Mark Cavendish over lange sprint: “Ik wist dat ik de energie had om het vol te houden”

maandag 21 februari 2022 om 14:30
Mark Cavendish over lange sprint: “Ik wist dat ik de energie had om het vol te houden”

foto: Cor Vos

Mark Cavendish was blij en trots op zijn ploeg Quick-Step Alpha Vinyl na zijn ritzege in de tweede etappe van de UAE Tour. De Britse sprinter werd onderweg zó goed uit de wind gehouden dat hij ondanks de tegenwind vol vertrouwen de eindspurt al ver voor de finish inzette.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

“Ik ben alleen maar blij. Ik voelde dat we konden winnen na het goede teamwork van vandaag”, zei Cavendish in het flashinterview na de finish. De ervaren Brit benadrukte dat zijn veel jongere ploegmaats Stan Van Tricht en Ethan Vernon pas eerstejaars beroepsrenners zijn. “Eenderde van onze ploeg hier is eerstejaars prof en dit is pas hun eerste of tweede koers in hun carrière, maar kijk eens hoe ze reden: ze reden als echte professionals!”

In de eerste etappe van de UAE Tour kwam Cav er niet aan te pas. “We hebben doorgenomen hoe we de dingen beter konden doen. Vandaag raakte niemand in paniek. Het belangrijkste was dat ik zo fris mogelijk naar de finale kwam en dat is gelukt. Ze deden het zelfs zó goed dat ik op 300 à 250 meter van de finish al kon aangaan, mét tegenwind. Het was eigenlijk te ver, maar ik werd zó goed gebracht: ik wist dat ik nog energie had om het vol te houden tot de streep.”

Ondanks dat hij van ver aanzette, wist hij inderdaad vol te houden tot aan de finish. “Ik voelde Jasper Philipsen hard komen en we wisten na zijn sprint van gisteren dat hij in vorm is. Ik ben kortom blij dat ik hem kon afhouden en zo kon winnen in deze UAE Tour.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

tvm 21 februari 2022 om 14:34

Cavendish in het rijtje Cipollini en Petacchi. Wat een renner.

Alfons Haavers 21 februari 2022 om 14:36

Vind hem nog wel van een categorietje hoger dan Petacchi eigenlijk.

Peetvader 21 februari 2022 om 14:49

Inderdaad, 34 tourzeges en WK, dan sta je boven Peta.

rouleur 21 februari 2022 om 15:06

San Remo ook

Pizzi 21 februari 2022 om 15:12

@rouleur: Petacchi won ook San Remo (en werd er ook nog 2e, 3e, 4e en 5e!)

Steven_E 21 februari 2022 om 15:19

Op de all-time PCS ranking zit Cav netjes tussen Cipo & Peta.

Kopinkas 21 februari 2022 om 16:00

Ben geen fan van Cavendish’s sprintstijl: lang niet altijd zuiver op de graat, maar waar hij wel een serieus streepje voor heeft op Petacchi is dat hij een clean dopingverleden heeft.
In 2010 mocht Petacchi door zijn eerdere dopingschorsing niet aan de start komen van het WK dat Cavendish won, en dat lijkt me achteraf gezien (omdat hij later nog eens in opspraak kwam) wel terecht. Dat was ook Petacchi’s enige kans op een wereldtitel, want in zijn doorbraakjaar 2002 (12 overwinningen) was Cipollini de onbetwiste Italiaanse kopman voor het WK-criterium van Zolder…

Romāns Vainšteins 21 februari 2022 om 16:02

Ik vind Cav de beste spurter ooit.

In zijn beste dagen kom hij als Cipollini winnen maar ook zoals Freire en McEwen, alle stijlen in huis, met lead ourt zonder leadout, van kop af aan, met de snelste sprint vanachter en wél als eerste binnen. Allesch. Zijn drift, drama, conflicten, uitspattingen en passie maken het plaatje compleet. En dan die jumps, kin op het stuur, vet!

Toch enigszins bizar hoe Lefevere het voor elkaar gekregen heeft dat er nog een indian summer aan zijn carrière geknoopt wordt, 11 november, 25 graden.

Gebruikersnaam 21 februari 2022 om 16:35

Cavendish is gewoon beter dan Cipollini.

Op zich nog wel vergelijkbaar qua palmares, maar bij Cipollini zitten er wel wat zeges tussen waar hij bij het halve peloton aan de broek hing om over een heuvel te raken. En veel van zijn sprintzeges in grote rondes waren in eigen land waar de Giro plots wel héél erg veel vlakke ritten had omdat ze een topsprinter hadden die records moest breken.

Was in die jaren ook één van de eersten die een echte sprinttrein had, wat hem veel voordeel opleverde en zijn superioriteit wel wat vertekende.

Jacco van Stierop 21 februari 2022 om 16:48

Alles bij elkaar opgeteld (vooral resultaten x stijl x uitstraling) blijft Cipollini de grootste sprinter die ik heb meegemaakt. Dat was glanzende machine-esthetiek met een revolutionair karakter.

Freire was geen massaspurter pur sang, maar gezegend met een uitermate verfijnd instinct. De schijnbare onverschilligheid waarmee hij zijn kunsten vertoonde was ontroerend. De verbluffende schoonheid van zijn eerste wereldtitel staat voor altijd met kapitalen in het wielergeheugen gebeiteld.

McEwan was een topsprinter, maar net wat te gewoontjes, had mijn buurjongen kunnen zijn.

Cavendish qua resultaten weergaloos, maar het zijn de lelijke kantjes die het verpesten.

bellevue 21 februari 2022 om 17:26

mooie analyses van Jacco van Stierop en Romans Vainsteins

Aerts 21 februari 2022 om 18:37

Ik plaats cav wel boven deze 2, maar wel ver onder Rik van Linden.

Ronellenfitsch 21 februari 2022 om 18:41

Ik ben het dan weer eens met gebruikersnaam, Cav > Cipo. Zeker gezien de evolutie van het sprinten in de voorbije 15 jaar waarin Cav al zo vaak weer terug aan het front is gekomen.

bellevue 21 februari 2022 om 15:26

Ik had eerlijk gezegd twijfels na gisteren waar hij en onder andere ook Ackermann terug waaiden in de sprint.

Vandaag mijn ongelijk bewezen. Indrukwekkend!

Romāns Vainšteins 21 februari 2022 om 16:04

Hield 2 x in gister, kijk maar terug

bellevue 21 februari 2022 om 17:27

ah ok, mijn fout.

Marcus Aurelius 21 februari 2022 om 19:48

Cipo en Petacchi … andere tijden. Cavendish heeft bewezen dat hij zonder EPO aan de meet raakt, staat dus twee klassen hoger.

Steven_E 21 februari 2022 om 21:36

Je weet nooit wat Cav had willen/moeten pakken als hij in dat tijdperk had gereden natuurlijk. Cipo & Peta moesten het ook opnemen tegen andere pakkers, Cav niet.

TheBigShow 21 februari 2022 om 23:21

Cavendish rijdt voor quikstep he

Headlines

Materiaalzone

Populair