Mathieu van der Poel: “Record van Erik De Vlaeminck kan op termijn een doel worden”

Mathieu van der Poel: “Record van Erik De Vlaeminck kan op termijn een doel worden”

© Cor Vos

maandag 1 februari 2021 om 18:45
Interview

Mathieu van der Poel zal ook de komende jaren zijn crossseizoen aanpakken zoals hij dat deze winter deed. Een serie van tien, vijftien wedstrijden met telkens de focus op het WK. Dat de titelstrijd in 2022 in de Verenigde Staten is, deert hem niet. “Als het van mij afhangt, reis ik volgend jaar zeker naar Fayetteville.”

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Van der Poel stond deze middag nog een keertje – online – de pers te woord. Zonder kater, voor alle duidelijkheid. Het vieren van de wereldtitel deed hij thuis met vriendin Roxanne. Bescheiden, met een pizza. Zo gaat dat in coronatijden. “Dat voelde inderdaad raar. Net zoals het ook in Oostende vreemd aanvoelde zonder publiek of familie. Na de persconferentie en de dopingcontrole ben ik naar huis gereden en dat was het.”

Bogense
Deze vierde wereldtitel bij de profs is dan ook niet de meest memorabele, vindt Van der Poel. “Een WK winnen is altijd bijzonder, maar die eerste in Tabor blijft de mooiste. Anderzijds, die in Bogense (2019) was ook wel speciaal. Na drie jaar niet gewonnen te hebben, was de druk toen immens groot. In tegenstelling tot gisteren in Oostende. Zelden leefde ik zo rustig naar een WK toe. Ik voel ook dat ik steeds beter kan pieken.”

Ook de pech van Wout van Aert ziet Van der Poel als een kleine smet op zijn triomf. “Natuurlijk maakt lek rijden deel uit van onze sport, maar je wenst het niemand toe. Ja, het heeft mij gisteren geholpen, maar ik had liever zonder die lekke band gewonnen. Het was sowieso een andere wedstrijd geworden. Anderzijds… Ik heb in het verleden ook al mijn portie pech gehad.”

Altijd weer in duel met Wout van Aert – foto: Cor Vos © 2021

En uiteraard kreeg Van der Poel nog maar eens de vraag hoe motiverend die duels met Van Aert zijn. “Ik heb het al meermaals verteld, we hebben elkaar allebei naar een hoger niveau getild. Onze duels zijn een verhaal op zich geworden en overstijgen zelfs de sport. Ze leveren zowel mij als Wout voordeel op. We blijven trouwens onze grenzen verleggen. Kijk naar wat Wout vorig jaar in de Tour presteerde. Het is alleen maar goed dat we nieuwe dingen blijven ontdekken.”

Pure fun
De teller van Van der Poel staat nu op vier wereldtitels veldrijden bij de elite. Daarmee evenaart hij Roland Liboton en komt stilaan het record van Erik De Vlaeminck, die zeven keer de regenboogtrui pakte, in zicht. Dat hij het veldrijden in elk geval nog geen vaarwel zegt, beklemtoont hij. “Tien, vijftien wedstrijden per winter met de focus op het WK. Zo heb ik het dit jaar gedaan en dat wil ik de komend jaren ook blijven doen. Zeker tot mijn dertigste.”

“Het is gewoon pure fun, dat crossen. En het breekt de winter. Het is zoveel leuker dan uren en uren te moeten trainen. En het kan zonder stress. Ik heb niets meer te bewijzen en ik kan in alle rust toeleven naar die titelstrijd. Als het van hem afhangt, is hij er ook volgend jaar in Fayetteville bij. “Ik heb er nog niet over nagedacht, maar ik zal dat WK in Amerika wel doen, ja. Die zeven van De Vlaeminck? Daar ben ik nog niet mee bezig, maar op termijn kan dat wel een doel worden. Ik besef echter dat ik daarvoor nog een lange weg te gaan heb.”

Vechtend tegen de natuurelementen – foto: Cor Vos © 2021

Van der Poel neemt nu een week rust, al lijkt hij daar weinig behoefte aan te hebben. “Ik voel me ontzettend fris. Dat merkte ik nog op stage. Ik heb na de Ronde van Vlaanderen twee weken geen fiets aangeraakt en daarna rustig opgebouwd. Voor mij mag het wegseizoen beginnen. Ik kijk er naar uit. Zeker nu corona ons leven domineert. Er zijn geen restaurants open, we kunnen geen vrienden zien. Fietsen is mijn enige bezigheid. Misschien dat ik een keertje met de crossmotor op pad ga…”

Een weekje rust dan toch maar. Om daarna voldoende duurtrainingen te doen richting de UAE Tour, zijn eerstvolgende competitiewedstrijd. Daarna volgen Strade Bianchi en Milaan-San Remo, met tussendoor wellicht Tirreno-Adriatico, als is dat nog niet definitief bevestigd. En na het Vlaamse voorjaar, met focus op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, begint hij aan een mountainbike-luik.

Water bij de wijn
“Er staan voorlopig (als ze doorgaan) drie Wereldbekers en een langer trainingskamp in Livigno op het programma. Allemaal in functie van de Spelen.” Opmerkelijk, die stage in Livigno vindt plaats in de aanloop naar… de Tour de France. “Iedereen weet hoe belangrijk de Spelen voor mij zijn. Ik heb zelfs overwogen om de Ronde van Frankrijk te skippen. Maar ik besef dat dat niet kan voor de sponsors, dus leg ik me er bij neer.”

Mountainbiken wordt een van Van der Poels hoofdbezigheden in 2021 – foto: Cor Vos © 2018

“Het zijn de sponsors die mijn loon betalen, dus af en toe wat water bij de wijn kan geen kwaad. Ik moet zeggen dat ik al heel wat vrijheid krijg van de ploeg. Ik mag bijvoorbeeld drie disciplines combineren. En de Tour rijden is ook geen straf, hé. Maar ik zit nu eenmaal met Tokio in mijn hoofd. Vandaar die stage op de mountainbike in juni. Ik heb dat nodig. Maar dat lukt wel. Ik ben niet slecht in dat switchen. Ik werd in Hoogerheide al Nederlands kampioen op de weg na een MTB-stage.”

Of hij de Tour gaat uitrijden, is nog niet beslist. “Dat was zeker het plan. Maar als ze me zeggen dat ik dan riskeer om niet top te zijn in Tokio, dan overweeg ik wel om er vroeger uit te stappen.” Wordt vervolgd…

Dit artikel delen:

37 Reacties

antilek 1 februari 2021 om 13:05

Dus toch Amerika???

0
Arie den Blanken 1 februari 2021 om 14:07

Dat zeker het volgend WK veldrijden op zijn programma staat is veruit het belangrijkste van dit interview.

0
Franco Ballerini 1 februari 2021 om 13:05

Het ligt erg voor de hand vroeger uit de Tour te stappen. Maar er kan zoveel veranderen. OS en/of Tour gaan niet door of worden uitgesteld. Na twee weken Tour zeer grote kans op het groen, dan toch maar uitrijden. In de drie wereldbekerwedstrijden MTB brengt hij er niets van terecht waardoor Tokyo een kansloze exercitie lijkt etc. Plannen is op dit moment niet te doen.

0
Marco Willems 1 februari 2021 om 15:42

Lijkt mij dat Philipsen of Merlier naar de Tour gaat dus kans op groen zie ik niet voor Matthieu. Verder gelijk dat het niet te plannen is in deze tijd.

0
Michelangelo 1 februari 2021 om 16:01

Vraag me af of “groen” in het hoofd zit bij Mathieu. Ik geloof namelijk niet dat ineens alle renners groen denken omdat Wout een massasprint heeft kunnen winnen…

Volgens mij wil hij vooral proberen ook een etappe te winnen. Dat is al moeilijk genoeg. En ik verwacht niet dat hij dat gaat proberen in de pure massasprints, maar in een overgangsetappe of rit voor de punchers. Als Merlier of Philipsen naar de Tour gaan, dan verwacht ik dat die uitgespeeld gaan worden in de massasprints.

Maar da’s mijn bescheiden inschatting.

0
Vinyakke 1 februari 2021 om 13:07

Vind het gegeven dat hij de tour waarschijnlijk niet gaat uitrijden belangrijker nieuws dan de titel. Niet veel respect voor zijn ploeg en sponsor vind ik, terwijl zij het zijn die elke maand zijn bankrekening vullen. Ik denk dat Mathieu vergeet dat de koers hem groot maakt en niet andersom. De ASO zal het ook niet leuk vinden, maar dat is zijn probleem uiteraard niet.

0
Koers 1 februari 2021 om 13:31

Die is echt wel op de hoogte en zal uiteindelijk bepalen. Daarnaast wil de sponsor natuurlijk ook dat hij goud pakt om hun mtb. Wellicht dat vdp wat meer sponsorverplichtingen krijgt: bijv wat vaker foto's van de producten van de sponsoren plaatsen op instagram enzo. Daarnaast als hij na etappe 14 (of de etappe daarvoor) stopt is hij 8 dagen eerder 'vrij'. Hij mist dan 3 bergetappes, tt, heuveletappe, rustdag en 2 vlakke etappes (waaronder parijs), als hij geen groen heeft, valt het met de verloren kansen ook wel mee. In parijs gaat ie niet winnen.

0
Oblomov 1 februari 2021 om 13:33

Wat Van der Poel groot heeft gemaakt, is het combineren van drie disciplines. En wie die ploeg groot heeft gemaakt, is hij (al beseffen de gebroeders Roodhooft dat maar al te goed).

De vraag is eerder welke idiote sponsor niet beseft dat Tokyo veel belangrijker is voor het definitief vestigen van de legende van Van der Poel (en dus voor zijn vermogen sponsorwaarde te leveren) dan een tour-etappetje. Zal Canyon niet zijn.

0
Massimo Bataille 1 februari 2021 om 13:46

Ik vindt het heel kort door de bocht om over idiote sponsors te praten.
Als het over geld gaat zullen ze zeker goed nadenken.
En ik denk dat het belang van de TdF te veel onderschat wordt door wij ‘koersliefhebbers’. Voor ons is de TdF gewoon een belangrijke wedstrijd dat vaak wat overroepen wordt.
Maar voor de rest van de wereld is wielrennen = Tour de France en is dit 70-80% van het jaarpubliciteit. Geen olympische titel kan daar tegenop

0
Gala 1 februari 2021 om 13:50

@Oblomov
Ik denk dat je het belang van de Tour zwaar onderschat en de OS zwaar overschat. In de OS is wielrennen één van de velen. Ik geloof dat er op de spelen zelfs meer publieke interesse is voor vrouwen-beachvolley dan voor wielrennen/MTB.

0
Emergo 1 februari 2021 om 13:53

Ik denk dat een Olympische titel langer blijft hangen en internationaal een hoger gewicht en impact heeft dan bijv een etappe van Albertville naar Valence.

0
Michelangelo 1 februari 2021 om 14:25

Veel hangt af van welke sponsor het betreft.

Canyon is m.i. net zo groot in het MTB-en als in het wegwielrennen. En juist de combinatie van de 3 disciplines is voor deze sponsor van heel groot belang.
Voor de andere sponsoren ligt het waarschijnlijk anders. Hij rijdt niet op een fiets van Alpecin in Tokyo, en zijn haar zit onder een helm. Die zien hem liever in de TdF.

Ik hoop dat hij twee weekjes TdF doet, en dan zijn droom najaagt in Tokyo. Maar vooral dat alles doogaat…

0
Vinyakke 1 februari 2021 om 14:35

WoW, ik dacht hier een hele hoop bagger over mijn hoofd te krijgen, blijken de meesten hier nog akkoord. Ik vind het persoonlijk erg leuk dat de tour de enige koers is waar alle sterke renners naartoe pieken en de minderen hun trots hen tot in Parijs brengt en er dus alles aan doen om de bergen te overleven. Dan komt daar een halve mountainbiker die de spelen belangrijker vindt en wil afstappen en dat vind ik dan weer heel ongelukkig.

0
Koers 1 februari 2021 om 14:52

@oblomov heeft in die zin gelijk dat vdp straks de dude kan zijn van de fenomenale finish in de AGR, de milimetersprint tegen de revelatie van het jaar in Vlaanderen, de 4x wk cross en mogelijk een touretappe en olympisch goud op de mtb. Uitstekend moment om voor alle wielerbladen over hem te schrijven met foto’s (met daarop uiteraard sponsoren) en wellicht dat die heldenstatus hem ook veel meer instagramvolgers oplevert, daar komen de sponsoren ook wel aan bod. En eerder vertrekken wordt mogelijk wel opgevangen door teamgenoten die iets proberen of in een zinloze vlucht zitten. Uiteindelijk is een eventuele(!) (extra) touretappe leuk, maar hij kan op de OS echt een (publicitair belangrijke) heldenstatus bereiken.

0
Groetjesaandevoetjes 1 februari 2021 om 16:08

Als hij 2 weken tour rijdt en daar mee doet om etappe winst / wellicht een trui voor een paar dagen, dan bewijst hij zijn sponsorwaarde met verve. Dan is het prima om eerder af te stappen (indien nodig) en te focussen op de OS. Niemand die zich herinnert dat hij als 50e over de finish kwam in de pyreneen etappes. Valt weinig winst nog te behalen voor vd Poel in die laatste week. Hij zal sowieso geen focus hebben om de groene trui tot Parijs te brengen indien dat ooit een optie zou zijn. Denk dat hij al dolblij is als hij 1 dag in de groene of gele trui mag rondrijden.

0
Richard van Hoof 1 februari 2021 om 17:18

Als hij niet voor de groene trui gaat rijdt hij de laatste tourweek toch niets meer mee.

0
lo squalo dello Stretto 1 februari 2021 om 13:42

Eens met @Koers hierboven, in de bergetappes en tijdrit in die laatste week moet hij zich niet bewijzen, het zal toch in die eerste 2 weken moeten gebeuren. Als hij dan een ritzege heeft gepakt is zijn grote ronde-debuut mijns inziens geslaagd en kan hij naar Tokio. De laatste week ligt alle aandacht en focus toch op de klassementsmannen.

0
Barry Batsbak 1 februari 2021 om 14:23

Ik sluit aan bij Squalo, +1 voor de bijdrage van @Koers. Als Van der Poel in de eerste 2 weken 1 of meer ritten weet te kapen is de publicitaire buit al binnen. En als hij daarna in plaats van (mogelijk met hangen en wurgen) de 3e week uitrijden in Tokyo een Olympische medaille binnenhengelt knijpen de broertjes en de sponsors echt wel in hun handjes.

0
Westland95 1 februari 2021 om 14:34

Dit jaar Parijs-Roubaix, Tour-etappetje, goud op de Spelen en WK op de weg.

0
Pizzi 1 februari 2021 om 23:57

Hoe zijn de odds voor deze voorspelling? :)

0
Vinyakke 1 februari 2021 om 14:39

En wat als alpecin plots een Lotto-scenario voorheeft? Na 1 dag al de nummer 2 & 3 van de ploeg naar huis, enkele dagen later nog een knecht. Dan maakt de ploeg zich toch belachelijk en vooral niet populair als VDP ook afstapt en ze met pakweg 3 of 4 Parijs halen in hun eerste tour toch?

0
Barry Batsbak 1 februari 2021 om 14:55

Wat als… Zo’n beetje het meest zinloze argument om een seizoen mee te plannen.

0
Merlinappa 1 februari 2021 om 14:56

Als ze een gouden plak pakken op de OS is alles toch weer goed.

0
antilek 1 februari 2021 om 15:26

Er komt nog een v.d.Poel aan. Helaas een Zweed op schaatsen.

0
Pizzi 2 februari 2021 om 00:00

Interview mee gezien. Leuke kerel, schaatst verdomd hard en is ook nog eens goed in (ver)slapen :D Zal in ’t zand echter zijn achternaam niet waarmaken.

0
flores 1 februari 2021 om 15:52

Vinyakke
Wat een belediging voor MVDP om hem een halve mountainbiker te noemen.
In welk land heb jij onder een steen gelegen?

0
Vinyakke 1 februari 2021 om 16:42

Is ook nog wegwielrenner en cyclocrosser dus een halve is nog overdreven. Ik bedoel niet zijn kwaliteiten, die staan buiten kijf!

0
Richard van Hoof 1 februari 2021 om 17:28

Ik denk dat het ’t belangrijkste is om zo lang mogelijk “hongerig” te blijven als renner en als Mathieu veel plezier haalt uit verschillende disciplines combineren dan is dat alleen maar mooi voor hem.

Voor een groene trui gaan, of om Parijs te eindigen met de meeste overwinningen die tour kan altijd nog in de toekomst.

Sterker nog, ik denk dat heel veel jonge talentvolle renners laatste jaren veel te vroeg al voor allerlei prijzen gaan die hen misschien wel een beetje opbrandt en waardoor ze voor ze 30 zijn nog maar met moeite de moticatie op kunnen brengen om voor de zoveelste keer de jaarlijkse standaard koersen te rijden.

Ik denk bijvoorbeeld ook aan Evenepoel die door de Belgische media, fans en misschien ook mensen om hem heen gek gemaakt wordt om zo snel mogelijk de grootste koersen te winnen. Hij is er door te vroeg op de fiets gekropen na zijn zware operatie en nog steeds krijg ik het idee dat men hem in Belgie het liefst dit jaar in plaats van volgend jaar de tour ziet winnen.

Wat dat betreft heeft Wout zijn hoofd door de Belgische media en fans gelukkig niet op hol laten brengen en is zo stap voor stap uitgegroeid tot de klasbak die hij nu is. Daar gaan we nog jaren plezier van hebben, net als van Mathieu.

0
argon18 1 februari 2021 om 16:20

vinnyakke is een TROL

0
Vinyakke 1 februari 2021 om 16:48

Denk je dat mijn argumenten binnen de ploeg nog niet zijn besproken dan? Of je nu akkoord bent of niet, hij raakt er wel enkele heilige huisjes mee door uit de tour te stappen. Ikzelf ken weinig precedenten en dat zal zo zijn reden hebben toch?

0
lepel 1 februari 2021 om 18:02

@Vinyakke, volgens mij zijn er altijd wel een aantal renners die eerder uit te Tour stappen tijdens een Olympisch jaar (in RIo bijvoorbeeld Rohan Dennis en Cavendish), zal dit jaar niet anders zijn en verwacht niet dat Mathieu de enige zal zijn.

0
bloemist 1 februari 2021 om 18:12

Op de foto hier boven is goed te zien dat Wout nog een paar kilo’s boven zijn Tour gewicht uit komt. Wout is binnen een goeie vier maand 3 keer vice wereldkampioen, en telkens geklopt door het beste dat er rond fietst in die discipline.

0
antilek 1 februari 2021 om 19:02

Ja dat is wel auw als dat structueel gebeurd. Maar van Aert is toch ook wel een kanjer gezien zijn prestaties vorig jaar. Komt ook dat hij in een goed ploeg zit.

0
Michelangelo 1 februari 2021 om 20:30

Ik zat ook al te kijken naar de foto. Daar komt Mathieu toch een heel stuk ranker en fijner over dan Wout. Heeft voor een stukje te maken met het moment van ademen denk ik, maar dat verklaart niet alles. Toch te veel beschuit met muisjes niet ingegeven in de app?

Mathieu staat sowieso heel scherp en heel smalletjes. Toen hij 2 jaar geleden zijn spierballen liet zien was ik wat meer onder de indruk. Nu is het een gratenbak die verdomde hard kan rijden op een fiets.

0
Bertvd 1 februari 2021 om 20:22

Eerst maar eens zien dat die spelen doorgaan

0
DeGroteMolen 1 februari 2021 om 20:23

Laat MvP vooral ook proberen het Parijs Roubaix record van Roger de Vlaeminck te kraken.

0
EricV 1 februari 2021 om 21:25

Die rijdt de tour niet uit dat lijkt me duidelijk. Lekker laten doen waar hij gelukkig van wordt.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone