Mathieu van der Poel: “Ik zie weinig kansen op zeges in de slotweek”
foto: Cor Vos
zondag 22 mei 2022 om 18:02

Mathieu van der Poel: “Ik zie weinig kansen op zeges in de slotweek”

Mathieu van der Poel was andermaal een van de smaakmakers in de vijftiende etappe van de Giro d’Italia 2022. De 27-jarige kopman van Alpecin-Fenix ging mee in een omvangrijke kopgroep en reed na een indrukwekkende afdaling na de eerste klim door naar de kop van de koers. Tot halfweg de tweede klim bleef hij met Koen Bouwman en Martijn Tusveld als trio vooruit.

Op 22 september verschijnt de nieuwe najaars-editie van RIDE. In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Toen stoomwals Giulio Ciccone voorbij kwam, stuurde MVDP uit en werkte hij de rit af op zijn eigen tempo. “Ik wilde graag mee zitten in de kopgroep om gemakkelijker over de bergen te komen en zodoende in de slotfase ook iets gemakkelijker naar boven te kunnen rijden. Al bij al was het toch weer een zware dag”, vertelt de Nederlander naar afloop.

“Ik ben wel blij met het gevoel dat ik nog altijd heb”, laat hij weten. “Of ik uitkijk naar de slotweek? Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet verwachten. Het is een geheel nieuwe ervaring voor mij. Ik hoop dat ik nog een paar goede dagen ken. Ik zie weinig kansen op zeges voor mezelf, maar als renner hoop ik beter uit deze Giro te komen door die slotweek af te werken.”

 
46 Reacties
Sorteer op:
22 mei 2022
Gewoon lekker jezelf uitdagen. Hoe lang kan ik mee op zo een klim. En een grote ronde uitrijden is toch mooier dan gewoon maar afstappen.
  22 mei 2022
  Laat hem de Tour uit rijden. Ik zeg afstappen. Komt nog genoeg aan
  22 mei 2022
  is ook mijn mening. De Tour heeft toch les Champs Elysées als motor voor de 3e week
22 mei 2022
Misschien de tijdrit
Vanderpoels voor ik rijd de Giro zeker niet uit.
  22 mei 2022
  Hij rijdt m gewoon uit. Dat is de opdracht die hij van a3 heeft gekregen,
22 mei 2022
Ondanks zijn ritzege én roze trui vind ik dit toch een tegenvallende Giro voor hem. Onlogisch, I know. Maar gevoelsmatig vond ik dit lang niet de sterkste Mathieu. Remmen dicht, rusten en shinen in de Tour !
  22 mei 2022
  Waar is dat gevoel op gebaseerd? Te hoge verwachtingen bij jezelf?
  22 mei 2022
  Heeft nog 2x gestreden om ritzege 1x op waarde geklopt nadat ie de pech had geen teamgenoot mee te hebben. En 1x mee en wint zijn ploeggenoot. Goed gedaan.
  22 mei 2022
  Ja, ik weet het. Het was lang niet slecht bedoeld. In het voorjaar rolt hij iedereen op, hier lukt dat minder. Vandaar waarschijnlijk.
  22 mei 2022
  ?? Omdat ie niet alles wint of wat? Was na z'n overwinning nog 2e in de tijdrit waar ie bijna een jaar niet op die fiets had gezeten. Wordt nog eens 7e omdat ze allemaal naar hem keken en nog eens 2e maar op waarde geklopt door Bini. En voor de rest zijn er niet zoveel ritten waarin hij echt had kunnen meespelen. Krijgt misschien nog 2 kansen in de slotweek, mits hij zich echt wil gooien in de tijdrit that is (heeft daar echt een kleine kans!)
  22 mei 2022
  Het is ook niet de sterkste Mathieu, dat hebben ze van tevoren ook al aangegeven. Hoofddoel is de tour. Daarbij zit de Giro vrij vlak achter de klassiekers, dus echte topvorm is vrij onmogelijk. Zeker ook met de rugproblemen waardoor zijn voorbereiding in de soep liep Maar alsnog een etappeoverwinning plus de roze trui en lekker aanvallend gereden
  22 mei 2022
  @silent hill - Wat denk je dan? Het was toch al een beetje aangegeven dat het doel was om te trainen en twee grote rondes uit te rijden? Dikke kans dat MVDP met een halve voorbereiding is gestart na de klassiekers en wat hij er dan nog uitsleept is fantastisch. Bovendien is er met de factor Bini en de Gendt tot 2 keer toe niet echt slim gereden: voor 2x hetzelfde geld had Mathieu 2 etappes meer. Fysiek is dit wat er verwacht kon worden en het was fantastisch en soms ook onbegrijpelijk wat die gast doet.
  22 mei 2022
  Niet flauw doen, het is voor hem toch allemaal wat mager. Mooie ritzege en omdat het de eerste rit was gratis en voor niks het roos er bovenop. Maar hij slaagt er verder, in dit matige deelnemersveld, niet in om zijn wil op te leggen. Heel wat fans hadden heel wat hogere verwachtingen bij aanvang van de Giro.
  22 mei 2022
  Goed geprobeerd, Beer.
  22 mei 2022
  Laten we er een vergelijkbare kampioen naast leggen. Sagan is 16x in een grote ronde gestart en heeft 18 overwinningen gepakt. Dat geeft al aan dat meer dan 1x winnen per ronde geen 'normaal iets' is, maar gewoon al uitzonderlijk. Hij loopt nu één op één en dat is gewoon prima.
  22 mei 2022
  Toch maar weer de leiderstrui gedragen in een grote ronde... ik ken genoeg renners van naam die dat nog niet hebben gepresteerd. Wout van aert bijvoorbeeld... Als je een rit wint en de leiderstrui draagt heb je gewoon een geslaagde grote ronde. Alles wat daarbij komt is slagroom op de taart.
  Ik vind hem juist geweldig sterk en gretig deze giro. Meer dan deze koerswijze mag je toch niet verwachten van MvdP?
  Quote:
  Laten we er een vergelijkbare kampioen naast leggen. Sagan...
  Raar dat die ene waarmee hij ALTIJD vergeleken wordt (ook al gewoon meteen in de reactie na de jouwe) deze keer niet het ijkpunt is. Die ene keer dat Van Aert eens aanzienlijk beter uit de vergelijking kan komen, wordt hij prompt vergeten.
  18 ritten winnen in 16 GT's of 2 ritten in 2 GT's, vrij vergelijkbaar inderdaad. Vergelijkbaar kampioen Girmay zit ook op dat niveau met 1 uit 1.
  22 mei 2022
  @Beer ik ben het nooit met je eens, maar nu wel ik vind het ook een erg tegenvallende Giro voor VDP, had meer overwinningen van hem verwacht
  23 mei 2022
  Tuurlijk valt hij tegen! In zijn eerste grote ronde waarvan hij de derde week haalt, had hij minstens 3 etappes moeten winnen, de roze trui 10 dagen moeten houden, het bergklassement in de top drie moeten staan en in het puntenklassement onaantastbaar bovenaan moeten staan ! Sjonge, jonge...ik heb zelden zo'n portie onzin gelezen hier. In plaats van respect voor deze klassiekerrenner die nog nooit een grote ronde heeft uitgereden, is hoon en sarcasme zijn deel. En straks natuurlijk weer juichen als hij een eendagswedstrijd wint. Chapeau tot nu toe Mathieu !
22 mei 2022
Hij had natuurlijk ook gewoon in de bus kunnen plaatsnemen, was geen enkel probleem geweest. Als hij volgende week nog iets wil proberen, heeft hij vandaag onnodig veel energie verspeeld. Niet bepaald slim gekoerst dus.
  22 mei 2022
  Als je jezelf wil testen op wedstrijdtempo bergop (waarvan je weet dat je daar niet in uitblinkt) dan kun je dat het beste doen direct voor de rustdag. Slim gekoerst dus.
22 mei 2022
Stel je voor dat hij nog sterker uit zo’n grote ronde komt :)
Zijn zwaarste weken komen nog. Die paar weken rust tussen Giro en Tour.
22 mei 2022
Weinig koersdagen gehad, grote motor. Zou op zich geen probleem moeten zijn om giro en tdf te combineren. Hoeft zich niet uit elkaar te trekken om de tijdslimiet te halen en ook niet iedere dag te presteren. Er zijn renners die 2 keer top 10 rijden, waarom zou mathieu de beide rondes niet goed uit kunnen rijden?
  22 mei 2022
  Mathieu kan geen 1 keer top 10 AK rijden. Dus wat heb je aan die vergelijking?
  22 mei 2022
  Dat er renners zijn die zich 2 keer drie weken uit elkaar kunnen trekken én een goed niveau halen. Dus dat het zeker mogelijk moet zijn als je heel regelmatig een snipperdag kunt nemen.
  2x3 weken aanklampen is wel wezenlijk wat anders dan 2x3 weken er 2 op de 3 etappes in vliegen.
22 mei 2022
Hij heeft donderdag denk ik nog wel een aardige kans op de ritzege.
22 mei 2022
VDP is gewoon een BAAS
Donderdag blijft een mogelijkheid De andere dagen niet, daarvoor lukt het niet goed genoeg op lange en/of zware klimmetjes. Hij zit bij ontsnappingen gewoon te vaak bij de moeizaamst klimmende helft van de vluchters, wat trouwens nog een minpuntje kan worden als hij voor puntenklassementen gaat en de tegenstanders Girmay of Van Aert heten. Hij lijkt dit seizoen regelmatiger geconfronteerd te worden met zijn limieten. Het is me nog niet duidelijk of dat komt door de moeizame winter of door 't feit dat hij dit seizoen meer rijdt en dus geen wedstrijden meer kan vermijden als hij in een vormdip zit.
  22 mei 2022
  Lijkt mij geen probleem. Matieu klimt goed genoeg om de tussensprint te halen meteenkopgroep. En girmay of van aert gaan de groene trui echt niet winnen door bergritten te winnen of daar consequent top 5 te rijden. Zwakte zit vooral in de massasprints, waar hij zichzelf wat minder graag tussen gooit, zeker als merlier en philipsen mee zijn.
  Juist daarom. Hij moet wel ergens de punten inlopen die hij verliest in massasprints door zijn gebrekkige plaatsing en dat lijkt niet via ontsnappingen in bergritten te gaan gebeuren. Kan natuurlijk altijd dat ze een ronde organiseren met 14 ritten die eindigen op een explosieve muur van 2 kilometer lang, je weet maar nooit.
  22 mei 2022
  Vraag is of groen of paars hem interesseren. Tot op heden heb ik niet de indruk. Heeft iig deze giro veel punten laten liggen die hij had kunnen rapen. Lijkt me veel meer interesse te hebben om gewoon juichend over een streep te rijden.
22 mei 2022
Mathieu heeft ook nog een kans op de slotdag. Als hij de dag ervoor iets spaart kan hij er nog een goede tijdrit uitschudden.
  23 mei 2022
  Ja, die tijdrit moet hij goed aankunnen.
23 mei 2022
MVP rijdt gewoon een goede Giro…Tactisch had het beter gekund. Zeker in die etappe die Grmay wint. Dat mensen denken dat Wout groen wint in de Tour. Vergeet het maar. Puntentelling in de bergen en tussensprints maakt dat bijna onmogelijk
23 mei 2022
Helaas, dikke kans dat Mathieu wegens aanstootgevend gedrag de Giro wordt uitgezet. https://mobile.twitter.com/mathieuvdpoel/status/1528448704998514696
  Wel enigszins komisch dat hier dan altijd meewarig wordt gedaan over die fanboys van Vlaamse journalisten. In Nederland is het helemaal anders zien we hier. Hou van ons Mathieu!
  Wat is het toch heeeeeeeeerlijk dat er anno 22 helden als Zonneveld zijn die op een lollige knipoogwijze dingen als een pizzatetende wielrenner met ons delen. Hahahahahahahaha
  23 mei 2022
  Je ziet weer spoken Alfonsus
  Bedankt om te laten weten, Adrianus.
23 mei 2022
Keer het profiel van de donderdagrit om, en je hebt een rit voor MVDP. Nu wordt het lastig, maar hij gaat het volgens mij opnieuw proberen. En de kans is groot dat hij het opnieuw tegen Thomas De Gendt gaat mogen opnemen - maar met één ploegmaat erbij, klaart hij volgens mij de klus. Zelf heb ik genoten van zijn spierballenvertoon en van zijn verfrissende inefficiëntie na het perfect verlopen openingsweekend.

Reacties zijn gesloten.