Marianne Vos wint Wereldbeker Iowa na beklijvend duel met Denise Betsema

zondag 17 oktober 2021 om 23:43
Marianne Vos wint Wereldbeker Iowa na beklijvend duel met Denise Betsema

© Cor Vos

Marianne Vos heeft na de eerste ook de derde proef van de Wereldbeker op haar naam geschreven. Na een boeiende tweestrijd haalde de Nederlandse het van haar landgenote Denise Betsema. Blanka Kata Vas stond voor het eerst dit seizoen op het podium.

Blitzstart van Marianne Vos op het droge en stoffige parcours van Iowa City. In tegenstelling tot een paar andere favorietes: Lucinda Brand, Blanka Kata Vas, Clara Honsinger en Denise Betsema reden zich in de beginfase letterlijk helemaal vast. Vooral bij de eerste passage over Mount Krumpit was het letterlijk aanschuiven.

Vos profiteerde optimaal en sloeg meteen een kloof. Jolanda Neff probeerde even aan te klampen, maar het tempo van Vos lag te hoog voor de Zwitserse mountainbikester. De jonge Puck Pieterse – telkens vlot over de balken springend! – nam dan maar over en leidde in de openingsronde de achtervolging op een ontketende Vos.

Pieterse lost de rol
In de tweede ronde rukten Brand en Betsema op naar plaatsen drie en vier, gevolgd door Yara Kastelijn, Annemarie Worst en Maghalie Rochette, maar de achterstand op Vos was intussen opgelopen tot vijftien seconden. Toch was toen al duidelijk dat Vos nog geen gewonnen spel had. Betsema kwam bij Pietserse en knabbelde mondjesmaat aan haar achterstand.

Terwijl Lucinda Brand een persoonlijk oorlogje uitvocht met Mount Krumpit, dartelde Vos verder, maar zag op het eind van de derde ronde wel Denise Betsema opnieuw aansluiten. Voor Pieterse ging het iets te snel, zij loste de rol en werd opgeraapt door het duo Vas-Worst.

En dat duo slaagde er rond halfkoers toch in de oversteek te maken naar de twee leidsters. Ook Brand en Pieterse waren op dat moment nog niet helemaal uitgeschakeld. Maar Vos en Vas waren elke ronde opnieuw de sterksten op explosieve Mount Krumpit. Het kostte Betsema telkens een pak krachten om weer te keren, maar ze slaagde daar wel in. De rest haakte in ronde vijf definitief af.

Slippertje Vas
En wie een finale met drie had verwacht, kwam ook bedrogen uit, want na driekwart wedstrijd maakte Blanka Kata Vas een slippertje. Vos versus Betsema dus. De meervoudige wereldkampioene zette alles op alles op de laatste beklimming van Mount Krumpit. Met succes, want Betsema gaf er vijftien meter toe. En dat was voldoende om met dank aan een laatste flitsende halve ronde haar tweede zege in een week tijd te pakken.

Vos neem de leiderstrui opnieuw over van Lucinda Brand, maar dat is maar voor eventjes, want de kopvrouw van Jumbo-Visma neemt nu een break en wordt pas eind november, begin december opnieuw in competitie verwacht voor deel twee van haar veldritseizoen.

Uitslag  Iowa City Wereldbeker

Dit artikel delen:

25 Reacties

Dolfy 17 oktober 2021 om 23:47

Mooie wedstrijd. Vos sterk, zeer sterk maar een lange solo zat er niet in. Maar daardoor wel een mooie strijd met Betsema. Vas ook sterk, wel door vermoeidheid die slipper gemaakt zei ze zelf. Pieterse ook geweldige wedstrijd gereden. Die sprint op het eind ook nog om Worst te verslaan.

Wheely 17 oktober 2021 om 23:49

Genoten weer van de ladies. Dacht dat Betsema sterker zou zijn op t klimmetje maar wat een power had Vos nog. Mooie cross.

xistnc 17 oktober 2021 om 23:49

Indrukwekkende Vos. Vas zorgde een paar rondjes voor spanning, maar dat kostte kracht. Betsema leek niet het volle pond te geven.

Na al een leuke koers bij de mannen was cross winnaar vandaag.

D.Koch 17 oktober 2021 om 23:50

Blanka kata Vas! Dat klinkt echt geweldig. Ik ben fan

Brabander 18 oktober 2021 om 00:10

Ben ik al sinds haar 2e plek in Essen. Mooi om te zien dat ze stappen blijft maken. In het veld, op de mountainbike en op de weg. Dat wordt een topper

Murcia 17 oktober 2021 om 23:52

Het was weer genieten!
Vos is als 34 jarige weer zo goed en ook zo slim vandaag. Uitstekende start en een paar rondjes alleen vooruit maar dan de anderen te weten Betsema en Vas laten terug komen om vervolgens ongenadig hard toe te slaan in de slotronde. Haar klimkwaliteiten op de Crumpit gaven de doorslag. Betsema knap tweede ook met het oog op de Wereldbeker die Vos verder links laat liggen en Vas na een goede race door één beslissende fout op plek drie. Brand ziekjes op vier en Pieterse met die fenomenale balkjes en klimtechniek sprintend voor Worst op vijf.
Pure reclame weer voor de damescross!

Maillot à Pois 18 oktober 2021 om 00:00

Ik kijk niet zo vaak cross meer de laatste jaren, maar dit was inderdaad wel een heel overtuigende oproep om daar verandering in te brengen.

BaseRace 18 oktober 2021 om 08:02

Leuk dat open NK in de VS; 7 Nederlandse dames in de top 10

Brabander 18 oktober 2021 om 09:20

Die kennen we nu onderhand wel hè.

Arie den Blanken 19 oktober 2021 om 14:42

Bij de mannen is het al 20 jaar vaak een open BK. Dat maakt voor de amusementswaarde toch niet uit?

Chasse_patate 18 oktober 2021 om 08:35

Zo’n andere vlagverhouding dan bij de mannen. Daar zie je alleen maar Belgen. Hier alleen maar Nederlanders.

harryjohan71 18 oktober 2021 om 09:08

Alleen bij de mannen zijn nog Nederlanders in beeld. Bij de vrouwen zie je alleen Belgische vrouwen bij de start en finish.

Arie den Blanken 18 oktober 2021 om 09:26

Nou en? Wat maakt dat nu uit?

Arie den Blanken 19 oktober 2021 om 14:31

Misschien een idee om in de uitslagenlijsten de provincievlaggen te plaatsen i.p.v. landenvlaggen?

Arie den Blanken 18 oktober 2021 om 09:32

Als de omstandigheden vrij wel gelijk zijn bekijk ik vaak het verschil in ronde tijden tussen de mannen en de vrouwen. Tot nu toe waren die struktureel 15 tot 20% slechter bij de vrouwen. In bijna alle andere sporten is dat verschil waar dat objectief meetbaar is ongeveer 10%. Met dat gegeven beweerde ik wel eens dat het niveau van het vrouwen veldrijden erg laag was. Gister was dat voor het eerst ook in die richting. Het verschil was 11%. Voor mij de meest positieve vaststelling van deze 3e WB-cross. Nu maar hopen dat dit geen uitzondering is.

Fast Freddy 18 oktober 2021 om 10:12

Nou en? Wat maakt dat nu uit?

Murcia 18 oktober 2021 om 10:17

@Fast Freddy
Helemaal niets, maar Arie heeft nu eenmaal de overtuiging dat vrouwencross niet zoveel voorstelt. Dan is een uitlating als deze bijna een godswonder en moeten we blij zijn met zijn kleine draai jegens de dames en hun prestaties. Persoonlijk vond ik in alle drie crossen in de VS bij de dames vele malen interessanter dan de heren en je ziet het niveau jaar na jaar toenemen. Vas en Pieterse zijn de volgende pareltjes die de spanning en kwaliteit tijdens de races doen toenemen.

Marik 18 oktober 2021 om 10:36

Fast Freddy maakt een ironische opmerking over eenzelfde opmerking van Arie in een andere reactie.

Murcia 18 oktober 2021 om 10:40

@Marik
Dank, overheen gelezen met mijn maandagochtend hoofd.

Gebruikersnaam 18 oktober 2021 om 10:45

Damescross begint eindelijk ook meer te evolueren naar een combinatie van kracht en techniek. Brand heeft serieus aan haar techniek moeten werken om top te blijven en een Kastelijn (wiens techniek maar niet beter wil worden) wordt steeds meer een figurant.

Ook aan de andere zijde zie je de dames met veel techniek, zoals Worst en Alvarado, die eigenlijk wat te kort komen op vlak van kracht (zie ook hun non-prestaties op de weg) en het nu ook steeds moelijker beginnen te krijgen om te blijven domineren, puur op basis van hun technische superioriteit.

Massimo Bataille 18 oktober 2021 om 13:01

in een technische sport zoals veldrijden mag je niet aan de basis van de tijden de ‘kwaliteit’ beoordelen.
Als je bv als vrouw niet boven geraakt op een klim waar de mannen net nog wel kunnen fietsen, dan is het verschil (te voet vs fietsen) een stuk groter dan op een klim waar ze wel beiden naar boven kunnen fietsen.

Arie den Blanken 18 oktober 2021 om 13:05

@Fast Freddy Het is maar net wat je interessant vind.

Arie den Blanken 19 oktober 2021 om 14:39

@Massimo Bataille. Ik denk dat het eerder andersom is. Vrouwen hebben in de sporten gemiddeld niet minder technisch vaardigheden maar presteren gemiddeld 10% minder t.o.v. mannen op het gebied van kracht en uithouding. Bij veldrijden komt het op de eerste plaats op die laatste aspecten aan waarbij het wat helpt als een renner(ster) over meer techniek beschikt.

De Cabybara van de Conradkade 18 oktober 2021 om 10:48

Mooie wedstrijd gezien!

BarryZut 18 oktober 2021 om 12:27

Het niveau is hoog bij de vrouwen, mooie koers alweer. Ben benieuwd of de buitenlandse vrouwen aansluiting kunnen krijgen met de Nederlandse rijders. En de jonge lichting kan doorgroeien. Dan kunnen het mooie jaren worden.
Bij de mannen weet je van tevoren wel wie je op kunt schrijven, bij de vrouwen is het een stuk onvoorspelbaarder.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair