Mark Cavendish: “De gele trui is iets waar je van droomt”
donderdag 27 juni 2013 om 18:55

Mark Cavendish: “De gele trui is iets waar je van droomt”

Mark Cavendish

foto: Sirotti

Mark Cavendish is één van de grootste kanshebbers om op de eerste dag het geel te veroveren. De verwachting is dat de openingsrit op het eiland Corsica in een massasprint gaat eindigen, een discipline waar de 28-jarige Brit in uitblinkt. De kopman van Omega Pharma-Quick Step denkt daarom al voorzichtig aan de gele trui.

Cavendish benadrukt dat hij naar Frankrijk komt om etappes te winnen. “In de Tour de France – of het nu om de gele trui gaat of niet – moeten we ons richten op het winnen van etappes,” vertelde hij volgens Cyclingnews op een persconferentie van zijn ploeg. “De gele trui staat op het spel, maar een massasprint in de Tour is al een groot iets. We gaan ons best doen.”

Het geel speelt in zijn hoofd. “Ik heb de puntentrui in elke grote ronde gewonnen en de leiderstrui gedragen in de Giro en de Vuelta. Alleen de gele trui ontbreekt nog. Het is een van de meest herkenbare symbolen in de sportwereld. Om hem zelfs maar één dag te dragen is iets waar je van droomt. Dat zou heel mooi zijn.”

Mocht hij het geel veroveren, dan verwacht Cavendish niet dat hij deze lang kan behouden. “Een pure sprinter kan hem misschien een dag houden, maar daarna zal hij hem waarschijnlijk verliezen. Op de tweede dag zal een uitgedund peloton om de zege gaan sprinten, maar de derde dag is voor renners als Peter Sagan. Het zou best kunnen dat de gele trui in de eerste week elke dag bij iemand anders zien.”

De sprinter verwacht door de smalle, bochtige wegen op Corsica een gevaarlijke etappe. “Ik denk dat het gevaarlijker gaat worden dan wanneer deze etappe later in de Tour zou zijn geweest,” bekent hij. “Het peloton is altijd nerveus aan het begin van de Tour en er zijn altijd een paar valpartijen. Ik denk dat het er meer zullen zijn op smalle wegen wanneer iedereen nog fris is en ervoor wil gaan. Ik hoop dat het veilig blijft, maar er zullen een hoop teams voor gaan,” voorspelt hij.

RIDE Magazine