‘Massasprints moeten alleen nog op een rechte weg’
Video Nadat de klimmers hun kunsten in de eerste twee etappes konden etaleren, was het maandag de beurt aan de sprinters. In Bayonne lag na een lastige rit een verraderlijke slotkilometer en helaas ging het daar na afloop vooral over. Uiteraard passeren ook winnaar Jasper Philipsen, een reportage over de spannende ochtend van Jumbo-Visma en een vooruitblik op de rit van dinsdag. Dat en meer hoor en zie je in een nieuwe WielerFlits Update!

Een botsing tussen Wout van Aert en Jasper Philipsen kon die eerste net afwinden. Nadat de Jumbo-Visma-renner in de remmen moest omdat hij ook het publiek raakte, was het gedaan met zijn kansen. Na afloop vingen we hem en ploegleider Merijn Zeeman op. Het thema veiligheid kwam er op tafel en daar gingen Maxim en Youri dieper op in. Meerdere renners lieten weten dat de aanloop naar de finish over mooie brede en overzichtelijke wegen ging, met goed asfalt. Toch was die laatste bocht op de eindsprint er eentje die er volgens onze mannen niet had moeten zijn.
“Onlangs heb ik het overlijdensbericht van Gino Mäder moeten schrijven”, vertelt Youri. “Hoewel dat een totaal andere situatie was, zit ik er niet op te wachten om daar nog eens een hele middag mee bezig te zijn. Ik vind het ook zo onnodig. Waarom kunnen ze een laatste kilometer bij een gegarandeerde massasprint niet gewoon over een brede weg van tien meter organiseren, met in ieder geval een laatste rechte kilometer? Dat is eigenlijk de enige veilige manier. Ik vind het onbegrijpelijk dat dit tegenwoordig nog altijd niet kan. Wat moet er dan eerst gebeuren?”
Maxim snijdt vervolgens een raak punt aan. “Die wegen die je noemt zijn er genoeg in Frankrijk. Maar die liggen vaak allemaal langs of op een groot industrieterrein. We weten allemaal dat het binnenhalen van een Tour-etappe heel veel geld kost en dat ze de Tour gebruiken als city marketing. Dan is het aantrekkelijk om dat op een mooie plek in de stad te doen, maar dat is niet altijd even veilig”. Youri kaatst de bal terug: “Maar we staan hier nu ook hemelsbreed 200 meter van de finish, op geen mooie plek. Ik snap niet dat ze dit soort finishes blijven opzoeken.”
En verder…
Komt de perfecte lead-out van Alpecin-Deceuninck uitgebreid aan bod, net als Philipsen die lang moest wachten op het verlossende antwoord. Maxim maakte daarnaast een reportage over de ochtend van Jumbo-Visma, nadat er zondagavond nogal wat verhalen de wereld in gebracht werden dat Wout van Aert en Jonas Vingegaard niet goed zouden kunnen samenwerken. Tot slot blikken de mannen vooruit op de rit van dinsdag van Dax naar Nogaro, waar Mark Cavendish andermaal op jacht gaat naar historie. Lukt dat hem? Maxim en Youri geven hun visie.
Ook te beluisteren als podcast in je favoriete app, of gewoon hieronder via WielerFlits.
JE HEBT BOCHTEN NODIG VOOR DE VEILIGHEID.
Bochten zorgt voor lintvorming en dat is 100 x veiliger dan een massasprint op een snelweg.
Het enige dat je kunt zeggen is dat de laatste 300 meter recht moet zijn. Maar daarvoor, liever niet.
Een lichte bocht zorgt voor 1 ideale lijn dus iedereen blijft in dat wiel. Buitenom komen is nagenoeg onmogelijk.
Als het kaarsrechtdoor gaat dan komt er iemand langszij en dan gaat men diagonaal van wiel naar wiel springen.
En je ziet ook in zo'n bocht gaat de deur geleidelijk dicht. Op een rechte lijn is het van het ene op het andere moment gebeurt
Ik kan me overigens ook zo maar 3 redelijk recente nare gevalletjes ongeluk-met-de-boarding voor de geest halen. Jakobsen-Groenewegen, Cav-Sagan en Impey-Bos. Alle drie kaarsrecht en alle drie een incident veroorzaakt door een renner.
100% gelijk gehad dus het leek wel of er sluipschutters langs de kant stonden die erop los schoten
De artikelen zijn totaal onleesbaar geworden omdat ze steeds verspringen vanwege de 7 reclamevideo’s, en de helft ervan is een soort sensatiezoekerij geworden. Waarom niet de analysevideo gebruiken om echt een analyse te geven van wat er op de fiets gebeurt?
In jullie voorbeschouwing van etappe 3 worden de laatste 20 km niet eens genoemd. Dus deze zogenaamd "levensgevaarlijke" aankomst is ook voor jullie een verrassing?
Waarom zijn jullie dan op locatie als je toch pas om 21.40 kan melden dat een finale gevaarlijk is?
Anders zit er een luchtje aan.
Inhoudelijk: De massasprint aan t eind van de Waalse Pijl is de mooiste van t jaar. En omdat die niet vlak is, ook de veiligste. Daar winnen de echte kerels, niet de wieltjesplakkers die 70 meter hard kunnen.
Belangrijker is nog goede hekken: nu gaat het weer bijna fout door een hek waar toeschouwers blijkbaar overheen kunnen hangen en zo de renners raken. Bizar.
Ik vind de rol van WF vandaag niet best moet ik zeggen, een beetje als fake wetenschappers die met het in elkaar zetten van verschillende skeletten pochen een nieuw dier ontdekt te hebben.
Nog schrijnender; hoe lang is die route nu al bekend? Er is toch gewoon beschikking tot het road book? Je hoeft niet eens te verkennen, die aankomst van gisteren ligt er gewoon net zo bij als op Google Street View. Hoe kan het dan dat er voor gisteren 17:00 geen haan naar heeft gekraaid en nu opeens de vlam in de pan is geslagen?
Laten we eerlijk zijn, velen zijn gewoon fan van WvA (waaronder ik) en vinden het jammer dat hij er gisteren weer naast greep door een slim/sluw manoeuvre van Philipsen. Alleen omdat we Philipsen ook een toffe gast vinden gaan we schuld plots toekennen aan het parcours.
Tenslotte. De verantwoordelijkheid van de organisatoren en de UCI is verpletterend. Enkel commerciele belangen en geld doen er toe. Maar wat dan met de renners en de ploegen zelf ? Die kijken, op voorhand de andere kant op. Nadien gaan de verliezende renners en ploegen aan de klaagmuur staan. De parcoursen en aankomststroken zijn al maanden bekend. Waar zitten/zaten de rennersvakbond ? Waarom gaat een delegatie van de ploegen niet op verkenning uit ? Met een waslijstje aan wijzigingen tot gevolg. Indien daar niet aan tegemoet gekomen wordt, wordt er eenvoudig weg niet gestart. Maar wat zien we ? Helemaal niets. Een Lapartien die geen enkele belangstelling heeft voor veiligheid ( aartsmoeilijke afdalingen voor een aankomst, bochtige aankomsten, slechtgeplaatste nadars, onbestrafte kamikazes enz.), wordt gewoon probleemloos herverkozen. Dus stop met deze hypocrisie, ga lekker door met jullie levens op het spel te zetten, een spectaculaire crash nu en dan trekt kijkers aan.
De sprint tussen Van Aert en Philipsen komt bij het verkeersbord dat aangeeft dat er een rotonde aankomt goed op gang, met nog zo’n 100 meter rechte weg te gaan.
Op zich weinig mis met zo’n aankomst; je kunt je wel afvragen of er niet meer witte verkeersbelijning zwart had moeten worden gespoten om verwarring te vermijden. Tevens kun je vraagtekens zetten bij de boarding, die zou zonder kronkelingen stevig verankerd moeten worden neergezet, dat was nu niet het geval.
Volgens mij zijn dat de ploegen zelf die dit bepalen. Blijkbaar waren alle ploegen het eens over dit scenario vandaag.
Maar was nou als de ploegen een keer zelf tot de conclusie komen dat ze het anders willen. Pak ploegen als Astana, Total (en eigenlijk kun je hier minimaal 12 ploegen opnoemen), die hebben waarschijnlijk meer kans via een goede ontsnapping dat met een massasprint. Waarom zie je die niets proberen?
Massasprints, op welk parcours ook, zijn per definitie gevaarlijk. Al laat je ze rondjes rijden op Schiphol en trek je de streep aan het eind van de landingsbaan, dan weten ze nog massaal te crashen. En dat risico is een stuk minder als je een groepje van een man of 15 vooruit hebt.
En als we het dan toch echt veiliger willen, laten we dan vooral geen massasprints meer houden. Gewoon een paar goede heuvels in de laatste 30 km, en alles is opgelost.
Dat zijn al twee ploegen minder van je ´minimaal twaalf’…