Mathieu van der Poel gaat strijd met Van Aert voor groen niet aan: “Zou een deel vrijheid wegnemen”
© Cor Vos
Nico Dick donderdag 16 juni 2022 om 09:44

Mathieu van der Poel gaat strijd met Van Aert voor groen niet aan: “Zou een deel vrijheid wegnemen”

“Nee, ik ga mij niet mengen in de strijd voor de groene trui”, vertelt Mathieu van der Poel in ons magazine RIDE. “Het neemt een stuk vrijheid weg, terwijl ik vol wil focussen op ritzeges. Misschien is dit wel iets voor ploegmakker Jasper Philipsen.”

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Het was in een interview voor RIDE met voormalige groene trui-winnaars Frank Hoste en Eric Vanderaerden dat Mathieu van der Poel en de groene trui ter sprake kwamen. Hoste zei daarover dat Van der Poel in de strijd om het groen geen partij zou zijn voor Van Aert.

“Mathieu is ietsje explosiever dan Wout, maar die laatste is sterker en vooral… weerbaarder”, aldus Hoste. “Kijk naar hun duels in het veld van een paar jaar geleden. Ik herinner me crossen waarin Mathieu in de tweede ronde wegreed en in geen tijd vijftien seconden pakte, maar Wout bleef knokken en aan de finish was het verschil nog steeds diezelfde 15 seconden. Omgekeerd gooit Van der Poel veel sneller de handdoek. Als hij voelt dat hij niet meer kan winnen, lost hij en zegt ‘foert, morgen beter’. Dat is zijn volste recht, maar voor de groene trui te pakken, moet je drie weken alert zijn. Voor elk punt moet je vechten.”

Focus op ritzeges
Wij legden de uitspraken van Hoste voor aan de kopman van Alpecin-Fenix. “Dat Wout veel veerkracht heeft, is geen geheim”, beaamt Van der Poel. “En dat drie weken strijden voor die groene trui een zware mentale belasting is, ontken ik ook niet. Het neemt bovendien een deel vrijheid weg. Ik ga mij in deze Tour dan ook niet mengen in die strijd, maar wil volop focussen op ritzeges. Niet vergeten dat Wout al een paar grote rondes in de benen heeft. Hij kan die combinatie volgens mij makkelijker aan.”

Van der Poel schuift wel voorzichtig zijn ploegmaat Jasper Philipsen naar voor als potentiële kandidaat voor groen. “Ik weet niet of het voor Jasper een doel wordt. Maar het is wel iets dat hij moet aankunnen. Hij geraakt voldoende vlot de cols over om in een lastige etappe af en toe wat extra punten te pakken in de tussensprints. Maar zelf ga ik mij er dit jaar zeker niet aan wagen.”

Lees het volledige artikel in RIDE
Het volledige artikel lees je in de nieuwe RIDE Magazine. Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Bestel nu jouw exemplaar
 
53 Reacties
Sorteer op:
16 juni 2022
Ik snap dat jullie je eigen blaadje willen verkopen, maar dit bericht kan nog iets vollediger: De groene trui van het puntenklassement is zijn (Philipsen) ambitie niet. “Ik ben nog niet bezig met groen, laat mij eerst proberen een rit te winnen. Trouwens, als iemand zoals Wout van Aert mikt op groen wordt het voor mij zeer moeilijk.” bron: De Morgen
  16 juni 2022
  Is wielerflits slachtoffer van een hack? Het kan toch niet oprecht de bedoeling zijn om een niet-wegklikbare advertentie midden over de pagina te tonen?
16 juni 2022
Ik zou nog willen toevoegen: in het verleden is eigenlijk altijd gebleken dat als MvdP zegt iets níet te willen of zullen doen, hij er meestal juist vol voor gaat. Schrijf hem dus toch maar op…
  16 juni 2022
  Wat een nonsens. Uiteraard gaat ie niet voor groen, de kans dat hij dat wel gaat doen is minder dan 1%. En dat het geen 0 is, is puur vanwege het feit dat plots iedereen in het groene klassement boven hem kan uitvallen en hijzelf het dan in de schoot geworpen krijgt en denkt 'tja, dan maar meepakken'. Maar die kans is verwaarloosbaar dat dit gebeurt natuurlijk.
  16 juni 2022
  In de Giro zei hij hetzelfde... en toen ging hij er ook niet voor
  16 juni 2022
  Tja, heeft niets te winnen en alles te verliezen door nu te zeggen dat hij mee voor groen zal strijden.
Volgens mij gaat het met dit puntensysteem altijd moeilijk worden voor renners als WvA en MvdP. Maar als je dan nog een jaar moet uitkiezen is het dit jaar. Voor Tourbegrippen echt heel weinig klassieke sprintetappes en veel overgangsetappes. Toch denk ik dat zowel van Aert als VdP simpelweg niet in de juiste ploeg zitten om groen te pakken. Jumbo gaat de boel echt niet dichtrijden in lastig te controleren etappes voor wat punten voor het groen als je VIngegaard en Roglic hebt.
  16 juni 2022
  Maar op wie moeten ze het gaat dicht rijden? Op de vlucht met Jakobsen, Ewan en Philipsen? Gebeurt toch praktisch nooit dat die renners in een vlucht gaan en dan kan hij zelf ook wel meespringen. Ik ken het puntensysteem niet (effe wachten op de wielerflits-voorbeschouwing), maar het lijkt me toch dat van Aert kans heeft om bijvoorbeeld in etappes als de tijdritten, kasseien-rit & punch-aankomsten punten te pakken waar de pure sprinters weinig gaan scoren. Vaak liggen er in bergetappes ook tussensprints na een eerste col; ook daar kan van Aert vol scoren. Dus als hij zich dan in de echte massasprints kan plaatsen en misschien er eens eentje winnen (wat de voorbije jaren ook lukte) dan komt hij automatisch toch heel sterk in de beurt denk ik.
  16 juni 2022
  Als Van Aert veilig Parijs haalt dan is dat in de groene trui hoor, dat is bijna een zekerheid. Hij maakt in zoveel etappes kans op dichte ereplaatsen en hij gaat ook meedoen aan de tussensprints. De rest zal het snel opgeven. Een duel met VDP voor de groene trui zou heel de tour vuurwerk opleveren. Jammer dat hij er deze keer niet voor gaat maar ik begrijp het wel. Hij heeft al de Giro in de benen en er komt nog een interessant WK aan. Het is slimmer om zijn dagen uit te pikken en dan vol voor ritwinst te gaan.
  16 juni 2022
  Denk dat dat voor Jumbo ook de gedroomde groene tactiek is. Iedereen zo snel mogelijk de strot dicht nijpen voor dat klassement zodat van Aert in week 3 kan gaan knechten in het groen.
  16 juni 2022
  Misschien is dit wel de nieuwe trend van de Tour. Minder klassieke sprintetappes en meer chaos overgangsetapppes.
  16 juni 2022
  Het puntenklassement in de Tour is bij uitstek geschikt voor renners als Van Aert en Sagan de laatste jaren. Mede door het flink op (overwaarderen) van de tussensprint. Vroeg had je 3 tussensprints met 6,4 en 2 punten en was het klassement vaak spannend tot de laatste dag. Herinner mij nog de finish tussen Cooke en McEwen bijvoorbeeld. Sinds de invoering van die absurde puntenhoeveelheden bij tussensprints heeft Sagan er 7 op rij gewonnen. Vaak door in etappes waar pure sprinters niet aan de bak.kwamen en gigantische hoeveelheid punten te pakken.
16 juni 2022
Ik voorzie dat Van Aert meteen de gele trui pakt in de proloog (tijdrit, zo u wilt). Die trui zal hij dan vooral willen verdedigen, ondanks wetende dat hij die niet lang zal dragen. Zijn focus zal in den beginne dan net wat minder op de groene trui liggen. Desalniettemin blijft hij een van de meest serieuze kanshebber voor het groen. Van de Poel meent het als hij zegt dat hij niet voor het groen gaat. Zijn kansen hierop zijn inderdaad erg gering. Ik hoop wel dat hij deze keer de goede keuze maakt qua etappes waarin hij met een kopgroep de ontsnapping maakt. In de Giro leek hij niet te willen inzien dat hij geen kans maakt in het hooggebergte. Dat hij a.u.b. nu zo slim mag zijn om vooral de heuveletappes uit te kiezen.
  16 juni 2022
  Maar stel dat Van Aert niet meteen geel pakt, dan zal hij in de eerstvolgende massasprints vol voor de bonificatieseconden gaan. Als hij het geel wel al heeft zal hij die in de eerste plaats willen verdedigen door veilig over de finish te komen en zal hij dus niet te veel risico's nemen in de sprints. Het zal in mijn opzien dus vooral afhangen van de tijdrit.
16 juni 2022
Zal de sprint wel moeten aantrekken, dan wordt het een lastig verhaal natuurlijk. Jammer, want ik had graag wat strijd om de trui gezien.
16 juni 2022
Als vd poel geel pakt tijdrit gaat hij miss meesprinten omdat hij dat geel een week kan houden ....
  16 juni 2022
  Strak plan bij omstandigheden doen zeker kunnen uitgez van aert of ganna pakt geel ook evt mogelijk later ....
  16 juni 2022
  Als Van der Poel geel pakt in de openingstijdrit vreet ik een van mijn flipflops op. Ik geloof best dat hij er een knappe en ambitieuze tijdrit uit gaat schudden, maar ik acht op de kans winst in de tijdrit praktisch nihil. Maar mócht het gebeuren dan heb ik de buikpijn er graag voor over. Die heb ik dan toch al van het lachen.
16 juni 2022
Bijvangst eventueel, voor beiden geen hoofddoel.
  16 juni 2022
  Misschien niet voor MvdP. Maar het is best mogelijk dat hij uit de Giro is thuisgekomen met toch iets van een lichte kater over de opbrengst van drie weken hard fietsen. Een puntentrui is toch wel een leuk ding op dat eindpodium en in de statistieken... En vanaf dag 4 is het toch niet aan de pure sprinters, dan kan hij zomaar veel punten rapen 'per ongeluk'.
  16 juni 2022
  "een lichte kater over de opbrengst van drie weken hard fietsen" Volgens mij was het doel ( de gehoopte opbrengst) om een betere wielrenner te worden. Daarnaast zijn er natuurlijk flink wat bedragen overgemaakt om showtjes op te voeren.
  16 juni 2022
  Voor het geld Wheely't de Beer. Euh, de Mathieu.
16 juni 2022
Was te verwachten natuurlijk. Hij mijdt massasprints als de pest en heeft ook iemand als Philipsen naast zich. Zou wel leuk zijn mocht hij iig een dag de groene trui dragen; dan heeft hij alle voor hem mogelijke truien in de Giro en Tour in bezit gehad
16 juni 2022
ja ja, weet gewoon dat hij in de bergen niet mee kan. Smoesje omdat hij de bui al ziet hangen.
  16 juni 2022
  Groene trui win je niet in de bergen slimmerik.
  16 juni 2022
  Sagan pakte anders steeds veel groene punten in bergritten. En je moet er ook zo fris mogelijk over geraken.
  16 juni 2022
  Cavendish (2-voudig groene trui winnaar) komt met de grootst mogelijke moeite een berg over, niet zelden vechtend tegen de tijdlimiet. Dus dat zegt echt helemaal niets.
16 juni 2022
Groen is elke dag - behalve in de zware bergritten - rijden voor een goede uitslag. Had toch graag een strijd gezien tussen de alleskunners MvdP en WvA, dat zou echt een fijne koers in de koers geweest zijn. Na wat ik gisteren in de Ronde van Slovenië gezien heb, gaat de strijd om geel niet veel voorstellen. De strijd om de bollen zal wellicht tussen een Columbiaan en -traditioneel- een Fransman gaan (Rolland).
16 juni 2022
In een dagelijkse man-tegen-man strijd tegen van Aert op verschillende terreinen delft hij volgens mij ook het onderspit. Vorig jaar was hij na die eerste Tour-week ook al goed doorbakken en toen moest de beste van Aert nog komen.
  16 juni 2022
  DIt is net zo'n zinloze post als zeggen "Van Aert kon pas winnen toen Van der Poel vertrokken was". Nog een paar weekjes, kunnen we het zien in plaats van allerlei gekleurde meningen en wat-als-scenario's bedenken. Kansloos gestook.
  16 juni 2022
  Helemaal eens Barry. Laten we deze discussie hierbij dan ook meteen opschorten tot na de Tour ;-)
  16 juni 2022
  Het is hier een wielerforum bomvol verwachtingen van wielerliefhebbers over wat gaat komen. Denk niet dat we dat allemaal gaan opschorten en zinloos noemen. En dat we nog een paar weken moeten wachten om in het echt te gaan zien wat het geeft, klopt ook niet helemaal. We hebben het immers in de Tour van vorig jaar gezien. VDP elke dag wat langer, wat roder en wat dieper uitgeteld op het asfalt. Dat geeft mij het idee dat het vorig jaar na een week wel goed geweest was voor VDP waar WVA steeds sterker werd.
  16 juni 2022
  Nou hartstikke goed man. Doe er je voordeel mee.
  16 juni 2022
  Ach, in de een-na-laatste die hij reed, versloeg hij van Aert nog en die etappe daarna was een bergrit waarin hij helemaal niet gekookt over de streep kwam. In de Giro reed hij in de 17e etappe nog zijn beste bergrit ooit... Maak je maar geen zorgen hoor Beer, met het herstelvermogen van vdP is niets mis ;)
  16 juni 2022
  Nu moeten we er wel bij aantekenen dat Wout nog geen maand voor de Tour aan zijn blinde darm geopereerd was. Een paar maanden daarvoor had hij ook nog Corona. Hij moest in de Tour dus eerst op gang komen.
  16 juni 2022
  Ja! Ja! En ook nog een heel uitputtende Tirreno Adriatico! En slaaptekort door de geboorte van Georges. En die slepende kwestie Nuyens. En kunnen we alsjeblieft ook die horrorblessure in de Tour 2019 ook nog even een keer vermelden? De Heer is waarlijk opgestaan, halleluja.
  16 juni 2022
  Lekker diep gaan in die een-na-laatste rit om van Aert af te houden. Altijd makkelijker als je weet dat je nadien mag afstappen om uit te rusten en niet nog 2 weken door Frankrijk moet hotsen. Het verschil tussen een rittenkoers van 1 week en eentje van 3 weken.
  16 juni 2022
  Allemaal niet relevant voor die Tour Barry. Of wil je nog eens graag beginnen over kennietrainenwantrug? Voor mij kan het hoor.
  16 juni 2022
  Van Aert na een operatie, van der Poel die de Tour reed als voorbereiding op Tokio. Als er ergens geen conclusies aan gekoppeld kunnen worden dan is het de onderlinge verhouding op basis van de eerste week Tour 2021. Mijn gevoel zegt dat Van Aert momenteel een betere grote ronde renner is, maar dat is gebaseerd op allerlei uitslagen in rondjes (vooral klimmend) en niet zo zeer op juli '21.
  16 juni 2022
  Nee dank je Beer, ik wacht even tot ná de Tour. Bij tegenvallende resultaten voor Van der Poel kan ik dan lekker luidruchtig en oppertunistisch (en feitelijk correct, want dat moet natuurlijk wel) roepen dat Van der Poel al een grote ronde in de benen had dit jaar. Want dat is hoe we bullshit-discussies voeren.
  16 juni 2022
  Voor Woutje heeft de Beer altijd excuses in overvloed.
  16 juni 2022
  Tuurlijk beer... Ga toch fietsen
16 juni 2022
Begrijp die hele fascinatie voor de groene trui überhaupt niet.
16 juni 2022
Als je Philipsen meeneemt voor de sprints heeft het geen enkele zin om voor het groen te gaan met Mathieu. Verder heeft Wout maar 2 opponenten voor het groen: zichzelf en de teamorders.
16 juni 2022
Of Mathieu al dan niet daadwerkelijk voor groen gaat, is zijn mededeling voor nu verstandig. Het houdt hem vrij van welke verwachtingen en bijkomende druk dan ook. Als je z'n strava volgt doet hij iig in Livigno heel veel hoogtemeters en Kommetjes. Denk dat hij geel mooier vindt dan groen.
16 juni 2022
Groen komt in zicht als je paar etappes wint
  16 juni 2022
  Groen komt automatisch in zicht in de eerste week. Daarna nauwelijks nog sprinterskansen, maar wel punten pakken in vluchtersritten.
16 juni 2022
Vorig jaar in de Tour was VDP vooral bezig met geel en de Spelen. WVA was in week 1 nog niet goed, had te maken met die blindedarmoperatie. Sowieso heeft VDP nog niets te zoeken in massasprints, lekker laten gaan die groene trui. De vlakke ritten zullen toch voor Philipsen zijn.
16 juni 2022
Het belangrijkste shirt in de Tour is het geel, voor wie het nog niet weet. Ik denk dat beiden het willen dragen en een tijdje verdedigen (zolang het gaat). Daarna zal Van Aert wel hopen het groen in Parijs te brengen en Van der Poel gaat op het achterwiel de cols over rijden (heeft hij in de Giro kunnen oefenen - 'incredibile' volgens een meeloper)
  16 juni 2022
  "Sport" komt uit het Engels, wat dan weer is afgeleid van "desport" uit het Frans. desport verb: To amuse oneself; to make a public display of oneself. Mathieu is de definitie van een sporter.
16 juni 2022
Van Aert pakt ook veel meer punten in de massasprints. Als VdP zich er zenuwachtig tussen gaat wurmen haalt hij wss Parijs niet.
16 juni 2022
Vast een interessant artikel, alleen jammer dat het compleet onleesbaar is omdat er een niet wegklikbare gokadvertentie overheen staat...
17 juni 2022
Toch maar eens een keer voor 'geen mening' gekozen. Moet hij lekker zelf weten!

Reacties zijn gesloten.