Mathieu van der Poel gaat strijd met Van Aert voor groen niet aan: “Zou een deel vrijheid wegnemen”

Mathieu van der Poel gaat strijd met Van Aert voor groen niet aan: “Zou een deel vrijheid wegnemen”

© Cor Vos

donderdag 16 juni 2022 om 09:44

“Nee, ik ga mij niet mengen in de strijd voor de groene trui”, vertelt Mathieu van der Poel in ons magazine RIDE. “Het neemt een stuk vrijheid weg, terwijl ik vol wil focussen op ritzeges. Misschien is dit wel iets voor ploegmakker Jasper Philipsen.”

Het was in een interview voor RIDE met voormalige groene trui-winnaars Frank Hoste en Eric Vanderaerden dat Mathieu van der Poel en de groene trui ter sprake kwamen. Hoste zei daarover dat Van der Poel in de strijd om het groen geen partij zou zijn voor Van Aert.

“Mathieu is ietsje explosiever dan Wout, maar die laatste is sterker en vooral… weerbaarder”, aldus Hoste. “Kijk naar hun duels in het veld van een paar jaar geleden. Ik herinner me crossen waarin Mathieu in de tweede ronde wegreed en in geen tijd vijftien seconden pakte, maar Wout bleef knokken en aan de finish was het verschil nog steeds diezelfde 15 seconden. Omgekeerd gooit Van der Poel veel sneller de handdoek. Als hij voelt dat hij niet meer kan winnen, lost hij en zegt ‘foert, morgen beter’. Dat is zijn volste recht, maar voor de groene trui te pakken, moet je drie weken alert zijn. Voor elk punt moet je vechten.”

Focus op ritzeges
Wij legden de uitspraken van Hoste voor aan de kopman van Alpecin-Fenix. “Dat Wout veel veerkracht heeft, is geen geheim”, beaamt Van der Poel. “En dat drie weken strijden voor die groene trui een zware mentale belasting is, ontken ik ook niet. Het neemt bovendien een deel vrijheid weg. Ik ga mij in deze Tour dan ook niet mengen in die strijd, maar wil volop focussen op ritzeges. Niet vergeten dat Wout al een paar grote rondes in de benen heeft. Hij kan die combinatie volgens mij makkelijker aan.”

Van der Poel schuift wel voorzichtig zijn ploegmaat Jasper Philipsen naar voor als potentiële kandidaat voor groen. “Ik weet niet of het voor Jasper een doel wordt. Maar het is wel iets dat hij moet aankunnen. Hij geraakt voldoende vlot de cols over om in een lastige etappe af en toe wat extra punten te pakken in de tussensprints. Maar zelf ga ik mij er dit jaar zeker niet aan wagen.”

Lees het volledige artikel in RIDE
Het volledige artikel lees je in de nieuwe RIDE Magazine. Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Bestel nu jouw exemplaar
Dit artikel delen:

53 Reacties

AWestie 16 juni 2022 om 09:55

Ik snap dat jullie je eigen blaadje willen verkopen, maar dit bericht kan nog iets vollediger: De groene trui van het puntenklassement is zijn (Philipsen) ambitie niet. “Ik ben nog niet bezig met groen, laat mij eerst proberen een rit te winnen. Trouwens, als iemand zoals Wout van Aert mikt op groen wordt het voor mij zeer moeilijk.” bron: De Morgen

dikkechaap 16 juni 2022 om 15:41

Is wielerflits slachtoffer van een hack? Het kan toch niet oprecht de bedoeling zijn om een niet-wegklikbare advertentie midden over de pagina te tonen?

Turtlehead 16 juni 2022 om 10:01

Ik zou nog willen toevoegen: in het verleden is eigenlijk altijd gebleken dat als MvdP zegt iets níet te willen of zullen doen, hij er meestal juist vol voor gaat.
Schrijf hem dus toch maar op…

ThorHushovd 16 juni 2022 om 10:03

Wat een nonsens. Uiteraard gaat ie niet voor groen, de kans dat hij dat wel gaat doen is minder dan 1%. En dat het geen 0 is, is puur vanwege het feit dat plots iedereen in het groene klassement boven hem kan uitvallen en hijzelf het dan in de schoot geworpen krijgt en denkt ’tja, dan maar meepakken’. Maar die kans is verwaarloosbaar dat dit gebeurt natuurlijk.

TheBigShow 16 juni 2022 om 10:06

In de Giro zei hij hetzelfde… en toen ging hij er ook niet voor

Krist The Vanma 16 juni 2022 om 14:19

Tja, heeft niets te winnen en alles te verliezen door nu te zeggen dat hij mee voor groen zal strijden.

Geit in mijn Kelderman 16 juni 2022 om 10:09

Volgens mij gaat het met dit puntensysteem altijd moeilijk worden voor renners als WvA en MvdP. Maar als je dan nog een jaar moet uitkiezen is het dit jaar. Voor Tourbegrippen echt heel weinig klassieke sprintetappes en veel overgangsetappes. Toch denk ik dat zowel van Aert als VdP simpelweg niet in de juiste ploeg zitten om groen te pakken. Jumbo gaat de boel echt niet dichtrijden in lastig te controleren etappes voor wat punten voor het groen als je VIngegaard en Roglic hebt.

Beer 16 juni 2022 om 10:17

Maar op wie moeten ze het gaat dicht rijden? Op de vlucht met Jakobsen, Ewan en Philipsen? Gebeurt toch praktisch nooit dat die renners in een vlucht gaan en dan kan hij zelf ook wel meespringen.

Ik ken het puntensysteem niet (effe wachten op de wielerflits-voorbeschouwing), maar het lijkt me toch dat van Aert kans heeft om bijvoorbeeld in etappes als de tijdritten, kasseien-rit & punch-aankomsten punten te pakken waar de pure sprinters weinig gaan scoren. Vaak liggen er in bergetappes ook tussensprints na een eerste col; ook daar kan van Aert vol scoren. Dus als hij zich dan in de echte massasprints kan plaatsen en misschien er eens eentje winnen (wat de voorbije jaren ook lukte) dan komt hij automatisch toch heel sterk in de beurt denk ik.

Diskob 16 juni 2022 om 10:21

Als Van Aert veilig Parijs haalt dan is dat in de groene trui hoor, dat is bijna een zekerheid. Hij maakt in zoveel etappes kans op dichte ereplaatsen en hij gaat ook meedoen aan de tussensprints. De rest zal het snel opgeven.

Een duel met VDP voor de groene trui zou heel de tour vuurwerk opleveren. Jammer dat hij er deze keer niet voor gaat maar ik begrijp het wel. Hij heeft al de Giro in de benen en er komt nog een interessant WK aan. Het is slimmer om zijn dagen uit te pikken en dan vol voor ritwinst te gaan.

Beer 16 juni 2022 om 10:46

Denk dat dat voor Jumbo ook de gedroomde groene tactiek is. Iedereen zo snel mogelijk de strot dicht nijpen voor dat klassement zodat van Aert in week 3 kan gaan knechten in het groen.

Dangeroe 16 juni 2022 om 10:52

Misschien is dit wel de nieuwe trend van de Tour. Minder klassieke sprintetappes en meer chaos overgangsetapppes.

FDJ 16 juni 2022 om 14:23

Het puntenklassement in de Tour is bij uitstek geschikt voor renners als Van Aert en Sagan de laatste jaren. Mede door het flink op (overwaarderen) van de tussensprint. Vroeg had je 3 tussensprints met 6,4 en 2 punten en was het klassement vaak spannend tot de laatste dag. Herinner mij nog de finish tussen Cooke en McEwen bijvoorbeeld. Sinds de invoering van die absurde puntenhoeveelheden bij tussensprints heeft Sagan er 7 op rij gewonnen. Vaak door in etappes waar pure sprinters niet aan de bak.kwamen en gigantische hoeveelheid punten te pakken.

Dikke Kleuter 16 juni 2022 om 10:23

Ik voorzie dat Van Aert meteen de gele trui pakt in de proloog (tijdrit, zo u wilt). Die trui zal hij dan vooral willen verdedigen, ondanks wetende dat hij die niet lang zal dragen. Zijn focus zal in den beginne dan net wat minder op de groene trui liggen. Desalniettemin blijft hij een van de meest serieuze kanshebber voor het groen.

Van de Poel meent het als hij zegt dat hij niet voor het groen gaat. Zijn kansen hierop zijn inderdaad erg gering. Ik hoop wel dat hij deze keer de goede keuze maakt qua etappes waarin hij met een kopgroep de ontsnapping maakt. In de Giro leek hij niet te willen inzien dat hij geen kans maakt in het hooggebergte. Dat hij a.u.b. nu zo slim mag zijn om vooral de heuveletappes uit te kiezen.

Mr. Tornado 16 juni 2022 om 10:57

Maar stel dat Van Aert niet meteen geel pakt, dan zal hij in de eerstvolgende massasprints vol voor de bonificatieseconden gaan. Als hij het geel wel al heeft zal hij die in de eerste plaats willen verdedigen door veilig over de finish te komen en zal hij dus niet te veel risico’s nemen in de sprints. Het zal in mijn opzien dus vooral afhangen van de tijdrit.

Koers 16 juni 2022 om 10:26

Zal de sprint wel moeten aantrekken, dan wordt het een lastig verhaal natuurlijk. Jammer, want ik had graag wat strijd om de trui gezien.

drethehague 16 juni 2022 om 10:32

Als vd poel geel pakt tijdrit gaat hij miss meesprinten omdat hij dat geel een week kan houden ….

Silent Hill 16 juni 2022 om 10:55

Strak plan bij omstandigheden doen zeker kunnen uitgez van aert of ganna pakt geel ook evt mogelijk later ….

Barry Batsbak 16 juni 2022 om 11:06

Als Van der Poel geel pakt in de openingstijdrit vreet ik een van mijn flipflops op. Ik geloof best dat hij er een knappe en ambitieuze tijdrit uit gaat schudden, maar ik acht op de kans winst in de tijdrit praktisch nihil.

Maar mócht het gebeuren dan heb ik de buikpijn er graag voor over. Die heb ik dan toch al van het lachen.

Wheely 16 juni 2022 om 10:32

Bijvangst eventueel, voor beiden geen hoofddoel.

Turtlehead 16 juni 2022 om 10:53

Misschien niet voor MvdP. Maar het is best mogelijk dat hij uit de Giro is thuisgekomen met toch iets van een lichte kater over de opbrengst van drie weken hard fietsen. Een puntentrui is toch wel een leuk ding op dat eindpodium en in de statistieken…
En vanaf dag 4 is het toch niet aan de pure sprinters, dan kan hij zomaar veel punten rapen ‘per ongeluk’.

Panache 16 juni 2022 om 13:55

“een lichte kater over de opbrengst van drie weken hard fietsen”

Volgens mij was het doel ( de gehoopte opbrengst) om een betere wielrenner te worden. Daarnaast zijn er natuurlijk flink wat bedragen overgemaakt om showtjes op te voeren.

Limal 16 juni 2022 om 14:02

Voor het geld Wheely’t de Beer. Euh, de Mathieu.

TheBigShow 16 juni 2022 om 11:04

Was te verwachten natuurlijk. Hij mijdt massasprints als de pest en heeft ook iemand als Philipsen naast zich.

Zou wel leuk zijn mocht hij iig een dag de groene trui dragen; dan heeft hij alle voor hem mogelijke truien in de Giro en Tour in bezit gehad

Fifty 16 juni 2022 om 11:06

ja ja, weet gewoon dat hij in de bergen niet mee kan. Smoesje omdat hij de bui al ziet hangen.

evelineroos 16 juni 2022 om 11:26

Groene trui win je niet in de bergen slimmerik.

Beer 16 juni 2022 om 11:47

Sagan pakte anders steeds veel groene punten in bergritten. En je moet er ook zo fris mogelijk over geraken.

Barry Batsbak 16 juni 2022 om 13:03

Cavendish (2-voudig groene trui winnaar) komt met de grootst mogelijke moeite een berg over, niet zelden vechtend tegen de tijdlimiet. Dus dat zegt echt helemaal niets.

tramontana 16 juni 2022 om 11:06

Groen is elke dag – behalve in de zware bergritten – rijden voor een goede uitslag. Had toch graag een strijd gezien tussen de alleskunners MvdP en WvA, dat zou echt een fijne koers in de koers geweest zijn. Na wat ik gisteren in de Ronde van Slovenië gezien heb, gaat de strijd om geel niet veel voorstellen. De strijd om de bollen zal wellicht tussen een Columbiaan en -traditioneel- een Fransman gaan (Rolland).

Beer 16 juni 2022 om 11:19

In een dagelijkse man-tegen-man strijd tegen van Aert op verschillende terreinen delft hij volgens mij ook het onderspit. Vorig jaar was hij na die eerste Tour-week ook al goed doorbakken en toen moest de beste van Aert nog komen.

Barry Batsbak 16 juni 2022 om 11:26

DIt is net zo’n zinloze post als zeggen “Van Aert kon pas winnen toen Van der Poel vertrokken was”.

Nog een paar weekjes, kunnen we het zien in plaats van allerlei gekleurde meningen en wat-als-scenario’s bedenken. Kansloos gestook.

Limal 16 juni 2022 om 11:40

Helemaal eens Barry. Laten we deze discussie hierbij dan ook meteen opschorten tot na de Tour ;-)

Beer 16 juni 2022 om 11:45

Het is hier een wielerforum bomvol verwachtingen van wielerliefhebbers over wat gaat komen. Denk niet dat we dat allemaal gaan opschorten en zinloos noemen.

En dat we nog een paar weken moeten wachten om in het echt te gaan zien wat het geeft, klopt ook niet helemaal. We hebben het immers in de Tour van vorig jaar gezien. VDP elke dag wat langer, wat roder en wat dieper uitgeteld op het asfalt. Dat geeft mij het idee dat het vorig jaar na een week wel goed geweest was voor VDP waar WVA steeds sterker werd.

Barry Batsbak 16 juni 2022 om 11:52

Nou hartstikke goed man. Doe er je voordeel mee.

TheBigShow 16 juni 2022 om 12:39

Ach, in de een-na-laatste die hij reed, versloeg hij van Aert nog en die etappe daarna was een bergrit waarin hij helemaal niet gekookt over de streep kwam. In de Giro reed hij in de 17e etappe nog zijn beste bergrit ooit…

Maak je maar geen zorgen hoor Beer, met het herstelvermogen van vdP is niets mis ;)

Gerard Dekker 16 juni 2022 om 13:31

Nu moeten we er wel bij aantekenen dat Wout nog geen maand voor de Tour aan zijn blinde darm geopereerd was. Een paar maanden daarvoor had hij ook nog Corona.

Hij moest in de Tour dus eerst op gang komen.

Barry Batsbak 16 juni 2022 om 13:55

Ja! Ja! En ook nog een heel uitputtende Tirreno Adriatico! En slaaptekort door de geboorte van Georges. En die slepende kwestie Nuyens. En kunnen we alsjeblieft ook die horrorblessure in de Tour 2019 ook nog even een keer vermelden? De Heer is waarlijk opgestaan, halleluja.

Beer 16 juni 2022 om 13:58

Lekker diep gaan in die een-na-laatste rit om van Aert af te houden. Altijd makkelijker als je weet dat je nadien mag afstappen om uit te rusten en niet nog 2 weken door Frankrijk moet hotsen. Het verschil tussen een rittenkoers van 1 week en eentje van
3 weken.

Beer 16 juni 2022 om 13:59

Allemaal niet relevant voor die Tour Barry. Of wil je nog eens graag beginnen over kennietrainenwantrug? Voor mij kan het hoor.

Panache 16 juni 2022 om 14:01

Van Aert na een operatie, van der Poel die de Tour reed als voorbereiding op Tokio. Als er ergens geen conclusies aan gekoppeld kunnen worden dan is het de onderlinge verhouding op basis van de eerste week Tour 2021.
Mijn gevoel zegt dat Van Aert momenteel een betere grote ronde renner is, maar dat is gebaseerd op allerlei uitslagen in rondjes (vooral klimmend) en niet zo zeer op juli ’21.

Barry Batsbak 16 juni 2022 om 14:10

Nee dank je Beer, ik wacht even tot ná de Tour. Bij tegenvallende resultaten voor Van der Poel kan ik dan lekker luidruchtig en oppertunistisch (en feitelijk correct, want dat moet natuurlijk wel) roepen dat Van der Poel al een grote ronde in de benen had dit jaar. Want dat is hoe we bullshit-discussies voeren.

Mandarijn 16 juni 2022 om 15:01

Voor Woutje heeft de Beer altijd excuses in overvloed.

TheBigShow 16 juni 2022 om 18:03

Tuurlijk beer…

Ga toch fietsen

evelineroos 16 juni 2022 om 11:31

Begrijp die hele fascinatie voor de groene trui überhaupt niet.

thorsen 16 juni 2022 om 11:35

Als je Philipsen meeneemt voor de sprints heeft het geen enkele zin om voor het groen te gaan met Mathieu.

Verder heeft Wout maar 2 opponenten voor het groen: zichzelf en de teamorders.

Pietspeed 16 juni 2022 om 11:53

Of Mathieu al dan niet daadwerkelijk voor groen gaat, is zijn mededeling voor nu verstandig. Het houdt hem vrij van welke verwachtingen en bijkomende druk dan ook.
Als je z’n strava volgt doet hij iig in Livigno heel veel hoogtemeters en Kommetjes. Denk dat hij geel mooier vindt dan groen.

Zwarte Panter 16 juni 2022 om 12:01

Groen komt in zicht als je paar etappes wint

Jean Dumas 16 juni 2022 om 12:43

Groen komt automatisch in zicht in de eerste week. Daarna nauwelijks nog sprinterskansen, maar wel punten pakken in vluchtersritten.

Japsie 16 juni 2022 om 12:16

Vorig jaar in de Tour was VDP vooral bezig met geel en de Spelen. WVA was in week 1 nog niet goed, had te maken met die blindedarmoperatie.
Sowieso heeft VDP nog niets te zoeken in massasprints, lekker laten gaan die groene trui. De vlakke ritten zullen toch voor Philipsen zijn.

girardengo 16 juni 2022 om 14:03

Het belangrijkste shirt in de Tour is het geel, voor wie het nog niet weet. Ik denk dat beiden het willen dragen en een tijdje verdedigen (zolang het gaat). Daarna zal Van Aert wel hopen het groen in Parijs te brengen en Van der Poel gaat op het achterwiel de cols over rijden (heeft hij in de Giro kunnen oefenen – ‘incredibile’ volgens een meeloper)

thorsen 16 juni 2022 om 15:11

“Sport” komt uit het Engels, wat dan weer is afgeleid van “desport” uit het Frans.

desport verb:
To amuse oneself; to make a public display of oneself.

Mathieu is de definitie van een sporter.

Fifty 16 juni 2022 om 15:16

Van Aert pakt ook veel meer punten in de massasprints.

Als VdP zich er zenuwachtig tussen gaat wurmen haalt hij wss Parijs niet.

rovi 16 juni 2022 om 16:06

Vast een interessant artikel, alleen jammer dat het compleet onleesbaar is omdat er een niet wegklikbare gokadvertentie overheen staat…

DunJay 17 juni 2022 om 13:26

Toch maar eens een keer voor ‘geen mening’ gekozen. Moet hij lekker zelf weten!

Headlines

Populair

Materiaalzone