11:59

RV Maak er maar “lives” van.

debarreman 11 september 2020 om 22:30

De grote WT teams weten de trainingen zo vorm te geven dat de renners in vorm aan de wedstrijden beginnen. Bij het team van MvdP zijn ze nog lekker old school.

Barry Batsbak 12 september 2020 om 10:40

Ik heb het idee dat Van der Poel de bovengrens heeft bereikt als je qua training een “een beetje aan loopt te klooien” qua trainingsregime (dit is gechargeerd, geen enkele wielerprof loopt te klooien uiteraard). Je maakt me niet wijs dat er geen progressie meer in het vat zit bij hem, maar zijn huidige trainingsmethoden maken dit niet los. Als hij meer wil moet OF VdP verkassen naar een ploeg als DQS of Jumbo OF de broertjes moeten in plaats van rijderstransfers werk gaan maken van trainerstransfers. Maar de omlijsting moet wel beter, daar profiteert de hele ploeg van.

Wheely 11 september 2020 om 22:49

Tirreno, de beste klassieke voorbereiding.

R.G. 12 september 2020 om 06:52

Veel bewondering voor MVDP. Wsl heeft hij een groot en professioneler team nodig om te groeien.
WvA heeft ook enorme progressie geboekt bij JumboVisma. Acht het talent van van Aert iets groter.

yo-eddy 12 september 2020 om 09:35

“acht het talent van van Aert iets groter” ……. grappig, van Aert was altijd de noeste werker en MvdP de speelvogel in het veld ….. talent is ongrijpbaar en aangeboren. Dat zie ik bij Mathieu toch net iets meer, van Aert is meer een meester om alles uit zijn talent te halen (door TJV vooral).

Michelangelo 12 september 2020 om 09:44

Wieleruitslagen zin vaak net als beurskoersen. Bepaald door de waan (of vorm) van de dag.

Winst en verlies liggen vaak dichter bij elkaar dan sommigen doen geloven. Sprint Bo Hagen dichter langs het hek dan wordt wout tweede of derde in de etappe.
Rijdt alaphillipe niet zo’n draak van een afdaling op de poggio en wout was er misschien niet meer bijgekomen.

Laten we de balans opmaken op het eind van het seizoen. En niet na iedere afzonderlijke wedstrijd. Dat soort opportunisme mag op het voetbalveld blijven.

Pietspeed 12 september 2020 om 10:27

@michelangelo
Ook bij het voetballen gelden dagkoersen, maar je hebt zeker een punt. Niettemin, waar het ook precies aan ligt, Wout rijdt dit seizoen de sterren van de hemel, eerlijk is eerlijk. En ik heb het vermoeden dat hij op de weg door de bank genomen ook wel wat beter is dan MVDP. Wint MVDP Parijs Roubaix of RvV daarentegen, en nog een andere klassieker, staat het zo weer 1-1.
Wat nu de reden was om gisteren in de ontsnapping mee te zitten, is me enigszins een raadsel. Misschien een dag in beeld en benen testen voor nog een evt aanval met zege in resterende etappes, zoals hij aangaf? Denk dat hij zich gisteren heeft ingehouden, want normaal moet ie die gasten in het heuvelige gedeelte zo uit het wiel rijden. Alleen waar rijdt hij dan naar toe… iig niet naar zege, gelet op laatste klim. En hij heeft die medevluchters ook niet op sleeptouw genomen. Zo gek is ie niet. Toch wel beetje vreemde move gisteren mi.

Baik-Baik 12 september 2020 om 10:50

Volgens Ten Dam is Alpecin-Fenix al super professioneel…

Michelangelo 12 september 2020 om 11:19

@Piet,
Misschien wel een test om te zien wat hij kan richting het wk parcours. Of een doorgedreven training…

maklukzat 12 september 2020 om 11:27

Alpecin-Fenix kan wel professioneel zijn, maar MvdP moet het toch zelf doen. Van Aert lijkt me een renner die in de trainingen tot het gaatje kan gaan en de schema’s afwerkt. MvdP is meer een speelvogel. Dan heb je koersen nodig om in vorm te komen.

go1707 12 september 2020 om 12:50

Natuurlijk is Van Aert groter, Nederlanders zijn goed in hypen van landgenoten. Zie maar Verstappen, Memphis, vanderpoel, alsof het wereldvedetten zijn. In werkelijkheid zijn ze goed, maar op het niveau waarvan er 13 in een dozijn zijn. Niet echt speciaal dus, zoals een Evenepoel, Debruyne, Clijsters om maar een paar voorb te geven van Toptalenten.

Barry Batsbak 12 september 2020 om 15:32

Aardig punt van go1707. Met name bij de medaillespiegels op de Olympische Spelen (zomer of winter, maakt niet uit) zie je altijd hoe waanzinnig veel beter de bescheiden Belgische toptalenten zijn ten opzichte van die gehypte flut-Nederlanders.

Man met de hamer 12 september 2020 om 09:42

Bassie en Adriaan waren beide talentloos, scheelt een hoop discussie over wie er beter is.

SjorsPatate 12 september 2020 om 11:31

Of topic, canyon maakt toch wel echt de mooiste fietsen op het moment. Wat een design jongens!

girardengo 12 september 2020 om 12:31

Leuke discussie hoor (hoewel,…), maar ik doe er niet meer aan mee.

wielrenner 12 september 2020 om 14:17

Ik ook niet.

go1707 12 september 2020 om 12:44

Het is nu al wel duidelijk, een goeie renner iets beter dan de middelmaat, maar toch veel niveaus lager dan van Aert of een Evenepoel. Waarom dat men ook denkt die renners te kunnen vgl is mij een raadsel.

Natte spons 12 september 2020 om 12:51

Haha, heerlijke trol opmerking weer. Sorry, ik had natuurlijk eerst iemand moeten laten happen.

go1707 12 september 2020 om 12:58

@ nette spons, als je een Nederlander vlak de waarheid zegt ben je een trol. Hoe zit het met jullie zogezegd rechttoe rechtaan. Of is het omdat het een mening is die je niet bevalt, daarom maar vlug als trollen bericht benoemen. Voor mij om het even. Vgl gewoon binnen 10 jaar hun palmares.

JumbowintdeTour 12 september 2020 om 13:11

@go1707,
Nee, nog te vroeg om te oordelen. Ze zetten niet tegelijk stappen in hun ontwikkeling. Soms is wat Mathieu getoond heeft beter, dan weer Wout. Nu heeft Van Aert duidelijk de betere resultaten en klimt hij op een manier die VDP misschien nooit zal kunnen. Toch verwacht ik mooie zaken van VDP in de klassiekers en hoop ik vooral dat ze nog vaker in vorm tegen elkaar zullen strijden. De afgelopen seizoenen verschilden hun programma’s redelijk.

HennieK 12 september 2020 om 21:06

Ik zou het bijna geloven :-)

Ligthning 12 september 2020 om 13:20

@Michelangelo
Zo ken ik er nog enkele. Als de ploeg Van Aert in P-R 2019 niet in de steek gelaten had, won Van Aert allicht. Indien tijdens de eerste rit in Nice en in Orcières-Merlette en…. de ploeg ook maar eventjes voor Van Aert had gewerkt, kon deze nog een paar ritten gewonnen hebben. Indien Sagan niet een stevige body-check uitvoert op Van Aert, dan wint Van Aert allicht ook daar. Indien Fuglsang en Ala niet naar elkaar kijken tijdens de laatste kilometers van de Gold-Race, wint een van beiden, en niet vdPoel. Moet ik nog even doorgaan ?

IlPirata 12 september 2020 om 13:50

VD Poel gaat er echt wel staan in de klassiekers. Wat een renner. Hoewel het nu wel duidelijk is, dat hij zich voor klassementen grote rondes waarschijnlijk te kort gaat komen. Dat zie je in Worldtour koersen als deze. Te zwaar voor dat werk in mijn beleving.

Maenhout 12 september 2020 om 14:11

Papa Poel was ook niet gebouwd op grote ronden. Al is hij ooit als 37e in de Tour geëindigd, toch echt wel in ‘het linkerrijtje’…

xistnc 12 september 2020 om 18:38

Nipt, weliswaar: er reden er 88 uit dat jaar…

HennieK 12 september 2020 om 21:09

@Maenhout: Opa Poupou daarentegen…

Maar ik ben het eens dat Mathieu het niet zal moeten hebben van de klassementen. Het zou me wel verbazen als hij niet in staat zou blijken om zijn klassieker niveau nog iets op te krikken. En dat zou toch moeten leiden tot leuke resultaten.

flores 12 september 2020 om 18:35

Ik zie het duister in voor Mathieu, Heel jammer
Ik zie hem geen wedstrijd op de weg meer winnen. Ik hoop dat ik ongelijk heb.
Met zijn gewicht is hij niet geschikt om aan een grote ronde iets in de melk te brokkelen. Hij zou bij Jumbo Visma moeten zijn. Dan was er nog hoop!

HennieK 12 september 2020 om 21:10

@Flores, jij hebt in elk geval meer lef dan verstand!

Headlines

Materiaalzone

Populair