Marijn van den Berg verslaat Ethan Vernon en Biniam Girmay in Trofeo Alcúdia

donderdag 26 januari 2023 om 15:57
Marijn van den Berg verslaat Ethan Vernon en Biniam Girmay in Trofeo Alcúdia

foto: Cor Vos (archief)

Marijn van den Berg heeft de Trofeo Ses Salines-Alcúdia gewonnen. De tweede wedstrijd van de Challenge Mallorca eindigde in een massasprint, waarin de Nederlander zich de rapste toonde. Ethan Vernon moest genoegen nemen met de tweede plaats, Biniam Girmay werd derde.

De eerste 100 kilometer van de Trofeo Ses Salines-Alcúdia waren Spaans vlak, waarna de Coll de Sa Batalla (8,7 km aan 5,0%) het grootste obstakel van de dag vormde. Vanaf de top was het nog 34 kilometer tot de finish. Met bijvoorbeeld Biniam Girmay, Ethan Vernon en David Dekker stonden er meerdere snelle mannen aan het vertrek, maar renners als Tim Wellens, Guillaume Martin en Rui Costa zouden een sprint ongetwijfeld proberen te ontlopen. Die laatste won woensdag overigens al de Trofeo Calvià.

Net als woensdag, was er ook in de Trofeo Ses Salines-Alcúdia een vroege vlucht van vier renners. En daar zat ook nu weer een Nederlander bij. Gisteren ging Pascal Eenkhoorn op avontuur, nu was het Julius van den Berg (EF Education-EasyPost). Hij sprong in de openingsfase van de koers naar het drietal Alessandro Fancellu (EOLO-Kometa), Colby Lange (Project Echelon Racing) en Luis Angel Maté (Euskaltel-Euskadi). Met z’n vieren reden ze ruim vier minuten bijeen.

De strijd om de vlucht van de dag – foto: Cor Vos

Het tempo in het peloton werd bepaald door Intermarché-Circus-Wanty, dat met Girmay een van de sprintfavorieten in huis had. Later kwam ook Soudal Quick-Step, de ploeg van Ethan Vernon, helpen. Aan de voet van de Coll de Sa Batalla was het gat zodoende geslonken tot minder dan drie minuten. In deze fase waren er in het peloton ook meerdere valpartijen te noteren, onder meer van Adrien Petit (Intermarché-Circus-Wanty). Hij brak zijn sleutelbeen.

Op de klim zelf gaf UAE Emirates gas, waardoor de geloste Fancellu en Lange al snel opgeraapt werden. Van den Berg en Maté hielden wat langer stand. Maar ook zij zouden nog voor de top weer gegrepen worden door het peloton, waar we een aanval zagen van Patrick Konrad zagen. Er waren nog wat speldenprikken, maar niemand wist weg te rijden. Ook in het glooiende gedeelte na de helling kon niemand het verschil maken, ondanks pogingen van bijvoorbeeld Rémi Cavagna.

De aanloop naar de klim – foto: Cor Vos

Aanval Politt
In de daadwerkelijke afdaling wist Nils Politt wel een gat te slaan. Hij pakte een paar honderd meter op het uitgedunde peloton, waar enkele snelle mannen uit gelost waren. Girmay en Vernon hadden de klim wel overleefd. Hun ploegen, Intermarché-Circus-Wanty en Soudal Quick-Step, zorgden er om die reden mede voor dat Politt in het zicht bleef. Ook het EF Education-EasyPost van Marijn van den Berg was actief in de achtervolging. Met nog een kleine zeven kilometer te gaan, werd de Duitser zodoende weer in de kraag gevat.

Het werd een chaotische sprint, waarin Marijn van den Berg als eerste door de laatste bocht kwam. Hij behield dat gaatje ogenschijnlijk eenvoudig en kwam juichend over de streep. Ethan Vernon werd tweede, Biniam Girmay derde. Mike Teunissen probeerde laatstgenoemde in perfecte positie af te zetten, maar de Eritreeër zat net te ver toen de sprint begon.

Dit artikel delen:

23 Reacties

ChefSpijker 26 januari 2023 om 16:03

Heerlijk het wielerseizoen is nu echt weer begonnen, nadat je hebt kunnen genieten van de onkunde van Traksel. Die eerder zijn eigen beperkte waarneming gelooft dan een rugnummer haha.

Mooi ‘stuntje’ van Marijn, dat moet flink wat vertrouwen geven en hopelijk ook meer kansen binnen het team. Viel vorig jaar toch beetje tegen.

6
Cycling 26 januari 2023 om 16:06

De Engelse verslaggevers wisten het precies. Ze hadden het ook continu voor de sprint al over Marijn van den Berg. Alle renners noemen ze daar gewoon correct bij naam.

1
ChefSpijker 26 januari 2023 om 16:08

Tuurlijk ook geen enkele andere naam was logisch. Alleen in het universum van Bobbie is Simon Carr een sprinter. Maar goed dit is al jaren zo met hem en nog een paar gasten daar. Vriendenkliek daar bij Eurosport waardoor er van doorselecteren geen sprake lijkt te zijn.

4
De Capybara van de Conradkade 26 januari 2023 om 16:17

Was weer genieten.

Doet helm af, kijkt in de camera, met rugnummer in beeld, conclusie van Traksel: Carr!

2
Wheely 26 januari 2023 om 16:22

Ja dat ze het in eerste instantie niet goed zien of zeker weten is opzich niet eens zo erg maar stellig blijven beweren dat het Carr is dat was toch wel een enorme faal.

2
hugenholz 26 januari 2023 om 16:44

Mooi voor Van den Berg maar wat een afgang voor Bobbie Traxel en tot het eind ook nog volhouden dat het Simon Carr was die had gewonnen.

1
Cycling 26 januari 2023 om 16:02

Mooie en verdiende overwinning voor EF Veel vertrouwen in hun jonge sprinter Marijn van den Berg.Teunissen bracht Grmay ook goed.

0
Jonathan 26 januari 2023 om 16:07

Zo te zien, een aankomst die erg goed was voorbereid door EF en niet door andere teams. Want ze reden bewust op kop om de aanvaller terug te pakken. En Marijn die als eerste het laatste bochtje indook met kort daarna de finish

0
Jonathan 26 januari 2023 om 16:09

Ik snap niet dat in dit artikel over een sprint gesproken wordt. Het is meer een vlakke technische aankomst geweest met draaien en keren waarin het draaide om positioneren en niet zozeer om sprinten..

0
Cycling 26 januari 2023 om 16:10

@Jonathan De sprint wordt voor de laatste bocht gereden.

0
Limal 26 januari 2023 om 16:11

Deze 1e profoverwinning is de jonge Van den Berg natuurlijk helemaal gegund, maar die finish is belachelijk – waarom de boog niet minstens 100m verder leggen?? Je zag goed aan de gezichten van de renners dat ze er allemaal het hunne van dachten.

De UCI-commisaris, die keek ernaar, haalde zijn schouders op en vond het niet de moeite er iets aan te doen…

Edit: volgens Sportwereld ging het als volgt "Navraag leert dat de aankomst last minute werd verlegd. De ploegen sliepen dicht bij de finish en de ploegleiders gingen de finale verkennen. Eerst had de organisator de streep 150 meter verder gelegd, maar de sportdirecteurs ontdekten dat er in de laatste 150 meter nog twee verkeersremmers lagen die niet meteen konden worden verwijderd. UAE Team Emirates vond dat niet kunnen. Vandaar dat de UCI-commissaris op vraag van de ploegen de aankomst verplaatste. Daardoor lagen er in de laatste kilometer ineens nog drie bochten en volgde de finish amper 50 meter na een chicane." — slechte organisatie en last-minute chaos dus…

0
Romāns Vainšteins 26 januari 2023 om 16:14

Gaat wel wat van uit die Merijn van den Berg, een soort élan dat je bijvoorbeeld ook bij de Williams’, Rodriuezzen en iets met -mann van deze wereld ziet.

-4
Marik 26 januari 2023 om 16:19

Verlaag jezelf niet zo Romans.

1
Geit in mijn Kelderman 26 januari 2023 om 16:12

Is van den Berg nou een sprinter of meer een puncher? Als ik z’n resultaten zie kan ik er niet echt over uit. Tof voor ‘m!

0
Wheely 26 januari 2023 om 16:28

Een goede stuurman vooral blijkbaar. ;-)

3
ivo001 26 januari 2023 om 16:15

Ik meende dat er een reglement was voor parcoursen met een minimale lengte voor de laatste rechte lijn, maar krijg het niet gevonden. Het enige wat ik kan vinden is de verplichtte hekken als de laatste rechte lijn minder dan 300m is.

0
Massimo Bataille 26 januari 2023 om 17:19

Als UCI commissarissen renners uit koers kunnen halen en hun boetes opleggen wegens het niet naleven van regels, dan mag de persoon van de UCI die dit parcours gekeurd heeft ook ontslagen worden (met een fixe boete erbij).
Ik begrijp perfect dat het niet altijd mogelijk is om een ‘rechte’ finishstrook te hebben, maar dit is gewoon te belachelijk voor woorden. Als je meerdere bochten hebt in de laatste 500m met een laatste bocht op 100m vd streep (op een ‘vlakker’ parcours) dan is dit gewoon ontoelaatbaar.
Dit zou nooit goedgekeurd mogen zijn, en eenieder verantwoordelijk hiervoor zou sanctie moeten krijgen.
Kleinste kind ziet toch dat dit niet ok is

0
Limal 26 januari 2023 om 20:19

Gebrekkige last-minute ingreep blijkbaar… https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230126_95848659

0
Deo 26 januari 2023 om 18:57

Het erge is dat hij dit vorig jaar ook overal had kunnen doen voor UCI punten maar werd gekozen voor een zwaarder programma. Uiteindelijk heeft het niet veel uitgemaakt overigens

0
mokum the best 26 januari 2023 om 19:58

Bobbie heeft echt wel de kennis wat er afspeelt. Mag hij er is een x naast zitten dan. Is die slappe Kroon dan zo’n goeie. Of die van Bellegem die heeft nog nooit op een fiets gezeten. Weet helemaal niet waar hij over lult. We moeten al blij zijn dat er koers is op Eurosport bijna dagelijks. Vroeger kon je de 1ste koers zien op tv dat was Omloop het Volk. Gelukkig maar maar dat de nos deze wedstrijden niet uitzend. Want dat is helemaal drama daar.

-1
mikepoels 26 januari 2023 om 16:15

Zeer slecht commentaar op Eurosport. Bobbie tegenvallend met zijn verspreking over van den Berg. Maar ook Sander Kleikers erg slecht met verspreking van den berg en verspreking Molano. En dat zijn dan professionele sportcommentatoren?? (Normaal is Bobbie een goede commentator dus deze fout gaat door de vingers.) LOVE BOBBIE!!

-3
Pizzi 26 januari 2023 om 16:58

Normaal is Bobbie een goede commentator? Was het bier in de aanbieding?

7
Dikke Kater 26 januari 2023 om 20:22

Kleikers is nog veel erger.

Edit
Net de wedstrijd teruggekeken (ook voor de beelden van Mallorca). Traksel is natuurlijk niet te overtreffen qua belabberde verslaggeving. Wat een e-nor-me blunder. Een wielercommentator onwaardig. Gelukkig schaamt hij zich diep. Morgen ziektewet?

Dan luister ik toch liever naar andere oud-wielrenners als Breukink en Kroon.

2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone