Mathieu Burgaudeau boekt eerste profzege in Parijs-Nice na late uitval

vrijdag 11 maart 2022 om 16:14
Mathieu Burgaudeau boekt eerste profzege in Parijs-Nice na late uitval

foto: Cor Vos

Mathieu Burgaudeau heeft de zesde etappe van Parijs-Nice gewonnen. In Aubagne kwam hij met een kleine voorsprong over de streep, nadat hij met nog negen kilometer te koersen weggereden was uit het fors uitgedunde peloton. Mads Pedersen en Wout van Aert kwamen net te laat voor de zege en werden tweede en derde.

Van de Ardèche ging het etappeschema langzaam maar zeker richting de Middellandse Zee. De etappe van Courthézon in de Vaucluse naar Aubagne, net buiten Marseille, was de langste van de ronde. Vanuit de startplaats ging het parcours eerst over de Col de Murs. Daarna ging de route almaar verder zuidwaarts. In de tweede koershelft kregen de renners nog eens vier beklimmingen voor de wielen geschoven, achtereenvolgens de Col de Sambuc, de Col des Portes, de Col de Pas de La Couelle en de Col de l’Espigoulier.

Zes man niet meer van start
Net als gisteren ontbrak een aantal renners bij de start. Simon Geschke, Dmitriy Gruzdev, Markus Hoelgaard, Luke Durbridge, Baptiste Planckaert en Jasper Philipsen stapten niet meer op de fiets, waardoor nog maar 115 mannen aan het vertrek stonden. Met Primož Roglič in de gele trui werd het uitgedunde peloton rond half elf op gang gebracht. Al vroeg barstte de strijd om de vlucht van de dag los. Het duurde een tiental kilometers, maar uiteindelijk werd een vroege ontsnapping tot stand met daarin zes renners.

foto: Cor Vos

Johan Jacobs (Movistar) stak de lont in het kruitvat en zag Yevgeniy Fedorov (Astana Qazaqstan), bergkoning Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Sébastien Grignard (Lotto Soudal), Julius van den Berg (EF Education-EasyPost) en Victor Koretzky (B&B Hotels-KTM) aansluiten. De vluchters mochten vijf minuten wegrijden van het peloton, waar Trek-Segafredo controleerde. Na 36 kilometer kwam Madouas als eerste boven op de Col de Murs. Op deze eerste klim kneep Fabio Jakobsen de remmen dicht. De sprinter verliet de ronde met een ritzege op zak.

Na het eerste uur versnelde het peloton en begon de voorsprong van de vluchters terug te lopen, waarbij ook andere ploegen zich op kop zetten in de achtervolging. Madouas deed ondertussen goede zaken voor het bergklassement, want na de Col de Murs kwam de Franse renner ook op de Col de Sambuc en de Col des Portes als eerste over de top. Met nog zestig kilometer te gaan, moest de eerste renner eraf in de ontsnapping. Grignard kon het tempo van zijn medevluchters niet meer volgen en moest zich laten terugzakken.

Kopgroep valt uit elkaar op de Espigoulier
Op de Col de Pas de La Couelle raapte Madouas wederom de meeste bergpunten op. Op veertig kilometer van de streep, vlak voor de Col de l’Espigoulier was de voorsprong van de kopgroep teruggelopen tot onder een minuut, waarna Van den Berg probeerde de boel nog eens in gang te trekken. Op de klim versnelde Jacobs en in eerste instantie moesten Fedorov en Madouas lossen en daarna ging ook Van den Berg eraf. Vanuit het peloton probeerde Matthew Holmes de sprong naar voren te maken.

Jacobs en Koretzky reden samen verder en met nog 34 kilometer te gaan sloot Holmes van voren aan, het peloton volgde op twintig seconden. De drie koplopers hielden het vol tot aan de top van de Espigoulier, maar in de afdaling werden ze opgeslokt door de grote groep. De afzink werd door Søren Kragh Andersen aangegrepen om te versnellen, terwijl het peloton in stukken brak. Achter hem leidde Trek-Segafredo de achtervolging. Kragh Andersen kwam met een kleine voorsprong in het dal, maar werd op vijftien kilometer van de finish gegrepen.

Op negen kilometer van de streep viel Mathieu Burgaudeau op een oplopende strook aan en de Franse rouleur pakte een mooi gaatje, terwijl zijn ploeggenoten van TotalEnergies probeerden de achtervolging te verstoren. De 23-jarige renner knokte voor iedere seconde en lag met nog vier kilometer te gaan twintig seconden voor. Christophe Laporte probeerde met een tegenaanval de koploper bij te halen en Luca Mozzato sprong achter hem aan. Het verschil werd almaar kleiner, maar uiteindelijk wist Burgaudeau de rest net voor te blijven aan de finish.

Dit artikel delen:

42 Reacties

Koers 11 maart 2022 om 16:17

Prachtig, zo smaken ze toch het best. 1 van die zeldzame keren dat de ontsnapper niet op 200mtr sneuvelt.

0
Erik33 11 maart 2022 om 17:03

Goed ook om Mathieu weer van voren te zien

0
Turtlehead 11 maart 2022 om 16:18

Mooi standgehouden. Ging bijna stuk op 1500m op een klein knikje, maar die dalende laatste km was net kort genoeg. Cool.
Als Roglic ff op kop had willen werken was het mislukt, maar dan had Peterson gewonnen. Voor WvA gaat niemand in een sprintje bang zijn in de monumenten…

0
viji 11 maart 2022 om 16:20

Ik denk wel dat ze nog steeds bang zullen zijn. Wva heeft vooral basis trainingen gedaan. De sprint trainingen komen na de klassiekers als voorbereiding op de tour

0
YogiBear 11 maart 2022 om 16:21

Ben benieuwd mbt WvA. Hij lijkt wat minder in de sprint, maar het idee was ook dat hij hier nog niet top zou zijn en nog een aantal procenten zou gaan verbeteren richting de klassiekers.

0
Wheely 11 maart 2022 om 16:27

Hij heeft al veel gegeven deze week. Gaf toch ook al aan de koek beetje op is nu?

0
Wheely 11 maart 2022 om 16:19

Was net op tijd binnen om deze prachtige overwinning mee te pakken. Altijd mooi als het peloton wordt afgetroefd.

0
Franco Ballerini 11 maart 2022 om 16:30

Ja, dat zijn de mooiste. Opzouten met die sprinters!

0
Wheely 11 maart 2022 om 16:33

Klare taal!

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 11 maart 2022 om 16:20

Van Aert is echt al zijn sprintsnelheid verloren deze winter zeg, mijn hemel. Die zal solo moeten aankomen, want in de sprint zullen zijn concurrenten hem niet meer hoeven te vrezen op deze manier..

0
Poeksel 11 maart 2022 om 16:29

Hoeveelste is ie geworden vandaag?

0
madeinstars 11 maart 2022 om 16:31

Dat valt wel mee. En het is vrij logisch dat je sprintsnelheid (als je later wil pieken) ook later traint.

0
Bozar 11 maart 2022 om 16:50

Heeft vooral op basis getraind tot dusver, heb ik begrepen. Lijkt me dan logisch dat hij hier nog niet top is en die snelheid wat mist. De brede basis zou er wel toe moeten leiden dat hij niet inzakt na pakweg 220 kilometer. Of dit de juiste aanpak is, zal moeten blijven. “We shall see, said the zen master”.

0
KimJungPoels 11 maart 2022 om 16:20

Prachtige overwinning voor deze jongen, die de laatste weken al vaker een goede indruk heeft gemaakt. Is hem zeer gegund.

Trek wel de faalhazen van de dag. Doordat Mollema het wiel van Mozzato en Laporte niet houdt stokt de achtervolging daar. Daarnaast Stuyven veel te laten ingezet, die heeft welgeteld 15 meter op kop gereden voordat Pedersen al zelf ging.

0
Baukema Tomoulin 11 maart 2022 om 16:21

Hele vette overwinning en mega verdiend. Deze jongen ga ik in de gaten houden

0
fietsvriend 11 maart 2022 om 16:21

Is Pedersen nou sneller geworden of van Aert trager?

Verder, heerlijke overwinning

0
viji 11 maart 2022 om 16:26

Ik denk dat pedersen zeker wat sneller is geworden en dat Wva nog niet top is. Zijn sprinttrainingen vinden pas plaats na de klassiekers

0
Wheely 11 maart 2022 om 16:33

Pedersen is ook geen pannenkoek natuurlijk. Ik zou niet graag met deze jongen naar de meet rijden in een klassieker.

0
thorsen 11 maart 2022 om 16:21

Leuk leuk leuk!

0
Ab Normaal 11 maart 2022 om 16:22

Of hij sprint met opzet minder snel zodat iedereen denkt dat ze met hem makkelijk naar de meet kunnen.

0
Franco Ballerini 11 maart 2022 om 16:26

Ja, dat zal het zijn. Zoals Mathieu ook vorig jaar de sprints in de Ronde en PR expres verloor als toekomstinvestering…

0
Gebruikersnaam 11 maart 2022 om 16:26

Tja, wanneer Van Aert een paar keer harkt tegen Pedersen, dan is het natuurlijk meteen een sprinter van het kaliber van Evenepoel waarvan echt niemand meer schrik heeft.

Het is zwart of het is wit, jammer voor Van Aert, maar daar zit niets tussen. Hij moet alleen aankomen.

0
Barry Batsbak 11 maart 2022 om 16:39

Hij hoeft niks aan te komen. Hij staat voor de klassiekers al zwaar zat.

0
Massimo Bataille 11 maart 2022 om 16:29

Van Aert lijkt idd zijn positie als absolute topsprinter een beetje te verliezen.
Maar er mag geen twijfel zijn, hij is nog altijd zeer rap.
Pedersen wordt ook een beetje onderschat, maar heeft al vele topsprinters verslagen en komt zelf op die deur kloppen.
Is ook al 2° geweest op de camps-elysees

0
Franco Ballerini 11 maart 2022 om 16:35

Is Elysees de meisjesnaam van de vrouw van Hugo Camps? Wel netjes dat ze Hugo als eerste liet gaan…

0
Lalsacien 11 maart 2022 om 16:36

Burgaudeau met een mooie overwinning. Hij klopte al aan de deur tijdens de Ster van Bessèges en verzilverd nu zijn goede vorm.

0
Franco Ballerini 11 maart 2022 om 16:39

En natuurlijk het opzienbarende feit dat deze volle neef van Alaphillipe op de laatste heuvel in de tijdrit sneller dan Roglic was. Prachtkerel (als eerste indruk dan).

0
Baukema Tomoulin 11 maart 2022 om 17:07

Volle neef van flip? Met dezelfde barbier dan ook gok ik?

0
Lalsacien 11 maart 2022 om 17:24

@Franco wat is je bron want dat lees ik voor het eerst?

0
Murcia 11 maart 2022 om 17:35

Burgaudeau was inderdaad een paar tienden sneller dan Roglic op het klimmetje in de ITT maar dat is wat makkelijker als je de rest van de tijdrit niet vol rijdt want hij werd 39e. Maakt zijn prestatie van vandaag niet minder knap trouwens.

0
Franco Ballerini 11 maart 2022 om 17:37

Sorry, was zoals Baukema stelde inderdaad een flauwe poging tot humor mbt het resultaat van dezelfde barbier, maar dan met een iets voller/boller gezicht dan Alaphillipe…

0
Deel Koeper 11 maart 2022 om 16:37

De winst van Burgaudeau leek meer te danken aan de vele bochten dan aan het feit dat het een lichte afdaling was.

En uiteraard aan Mozzato die niet wil overnemen. Als die minimaal meedraait, sprint die zelf naar winst.

0
Luc La 11 maart 2022 om 17:05

Van aert steekt zich weg, heeft geleerd van wk. Zie ook verklaring bergrit gisteren #van niet beter kunnen # laat ze maar geloven

0
Beer 11 maart 2022 om 17:17

Ik zie van Aert liever sprints winnen natuurlijk, maar richting klassiekers komt dit voor hem misschien niet zo slecht uit. Nu durven er meer renners met hem doorrijden in de overtuiging dat ze hem in de sprint kunnen kloppen.

Verder; wel lachen die overtrokken reacties :-)

0
xistnc 11 maart 2022 om 17:32

Jij herkent overtrokken reacties?

0
Mandarijn 11 maart 2022 om 18:22

De sprint in de Brabantse Pijl vorig jaar was ook lachen :-)

0
Beer 11 maart 2022 om 18:47

Waarom Mandarijn? Pidcock die sneller was na een zware wedstrijd; lijkt me iets dat kan gebeuren. Was de Brabantse Pijl een jaar eerder dan niet amusanter? Met die 2 dekselse Fransen?

0
Luc La 11 maart 2022 om 18:43

Lachen deef ik vooral op champs elysees. Heb je die ook gezien Martijn?

0
Monsieur Bendy 11 maart 2022 om 18:44

Dat mensen ook meteen beweren dat van Aert traag in de sprint geworden is zeg, hoe zwart-wit kun je denken. Ok, hij lijkt iets minder snel, maar hij verliest ook gewoon van een van de snelste sprinters van het moment en twee keer van een oud wereldkampioen he? Zo slecht is dat nu toch ook weer niet. Deze twee zullen er in de finale van de monumenten niet meer bij zijn, vermoed ik. Hoewel, met Pedersen in deze vorm weet je het nooit.

0
KimJungPoels 11 maart 2022 om 19:08

Pedersen oogde vorig jaar in Roubaix toch al als een van de betere voordat Rowe hem van de fiets af reed.

Vlaanderen is lastiger voor hem, maar met hoe hij nu klimt kan Pedersen ook daar wel weer eens top zijn.

0
Romāns Vainšteins 11 maart 2022 om 21:47

Pedersen.

Als je hem al niet opschrijft, dan zeker toch nooit -af.

Op zowel de erelijst van Vlaanderen als Roubaix en Sanremo zou hij verre van misstaan.

0
Posterix 11 maart 2022 om 21:40

Magje geen jezus zeggen in de reacties?
edit wf: klopt, zie onze huisregels

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone