Matej Mohoric: “Gewonnen voor mijn vriend Gino”
foto: Cor Vos
zondag 18 juni 2023 om 15:11

Matej Mohoric: “Gewonnen voor mijn vriend Gino”

Matej Mohoric boekte vanmiddag een emotionele zege in de Ronde van Slovenië. De Sloveen won in Novo Mesto en eerde daarna zijn overleden ploeggenoot Gino Mäder.

“Het plan was om te winnen voor Gino”, vertelt hij na afloop. “De klim paste perfect bij me en heb alles gegeven. Filippo was de enige die me kon volgen, waarna ik hem in de afdaling nog op achterstand probeerde te rijden. Helaas was de afdaling tekort.”

“Het was een emotionele week”, sluit Mohoric af. “Ik ben blij dat ik voor hem heb kunnen winnen vandaag. Hij had dit heel mooi gevonden. Het enige waar ik me vandaag mee bezighield, was alles geven op de weg.”

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
18 juni 2023 15:42
Wat een stel droeftoeters zitter er toch op dit forum! Mohoric weet zijn verdriet om te zetten in kracht en slaagt er in de rit voor zijn overleden ploeggenoot te winnen. Prachtig! Dat is echt de wielersport.
Maar wat vinden de azijnzeikers hier? Hij had geen risico mogen nemen in de afdaling! Ga dan dammen kijken of zo.....
  18 juni 2023 15:49
  De podium of jodium mentaliteit mag veranderen. Natuurlijk binnen de mogelijkheden van deze mooie sport. Dat maakt ‘ons’ nog niet direct azijnzeikers of droeftoeters.
  18 juni 2023 16:33
  De podium of jodium mentaliteit die je eerst zelf op iemand legt...
  18 juni 2023 18:42
  Die podium of jodium mentaliteit hoort bij topsport, of mensen dat nou leuk vinden of niet. Om te kunnen winnen moet je soms door een spreekwoordelijke muur heen, waarbij we ook moeten opmerken dat de renners volwassen mensen zijn die zelf heel goed kunnen bepalen wat zij wel en niet verantwoord vinden. Stel nou eens dat renners NIET tot het uiterste gaan, dan worden de koersen waarschijnlijk een stuk saaier en krijgen we daar weer gezeur over. Kijk naar de laatste Giro: die was volgens de kenners hier niet om aan te kijken saai, teleurstellend en weet ik niet wat meer. Nu was dat meer uit angst op een counter te lopen dan uit fysieke veiligheidsoverwegingen, maar het effect is hetzelfde.

  De mentaliteit die zou moeten veranderen is renners gaan aanvallen op doorzetten in de afdaling omdat het helaas toevallig deze week vreselijk mis is gegaan.
18 juni 2023 19:44
Het lijkt wel of wielerflits is overspoeld door een woke leger die alles afkraken wat hun niet bevalt.
Best een zorgelijke ontwikkeling.

De meeste topsporters zijn juist topsporters omdat hun brein net wat anders werkt, ze zijn bereid om meer af te zien en meer risicos te nemen.
Dat draagt bij aan hun succes maar kan ook hele vervelende consequenties hebben.

Ik weet trouwens niet of het veiliger is als er nu opeens allerlei renners minder risicovol gaan afdalen.
Want dan ga je situaties krijgen waarin degene die wel risico willen nemen ze gaan inhalen tijdens de afdaling.
Sowieso is angst maar een slechte raadgever en is verkrampt op je fiets zitten geen goed idee.
18 juni 2023 15:24
Ik vind het prachtig dat Mohoric kan winnen voor zijn ploegmaat. Dat is hem zeker gegund.

"waarna ik hem in de afdaling nog op achterstand probeerde te rijden. Helaas was de afdaling tekort.”

Maar van een zin als deze, met de hele geschiedenis van Gino Mäder in het achterhoofd kan ik niets anders dan diep zuchten.

Het probleem ligt écht bij de renners als het om afdalingen gaat. Natuurlijk moet je als organisatie geen geitenpaden kiezen en de weg vrijmaken van stenen en waar mogelijk bescherming aan brengen. Maar met dit soort mentaliteit zullen ongelukken blijven gebeuren, hoe hard iedereen ook de verantwoordelijkheid bij een UCI of organisatie neerlegt.

Misschien is het dan maar een idee om van te voren bepaalde snelheidslimieten vast te leggen voor stukken afdaling? Dat zou je toch wel enigszins moeten kunnen vastleggen live, we zien die gegevens al regelmatig in beeld. Ik gooi maar een balletje op. Of het ideaal is weet ik ook niet.
  18 juni 2023 16:28
  Hoezo? Mohoric is hier goed in dus voor hem is een hogere snelheid verantwoord dan voor een matige daler. Zana was zo verstandig er niet in mee te gaan omdat hij dit blijkbaar niet kan en dat is precies wat je wilt zien.
18 juni 2023 15:19
Vol risico naar beneden dus?
Het is part of the job zeker?
18 juni 2023 15:20
"...waarna ik hem in de afdaling nog op achterstand probeerde te rijden."

Je tijdens een val in een afdaling om het leven gekomen ploeggenoot eren door in een afdaling onverantwoorde risico's te nemen. Dan heb je het niet helemaal begrepen.
  18 juni 2023 16:00
  Wie zegt dat het onverantwoord was?
18 juni 2023 16:18
Persoonlijk mag ik ook graag als een gek naar beneden vliegen. Verstand op nul en gaan, voor een haarspeld zo laat mogelijk vol in de voorrem 'hangen' glibberend achterwieltje insturen en zo snel mogelijk remmen weer los en zo hard mogelijk naar de volgende bocht (God wat heb er weer zin in). Gevaarlijk? Ja, maar dat is onderdeel van de kick. Zet mij bovenop een berg met een fiets (full suspension mtb of race) ik knal naar beneden, en ik heb geen wedstrijd te winnen of verkiezen. Ik snap Mohoric wel, adrenaline junkie, just like me. Mocht het een keer catastrofaal aflopen, eigen keuze. De meeste reacties leggen de 'schuld' bij de druk om te winnen, alsof er buiten de koers om geen doden vallen (met downhill fietsen). Zoals Pidcock zei: 'hij is in ieder geval wel gestorven tijdens zijn favoriete bezigheid. RIP Gino .
  18 juni 2023 16:46
  Een haarspeldbocht is met afstand de minst gevaarlijke bocht in een afdaling, of je moet hem over het hoofd zien. Een "How can I make this about me?" had hier niet misstaan overigens.
Ja ja, lekker allemaal janken hier omdat Mohoric doet wat hij zo geweldig goed kan, afdalen. Waarschijnlijk als Mäder dat gezien had, had hij hem een berichtje gestuurd met iets als "Gefeliciteerd ouwe gek"

Reacties zijn gesloten.