dinsdag 4 juli 2023 om 12:15

‘Massasprints moeten alleen nog op een rechte weg’

Video Nadat de klimmers hun kunsten in de eerste twee etappes konden etaleren, was het maandag de beurt aan de sprinters. In Bayonne lag na een lastige rit een verraderlijke slotkilometer en helaas ging het daar na afloop vooral over. Uiteraard passeren ook winnaar Jasper Philipsen, een reportage over de spannende ochtend van Jumbo-Visma en een vooruitblik op de rit van dinsdag. Dat en meer hoor en zie je in een nieuwe WielerFlits Update!

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Een botsing tussen Wout van Aert en Jasper Philipsen kon die eerste net afwinden. Nadat de Jumbo-Visma-renner in de remmen moest omdat hij ook het publiek raakte, was het gedaan met zijn kansen. Na afloop vingen we hem en ploegleider Merijn Zeeman op. Het thema veiligheid kwam er op tafel en daar gingen Maxim en Youri dieper op in. Meerdere renners lieten weten dat de aanloop naar de finish over mooie brede en overzichtelijke wegen ging, met goed asfalt. Toch was die laatste bocht op de eindsprint er eentje die er volgens onze mannen niet had moeten zijn.

“Onlangs heb ik het overlijdensbericht van Gino Mäder moeten schrijven”, vertelt Youri. “Hoewel dat een totaal andere situatie was, zit ik er niet op te wachten om daar nog eens een hele middag mee bezig te zijn. Ik vind het ook zo onnodig. Waarom kunnen ze een laatste kilometer bij een gegarandeerde massasprint niet gewoon over een brede weg van tien meter organiseren, met in ieder geval een laatste rechte kilometer? Dat is eigenlijk de enige veilige manier. Ik vind het onbegrijpelijk dat dit tegenwoordig nog altijd niet kan. Wat moet er dan eerst gebeuren?”

Maxim snijdt vervolgens een raak punt aan. “Die wegen die je noemt zijn er genoeg in Frankrijk. Maar die liggen vaak allemaal langs of op een groot industrieterrein. We weten allemaal dat het binnenhalen van een Tour-etappe heel veel geld kost en dat ze de Tour gebruiken als city marketing. Dan is het aantrekkelijk om dat op een mooie plek in de stad te doen, maar dat is niet altijd even veilig”. Youri kaatst de bal terug: “Maar we staan hier nu ook hemelsbreed 200 meter van de finish, op geen mooie plek. Ik snap niet dat ze dit soort finishes blijven opzoeken.”

En verder…
Komt de perfecte lead-out van Alpecin-Deceuninck uitgebreid aan bod, net als Philipsen die lang moest wachten op het verlossende antwoord. Maxim maakte daarnaast een reportage over de ochtend van Jumbo-Visma, nadat er zondagavond nogal wat verhalen de wereld in gebracht werden dat Wout van Aert en Jonas Vingegaard niet goed zouden kunnen samenwerken. Tot slot blikken de mannen vooruit op de rit van dinsdag van Dax naar Nogaro, waar Mark Cavendish andermaal op jacht gaat naar historie. Lukt dat hem? Maxim en Youri geven hun visie.


Ook te beluisteren als podcast in je favoriete app, of gewoon hieronder via WielerFlits.

iTunes
Spotify
RSS-feed

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
3 juli 2023 23:46
Het is op zich leuk hoor, zo'n mening. Toch kun je beter zorgen voor een mening die gestaafd is op feiten.

JE HEBT BOCHTEN NODIG VOOR DE VEILIGHEID.

Bochten zorgt voor lintvorming en dat is 100 x veiliger dan een massasprint op een snelweg.

Het enige dat je kunt zeggen is dat de laatste 300 meter recht moet zijn. Maar daarvoor, liever niet.
  4 juli 2023 17:55
  Hebben we vandaag dus kunnen zien , het leek wel een kegelspel
3 juli 2023 22:06
Enige veilige manier, amahoela. Morgen is het kaarsrecht en dan gaan ze erbij liggen. Wacht maar af.
Een lichte bocht zorgt voor 1 ideale lijn dus iedereen blijft in dat wiel. Buitenom komen is nagenoeg onmogelijk.
Als het kaarsrechtdoor gaat dan komt er iemand langszij en dan gaat men diagonaal van wiel naar wiel springen.
En je ziet ook in zo'n bocht gaat de deur geleidelijk dicht. Op een rechte lijn is het van het ene op het andere moment gebeurt
Ik kan me overigens ook zo maar 3 redelijk recente nare gevalletjes ongeluk-met-de-boarding voor de geest halen. Jakobsen-Groenewegen, Cav-Sagan en Impey-Bos. Alle drie kaarsrecht en alle drie een incident veroorzaakt door een renner.
  4 juli 2023 17:51
  Told you so...
  4 juli 2023 17:58
  Meneer aert
  100% gelijk gehad dus het leek wel of er sluipschutters langs de kant stonden die erop los schoten
  4 juli 2023 18:46
  Ssssssssst...
4 juli 2023 07:17
Wat is er met deze mooie website gebeurd?

De artikelen zijn totaal onleesbaar geworden omdat ze steeds verspringen vanwege de 7 reclamevideo’s, en de helft ervan is een soort sensatiezoekerij geworden. Waarom niet de analysevideo gebruiken om echt een analyse te geven van wat er op de fiets gebeurt?
3 juli 2023 23:39
@wf
In jullie voorbeschouwing van etappe 3 worden de laatste 20 km niet eens genoemd. Dus deze zogenaamd "levensgevaarlijke" aankomst is ook voor jullie een verrassing?
Waarom zijn jullie dan op locatie als je toch pas om 21.40 kan melden dat een finale gevaarlijk is?
4 juli 2023 00:23
En bergritten zonder afdalingen? Of fietsen alleen nog maar als er geen regen is? Stop toch eens met onzin. De renners maken de koers en de koers opzich is heel veilig.
3 juli 2023 23:10
Is er ook nog ergens een uitslag van de etappe op deze site?
3 juli 2023 23:23
OK Wielerflits, ik begrijp dat jullie negatieve kritiek op jullie - qua jouranistiek niveau dbuieuze - videos niet kunnen verdragen en dus berichten daarover verwijderen. Kortom: censuur. Trieste mentaliteit. Bye bye wielerflits, weer een lezer minder.
  4 juli 2023 15:45
  Ja ze zijn als zelfkritisch als de bobos van de uci en aso.
4 juli 2023 04:55
@redactie 1e zin afwinden = afwenden
Anders zit er een luchtje aan.

Inhoudelijk: De massasprint aan t eind van de Waalse Pijl is de mooiste van t jaar. En omdat die niet vlak is, ook de veiligste. Daar winnen de echte kerels, niet de wieltjesplakkers die 70 meter hard kunnen.
3 juli 2023 22:47
Op de piste is het ook niet zo erg rechtdoor lijkt me zo. Maar je lijn houden op de piste is wel degelijk je lijn houden en niet de kortste weg naar de meet. Als iedereen in een afdaling de kortste weg kiest, ligt de helft van het peloton tegen de rotswand en de andere helft in de afgrond. Het gaat over respect in het algemeen, of eerder het gebrek eraan. En in de jury is geen plaats voor oud-spurters, want dan verandert er nooit iets. Wout wordt zowel geraakt door Philipsen als door het publiek, is dat dan zijn eigen fout of zo ? Is het gat met een breedte van vijf meter dan te smal om er in te duiken ?
Zoals zovelen hier al zeggen: een massasprint is het meest veilig als het daarvoor op een lint is getrokken door een reeks bochten/rotondes. Laatste 1000-500 meter mag van mij wel rechtdoor zijn op een relatief brede weg.

Belangrijker is nog goede hekken: nu gaat het weer bijna fout door een hek waar toeschouwers blijkbaar overheen kunnen hangen en zo de renners raken. Bizar.
3 juli 2023 22:52
Massaspurts blijven altijd gevaarlijk. Je kan je nu wel gaan fixeren op een laatste rechte lijn maar in 1 van de aankomende spurts weten ze het wel weer ergens anders te verpesten. Vandaag ging het met (de geweldige) Alpecintrein ook bi jij-naaaaaahh fout op een gegeven moment. Dat was een wieldikte weg van een massale crash vooraan.

Ik vind de rol van WF vandaag niet best moet ik zeggen, een beetje als fake wetenschappers die met het in elkaar zetten van verschillende skeletten pochen een nieuw dier ontdekt te hebben.
3 juli 2023 23:00
Herinner me o.a. een sprint met ene Abdoe op een kaarsrechte weg a.k.a. Les Champs-Élysées. Geen enkele organisator durft door deze en andere paniek/stemmingmakerij/clickbaiteritus nog een afdaling of bocht in het parcours te leggen. Dan is het wel zon beetje exit wielersport. Met z'n allen virtueel tegen elkaar hardfietsen yeah!
4 juli 2023 00:08
Ik heb een beter idee: geen vlakke ritten meer.
4 juli 2023 11:09
Rare conclusie in de video. Jullie zijn toch op locatie? 100 meter eerder kom je net uit een bocht, was ook niet goed geweest. 400 meter eerder (die kaarsrechte weg waar jullie het denk ik over hebben), zit je midden op een lange brug, om verschillende redenen niet realistisch. Weer 400 meter eerder kom je ook net uit een bocht en is het bovendien veel smaller en onoverzichtelijker. Enige optie was eventueel dan nog op ruim anderhalve kilometer maarja, dan zat je weer vlak na die zone met vele rotondes en scherpe bochten, ook gegarandeerd commentaar.

Nog schrijnender; hoe lang is die route nu al bekend? Er is toch gewoon beschikking tot het road book? Je hoeft niet eens te verkennen, die aankomst van gisteren ligt er gewoon net zo bij als op Google Street View. Hoe kan het dan dat er voor gisteren 17:00 geen haan naar heeft gekraaid en nu opeens de vlam in de pan is geslagen?

Laten we eerlijk zijn, velen zijn gewoon fan van WvA (waaronder ik) en vinden het jammer dat hij er gisteren weer naast greep door een slim/sluw manoeuvre van Philipsen. Alleen omdat we Philipsen ook een toffe gast vinden gaan we schuld plots toekennen aan het parcours.
4 juli 2023 08:28
Klopt de finish in etappe 2 was ook recht en toen weken 2 renners van hun lijn af en werden teruggezet.
4 juli 2023 11:20
Obsessie met veiligheid, is een soort van verdringing van je eigen sterfelijkheid
4 juli 2023 13:21
En Philipsen week wel degelijk van zijn lijn af.
3 juli 2023 22:08
Misschien wel, dan vallen er wel heel veel steden en dorpen af als aankomstplaats, den ik. In hoeveel dorpen heb je nou een rechte weg van een kilometer? En het nadeel van een lange rechte weg lijkt me ook de veel grotere topsnelheid. Als het mis gaat, gaat het dan ook goed mis.
3 juli 2023 23:37
Kaarsrecht en dan 100 km.per uur dat is veilig
4 juli 2023 08:32
Gewoon de treintjes één voor één de laatste km laten afwerken. Degene die dit het snelst heeft gedaan, wint de etappe.
4 juli 2023 11:25
Natuurlijk moet de laatste rechte lijn, en dan hebben we het over minimum 500 m, zo goed als kaarsrecht zijn. De aanloop daartoe, toch een paar kilometers, moet vrij zijn van rotondes, gevaarlijke bochten en uitgesproken versmallingen. Mits enig zoeken is dat in bijna elke stad, en zeker in de rand te vinden. Als een stad dan toch toeristisch moet gepromoot worden, bestaan daarvoor andere oplossingen. Luchtbeelden, of op enkele km van de meet even een ommetje doen in (de rand van) de stad, op relatief veilige wegen.
Tenslotte. De verantwoordelijkheid van de organisatoren en de UCI is verpletterend. Enkel commerciele belangen en geld doen er toe. Maar wat dan met de renners en de ploegen zelf ? Die kijken, op voorhand de andere kant op. Nadien gaan de verliezende renners en ploegen aan de klaagmuur staan. De parcoursen en aankomststroken zijn al maanden bekend. Waar zitten/zaten de rennersvakbond ? Waarom gaat een delegatie van de ploegen niet op verkenning uit ? Met een waslijstje aan wijzigingen tot gevolg. Indien daar niet aan tegemoet gekomen wordt, wordt er eenvoudig weg niet gestart. Maar wat zien we ? Helemaal niets. Een Lapartien die geen enkele belangstelling heeft voor veiligheid ( aartsmoeilijke afdalingen voor een aankomst, bochtige aankomsten, slechtgeplaatste nadars, onbestrafte kamikazes enz.), wordt gewoon probleemloos herverkozen. Dus stop met deze hypocrisie, ga lekker door met jullie levens op het spel te zetten, een spectaculaire crash nu en dan trekt kijkers aan.
4 juli 2023 12:19
De laatste 175 meter van de finishstraat in Bayonne is nagenoeg recht. Daarvoor heb je, na het viaduct over de rivier de Nive, een flauwe bocht naar links. Gezichtsbedrog ontstaat omdat de finishstraat niet gelijk loopt met de eigenlijke weg, want die maakt een flauwe wending naar rechts richting de rotonde. Om de finishstraat recht te krijgen gaat men van de (dubbelbaans) rechterrijstrook naar de linkerrijstrook, de finish zelf is vlak voor de rotonde met links een met gras bedekt verkeerseiland. De lijnen van het verdrijvingsvlak bij de finish zijn zwart gespoten maar nog wel zichtbaar.
De sprint tussen Van Aert en Philipsen komt bij het verkeersbord dat aangeeft dat er een rotonde aankomt goed op gang, met nog zo’n 100 meter rechte weg te gaan.
Op zich weinig mis met zo’n aankomst; je kunt je wel afvragen of er niet meer witte verkeersbelijning zwart had moeten worden gespoten om verwarring te vermijden. Tevens kun je vraagtekens zetten bij de boarding, die zou zonder kronkelingen stevig verankerd moeten worden neergezet, dat was nu niet het geval.
  4 juli 2023 12:27
  Er was inderdaad een probleem met de boarding en de wegmarkering. Die laatste had, gezien de bocht en de boarding, tijdelijk moeten gewijzigd geweest zijn. Nu was het voor renners die aan 70 km/u met hun neus op hun voorwiel hangen bijzonder verwarrend.
4 juli 2023 15:08
Sprintetappes graag niet langer dan 100 km. Wordt het misschien wat spannender.
5 juli 2023 07:43
Inderdaad dat hebben we in etappe 4 gezien. What a joke. De renners maken het voor 95% gevaarlijk niet het parcour. Jacobsen vond dat de aankomst dinsdag de perfecte aankomst was. Nou zelden zoiets gezien. Maar ja, nu zijn het opeens weer andere factoren. Er is maar 1 factor. De renners zelf.
3 juli 2023 21:58
"Gegarandeerde massasprint"...

Volgens mij zijn dat de ploegen zelf die dit bepalen. Blijkbaar waren alle ploegen het eens over dit scenario vandaag.

Maar was nou als de ploegen een keer zelf tot de conclusie komen dat ze het anders willen. Pak ploegen als Astana, Total (en eigenlijk kun je hier minimaal 12 ploegen opnoemen), die hebben waarschijnlijk meer kans via een goede ontsnapping dat met een massasprint. Waarom zie je die niets proberen?

Massasprints, op welk parcours ook, zijn per definitie gevaarlijk. Al laat je ze rondjes rijden op Schiphol en trek je de streep aan het eind van de landingsbaan, dan weten ze nog massaal te crashen. En dat risico is een stuk minder als je een groepje van een man of 15 vooruit hebt.

En als we het dan toch echt veiliger willen, laten we dan vooral geen massasprints meer houden. Gewoon een paar goede heuvels in de laatste 30 km, en alles is opgelost.
  4 juli 2023 03:12
  Astana gaat toch vol op Cavendish blijven inzetten, terwijl ze bij Total tegen beter weten in hopen op een ultieme stuiptrekking van Sagan…
  Dat zijn al twee ploegen minder van je ´minimaal twaalf’…
  4 juli 2023 06:49
  Ook een rittenkaper spaart energie en wacht zijn kans af. De ploegen zijn in de tweede en derde week kleiner en vermoeider en de sprinthiërarchie is dan bekend. Pas dan loont het om te vluchten op relatief vlak terrein.

Reacties zijn gesloten.