Mark Cavendish kampte met depressies: “Het was donker”
maandag 6 april 2020 om 13:22

Mark Cavendish kampte met depressies: “Het was donker”

Mark Cavendish heeft de afgelopen jaren last gehad van hevige depressies, dat heeft de sprinter gezegd in een interview met ITV. “Het was donker.”

De neerwaartse spiraal waar de 34-jarige Brit in belande ontstond in de zomer 2017. In de vijfde etappe van de Tour de France kwam hij ten val door een manoeuvre van Peter Sagan en raakte daarbij zwaar geblesseerd. Een lange periode van revalidatie volgde. In die periode kreeg hij ook de ziekte van Pfeiffer, wat zijn terugkeer in het peloton vertraagde.

“Het niet weten wanneer je weer kan koersen… Ik heb dat twee jaar lang gehad. Het was iedere dag op de hometrainer en in de sportschool om weer terug te kunnen keren in het wielrennen.”

Cavendish werd in augustus 2018 gediagnosticeerd met klinische depressie. “Het was donker”, zegt hij over die periode. “Niet alleen mijn fysieke gezondheid kreeg een flinke klap te verduren. Ik heb in die periode ook best hard moeten strijden met een depressie. Ik denk dat ik er nu weer uit ben, en weer op een positieve manier naar dingen kan kijken.”

Door het coronavirus zijn voorlopig alle wielerwedstrijden geschrapt. Voor Cavendish betekent dat opnieuw een onzekere tijd zonder koersen. “Nu is het niet alleen ik. In het verleden was ik de enige die iets mankeerde en was de rest fit. Op dit moment kan niemand koersen en zit iedereen thuis.”

“Het heeft nu weinig zin om gefrustreerd te zijn. Het enige wat we kunnen doen is proberen iedereen gezond te houden en zo snel mogelijk weer terug naar het oude.”

 
7 Reacties
Sorteer op:
6 april 2020
Maar het zal voor hem toch nog voelen alsof het net wanneer het voor hem cruciaal is, het voornamelijk hem tegen zit. Er zijn zat renners die nog jaren in het peloton voor de boeg hebben, maar voor zijn record in de Tour is dit toch wel hele slechte timing. Ook voor Gilbert zou het extra vervelend zijn.. Al heeft iedereen een onderbouwing waardoor het voor hem of haar juist nu slecht uit komt.
6 april 2020
Topsporters zijn extra gevoelig aan het ontwikkelen van depressies (en eetstoornissen). Zeker aan het einde van hun carrière of wanneer die carrière voorbij is. Je mist die adrenalinepieken, een stadium vol joelende mensen of dat gelukzalige gevoel wanneer je alleen over de meet rijdt. Als je wint, heb je vrienden. Rijen dik, echte vrienden. Maar als het geld op is en de reputatie verstoft is, sta je ineens met je twee benen in het echte leven. En dan lijkt alles ineens heel erg saai, zinloos en grijs.
  6 april 2020
  Precies dit. En in die positie, waarin iedereen naar je kijkt is het evenzoveel moeilijker om over depressie te spreken, wat je situatie eenzamer en uitzichtlozer maakt. Ongelofelijk knap dat hij zich hierover uitspreekt en wat dat betreft een voorbeeld. Blijf er niet mee zitten, spreek je uit, zoek hulp.
6 april 2020
Toch respect dat een topsporter hierover publiekelijk spreekt.. Voor de rest nog steeds een onhebbelijke eikel wat mij betreft..
  6 april 2020
  Inderdaad een slechte verliezer.
  6 april 2020
  Heel erg niet eens. Er is Cavendish-de-sprinter, die van alles doet wat niet kan en niet mag en niet moet, en er is Cavendish-de-mens die volgens mij uiteindelijk een heel gevoelige en intelligente jongen is - precies het soort dat gevoelig is voor depressies. Dat de ene in de andere kan veranderen onder invloed van adrenaline en competitiedrift is iets dat veel mensen die zelf competitief aan sport gedaan hebben herkennen. Ik in elk geval wel... Kortom, het is niet zo zwart-wit.
  Eens met Joop. Ik vind Cavendish altijd heel open en positief in zijn interviews. Een veelwinnende sprinter die ook op de fiets aardig is en goed tegen zijn verlies kan moet nog geboren worden.

Reacties zijn gesloten.