Marten Kooistra wint Parijs-Tours U23 na solo van 50 kilometer

zondag 7 oktober 2018 om 15:47
Marten Kooistra wint Parijs-Tours U23 na solo van 50 kilometer

foto: Marcel Koch (archief)

Marten Kooistra heeft Parijs-Tours voor beloften op indrukwekkende wijze weten te winnen. De coureur van SEG Racing Academy perste een solo van vijftig kilometer uit de benen in de finale richting Tours, over onder meer negen onverharde sectoren. Hij volgt de Belg Jasper Philipsen op op de erelijst.

Met Wiebe Scholten van Sensa-Kanjers voor Kanjers behoorde één landgenoot tot de vlucht van de dag. Hij had Enzo Boisset, Maxime Pasturel, Andre Sotberg, Cériel Desal, Adrien Rimasson en Hugo Roussel. Zij kregen maximaal vijf en een halve minuut voorsprong, maar die was tachtig kilometer voor de meet al in rook opgegaan.

Het peloton was namelijk in meerdere delen gebroken. De voorste groep van vijftig had anderhalve minuut voorsprong op de eerste achtervolgers. Marten Kooistra koos met nog vijftig kilometer te gaan voor de solo. De renner van SEG Racing Academy perste een indrukwekkende finale uit zijn benen en wist de overgestoken medevluchters Alan Riou en Niklas Märkl uit het wiel te kletsen.

In de finale kregen de beloften, net als de profs, onverharde wegen voorgeschoteld. Op de negen sectoren regende het lekke banden en pechgevallen. Onder meer U23-wereldkampioen Marc Hirschi kreeg er meermaals mee te maken. Kooistra vloog over de grindwegen en breidde zijn voorsprong alsmaar uit.

In de achtergrond kreeg Riou de aansluiting van Erik Nordsaeter Resell uit Noorwegen, maar dat was al op meer dan een minuut van Kooistra. Het peloton volgde op twee minuten en was ook kansloos. Resell wist uiteindelijk als tweede de finish te passeren, voor de Nederlander Nils Eekhoff van de opleidingsploeg van Sunweb.

Dit artikel delen:

4 Reacties

ASF 7 oktober 2018 om 16:10

De volgende die van SEG door gaat breken

ghostwriter 7 oktober 2018 om 16:19

Inderdaad, na zijn derde plaats in Eschborn-Frankfurt o23, zijn tweede plaats op het NK o23 (waar hij verloor van iemand die nu al in de WT rijdt) en zijn tweede plaats in Olympia’s Tour is dit weer een prachtige prestatie van Kooistra. Zeker iemand om in de gaten te houden voor een overstap naar de WT in 2020.

Man met de hamer 7 oktober 2018 om 16:42

Een Fries! Schitterend. Ik droom al van Parijs-Roubaix.

ddjong67 7 oktober 2018 om 19:16

astana 2.0?

Laatste nieuws

Materiaalzone