Mark Cavendish spurt naar vierde ritzege in Cherasco

Door
vrijdag 17 mei 2013 om 17:13
Mark Cavendish

foto: Sirotti

Mark Cavendish heeft de langste rit in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Brit van Omega-Pharma moest van ver komen, maar wist het toch af te ronden in de straten van Cherasco. Nizzolo werd op een wiel tweede, Mezgec verdienstelijk derde.

Fuga

foto: Sirotti

Met 254 kilometer mocht deze langste Girorit vooraf met recht een monsteronderneming genoemd worden. Zeven coureurs hadden hier echter lak aan en sloegen al in een vroeg stadium de handen ineen. Giairio Ermeti (Androni-Venezuela), Nicola Boem (Bardiani-CSF), Lars Bak (Lotto-Belisol), Pablo Lastras (Movistar), Danilo Hondo (Radioshack-Leopard), Tobias Ludvigsson (Argos-Shimano) en Rafael Andriato (Vini Fantini) waren de mannen van dienst vooraan. De voorsprong van de zeven avonturiers groeide zienderogen en kwam zelfs even boven de twaalf minuten.

landschap giro

foto: Sirotti

De spurtersploegen waren echter niet voornemens om zich te laten verrassen en begonnen bijtijds aan hun achtervolging. Bij het opdraaien van de Tre Cuni – de enige gecategoriseerde helling van de dag – waren de vluchters binnen handbereik. Onder meer de oude Garzelli en de bergtrui Pirazzi toonden zich attent vooraan in het peloton waar achterin de deur zichtbaar openstond. In de kopgroep vonden Bak, Lastras en de verrassend sterke Boem elkaar en lieten de anderen ter plaatse. Bij het bovenkomen van de Tre Cuni bedroeg hun voorgift nog amper 20 seconden.

Omega Pharma Quick Step

foto: Sirotti

De mannen van Omega Pharma-Quickstep lieten de drie vooraan nadien weer wat uitlopen. Zodoende groeide de kloof weer naar 40 seconden met nog 20 kilometer voor de wielen. Op een goede 15 kilometer van het einde was het Ruben Bongiorno (Bardiani-CSF) die er vandoor ging. De Italiaan kreeg onder meer Veuchelen, Rabottini en Gatto mee. Vooraan was het Lastras die de kopgroep uiteen ranselde en alleen koers zette naar Cherasco.

Onder de boog van de 10 kilometer was ook het lied van de Spanjaard uitgezongen en vormde zich een nieuwe kopgroep van negen. Terwijl vooraan Giampaolo Caruso (Katusha) het hazenpad koos, was het roze truidrager Nibali die in het peloton hoogstpersoonlijk een speldenprik uitdeelde. Alles kwam echter weer tezamen. Cannondale rolde dan de rode loper uit voor sprinter Viviani, maar de Italiaan zag Cavendish slechts vanuit zijn ooghoeken voorbij komen en naar zijn vierde ritzege snellen.

Giro d’Italia 2013
Uitslag etappe 13: Busseto-Cherasco (254 km)
1. Mark Cavendish (Groot-Brittannië/Omega Pharma-Quickstep)
2. Giacomo Nizzolo (Italië/Radioshack-Leopard) allen z.t.
3. Luka Mezgec (Slovenië/Argos-Shimano)
4. Brett Lancaster (Australië/Orica-GreenEDGE)
5. Elia Viviani (Italië/Cannondale)
6. Manuel Belletti (Italië/AG2R La Mondiale)
7. Daniele Bennati (Italië/Radioshack-Leopard)
8. Filippo Pozzato (Italië/Lampre-Merida)
9. Anthony Roux (Frankrijk/FDJ-BigMat)
10. Miguel Angel Rubiano (Colombia/Androni-Venezuela)
Volledige uitslag etappe 13

leiders

foto: Sirotti

Algemeen klassement na rit 13
1. Vincenzo Nibali (Italië/Astana) in 46u28m14s
2. Cadel Evans (Australië/BMC Racing Team) op 41s
3. Rigoberto Uran (Colombia/Team Sky) op 2m04s
4. Robert Gesink (Nederland/Blanco Pro Cycling) op 2m12s
5. Michele Scarponi (Italië/Lampre-Merida) op 2m13s
6. Mauro Santambrogio (Italië/Vini Fantini-Selle Italia) op 2m55s
7. Premyslaw Niemiec (Polen/Lampre-Merida) op 3m35s
8. Beñat Intxausti (Spanje/Movistar) op 4m05s
9. Domenico Pozzovivo (Italië/AG2R La Mondiale) op 4m17s
10. Rafal Majka (Polen/Saxo-Tinkoff) op 4m21s
Volledig algemeen klassement na rit 13

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone