Marijn van den Berg sprint naar tweede etappezege in Tour de l’Avenir

woensdag 18 augustus 2021 om 15:35
Marijn van den Berg sprint naar tweede etappezege in Tour de l’Avenir

Van den Berg op archiefbeeld - foto: Cor Vos

Marijn van den Berg heeft de vijfde etappe van de Tour de l’Avenir gewonnen. Nadat pas in de laatste kilometer de overgebleven vroege vluchters waren bijgehaald, was de Nederlander de sterkste in de massasprint. Mick van Dijke werd tweede en behield de gele trui. Voor Van den Berg was het zijn tweede individuele zege in de Franse ronde.

De Tour de l’Avenir was over de helft toen om elf uur het startsein werd gegeven voor de etappe van Tomblaine naar Bar-sur-Aube in de Grand-Est. Onderweg moesten de renners drie hellingen van de derde categorie en twee van de vierde over. Na de top van de Côte de Colombey-Les-2-Églises van vierde categorie ging het in dalende lijn naar de finish. Met Mick van Dijke voor de derde dag op rij in de gele leiderstrui werd het peloton op gang gebracht.

Na een levendige openingsfase kwam een kopgroep met vijf man tot stand, met de Oostenrijker Maximilian Schmidbauer, de Canadees Thomas Schellenberg, de Deen Sebastian Kolze Changizi, de Sloveen Aljaž Jarc en Louis Coqueret uit de regionale ploeg Hauts de France. Schmidbauer was de best geklasseerde renner in de kopgroep op de 46e plek, op 4:59 minuten van Van Dijke. De vluchters mochten maximaal vier minuten wegrijden van het peloton.

Onrust in de kopgroep neemt toe
In de tweede koershelft versnelde het peloton door toedoen van België en Groot-Brittannië. Toen het verschil tot twee minuten was geslonken, nam de onrust in de kopgroep toe. Schellenberg viel verschillende keren aan en Coqueret was de eerste die van voren moest lossen. In de finale reden Changizi en Jarc ook Schmidbauer en Schellenberg los en zo mochten de Deen en de Sloveen in de afdaling naar de finish proberen hun kleine voorsprong op het peloton vast te houden.

Alles kwam aan op de laatste kilometer, en daarin bleek dat de voorsprong van de twee koplopers niet groot genoeg was. Het peloton daalde neer op de vroege vluchters en vervolgens was Marijn van den Berg de sterkste in de eindsprint. De 22-jarige Nederlander was maandagmiddag ook al de beste in de derde rit naar Donnemarie-Dontilly. Zondag won hij bovendien met de Nederlandse ploeg de ploegentijdrit rond Laon.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Yeez 18 augustus 2021 om 15:39

Nederland domineert tot nu toe l’avenir met vd berg en van dijke voorop. Morgen nog een zware overgangsrit en dan 3 dagen het hooggebergte in!

0
platteprijs 18 augustus 2021 om 15:41

Nu heeft Groupama een sprinter om naast Demare te plaatsen.

0
josi 18 augustus 2021 om 15:43

We worden verwend. Ik kan me niet herinneren dat er ooit drie Nederlandse ritzeges waren in 1 Tour de l’Avenir.

0
Xevar 18 augustus 2021 om 15:47

Toch wel grappig dat er de laatste jaren zo veel Nederlandse sprinters en hardrijders doorbreken terwijl er amper klimtalent is. Vroeger was dat precies omgekeerd.

0
Wheely 18 augustus 2021 om 15:59

Ergens verwacht je ook wel meer van dat soort renners uit ons vlakke kikkerlandje. Denk dat we qua sprinters en klassiekerrenners ook meer aan de absolute top zitten. De klimgeneratie is ook heel mooi maar eerder subtop.

0
Massimo Bataille 18 augustus 2021 om 16:20

Als we even aan lijstjes doen (pakweg laatste 5 jaar):

Sprint Klassiek Klim
Wereldtop: Groenewegen VdPoel Dumoulin
Jakobsen Terpstra Kruijswijk
Top: Bol Van Baarle Kelderman
X Langeveld Mollema

Dan mag je zelf nog kijken welk lijstje het best vindt.

0
Merzbow 18 augustus 2021 om 21:35

@Xevar: Net zoals in België hoor. En dan doel ik op klimtalent.

Of althans toch bij de profs. Daar hebben we niks.

0
nkunku1244 18 augustus 2021 om 16:06

Na morgen is het gedaan met de Nederlandse pret. Dan zijn de klimmers aan de beurt. Voor nu lekker genieten van deze toptalenten. Vooral vd Berg blinkt onverwacht uit wat mij betreft

0
MarcoB 18 augustus 2021 om 16:45

Heeft Gijs Leemreize voldoende klimcapaciteit om het stokje de komende dagen over te nemen?

0
Murcia 18 augustus 2021 om 16:32

Nederlandse overmacht in de ronde van de Toekomst, drie ritzeges + de leiderstrui voor Mick. Bevestiging dat er nog wel talent zit aan te komen en voor de jongens zelf heerlijk dat je wint in een zo zwaar bezette koers.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone