Arrestatie Mathieu van der Poel niet enige bizarre incident KNWU op WK

Arrestatie Mathieu van der Poel niet enige bizarre incident KNWU op WK

foto: Cor Vos

woensdag 28 september 2022 om 07:00
Analyse

Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat de Nederlandse WK-favoriet in de nacht voor de titelstrijd in een politiecel heeft moeten doorbrengen? Het verhaal klinkt zo ongeloofwaardig dat zelfs zijn ploegmaten dachten dat Mathieu van der Poel een grap maakte toen hij hen vlak voor de start over zijn arrestatie inlichtte. Wie valt er iets te verwijten in dit bizarre incident?

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

De wereldkampioenschappen in het verre Australië. Mooi voor de mondialisering van de wielersport. Goed voor de oorlogskas van de internationale wielerunie UCI, maar een drama voor de penningmeesters van de nationale wielerbonden. Van de Nederlandse wielerbond KNWU is bekend dat de financiële situatie de laatste jaren dramatisch is. Noem het gerust een gevolg van het al jarenlange wanbeleid bij de federatie.

Volgens Eurosport bedroegen de kosten van deze trip voor de KNWU zo’n tweehonderdduizend euro. De helft hiervan moest betaald worden aan het hotel: het Novotel op de Grand Parade in Brighton-le-Sands, ten zuiden van Sydney aan het vliegveld. Op een klein anderhalf uur rijden van het parcours in Wollongong.

Australiërs ter plekke vonden het vreemd dat de Nederlandse ploeg zo ver van het WK-parcours ging zitten. Zeker omdat de boeking al vorig jaar op 10 december werd gemaakt en er toen nog voldoende alternatieven waren. Ook Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten vonden dit met oog op de mondiale titelstrijd tegen de chronometers te ver. Zij boekten zelf in de vijf dagen in aanloop naar de WK-tijdrit een appartement nabij Wollongong en meldden zich pas die zondagavond in het oranje-hotel in Sydney.

Op zondag arriveerde ook Mathieu van der Poel. Hij wilde aanvankelijk na de GP Wallonië op de zaterdag nog de Primus Classic rijden, waardoor hij pas na die wedstrijd in de avond de reis naar de andere kant van de wereld boekte. Uiteindelijk reed hij die wedstrijd niet, maar hield hij wel vast aan zijn reisschema. Om de ‘late’ reis zo soepel mogelijk te laten verlopen betaalde hij zelfs een upgrade naar First Class (ticket normaal zo’n 20.000 euro). Op zich moet die reis op een week voor de mondiale titelstrijd ook geen probleem zijn. Jetlag-technisch is een verblijf van zeven dagen voor een topsporter voldoende om aan het tijdsverschil van acht uur te wennen.

Verkouden
In het hotel was Van der Poel ingedeeld op een kamer met Jan Maas. Omdat hij lichtjes verkouden arriveerde, vroeg hij aan bondscoach Koos Moerenhout of hij mocht slapen op een kamer bij zijn vriendin Roxanne. Op die manier kon hij zich ook beter aanpassen aan het tijdsverschil door op een vroeger tijdstip dan zijn ploegmaten die al langer in ‘Down Under’ bivakkeerden naar bed te gaan. Moerenhout had hier geen probleem mee. Hierdoor kon hij juist voorkomen dat meer renners binnen zijn selectie verkouden zouden worden.

Als een dief in de nacht verdwijnt Mathieu van der Poel van het parcours – foto: Cor Vos

Omdat de KNWU in het grote airport-hotel geen speciale gangen had afgehuurd, was het niet vreemd dat de kopman van de Nederlandse ploeg nu op een andere verdieping dan de meeste andere renners lag. Het is overigens helemaal niet vreemd dat er nog andere mensen op eenzelfde gang in een rennershotel liggen. Zelfs in de Corona-Tour van 2020, toen de teambubbels nog héél strikt werden nageleefd, was dit het geval. Zo sliep ik destijds in het Novotel in Voreppe twee kamers naast de latere winnaar Tadej Pogacar.

Waar Van der Poel meteen een goede Mixed-Relay TTT rijdt, blijft hij ook gedurende de daaropvolgende dagen richting de wegwedstrijd in de hotelkamer bij zijn vriendin. Nu leven we anno 2022 en zijn vrouwen rond de koers niet meer zo’n vreemd verschijnsel als in de jaren dat Peter Post, Lomme Driessens en o.a. Jan Raas met harde hand regeerden. Zij noemden vrouwen in een rennershotel vergif voor hun coureurs.

Anderzijds mag je je wel afvragen of het bevorderend voor het groepsproces werkt wanneer de vriendin van een renner tijdens een WK ook in hetzelfde hotel verblijft. Stel dat alle acht renners uit een nationale selectie hun vrouw/vriendin in het hotel zouden hebben en met hen op de kamer zouden slapen. Op die manier kun je nooit een eenheid smeden.

Je kunt erop wijzen dat deze voorkeursbehandeling van de grote kampioenen een evolutie in het wielrennen is. Dat zij speciale privileges hebben. Maar deze kampioenen snijden zichzelf juist in de vingers wanneer ze een halve band met hun ploeggenoten opbouwen.

Zeker binnen een nationale selectie telt dit. Van der Poel is dit jaar immers maar een paar dagen met dit zevental op pad en kent de meeste van deze oranje ploegmaten dus nauwelijks. Dan kan het eigenlijk niet zo zijn dat je de schaarse tijd die je voor een WK hebt, moet verdelen tussen je ploeg en je vriendin. In de dagen voor een WK moet je juist investeren in je nationale team en beseffen dat er op zo’n kampioenschap altijd bijzondere wetten heersen. Als kopman ben je er sowieso het meest bij gebaat wanneer er een eenheid wordt gesmeed.

Plankje
Denk ook aan de Olympische Spelen van vorig jaar, toen Van der Poel veel later dan zijn ploegmaten voor de mountainbike-wedstrijd in Tokio arriveerde. Hij was destijds niet op de hoogte dat het plankje bij de ‘drop’ in tegenstelling tot op de training gedurende de wedstrijddag werd weggehaald. De bondscoach en zijn ploegmaten gaven later aan dat ze het hierover uitgebreid aan tafel hadden gehad. Blijkbaar zat ‘MVDP’ op dat moment ergens anders met zijn gedachten dan bij het gesprek van zijn teamgenoten.

foto: Cor Vos

Dat er lawaai om half elf ’s avonds op de hotelgang is, is natuurlijk uiterst vervelend. Het is volkomen te begrijpen dat Van der Poel boos werd omdat deze kinderen (meisjes van 13 en 14 jaar) ook nog begonnen te klieren door op zijn deur te kloppen. Dat hij, naar eigen zeggen, bij beiden ‘niet heel vriendelijk verhaal’ ging halen, is een logische reactie. Het is achteraf heel makkelijk om te zeggen dat hij iemand van de KNWU of de receptie van het hotel had moeten bellen. Al was dit natuurlijk wel het verstandigste geweest.

De grote vraag blijft wat er zich op die gang op de negende verdieping heeft afgespeeld. Van der Poel beweert dat het alleen bij een woordenwisseling c.q. scheldpartij is gebleven. Als dit het enige is wat er is gebeurd, dan valt hem niks kwalijk te nemen. In de politieverklaring staat echter dat beide meisjes aangeven dat hij hen heeft geduwd. Een van de meiden zou op de grond zijn gevallen, terwijl de ander tegen de wand kwam en een schaafwond aan haar elleboog opliep. Het was in ieder geval voor de meiden (of hun ouders) genoeg reden om het hotelmanagement en de politie te waarschuwen.

Als hij geduwd heeft, dan is Van der Poel in de fout gegaan. Daar is geen twijfel over. Voorlopig is het echter het woord van Van der Poel tegen het woord van beide meisjes. Dat hij voor dit voorval tot vier uur in de nacht in het Kogarah Police Station in een cel heeft gezeten, lijkt misschien overdreven. In Australië gaan ze echter heel serieus met deze aangiftes om. Zeker wanneer jonge meiden deze klacht indienen. Als er een kans is dat beide meiden echt lastig zijn gevallen, dan wordt zo’n voorval uiterst serieus genomen. Zeker ook omdat geweld tegen jonge vrouwen de laatste jaren in Australië onder een vergrootglas ligt.

Van der Poel heeft vanaf zijn hotelkamer na het voorval bondscoach Koos Moerenhout om 22.45 uur gewaarschuwd. Hij is direct naar de kamer van zijn kopman gegaan, maar het leed was toen geschied. Moerenhout heeft vervolgens aangeboden om mee te gaan naar het politiebureau, maar gezamenlijk is de beslissing genomen dat zijn teammanager Christoph Roodhooft van Alpecin-Deceuninck (die in een ander hotel verbleef) en zijn vriendin Roxanne hem daar zouden bijstaan. Toch is het vreemd dat de KNWU niemand van hun delegatie heeft meegestuurd. Van der Poel valt in de periode van het WK immers onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse bond. Chef de mission Jan van Veen was hier dé aangewezen persoon voor, maar hij verklaart zelf dat hij pas in de ochtend op de hoogte werd gesteld van het incident.

Het is begrijpelijk dat Moerenhout vervolgens besluit om de overige renners/begeleiding van zijn ploeg pas zo laat mogelijk in te lichten. Op die manier kon bij het ontbijt en gedurende de reis naar de start in Helensburgh de focus bij de wedstrijd blijven. We praten immers nog altijd over het WK, de belangrijkste eendagswedstrijd van het jaar. Het was uiteindelijk Van der Poel zelf die zijn ploegmaten vlak voor de start in de camper inlichtte over zijn nachtelijk ‘avontuur’.

Koos Moerenhout – foto: Cor Vos

Rol KNWU
Over de rol van chef de mission Jan van Veen zijn meer vragen. Hij is verantwoordelijk voor de organisatie van de hele groep tijdens dit WK. En juist in de organisatie laat de KNWU in deze week, zoals gewoonlijk, weer meerdere steken vallen. Alleen al de incidenten rond de junior-vrouwen op dit WK zijn ongekend.

De ouders van deze 17- en 18-jarige meiden hebben al bij de KNWU aan de bel moeten trekken dat hun kinderen zonder begeleiding van iemand van de KNWU op het vliegveld moesten inchecken voor de lange reis. Uiteindelijk besloot de bond toch nog iemand naar Schiphol te sturen. Maar goed ook, want er bleken liefst negen fietsen niet betaald te zijn voor de lange vlucht. Drie elite vrouwen kregen uiteindelijk de opdracht om tijdens de reis een oogje in het zeil te houden op deze jonge meiden.

In Australië zaten de juniors, die niet de tijdrit reden, anderhalf uur in de auto om in Wollongong te gaan trainen. Daar aangekomen werd ontdekt dat de begeleiders van de bond hun fietsen in het hotel waren vergeten…

En in de koers werden de junior-vrouwen niet bijgestaan door hun bondscoach Loes Gunnewijk omdat zij geen tijd had. Deze taak werd neergelegd bij Peter Zijerveld, tot 2020 in dienst bij de KNWU, die in ‘Down Under’ toevallig aanwezig was omdat hij er familie heeft wonen.

Het zijn incidenten die de wenkbrauwen doen fronsen. Wie de laatste jaren met de KNWU op pad is geweest, weet echter niet anders. Volgende maand is oud-politicus Wouter Bos alweer een jaar voorzitter van de wielerbond. In de gesprekken die hij met diverse stakeholders richting zijn verkiezing had, beloofde hij een harde hand te laten zien. Tot dusver blinkt Bos echter uit in onzichtbaarheid. En zo sukkelt de KNWU verder. En wordt de som van alle beschamende incidenten alleen maar groter.

Dit artikel delen:

144 Reacties

Het Luipaard van Lent 25 september 2022 om 18:29
Quote:
Stel dat alle acht renners uit een nationale selectie hun vrouw/vriendin in het hotel zouden hebben en met hen op de kamer zouden slapen. Op die manier kun je nooit een eenheid smeden.

Dit vind ik dus echt grote onzin, en getuigt van enorm conservatief denken imo. Je kan toch prima bij je vriendin op de kamer slapen als je de rest van de dag wel doorbrengt met je ploegmaats? Volgens mij gebeurt het 'smeden van de eenheid' niet in bed. Als je gewoon elke dag traint met je ploeg kan je prima dat teamgevoel krijgen. Daar heb je geen bunkbeds voor nodig Raymond.

Verder wel eens met de kritiek op de KNWU, blij dat dit een keer gezegd wordt. Ik heb wel vaker gehoord van dit soort dingen, en de shit die ik lees ik de laatste alinea's laat m'n oren klapperen. Bizar.

16
Deel Koeper 25 september 2022 om 18:35

Lijkt me OK als het dan voor alle renners geldt. Niet wanneer Hoole, Eenkhoorn en Poels bij elkaar op de kamer moeten en de kopman wel met het vriendinnetje mag liggen batsen. Maar ik weet niet of dat het geval was.

Geheel terzijde vind ik "luid zijn" in een hotel om half elf niet meteen erg bijzonder. Iedereen is daar met vakantie en dat is niet het midden van de nacht, het is van der Poel die de uitzondering is die per se om 21u. al wil slapen, de rest moet zich niet aan hem gaan aanpassen. Maar dan kom je uiteraard weer uit bij de stelling dat hij gewoon niet tussen toeristen hoort te zitten en het probleem zich niet eens mag stellen.

6
peterwinnen 25 september 2022 om 18:41

Ook mijn idee, een eenheid smeed je niet als iedereen aan het slapen is. Het is wat anders als Mathieu trainingen overslaat omdat hij gaat winkelen, of andere activiteiten ondernemen, met zijn vriendin, apart met haar ontbijt en zich de rest van de dag niet laat zien. Dat zou onaanvaardbaar zijn.

3
FDJ 25 september 2022 om 18:47

Ik neem mijn vrouw toch ook niet meer naar het werk? Wat een onzin dat die overal bij moeten zijn. Of geloof jij dat ze mevrouw van der Poel in laten vliegen om er alleen naast in bed te mogen liggen… Je bent daar bezig met je werk, je beroep en presteren. Je bent daar als team een week onderweg en moet in een week als team iets neer gaan zetten. Dan doe je dat met je teammaats en heeft je vrouw daar niets te zoeken. Dat heeft niets met conservatief denken te maken, maar gewoon een redelijk voorschrift. Tegenwoordig moet alles maar kunnen, maar of het er allemaal beter van wordt?

6
Romāns Vainšteins 25 september 2022 om 18:52

Ik neig heel sterk naar iedereen dames thuislaten. Wanneer alleen de kopman het mag is het nog ‘erger’ en daarnaast heb je ook teammaten zonder partner die er dan een beetje voor lul bijhangen. Sowieso, het is 2 weken of zo, geen uitvaren op de titanic. Maak er een legerachtige missie van. Hoe vaak rij je nou in een vaag, verpest, lelijk en ongeluk brengend vaaloranjewittig shirtje? Kwestie van dedicatie.

3
ChefSpijker 25 september 2022 om 19:17

Jij hebt dan ook gewoon werk in je leefomgeving, ga ik vanuit FDJ. In andere sporten (golf, F1, tennis oa) is het ook helemaal niet gek dat een vriendin meereist over de wereld naar events.

3
Reutemeteut 25 september 2022 om 19:29

Voor thuislaten of meenemen valt beiden iets te zeggen, maar het ligt denk ik ook wel aan het soort vrouw en hoe dat uiteindelijk de groepsdynamiek beïnvloed. Een dominant Sylvie Meis of Yolanthe-type ligt anders in een groep dan een simpel meisje dat een kledingboetiekje voor rubensvrouwen runt in pak 'em beet Bergen op Zoom of Drachten.

Wil je die invloed kosten wat kost uitsluiten; dan maar gewoon niet meer toelaten.

0
Sjaak P 25 september 2022 om 19:59

Van Dijk en van Vleuten boeken op eigen houtje een appartement buiten de ploeg. Hoor je niemand over klagen. VdPoel neemt een kamer op een andere etage, en het is bonje. Als je wint heb je vrienden.

7
wielerlover 26 september 2022 om 00:57

@Sjaak

Het verschil zit hem in de intentie. Annemiek en Van Dijk zoeken henzelf een appartementje om extra goed voorbereid te zijn voor de tijdrit, terwijl ik niet meteen de sportieve meerwaarde zie in je vriendin meenemen.

-1
Het Luipaard van Lent 26 september 2022 om 07:20

@FDJ

Mathieu neemt zijn vriendin toch ook niet mee naar werk? Ze slapen samen, dat doe jij toch ook met je vrouw als je hebt gewerkt? Of slaap jij alleen in het weekend samen met je vrouw? Presteer jij minder op je werk omdat je ook elke avond in hetzelfde bed als je vrouw slaapt?

Natuurlijk moet er teamgevoel zijn, maar waarom zou dat er niet kunnen zijn als hij gewoon lekker bij zn vriendin op de kamer zit? Als die vriendin zich verder nergens mee bemoeit (wat me logisch lijkt) is er toch niks aan de hand?

2
Mwielerfan 26 september 2022 om 21:14

Het lijkt me naïef om te denken dat renners de hele dag trainen, met elkaar eten, rusten massage, bespreking en dan pas als ze slapen 2 minuten hun vrouw spreken en dan echt slapen. Door vrouw mee te nemen, ga je of eerder je afzonderen dus minder bonding, of je gaat dezelfde tijd naar je kamer en dan nog bijpraten met je vrouw of partner en dus later slapen. Beiden een negatieve zeide. Het kan ook een positief effect hebben natuurlijk, sommigen zullen wellicht beter functioneren met hun partner, maar er is altijd een keerzijde, de vraag is welk effect is sterker en dat zal van persoon tot persoon verschillen

0
pirazzi 25 september 2022 om 18:26

Van der Poel had even de receptie van het hotel moeten bellen met een klacht.

7
Hans Baas 26 september 2022 om 09:20

Als alle gasten bij een beetje overlast de receptie gaan bellen dan moeten ze meer personeel aannemen. De eerste stap is overleggen met je buren. Als het dan niet over is, dan schakel je receptie/nachtwaker in. Dat zou iedereen met gezond verstand doen. Maar het ging mis; ofwel omdat Mathieu te ver ging, ofwel omdat de tieners er teveel van schrokken. Ik werk al 20 jaar in het toerisme en Mathieu heeft heel normaal gehandeld door niet gelijk iemand in te schakelen. Het ging alleen mis.

Les voor een volgende keer: niet reageren als een normale toerist, maar de begeleiding activeren.

2
elrio 26 september 2022 om 12:52

Als je als KNWU 100.000 euro betaalt aan dat hotel, mag je hopen dat ze direct aan komen rennen als een van de renners in zijn nachtrust wordt gestoord.

1
Mwielerfan 26 september 2022 om 21:10

Ja het lijkt me dat ze nu hun kopman gesaboteerd is wel een korting kunnen bedingen, mits vdp in hoger beroep gelijk krijgt

0
Kelder is de Man 25 september 2022 om 18:42

Als je lekker slaapt naast je meissie, zie ik het probleem niet.

5
Quincy Adams (aka voorwiel) 25 september 2022 om 18:49

Het slapen lukte dus niet. Dat was het hele probleem

-2
Kelder is de Man 25 september 2022 om 18:51

Maar dat had een andere oorzaak.

5
Quincy Adams (aka voorwiel) 25 september 2022 om 19:04

Patato patato

-2
Kelder is de Man 25 september 2022 om 19:29

Makkelijk.

1
Quincy Adams (aka voorwiel) 25 september 2022 om 20:05

Ik volg je niet kelder

-3
Murcia 25 september 2022 om 19:55

De titel dekt de lading weer eens niet bij Raymond. Hoewel ik geen moeite heb met kritiek op de KNWU, er is daar een amateuristische manier van optreden en dit al jaren (zie de aanstelling van Directeuren als Venenberg en Chef van Veen) maar de focus wordt in deze column wel heel makkelijk van de eigen verantwoordelijkheid bij Mathieu naar de bond geleid. Dat is geen incident want topper van der Poel moet de journalist wel te vriend houden en dus krijgt de ster een vermanend woordje (maar niks meer) om vervolgens de zwarte piet (Sorry Michiel) voor allerlei andere zaken stevig bij de bond in de schoenen te schuiven.

Dit irriteert omdat het geen incident meer is dat Mathieu en Co bij tegenslag verdwijnen als een dief in de nacht. Waar blijft de verontwaardiging bij Raymond over dit gedrag dat niet bij een topsporter hoort? Kortom, veel ging mis bij Team Oranje tijdens dit WK maar laten we niet de verantwoordelijkheid minimaliseren die in Hotel Gate toch echt in de eerste plaats bij Mathieu zelf ligt.

5
Maillot à Pois 25 september 2022 om 20:09

Dat vind ik ook. Op zich een relevante analyse, met bijwijlen hallucinante voorbeelden, maar het Mathieu-incident is geen goede kapstok om hem aan op te hangen. Net daar lijkt er de KNWU niet zo heel veel te verwijten. Als je niet op de hoogte gebracht van een probleem, kan je er ook niet op reageren.

2
Limal 25 september 2022 om 20:10

Uit de url van dit artikel is af te leiden dat de schuld eerst wél meer bij vdPoel gelegd werd. Erg benieuwd naar het beslissingsproces achter de schermen om (voor of na publiceren?) toch eerder de verantwoordelijkheid van de bond te benadrukken.

1
Murcia 25 september 2022 om 20:18

Overduidelijk damage control voor Team Mathieu dit en dat is mijn irritatie, dat er andere zaken zijn die wijzen op gepruts van de bond en haar werknemers tijdens en in aanloop naar dit WK is duidelijk (minderjarigen aan hun lot zo’n beetje overlaten is wel het ergste.) maar dit heeft niks te maken met wat Mathieu in de cel bracht. De bond is zoals Maillot hierboven aangeeft echt niks te verwijten. Stel je voor dat ze een verkouden renner niet een eigen kamer hadden gegeven of dat ze hun superster verboden hadden deze te delen met zijn vriendin. We kunnen wel raden welke column Raymond dan had geschreven. Ook journalisten moeten minder selectief zijn in hun verontwaardiging, de supersterren mogen best eens een draai om hun oren krijgen.

4
Maillot à Pois 25 september 2022 om 20:19

Net na het publiceren :-)
Maar die vorige titel vond ik nog minder de lading dekken: Mathieu moet in de spiegel kijken en vervolgens een opsomming van allerlei incidenten waar hij hoegenaamd niets mee te maken heeft.

3
Pietspeed 25 september 2022 om 23:46

Een analyse is er mi eerst als alle feiten en omstandigheden vaststaan, voor zover dat mogelijk is. Wellicht immers alleen op basis van getuigenverklaringen, ipv bijvoorbeeld een camera. Raymond betrekt bij dit geval een hoop andere gevallen die op zichzelf beschouwd los van elkaar bezien dienen te worden. Uiteraard kan er sprake zijn van een negatieve tendens van falend bestuur, handelen, communiceren etc, maar een column van een paar alinea’s dekt uiteraard niet de vlag van een analyse.

0
girardengo 25 september 2022 om 20:01

Een bondscoach die geen tijd heeft voor haar werk is trouwens ook wonderlijk.

5
Ronellenfitsch 26 september 2022 om 08:53

Bizarre passage ja.

0
poeskescherens 25 september 2022 om 18:37

Wat een onzin. Een hotel is om te slapen en niet om te keeten. De schade die de pubermeisjes hebben aangericht loopt in de tienduizenden. Verneukt WK en ik meen ook een lelijke aanloop richting Lombardije wat waarschijnlijk zelfs niet doorgaat. Nachtrust is de essentie van topsport en het hotel was duidelijk niet op de hoogte van wie daar allemaal sliepen. Ik zou ook chagrijnig worden. Je betaalt een flink bedrag om te slapen maar je kan niet slapen…

4
FDJ 25 september 2022 om 18:51

Dan zeg je er netjes wat van of je belt de receptie en dan komt de beveiliging.

0
Marcus Aurelius 25 september 2022 om 19:03

Advocaat zoeken en een schadeloosstelling vragen van 50.000 Euro. Eens kijken of die ouders dan nog even gelukkig zullen zijn, als nonchalant in de opvoeding van hun kinderen. Verder uiteraard een klotehotel. Honderdduizend Euro betalen voor een hotel waar nog kinderen lopen te dralen om elf uur en een idioot van receptionist die liever de politie belt dan die kinderen en ouders terecht te wijzen.

-1
poeskescherens 25 september 2022 om 19:06

@fdj
Hij leeft naar dit moment toe. Compleet programma richting WK, focus etc. Lijkt me meer dan logisch dat hij boos wordt. Ik ben een vechtsporter en heb geen persoonlijke ervaring met de wielersport. Maar wielrennen is de zwaarste sport die er is en zonder slaap houdt het gewone op. Mss had hij adequater kunnen reageren maar zijn emoties zijn logisch denk ik. Het is al een sport waar de atleten erg bereikbaar zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetbal. Wil niet zeggen dat ze geen emoties mogen tonen. Zeg ik als leek.

5
Romāns Vainšteins 25 september 2022 om 19:27

Wat zou jij als vechtsporter doen in deze situatie?

-2
Mooie Sjors 25 september 2022 om 19:48

edit wf: niet doen

-2
FDJ 25 september 2022 om 20:17

@poeske dan nog is geweld geen oplossing. Hij had moeten bellen en het anderen laten oplossen. Plus ik vind de reacties hier af en toe onder alle berichten wel lichtelijk hypocriet. Omdat het vdp is wordt er enorm veel goedgepraat. Had hetzelfde verhaal over Bouhanni hier gestaan was hij al opgehangen en veroordeeld.

-3
RefleX 25 september 2022 om 22:27

Het is een algemene foute inschatting dat de nachtrust de avond voor je inspanning belangrijk is. Het is bewezen dat een uur meer of minder slapen de nacht voor een belangrijke wedstrijd juist niks uit maakt. Uiteraard moet je wel een beetje slapen en is het met name mentaal.

Sterker nog, er zijn weinig sporters die aan de volle 8 tot 10 uur slaap komen voor de belangrijkste dag van het jaar.

Het is de weken vooraf wat bepalend is. Gezien het feit dat hij aangeeft om 21 uur te gaan slapen om wat in te halen laat mij zien dat hij ofwel door de verkoudheid of door zijn late afreizen nog te moe was.

4
Het Luipaard van Lent 26 september 2022 om 07:22

@RefleX

Nee, je kan wel degelijk minder presteren als je slecht slaapt de nacht ervoor. Bij gemiddeld 6 uur of minder slaap (verschilt natuurlijk per persoon) kan je tot 0,4% slechter presteren per uur dat je wakker bent. Dus dat telt op, na 10 uur presteer je zo’n 4% slechter. Dat is niet marginaal meer.

0
sus 26 september 2022 om 09:50

Hij wouw toch rust? Wel die heeft hij dan toch gekregen in de cel , dus wat liggen jullie nu toch nog te zeuren?

-2
Quincy Adams (aka voorwiel) 25 september 2022 om 18:47

Goed stuk, dit. Goed om te lezen. Het geeft verheldering over randvoorwaarden, waar we allemaal de mond van vol

4
Quincy Adams (aka voorwiel) 25 september 2022 om 18:47

Hebben en terecht ook want de randvoorwaarden kunnen een prestatie maken of breken.

0
Rawolf 25 september 2022 om 19:45

Dit is een column, géén analyse.

4
Krist The Vanma 25 september 2022 om 21:25

Ik wil me niet uitspreken over dit incident maar los daarvan heb ik al een tijd het gevoel dat het met MVDP niet zo goed gaat. Ik heb dit al eens verwoord in een paar reacties op dit forum, maar word daarvoor eigenlijk altijd neergesabeld. Het gevoel dat het een beetje op is, dat zijn focus weg is, … Ik las zaterdag in de krant De Morgen, dus voor het incident, deze column waar mijn gevoel beter verwoord wordt.

Je leest het hieronder.

“Het mysterie Mathieu

In de kansen op een wereldtitel van Remco Evenepoel geloven de kenners niet meer. Te veel gegeven, niet explosief genoeg meer na die focus op tijdrijden en lange klimmen. Zesenzestig koersdagen en 10.581 kilometer, dat hakt er er ongenadig in, niet alleen bij een 22-jarige. Ook al stapt hij af na dertig kilometer, Remco Evenepoel heeft dit seizoen zijn steen al meer dan verlegd.

Winnen kan natuurlijk ook zomaar, want die kleine benadert van alle Belgen het dichtst Eddy Merckx. Neen, niet het palmares, die blasfemie is nergens voor nodig. Wel wat het intrinsieke talent betreft om op alle terreinen – klimmen, tijdrijden, grote en kleine rondes, lastige eendagskoersen – goed uit de voeten te kunnen en te winnen. Hij heeft zelfs een beetje het karakter van Merckx, die zijn drive ook haalde uit selectief gramschap.

Wout van Aert zou het speerpunt moeten worden van de Belgische ploeg, maar hoe goed hij is op zijn 48ste dag op de koersfiets na zijn dubbele shift in de Tour? Een hoogtestage, bij hem vaak de voorspeller van een sterke periode, zat er om sociaal-psychologisch-mentale redenen niet meer in. Begrijpelijk, er is ook een leven naast de fiets.

Tadej Pogacar dan maar? Voor hem geldt wat voor Van Aert geldt. Die derde piek kan nooit zo kwalitatief zijn als voorheen. Dan maar de inderhaast in elkaar gevezen Julian Alaphilippe? Of thuisrijder Michael Matthews? Of een complete outsider?

En dan is er nog Mathieu van der Poel, door zijn vader een twijfelgeval genoemd, maar door veel anderen als favoriet gebrandmerkt want veel kilometers getraind en een rustige aanloop gekend. Hoewel. Nooit eerder heeft Van der Poel meer dagen op de koersfiets gezeten dan die 47 in 2022. Hij behaalde daarmee zeven overwinningen. Ter vergelijking: in 2021 reed hij maar 34 dagen koers op de weg en werd acht keer eerste.

Iedereen herinnert zich natuurlijk Van der Poel uit de Tour de France: eerst anoniem meerijden, dan gelost worden en ten slotte afstappen. “Ik weet niet wat er aan de hand is. Wellicht slecht de hoogtestage verteerd”, was zijn commentaar. Het is achteraf nooit gecommuniceerd of ze inmiddels wel al weten wat er toen scheelde, maar de kans dat het die hoogtestage was, lijkt eerder klein.

Ach, misschien was er wel hoogte in het spel, maar niet al te veel stage. Toen zijn ploeg in de voorbereiding op de Tour een fotootje postte van Mathieu op een downhillparcours in Livigno, op een mountainbike, werden her en der in koersland wat wenkbrauwen gefronst.

Dat alles zorgt ervoor dat Mathieu van der Poel een beetje een mysterie blijft. Hijzelf heeft niet het hart op de tong en zijn team zegt ook nooit meer dan nodig. Dus hebben we er het raden naar hoe hij zich voelt negen maanden ver in het koersjaar 2022. Misschien blijft die rug wel een veel groter probleem dan ze willen toegeven. Misschien zat het tussen de oren, een decompressie na jaren van fiets af en andere fiets op.

Wat overheerst bij Van der Poel? Dat kan de vreugde zijn om dat Vlaamse voorjaar met zijn tweede overwinning in de Ronde van Vlaanderen. Al zal de geboren winnaar zich toch vooral de afgang in de Tour herinneren. Die roze trui de eerste dagen en die ene etappe in Hongarije in de Giro wegen daar niet tegen op. De recente spielereien in België al helemaal niet.

Mathieu van der Poel arriveerde laat in Australië. De combinatie van lang vliegen en veel uurverschil doet rare dingen met een lichaam. Afwachten hoe hij daarop reageert. Zijn concurrenten landden in Sydney met een grote ronde in de benen. Of na een ommetje via Canada, waar twee WorldTour-wedstrijden op een min of meer vergelijkbaar parcours werden gereden en de toppers met elkaar in de clinch gingen.

Van der Poel reed in die periode de Druivenkoers in Overijse (35ste), Stadsprijs Geraardsbergen, Izegem Koers en de Grand Prix de Wallonie. Op de Muur klopte hij zijn broer, en in Izegem Yves Lampaert en drie van zijn eigen ploegmaats onder wie weer zijn broer. Alleen in Namen kwam hij een WK-ganger tegen die op de longlist van de favorieten staat. Op de citadel van Namen, die hij als geen ander kent van de cross, sprintte hij Biniam Girmay uit de wielen.

2022 is een cruciaal seizoen voor Mathieu van der Poel en die 267 kilometer morgen aan de andere kant van de wereld kunnen bepalend zijn voor het verdere verloop van zijn carrière op de weg. Van der Poel is te goed voor een Van Petegem-palmares, het Vlaamse voorjaar en dan niks meer. Welk scenario het morgen ook wordt – winst, nipt verlies of weggereden worden – ze zullen het niet graag horen bij Alpecin-Deceuninck, maar hij en zij zijn aan bezinning toe.”

4
DeGroteMolen 25 september 2022 om 21:36

Helder verhaal. MvdP zou zich eens moeten bezinnen op zijn toekomst. Zijn sterkste jaren in fysiek opzicht zouden er aan moeten komen. Laat die niet voorbij gaan zonder plan.

0
Alfons Haavers 25 september 2022 om 22:17

Sterk stuk.

Wat we denk ik inderdaad een beetje onderschatten, is dat niet zomaar alles afglijdt van het enigma MvdP. Ook voor hem weegt het leven als wielervedette volgens mij zwaarder dan we zouden denken. De druk zit er al van jonge leeftijd vol op, in welke discipline hij ook aantreedt. En waar hij in de cross alles deed wat hij wilde, is dat in het wegwielrennen natuurlijk een stuk moeilijker. In tegenstelling tot wat velen misschien hadden verwacht na zijn stormachtige intrede op het hoogste niveau tijdens het seizoen van 2019.

Zeker na de enorme deceptie op de OS van vorig jaar lijkt vdP wat van zijn glans verloren. Hij werd met tijdelijk oplapwerk een paar keer in ijltempo klaargestoomd voor topprestaties, en met een wel heel vreemd programma dit jaar is het moeilijk om steeds het niveau te halen dat hij als winnaarstype wil en dat men onderhand ook van hem is gaan verwachten.

Als hij na een maand trainen Vlaanderen wint vinden we dat normaal, als hij in Roubaix of Amstel net wat minder is stelt hij teleur. Dat lijkt toch wat op hem te gaan doorwegen. Hij mijdt de schijnwerpers steeds meer en er straalt naar mijn gevoel steeds minder plezier van af. Ook vader Adrie lijkt dit wel vaak eens aan te geven in interviews. Kan me ook voorstellen dat bv. de dagelijkse oefeningen die nodig zijn voor de rug minder Mathieu zijn ding zijn dan spelen op de fiets.

Wat zijn palmares betreft heb ik al vaker gezegd dat het geen sinecure wordt om ooit een erelijst bijeen te rijden waarmee hij als grote in de geschiedenisboeken gaat. De wereldtitels in de cross ten spijt. Daarvoor is hij vrij laat ingestapt in het wegwielrennen.

De vergelijking met Van Petegem volg ik niet helemaal, maar het Vlaamse werk is wel nog steeds het terrein bij uitstek dat vdP het beste ligt. Zo lijken de verwachtingen dat hij als zwaardere renner ook WvA-achtige Tours van 3 weken rijdt mij niet helemaal haalbaar.

Daarbovenop komt dat steeds jongere fenomenen de wielerwereld veroveren. Als je ziet wat Pogacar vorig jaar of Evenepoel dit jaar bijeen rijden aan grote prijzen, gaan we van fenomeen vdP ook verwachten dat hij op élk terrein de pannen van het dak rijdt. Maar dat zijn toch andere type renners.

Ik ben dus ook benieuwd hoe van der Poel zijn carrière verdergaat na dit op zich wel goede maar toch ook moeilijke sleutelseizoen. Kan hij deze winter zowel mentaal als fysiek eens helemaal rebooten, verwacht ik weer een top vdP in het voorjaar. Maar blijft hij in het sukkelstraatje zoals Sagan nu al een paar jaar, dan wordt het moeilijker. Een fijn uitgekiende planning met voornamelijk focus op de weg zal hierbij cruciaal zijn als hij ook daar nog een paar grote prijzen wil pakken, vermoed ik.

4
Romāns Vainšteins 25 september 2022 om 22:41

Dat hij naar buiten toe steeds als speelse, wheeliende, zich immer amuserende geingeit opgevoerd wordt helpt daar ook niet echt bij. Voorganger Sagan paste die handschoen naadloos maar bij MvdP lijkt het wat gemaakt allemaal.

En dat is zonde want als coureur, desnoods zonder interviews, is het al meer dan geweldig. Misschien moet hij eens goed alles en iedereen laten vallen om voor zichzelf terug te komen.

2
Baardmans 25 september 2022 om 19:36

Wouter Bos die met harde hand KNWU gaat herstructueren. Laat mij niet lachen. Bos is de man van de zachte hand. Als politicus altijd meegedraaid met de merrderheid. KNWU heeft echt leiderschap nodig. Iemand die met harde hand de bezem erdoor haalt. Een Wilders figuur (ben geen fan van hem) zou echt nodig zijn.

3
Jan 25 september 2022 om 21:49

MvdP heeft leiderschap nodig. Maar niemand durft hem tegen te spreken
Zelfs niet op deze site

5
Roel Delnooz 25 september 2022 om 20:17

De combinatie van het amateurisme en de beperkte kwaliteiten van de KNWU- mensen en MVDP die nooit met iemand anders lijkt te overleggen dan met Roodhooft, z’n vader en z’n vriendin is a recipe for disaster.

Sowieso denk ik dat hij eigenlijk toe is aan begeleiding door een echt professionele ploeg. Lang vond hij het leuk om anders te zijn en van alles en nog wat te doen, maar je hoort hem steeds meer over hoe oud hij is en wat hij op de weg allemaal wel niet nog moet winnen en hoe weinig hij nog gaat veldrijden. De Roodhoofts zijn handige jongens die veel kunnen fixen, maar de manier waarop ze hun poulain begeleiden is veel te hapsnap. Elke keer moeten er maar weer zo bijzonder mogelijke doelen worden gesteld om zo snel mogelijk zo veel mogelijk aandachtige trekken, maar van een wat geredere blik in de toekomst hebben ze nog nooitgehoord.

3
Marcel de Gendt 25 september 2022 om 20:28

Is dit een analyse? Of een opinie? Of iets er tussenin?

Je kunt vanalles vinden van hoe Mathieu heeft toegewerkt naar dit WK. Zeker als je dit vergelijkt met Van Aert, die niets aan het toeval over laat. Aan de andere kant, ze komen conditioneel uit een heel andere situatie, waarbij Van Aert oersterk en met een goed gevoel uit de TdF is gekomen, en MvdP met een kater en een gat in zijn conditie.

Vwb het hotel: het is woord tegen woord, maar tijden en ouders zijn veranderd. Als ik vroeger huilend aan kwam bij pa of ma omdat ik aangepakt was door een volwassene omdat ik op deuren liep te bonken, dan kreeg ik thuis ook nog een klets tegen mijn oren. Het zou geen seconde in ze opkomen om verhaal te halen bij de rechter.

En de professionaliteit van de KNWU: als je een organisatie zonder veel budget een reis als deze laat maken, dan is het wachten op fouten. Kijk ook naar de Belgen (met de tijdritfiets van de junior), verhalen van fietsen die niet mee gekomen waren, renners die geen visum hebben gekregen (Craddock). Het is gewoon best een complexe onderneming voor wielerbonden, niet alleen voor Nederland.

Vwb de verkoudheid: iedereen die wat vaker in een vliegtuig zit, die weet dat je daar soms gewoon keelpijn/verkoudheid van op loopt. Met de airco, droge lucht, etc. Dat aparte hotel met vriendin: zou niet mijn keuze zijn, maar afhankelijk van de afspraken hierover vraag ik me af of dat nou zo bepalend is voor de groepssfeer.

Maar bovenal: eeuwig zonde dat hij op deze manier door de achterdeur het WK moest verlaten…

3
Maenhout 27 september 2022 om 12:03

Als je door een virus gevonden wil worden, moet je inderdaad op een intercontinentale vlucht stappen, en bij aankomst de airco aanzetten.

Overigens vind ik de andere incidenten ernstiger qua bond, zoals de junioren zonder begeleiding. Dat een rijkelijke betaalde prof zijn eigen mensen meeneemt en zijn eigen gang gaat, dat is heel moeilijk in de hand te houden. Helaas, in dit geval.

0
roeleur 25 september 2022 om 21:13

Verhelderende inkijk in de wandelgangen van de KNWU en een hoogwaardig stuk wielerjournalistiek met feiten waar het grote publiek nog niets van wist. Een nieuwe KNWU-Peter Post die één nacht weduwnaarschap eist voor de belangrijkste wedstrijd voor de bond moet snel worden ingevlogen.

3
Polleke 25 september 2022 om 21:36

Waar had MVDP geslapen als zijn vriendin niet in hetzelfde hotel verbleef ? Wellicht op zijn eentje vanwege die verkoudheid maar wel op de vleugel van zijn ploegmaats. Iedereen heeft daar blijkbaar als een roos geslapen….

3
Grote Plateau 25 september 2022 om 22:03

Ik vind de andere incidenten van de KNWU nog meer ongelofelijk dan het Matje-in-de-gang-incident.

3
Lalsacien 25 september 2022 om 18:26

In de spiegel kijken moeten we allemaal doen. Mathieu niet meer of minder dan anderen.

2
Dikke Vrouw 25 september 2022 om 18:35

Hey beste raymond kan je hier even op reageren ?

2
Marik 25 september 2022 om 18:49

Als ik in een hotel slaap dan heb ik altijd oordopjes in. Dan moet er wel enorm hard lawaai zijn wil ik daar van wakker worden. De vriendin van Mathieu had de honneurs waar kunnen nemen wat betreft de wekker.

2
Lay On 25 september 2022 om 21:54

…en ook w.b. het terechtwijzen van die 2 pubers.

3
Pietspeed 25 september 2022 om 23:38

Oordopjes helpen niet als er op de deur gebonkt wordt. Om 21u ben je niet meteen in slaap, dat probeer je te geraken.

3
Hans Baas 26 september 2022 om 08:28

Ik denk dat zijn vriendin om negen uur ’s avonds helemaal niet op de kamer was. Anders was het inderdaad slimmer geweest als zij was gaan vragen het rustiger aan te doen. Maar hoewel de gevolgen enorm zijn, gaat het uiteindelijk om een aanvaring van niets, lijkt me. Er wordt veel te veel van gemaakt. Opstaan, wonden likken en weer verder.

0
Hoste 26 september 2022 om 14:21

Eens met de meeste hier. Het amateurisme van het team moet niet gekoppeld worden aan het slechte optreden van vd Poel.
Zijn vriendin had ook het heft in handen moeten nemen. Ze had even naar de receptie moeten gaan en het moeten doorgeven aan iemand van het Nederlandse team. Deze hadden dan de meisjes moeten vinden en een waarschuwing moeten geven.

Dat de politie wordt gebeld na zo’n incident vind ik onbegrijpelijk. Dat de ouders ook doorgingen met een aanklacht is beschamend. Als mijn kinderen dit waren geweest, dan had ik gezegd: dat is de consequenties van belletje van belletje trekken, en nu snel sorry zeggen tegen de meneer en dan naar bed.

Het hotel faalt ook. Die hadden ook even naar de schreeuwende meneer kunnen gaan. Even luisteren wat die te zeggen heeft over het incident, daarna het laten goedmaken met elkaar.

De politie faalt ook. Die had moeten zeggen dat vd Poel de receptie had moeten bellen en tegen de meisjes dat ze niet de hotelgasten moeten pesten. Beide partijen een waarschuwing en nu lekker gaan slapen.

Maar de schuld bij een ander zoeken is een trend die al jaren geleden is ingezet door de Angelsaksische landen.

2
Reus 26 september 2022 om 14:32

Hadden had hadden had had had………

Volgens mij is de enige conclusie dat de continue afwijkende keuzes van Mathieu om het maar steeds afgezonderd van de groep te willen doen funest blijken te zijn….

Al die theorieën zijn verder alleen maar ruis die van de kern afleiden.

Er is er 1 nu aan zet, VdPoel zelf. Blijf ik het zo doen en accepteer ik dan een keten van keuzes en gevolgen.. Of commit ik me aan het team, en zet ik mezelf een stukje opzij..

0
Taliesin 26 september 2022 om 15:41

Hoste: Eens. Zoal ik al zei, tis een opeenstapeling van de slechts mogelijke scenarios voor MvP, daar kan je niet omheen.

Misselijke tieners die tot 3 keer toe op zijn deur kloppen, tieners/ouders die naar t hotel gaan, hotel wat niet naar de ploeg of MvP gaat maar naar de polite, en ja die nemen de vreselijke man dan meteen mee. Als ouder moet je je in elk geval schamen maar dat zullen ze wel niet doen, het zijn jouw kinderen die daar lopen te etteren en dan laat je het ook nog voorkomen ipv ze op hun donder te geven?

Op t momemnt dat t hotel besluit dit niet onderling op te lossen en de politie te bellen weet je dat een kleina akkefietje opeens een big deal gaat worden.

0
Albeijing Feeniks 25 september 2022 om 18:18

Mooi stukje tekst Raymond. Mooie kritische blik.

Ik denk dat MvdP door zijn ideale schoonzoon imago met veel meer wegkomt dan anderen. Na de plank wordt er ook op dit incident vrij kalmpjes gereageerd..stel je nou es voor dat Evenepoel zo tekeer was gegaan tegen twee jonge kinderen? Dan werd dit meteen weer gekoppeld aan zijn zogezegde temperament en opvliegendheid. Men zou pogen hem weg te zetten als aanzetter en agressor.

In de media merk ik op dat Matje als slachtoffer wordt voorgesteld in allerlei media. Vind dat niet terecht.

1
EricV 25 september 2022 om 19:21

Dat ligt niet aan de media maar aan het karakter van de 2

0
Grote Plateau 25 september 2022 om 21:51

Matje voor de camera en Matje achter de camera zijn twee verschillende mensen. Die verwaandheid heb ik van dichtbij mogen ondergaan.

Na een gewonnen cross deelt hij natuurlijk handtekeningen uit aan alle kindjes. Maar als het een beetje tegen zit, is zijn geduld heel snel op en dan kan ie best nare trekjes hebben hoor. (wat Adrie ook toegeeft, "stevig roepen, slaande deuren")
Er zijn jeugdzonden, ja. Dat kan tot 23, ten laatste 24. Maar hij is inmiddels 27.

4
RefleX 25 september 2022 om 22:17

Ik ben fan van VdP maar kan dit helaas wel beamen. Ook ik heb regelmatig de mindere kant van hem gezien in de MTB wedstrijden/Meerdaagse waarbij ik met hem samen aan de start stond. Maargoed hij heeft zelf ook aangegeven behoorlijk verhit te hebben gereageerd. Dit is iets voor justitie om uit te zoeken en hij zal het moeten ondergaan en ervan leren.

Overigens mooi stukje journalistiek!

4
Hans Baas 26 september 2022 om 08:16

Tieners zijn toch geen ‘jonge kinderen’? Hij is vast te ver gegaan, maar laten we nou niet doen alsof Mathieu kleine kinderen molesteert.

0
Mwielerfan 26 september 2022 om 21:06

Hij heeft meer een te nonchalant, eigenzinnig imago toch

1
FDJ 25 september 2022 om 18:50

@Luipaard vandaag alleen al 10-12 vd Poel gerelateerde artikelen. Het wordt tot de laatste druppel uitgemolken.

1
SCIC 25 september 2022 om 19:44

Of Nederland zonder dit incident iets had kunnen uitrichten, valt te betwijfelen. Al vanaf de eerste serieuze kopgroep reden ze achter de feiten aan. Niet mee in de kopgroep, dan moet je het werk opknappen. Met als gevolg dat anderen profiteren. Het was aan de individuele klasse van een aantal renners te danken dat er geen complete afgang volgde.

1
Luc 25 september 2022 om 19:54

“Van de Nederlandse wielerbond KNWU is bekend dat de financiële situatie de laatste jaren dramatisch is”. Iemand enig idee hoeveel een voorzitter vangt? Kan daar al niet op bespaard worden?

1
Pietspeed 25 september 2022 om 23:41

Vraag de man in kwestie dhr. W. Bos zelf ;-)

1
Het Luipaard van Lent 26 september 2022 om 07:25

Ik meen dat het een eretitel is, dus je vangt er niks voor.

0
Mooie Sjors 25 september 2022 om 20:19

Ook allemaal wat overdreven gedoe rond een stom incident. Het was al een long shot om nog via wat kermiskoersen zich klaar te stomen, het is niet alsof hij hier een zekere wereldtitel heeft laten liggen.

Weer maar eens een voorbeeld dat wielrennen een sport is van heel veel falen om uiteenlopende redenen om dan die paar mooie grote triomfen mee te maken.

Volgend voorjaar bij zijn 3de Ronde van Vlaanderen weer een analyse waarom deze ontgoocheling tot die zege heeft geleid? :D

1
FDJ 25 september 2022 om 20:36

Zet de naam van Bouhanni op de plaats van Van der Poel en de reacties waren compleet anders geweest.

1
Alfred Issendorf 25 september 2022 om 20:28

Ik heb regelmatig geïrriteerd aan de columns van Kerckhoffs maar heb me soms ingehouden om niet wederom een ban te krijgen. Nu poog ik niet een wit voetje te halen (want waarom zou ik; een nieuw e-mailadres, een nieuw IP adres, een nieuwe alias etcetera, en ik ben weer back in town) maar ik kan me volledig vinden in deze “analyse”.

1

Net binnen

Populair

Materiaalzone