Marianne Vos verovert haar zevende Nederlandse titel veldrijden in Rucphen

Marianne Vos verovert haar zevende Nederlandse titel veldrijden in Rucphen

foto: Cor Vos

zondag 9 januari 2022 om 14:06

Marianne Vos heeft op overtuigende wijze het NK veldrijden bij de vrouwen gewonnen. De 34-jarige renster van Jumbo-Visma nam al vroeg in de wedstrijd het initiatief en reed vanaf de tweede ronde solo richting de overwinning. Het is voor Vos haar zevende Nederlandse titel. Lucinda Brand werd op ruime achterstand tweede, Ceylin del Carmen Alvarado eindigde als derde.

De kopstart op het publiekloze parcours in Rucphen was voor topfavorieten Lucinda Brand en Marianne Vos. Zij sloegen al meteen een gat met onder meer Denise Betsema, Puck Pieterse, Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado. Het initiatief lag op het snelle, maar door de regen wel natte parcours bij wereldkampioene Brand.

Lucinda Brand en Marianne Vos hadden de beste start – foto: Cor Vos

Marianne Vos rijdt weg bij de rest
Na de eerste ronde kon Betsema echter aansluiten en ook het achtervolgende groepje kwam terug. Opvallende afwezige in die groep was Pieterse, die iets tegengekomen was en later ook nog ten val kwam. In de tweede ronde was het Vos die het heft in handen nam. Betsema reed ook even op kop, maar maakte een slipper op de schuine kant en moest zo van de fiets. Vos profiteerde optimaal en reed direct een tiental seconden weg.

Sterker nog, de renster van Jumbo-Visma had binnen no time een voorsprong van zo’n twintig seconden, terwijl in de achtergrond naar elkaar gekeken werd. Dat was het teken voor Brand om alleen in de achtervolging te gaan. Ze schudde de rest af en probeerde het gat met Vos, die jaagde op haar zevende NK-titel, te dichten.

Vos draait rondjes in Camiels Carrousel – foto: Cor Vos

Brand moet strijden voor zilver
Na drie van de zes rondes was het verschil negentien seconden, in het voordeel van ontketende Vos. De Brabantse, die in 2017 voor het laatst Nederlands kampioene werd, reed een nagenoeg foutloze wedstrijd en hield Brand op achterstand. Dat de kopvrouw van Baloise Trek Lions ook nog viel, maakte de achtervolging er niet makkelijker op. Alvarado kon daardoor aansluiten bij Brand.

Er stond in Rucphen geen maat op Vos. Ze stevende af op het rood-wit-blauw, al kwamen Brand en Alvarado in de slotronde wel wat dichterbij. Die strijd om het zilver wist de wereldkampioene in de laatste omloop wel naar haar toe te trekken. Ze reed steeds wat verder weg van Alvarado, die het brons in ontvangst mocht nemen.

De beloftes, die ook meestreden om de elite-titel, maakten uiteindelijk geen enkele kans door de suprematie van Vos. In de achtergrond was het Fem van Empel die zich tot beste U23-renster kroonde tijdens dit NK, door Shirin van Anrooij te verslaan in een sprint. Puck Pieterse was de derde belofte op de negende plaats.

NK veldrijden 2022 in Rucphen
Uitslag vrouwen

flag-nr1 flag-nl Marianne Vos
flag-nr2 flag-nl Lucinda Brand
flag-nr3 flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
4. flag-nl Fem van Empel (beste belofte)
5. flag-nl Shirin van Anrooij
6. flag-nl Yara Kastelijn
7. flag-nl Denise Betsema
8. flag-nl Annemarie Worst
9. flag-nl Puck Pieterse
10. flag-nl Manon Bakker

Dit artikel delen:

44 Reacties

Murcia 9 januari 2022 om 14:09

De GOAT in het dames wielrennen wint. Meer hoef je niet te zeggen.

0
Kopa 9 januari 2022 om 14:09

Amateuristisch commentaar bij de nos…

0
Boomie1 9 januari 2022 om 14:12

De NOS had geen commentator in dienst. Gebruikten beelden van Omroep Brabant. Sophie de Bowr

0
Boomie1 9 januari 2022 om 14:13

Sophie de Boer zat er. Die wist idd niet eens dat Voske Olympisch goud op de baan heeft

0
C de Vries 9 januari 2022 om 14:50

Sophie is een stuk beter dan wat ze bij Eurosport hebben. Helaas werd het niet bij Eurosport uitgezonden. Daar kan je tenminste blijven kijken totdat de laatste het licht uitdoet.
Maar goed, ik ben een NOS-hater dus niet geheel objectief.

0
HSV 9 januari 2022 om 18:11

C de Vries, grappig: ik trek ook de NOS niet, en niet alleen de wielrenuitzendingen.

0
Franco Ballerini 9 januari 2022 om 19:24

NOS=nepnieuws!!! Nee, nee, zover ga ik niet. Maar ik pruim de NOS ook totaal niet, de zogenaamde stem van het volk. Diversiteit boven kundigheid, is het motto. Helaas niet alleen bij de NOS maar ook bij de samenstelling van het kabinet, columnisten en andere opiniemakers, bedrijfsleiders etc, etc. Lang leve de ondergang van Nederland! En verdiend, want we zijn zo schuldig als de pest!

0
Tony 9 januari 2022 om 14:11

De strijd is niet gelijk. Lucinda rijd alles en Marianne pakt goed uitgerust haar momenten.

0
Murcia 9 januari 2022 om 14:13

Vos heeft zelf afgedwongen dat ze haar momenten kan kiezen. Als je alles al een keer of vijf hebt gewonnen kan niemand serieuze kritiek leveren op je route als 34 jarige.

0
Boomie1 9 januari 2022 om 14:14

Lucinda’s eigen keuze ingegeven door haar ploegbaas Nys. Die reed ook alles.

0
Panache 9 januari 2022 om 15:05

De strijd is niet gelijk als pure constatering is niets mis mee. Ga je er gewicht aanhangen dat het onsportief zou zijn dan is dat uiteraard onjuist.

0
Arie den Blanken 9 januari 2022 om 19:16

Inderdaad Boomie1: Het zal Sven Nys en waarschijnlijk Brand ook een zorg zijn. Brand gaat alle klassementen en bijbehorende Euri naar zich toe trekken en het NK is van de drie kampioenstruien die er te behalen zijn veruit de minst belangrijke.

0
Leyke 9 januari 2022 om 19:19

Hoewel het natuurlijk fantastisch is wat Vos hier nu weer heeft berijkt. Ik vind het toch lastig vinden dat bepaalde truien (NK, EK, WK) soms niet meer terug komen in de veldrit kalender omdat het programma op de weg belangrijker is (ook dat snap ik nog).

Ik zou het niet erg vinden als er een regel zou komen dat je alleen gerechtigd bent een kampioenschapstrui te dragen als je dan ook een minimum aantal wedstrijden in de betreffende discipline gaat rijden. Of sterker nog, je wordt uitgesloten van deelname als je dat jaar daarvoor niet een minimum aantal wedstrijden in de discipline hebt gereden. Uitgesloten is natuurlijk is je niet deel hebt kunnen nemen door blessure o.i.d.

0
Romerike 9 januari 2022 om 19:38

@leyke Snap je punt, maar je voorstel is natuurlijk de ideale wereld. Blessure valt te vijnzen. Er kunnen ziektes zijn, afgelastingen, begrafenissen etc. Valt dus niet te toetsen. Helaas.

0
adelaarvanantwerpen 9 januari 2022 om 14:14

Fantastisch van Vos. Brand knap tweede en Alvarado sterk derde. Dat Alvarado een halve cross nagenoeg zo snel als Brand kon rijden alleen was indrukwekkend. Als zij niet te ver zat bij de versnelling van Brand dan was zij gewoon mee geweest.

Thijs Niet was geen geweldige commentator. Iowa een snelheidscross noemen, betsema vaak met Van Empel verwisselen en duidelijk gewoon te weinig kennis hebben van veldrijden.

Ps. Het was jammer dat wij de sprint tussen Van Empel en Van Anrooj hebben gemist.

0
Murcia 9 januari 2022 om 14:16

Niet eens een interview met de winnares want we moeten naar Giebel de Giebel en Tuitert voor een toernooi waar naar eigen zeggen de top niet is. #werkenbijdenos

0
Franco Ballerini 9 januari 2022 om 14:16

Jammer? Een doodzonde! Met dit commentaar en deze regie zou je bijna zeggen: zend het dan maar liever niet uit…

0
Westfalen 9 januari 2022 om 14:19

Wees blij dat het NK veldrijden wordt uitgezonden. Dat is niet vanzelfsprekend. Het gaat hier ook om een regionale omroep die de uitzending doet. Dus het zal vast beter kunnen, maar ik vond het commentaar niet slecht. Beter dan Eurosport bij het damesveldrijden.

0
josemanuelfuente 9 januari 2022 om 14:29

Commentator is toch ook van Eurosport?

0
Franco Ballerini 9 januari 2022 om 14:36

Beter dan Traksel bij ES? Ja, dat dan weer net wel, maar dan leg je de lat wel heel laag. Op de grond zelfs…

0
Bas-r 9 januari 2022 om 14:37

Nee joh, dit waren geen Eurosport commentatoren (Traksel en van Paassen).
Die vind ik trouwens een stuk beter te pruimen dan dit foutenfestival.

Jammer genoeg geen interviews en direct door naar het schaatsen.

Ik vermoed dat de rechten hiervoor in hetzelfde pakket van de KNWU zitten als de kampioenschappen baan, mtb en wegwielrennen? Beter volgende keer een stream, dan kan de rest van NL ongehinderd rondjes op een schaatsbaan kijken.

0
Veleta 9 januari 2022 om 16:53

Het begon al meteen met Kastelijn, die ineens voor 777 bleek te rijden en verward met Inge van der Heijden, maar even later was het wel even lachen toen de man van dienst het had over Anne van Rooij. Gekker moet het niet worden. Sophie de Boer daarentegen kan met wat regelmatiger diensten wel wat toevoegen als analist. Moet nog wel wat groeien hoor (voordat ik hier de hele goegemeente over me heen krijg.

0
Wheely 9 januari 2022 om 14:16

Verdiend als geen ander de trui want ze verslaat hier gewoon de wereldtop. Mooi podium verder met Alvarado en Brand.

0
Emergo 9 januari 2022 om 14:17

Marianne Vos verdiende winnaar maar wat een slechte beeldregie en tijdweergave, amateuristisch.

0
Asje Menou 9 januari 2022 om 14:20

Denise Betsema reed volgens de tijdwaarneming zelfs op een ronde. Nog nooit zoiets gezien.

0
Sjonge Jonge 9 januari 2022 om 14:28

Reed met -dt, nog nooit zoiets gezien

0
Asje Menou 9 januari 2022 om 14:36

Dat is inderdaad ook heel erg raar. Wie schrijft er nu ree-dt als hij reed bedoelde.

0
NiM 9 januari 2022 om 14:30

Wie bashte hier Brand omdat ze Vos favoriete noemde?

0
Asje Menou 9 januari 2022 om 14:37

Barry volgens mij. Die vond het zelfs gluiperig.

0
Barry Batsbak 9 januari 2022 om 14:59

Ja klopt. Was ik. Maar dit was ook niet de wedstrijd zoals Brand die zich had voorgesteld. Die schoof de favorietenrol op Vos vanwege haar sprint in de WB Rucphen. Niet omdat ze verwacht had compleet weggereden te worden.

0
bellevue 9 januari 2022 om 16:52

Lucinda was realistisch en Barry heeft er gewoon totaal geen zicht op.

0
Romerike 9 januari 2022 om 19:43

Moet bekennen dat ik dat niet op social media deed maar wel in mijn hoofd. (Bashte misschien niet, maar dacht wel van “kom op Lucinda, maak het nou even”)

0
madeinstars 9 januari 2022 om 14:32

La Vos is een levende legende.

Regie en commentaar abominabel slecht. Parcours vreselijk saai. Gelukkig een mooie winnaar, verder snel vergeten.

0
marcel fischer 9 januari 2022 om 14:32

Beste wielrenster aller tijden. Net zoals Merckx dat is bij de mannen. Mooi om te zien hoe je op 34 nog steeds kan winnen door ook strategisch gezien de beste te zijn. Kwa planning, kwa strijdplan. Een heuse vos.

0
Michelangelo 9 januari 2022 om 14:37

Eigenlijk vooral WEER kunnen winnen. Waar ze rensters als VdBreggen heeft zien komen en weer zien gaan, rijdt Vos nog altijd bij de wereldtop. En dat na een moeilijke periode.

En eigenlijk in het veld hetzelfde. Waarbij Cant wordt overvleugeld door al het jonge Nederlandse geweld en Brand, heeft Vos de stap terug naar de top kunnen zetten.

En als je haar bij het opspringen ziet, dan lijkt er geen sleet op te zitten.

0
Murcia 9 januari 2022 om 14:38

Toen ze voor de tweede keer weg reed zag je duidelijk dat van Empel veel slimmer is dan Betsema. Die reed met de handrem op en Brand ging veel te laat de kop over nemen. Op dit parcours is een gat van 10 seconden al te veel. Overigens had Vos anders ook wel gewonnen, op alle fronten sterk en foutloos.

0
Dikke Man 9 januari 2022 om 14:40

Terechte winnares. Hopelijk wint Brand het WK als bekroning van een weergaloos seizoen, die EK trui is toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Een lelijke eend bovendien. Bijna net zo erg als die badeenden. Het was leuk vertier op deze zondag, bedankt dames! Tijd voor een boswandeling.

0
Franco Ballerini 9 januari 2022 om 14:47

Tja, die reuze badeenden. Het had erger gekund: er staan ook reuze BEKO wasmachines langs het parcours…

0
platteprijs 9 januari 2022 om 14:42

Wat een hork die regisseur. Hele wedstrijd alleen de eerste drie en na de finish van Alvarado heeft hij zijn labradoedel achter de knoppen gezet.

0
Franco Ballerini 9 januari 2022 om 14:45

10 Nederlandse vlaggetjes: een vertrouwd gezicht. Mocht het in de VS onverhoopt niet doorgaan dan deze cross met terugwerkende kracht maar tot WK uitroepen.

0
Arie den Blanken 9 januari 2022 om 19:00

Ik blijf herhalen : Provinciale vlaggetjes plaatsen in de uitslagenlijstjes.

0
Rutgerj81 9 januari 2022 om 14:49

Het moet maar eens klaar zijn met oud sporters die commentaar gaan geven. Praten kunnen ze niet. Zowel Sanne van Paassen als Sophie de Boer niet. Tenenkrommend.

0
Arie den Blanken 9 januari 2022 om 18:59

En ook die Traksel is niet om aan te horen. Alleen het duo Jeroen VanBelleghem- Thijs van Amerongen vind ik op Eurosport prima.

0
girardengo 9 januari 2022 om 19:03

Wielrennen en Nederlandse publieke TV is nu eenmaal geen goed huwelijk. Altijd zo geweest in mijn herinnering.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone