Matej Mohoric: “Ik ben zeker niet de beste daler van het peloton”
Mohoric soleert naar de zege in Milaan-San Remo foto: Cor Vos
donderdag 17 november 2022 om 16:02

Matej Mohoric: “Ik ben zeker niet de beste daler van het peloton”

Matej Mohoric won dit voorjaar Milaan-San Remo en boekte daarmee de voorlopig grootste zege uit zijn carrière. Dat deed hij mede dankzij een indrukwekkende afdaling van de Poggio. Maakt dat van Mohoric de beste daler van het peloton? “Nee, ik ben zeker niet de beste”, stelt de Sloveen zelf in gesprek met Cycling Weekly.

“Ik denk dat ik behoorlijk goed ben, maar nee, ik ben niet de beste”, vervolgt hij. “Er zijn anderen die beter en sneller zijn dan ik. Julian Alaphilippe is behoorlijk goed, sommige sprinters zijn behoorlijk speciaal en je hebt natuurlijk Tom Pidcock, hij is ook enorm snel.” Mohoric denkt dat goede afdalers hun kwaliteit van nature hebben. “Ik denk dat je ermee wordt geboren. Je hebt het of je hebt het niet. Dat komt door het gebrek aan angst, denk ik. Daarnaast maakt oefening het verschil, vooral op jonge leeftijd. En je moet leren van je fouten.”

Dropper post
Tijdens Milaan-San Remo maakte Mohoric gebruik van een zogenoemde ‘dropper post’. Met dit technische snufje liet hij kort voor zijn beslissende aanval zijn zadel enkele centimeters zakken. Dat zorgde voor een lager zwaartepunt en dus een betere controle. “Ik wist eerst niet of het zou werken, maar ik was blij om het te testen tijdens de winter. Al tijdens de eerste keer dat ik het gebruikte, zag ik grote kansen. Ik dacht dat het een significant verschil kon maken en een voordeel kon zijn, maar ik wist niet precies in welke mate.”

Mohoric vertelt dat ze eraan gedacht hebben om het geheime wapen al eerder in te zetten. “Maar we besloten het te bewaren voor deze grote koers. Ik hou van deze wedstrijd en droomde er al van om het ooit te winnen, zelfs zonder dropper post, dus het was gewoon iets wat me kon helpen. We verwachtten dat we de enigen zouden zijn die het die dag zouden gebruiken en het pakte goed uit.”

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
17 november 2022 17:37
Tuurlijk kan je dalen wel leren als recreant. Tegenwoordig lukt het me stukken beter als toe ik er mee begon. Als prof op het scherpst van de snede is andere koek maar ook daar kun je met investeren goed verbeteren. De opmerking ‘ja kan het of niet’ is veels te hard door de haarspeldbocht.
17 november 2022 23:30
Voor mij is de afdaling van de Cipressa van Bonifazio toch nog echt van een ander niveau.
Mohoric had in mijn ogen het geluk dat Pogacar in het wiel zat, en niet Van Aert of VdPoel. Want Pogi is zeker geen slechte daler, maar ik schat de twee crossers toch echt wel wat hoger in bergaf.
En hij had twee keer geluk dat hij niet gigantisch op zijn muil ging.....
    18 november 2022 10:10
    plus een klein voordeeltje van de slipstream van de motor die voor hem reed
17 november 2022 16:21
Aankomend seizoen zie je na de Poggiotop al die lemmingen ineens 6 cm naar beneden schieten met de gekste valpartijen mogelijk tengevolge. Mij best hoor maar als ik erover zou moeten stemmen neig ik naar de dropper uitsluiten in het wegwielrennen. Laat Mohoric maar de geschiedenis in gaan als de slimme vis die door een éénmalige maas heenkroop.
17 november 2022 16:21
Nee, gezien zijn rotsmak in de Giro is hij zeker niet de beste daler.
    17 november 2022 16:27
    Denk je dat Alaphilippe of Sagan nooit zijn gevallen in een afdaling. Deze renners gebruiken veel risico's en door één foutje kan het al fout gaan.
18 november 2022 12:01
Volgens mij zijn er een 20 tal die op zich even goed kunnen dalen, het gaat er vooral om wie welke risico's wil nemen. Leuk dat Mohoric MSR heeft gewonnen maar voor het zelfde geld lag die nu nog te revalideren want wat die daar allemaal voor stoten heeft uitgehaald is onwaarschijnlijk en onverantwoord.
18 november 2022 17:27
De beste dalers zouden tussen de sprinters kunnen/moeten zitten. Die zie je niet vaak vooraan in de koers. Verder lijken me goede dalers niet degenen die neigen over de grens te gaan (zoals Mohoric). Het moet er gecontroleerd blijven uitzien. Jalabert vond ik indertijd een goede daler.
17 november 2022 17:24
Dalen is als kun je in principe niet leren je kunt het of je valt op je bek
    17 november 2022 18:04
    Wat bedoel je? (Lees: dit is tamelijk onleesbaar.)
18 november 2022 06:18
Hoe meet je dit? Bij klimmers, sprinters, tijdrijders meetmomenten te over, maar hoe bepaal je nu de beste daler/stuurman? Ik denk dat MvdP en Pidcock rondjes om Mohoric heen rijden bergaf. En waar zet je een Savoldelli in zo’n rijtje? Die had toch alleszins een ballen fiets, als je dat vergelijkt met nu. Nibali ook niet vergeten. Alhoewel die vaker daalde tegen voorzichtige klassementskleppers. Sagan nog? Pinot in ieder geval niet…
    18 november 2022 11:04
    @posterix Tja, een aantal jaartjes geleden wilde de Giro een afdalingsprijs in het leven roepen. Dat was een mooi meetmoment geweest.
    18 november 2022 12:36
    Met Strava?
17 november 2022 16:24
De beste dalers van het peloton verliezen een kwartier op de beklimming van de Poggio.
    17 november 2022 17:00
    Knap als je daar een kwartier verliest.

Reacties zijn gesloten.