Marianne Vos sprint naar eerste zege in Amstel Gold Race

zondag 18 april 2021 om 11:42
Marianne Vos sprint naar eerste zege in Amstel Gold Race

foto: Cor Vos

Marianne Vos heeft voor de eerste keer in haar carrière de Amstel Gold Race gewonnen. De Nederlandse van Jumbo-Visma bleek in de sprint van een elitegroepje sneller dan Demi Vollering en Annemiek van Vleuten.

De Amstel Gold race voor vrouwen was vandaag toe aan haar zevende uitgave! Het werd dankzij die vermaledijde pandemie allemaal net even anders dan we gewend zijn, maar ook dit jaar konden de rensters zich opmaken voor een zware wedstrijd in Zuid-Limburg. De 16,9 kilometer lange, publieksvrije omloop, die zeven keer moest worden afgelegd, voerde telkens over de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de mythische Cauberg.

Topfavorieten als Annemiek van Vleuten, Marianne Vos en de jarige Anna van der Breggen moesten al bijzonder vroeg uit de veren, aangezien de start werd gegeven rond de klok van 8.30 uur. Na een korte neutralisatie was het aan ex-winnares en koersdirecteur Leontien van Moorsel om met de vlag te zwaaien en de wedstrijd in gang te schieten. Het duurde niet lang vooraleer we een eerste vluchtpoging zagen van twee rensters.

Ton en Hammes in de aanval – foto: Cor Vos

Twee rensters kiezen voor de aanval 
De Nederlandse Quinty Ton, uitkomend voor GT Krush Tunap, koos al vroeg voor het offensief en kreeg het gezelschap van de Duitse Kat Hammes namens Ceratizit-WNT. De voorsprong liep al snel op tot een halve minuut en Ton en Hammes mochten in het centrum van Valkenburg als eerste beginnen aan de eerste passage van de Cauberg. In het peloton was er nog niet al te veel stress: zo reden van Vleuten en Van der Breggen in de staart van de groep.

Vlak na de eerste passage van de Cauberg was er plots wat rumoer in het peloton, aangezien heel wat renners besloten om de oversteek te maken naar de twee vroege vluchters. Op de flanken van de Bemelerberg wist een omvangrijke groep van bijna twintig rensters zich los te maken van het peloton. Er zat geen echte topfavoriete mee, maar bijna alle grote teams waren vertegenwoordigd en dus kreeg de groep behoorlijk wat ademruimte.

Omvangrijke groep krijgt de ruimte 
Movistar, de ploeg van Van Vleuten, kon vooraan rekenen op de aanwezigheid van Katrine Aalerud, Jelena Erić en Sara Martín. Ook SD Worx (Niamh Fisher-Black), Team DSM (Leah Kirchmann en Franziska Koch), Trek-Segafredo (Lucinda Brand en Lauretta Hanson), Liv Racing (Alison Jackson), Canyon-SRAM (Mikayla Harvey en Elise Chabbey), Jumbo-Visma (Teuntje Beekhuis) en Team BikeExchange (Lucy Kennedy) hadden zich niet laten verrassen.

Ook mee: Amelia Sharpe (NXTG Racing), Brodie Chapman (FDJ Nouvelle Aquitaine), Marta Lach en Julie Leth (Ceratizit WNT), Federica Piergiovanni (Valcar-Travel & Service) en Maria Novolodskaia en Katia Ragusa van A.R. Monex. Het verschil met het peloton liep al snel op tot bijna twee minuten en dus was het alle hens aan dek in de tweede groep. SD Worx, dat met Fisher-Black de verkeerde renster mee van voren had, besloot het tempo te verhogen.

Van der Breggen voert de forcing – foto: Cor Vos

Van der Breggen trekt door 
Op een nieuwe passage van de Cauberg was het aan wereldkampioene Van der Breggen om een eerste schifting door te voeren en de achterstand te verkleinen. De winnares van 2017 leek zo het pad te effenen voor Demi Vollering, die versnelde maar al vrij snel weer werd opgeslokt door de groep. SD Worx was echter niet van plan om het tempo zomaar te laten zakken dus ontstonden er meerdere breuken in het peloton. Het was voor veel renners happen naar adem.

Zo ook voor Van Vleuten, die zich had laten verrassen en in een tweede groepje verzeild was geraakt. De Europees kampioene moest alle zeilen bijzetten om de scheve situatie recht te zetten, wat na een ziedende achtervolging ook lukte. Ondertussen wist haar grote concurrente Van der Breggen, samen met Grace Brown, de sprong te maken naar de kopgroep. Maar nog voor de Cauberg wist ook een eerste pelotonnetje, met Van Vleuten, weer aan te sluiten.

Van Vleuten voert de forcing op de Cauberg
Met nog goed zeventig kilometer te gaan was er weer sprake van een hergroepering, maar ook in de daaropvolgende kilometers bleef het onrustig in de groep der favorieten. Op de vierde passage van de Cauberg zagen we voor het eerst Van Vleuten aan de boom schudden. De kopvrouw van Movistar en de winnares van de laatste Ronde van Vlaanderen trok stevig door en dit bleek de versnelling te veel voor Van der Breggen, die duidelijk moest passen.

Van Vleuten slaagde er echter niet in om alleen weg te rijden en dus viel het weer stil op de uitloper van de Cauberg. Op de Rijksweg profiteerde Brand vervolgens van een moment van windstilte tussen de toppers. De renster van Trek-Segafredo trok vol door en sloeg al snel een aardig gaatje, al wist de sterke Brown in een ruk naar het achterwiel van Brand te rijden. Deze twee vrouwen begonnen vervolgens aan een nieuwe passage van de Geulhemmerberg.

Van der Breggen en Van den Broek-Blaak ontbreken in elitegroepje 
Op de Geulhemmerberg werden Brand en Brown echter weer opgeslokt door de eerste achtervolgsters, waardoor we met een groep van net geen twintig rensters richting de volgende beklimming trokken. In een tweede groepje zagen we Van der Breggen en Chantal van den Broek-Blaak, twee oud-winnaressen, met elkaar overleggen. De twee Nederlandse favorieten gooiden met nog dertig kilometer te gaan de sportieve handdoek.

Het verschil tussen beide groepen liep al snel op tot driekwart minuut en dus kwam de winnaar van de Amstel Gold Race 2021 uit de voorste groep. In aanloop naar de voorlaatste passage van de Cauberg sloegen Brown en Pauliena Rooijakkers de handen ineen en deze twee rensters wisten met verenigde krachten een halve minuut weg te rijden. Het verschil liep op en dus moest Van Vleuten wel iets proberen op de steilste stroken van de Cauberg.

Grace Brown zet alles op alles om weg te blijven – foto: Cor Vos

Grace Brown soleert… naar de zege? 
Van Vleuten besloot tot twee keer toe te versnellen, maar slaagde er maar niet in om de concurrentie uit haar wiel te kletsen. Voor een zoveelste keer stokte het tempo en dat was alleen maar in het voordeel van koploopsters Brown en Rooijakkers. De twee aanvallers begonnen met een mooie bonus van zo’n twintig seconden aan de slotronde met daarin nog een keer de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg.

In de afdaling richting de Geulhemmerberg liet Brown zich als een baksteen naar beneden vallen en de hardrijdster van Team BikeExchange wist zo Rooijakkers definitief te lossen. De Nederlandse van Liv Racing bleek door haar beste krachten heen en moest Brown definitief laten rijden. Een moegestreden Rooijakkers werd opgeslokt door de achtervolgers, maar Brown reed nog altijd aan kop en was zeker niet van plan om stil te vallen.

Op de Bemelerberg wist de solerende Brown nog altijd een stevig tempo te ontwikkelen en ook in de kilometers richting de laatste keer Cauberg wist ze een, weliswaar beperkte, voorsprong vast te houden. Toch bleek het niet genoeg voor de zege, want net na het opdraaien van de Cauberg werd de dappere Brown voorbijgesneld door Van Vleuten, die het nog een laatste keer probeerde met een alles-of-niets aanval.

Vos sprint naar eerste zege in Amstel Gold Race 
Van Vleuten wist met een langgerekte versnelling de groep volledig uiteen te rijden, maar ze bleek niet de sterkste op de flanken van de laatste scherprechter. Het was namelijk titelverdedigster Katarzyna Niewiadoma die met haar kenmerkende punch op en over Van Vleuten ging en de Nederlandse zelfs wist te lossen. Ook Vos moest passen onder het geweld van Niewiadoma, maar Longo Borghini bleek nog wel in staat om het laatste gaatje op Niewiadoma te dichten.

foto: Cor Vos

Longo Borghini en Niewiadoma kwamen gezamenlijk over de top en reden ook als eerste onder de vod van de laatste kilometer, maar toch werden ze in de laatste honderden meters nog bijgehaald door een achtervolgend groepje met Vos, Vollering en Van Vleuten. We kregen alsnog een sprint om de zege en daarin bleek Vos de snelste, al besloot ze wel vrij vroeg haar handen in de lucht te steken. Vollering strandde op een tweede plek, voor Van Vleuten.

Dit artikel delen:

46 Reacties

Marik 18 april 2021 om 11:43

Heel knap gedaan van Marianne. Haar gun ik het toch altijd het meest. 1 Van de grootste en meest succesvolle sporter uit de Nederlandse geschiedenis.

elrio 18 april 2021 om 11:44

Volgende wedstrijd rijdt Vos ook in een paarse trui om het makkelijker te maken

Tuubke 18 april 2021 om 11:45

Die is dit jaar lekker bezig met het vullen van de leemtes op haar immense erelijst.

FDJ 18 april 2021 om 12:41

Op naar La Doyenne dus

S'mon 18 april 2021 om 11:45

Mooie winnaar!
Maar niemand die echt slim was vandaag: Eerst die twee na de Cauberg, zo een gepoker, en dan Vos die veel te vroeg juigt.
Maar dus, leuke koers om te volgen (vond ik), en leuke winnaar!

Dion 18 april 2021 om 11:58

Veel te vroeg? Wat een onzin, ze wint ruim.

La Primavera 18 april 2021 om 12:07

@Dion Vos wist na de finish zelf ook niet of ze wel of niet gewonnen had. Dat geeft toch al aan dat ze wat vroeg begon met juichen. Uiteindelijk heeft de winnaar altijd gelijk natuurlijk, maar iemand met zoveel ervaring zou je van kunnen verwachten dat die wat later juicht.

Doet overigens niks af aan haar fantastische prestatie. Echt super goed bezig dit seizoen!

S'mon 18 april 2021 om 12:19

@ Dion
Ik vond het toch wel veel te vroeg. Oké ze wint met een wiel voorsprong, maar op 15 meter (of zoiets) al beginnen juichen is toch niet slim. En net zoals La Primavera aangeeft, is het feit dat ze zelf niet wist na de finish wie er had gewonnen ook al veelzeggend.

Lalsacien 18 april 2021 om 13:58

Ze heeft gewonnen dus ook was er geen sprake van te vroeg juichen.

Peter Lippens 18 april 2021 om 16:11

het was echt wel te vroeg, als de meet enkele meters verder lag was ze gewoon geklopt geweest door eigen schuld maarja het zal blijven gebeuren dat winnaars te vroeg juichen

Lalsacien 18 april 2021 om 17:30

@peter lippens maar de meet lag niet verder…

dumoman 18 april 2021 om 11:45

Ik was al bang dat de Nederlandse dames de mannen achterna gingen met niets meer winnen; mooie voor de erelijst van Marianne Vos…

Koers 18 april 2021 om 11:46

Enorme klasbak!

rosencrantz 18 april 2021 om 11:48

Wat ongelooflijk stom van Longo Borghini.

Oblomov 18 april 2021 om 12:05

Om te winnen moet je durven verliezen, zullen we maar zeggen….

FDJ 18 april 2021 om 12:44

Er was voor Longo Borghini geen enkele reden te gaan wachten. Ze demarreerde zelf eerst en Niewiadoma komt terug. Vervolgens wil, ondanks de demarrage, Niewiadoma doorrijden met haar. Als ze niet goed genoeg was dan werd ze 2e en nu net top 10 en verspeelt ze een hoop WT punten waardoor ze de leiding daar ook nog kwijt is.

Dolfy 18 april 2021 om 11:49

Blij dat de koers vanaf de start werd uitgezonden, voordurend gebeurde er wat, de vrouwen maakten echt een zware koers van. Niewadowna en Longo Borghini leken gewonnen spel te hebben maar ze keken teveel naar elkaar in de slotkilometer en zo gaven ze de Nederlandse vrouwen weer de kans. Vos maakte het perfect af, al maakte ze het nog spannend door zo vroeg te juichen.

Peter Lippens 18 april 2021 om 16:12

mee eens, er werd van in de start koers gemaakt, chapeau voor les dames

Murcia 18 april 2021 om 11:54

Vos vult de lacunes op die immense erelijst mooi in dit jaar. Na Gent-Wevelgem nu de AGR. Al was het juichen wel een tikje vroeg. Vollering moet normaal gesproken de volgende Nederlandse ster aan het firmament worden.
Nogal knullig gereden door Longo-Borghini en Niewadoma. Kom je overeen dan blijf je weg en heb je in elk geval meer kans om te winnen dan dit gepoker.
Voor Jumbo-Visma het bewijs dat Vos binnenhalen een op vele fronten uitstekende move is geweest.

zacht 18 april 2021 om 11:58

Van Vleuten smeet wel erg met haar krachten, dat kost haar haar sprint wellicht. Vos die bijna een Alaphillipje doet was komisch.

Marik 18 april 2021 om 12:06

Van Vleuten gaf in het interview aan dat ze aan het begin van de wedstrijd al aanvoelde dat ze niet gaar beste dag had. Ik denk dat ze daarom wat anders reed dan ze normaal deed. Met forceren hopen op het beste resultaat. Maar ze stond uiteindelijk toch op het podium, toch geen slecht resultaat uiteindelijk.

La Primavera 18 april 2021 om 12:09

Van Vleuten heeft inderdaad wel het maximale eruit gehaald vandaag. Ze was tegen het einde zeker niet bij de beste drie maar wordt toch derde.

tendam 18 april 2021 om 12:13

Het was vooral Longo Borghini die vandaag een Alaflipje deed, maar dan Alafipje in de Amstel.

Massimo Bataille 18 april 2021 om 13:32

Ik denk dat je bedoelt Fuglsang?
Alaphilippe in de amstel wou gerust wel doorrijden, maar niet met Fuglsang in het wiel.

Maarten van der Panne 18 april 2021 om 12:07

Opstelling op het podium klopt niet. 2e plaats hoort rechts van de winnaar. Dom. dom. dom.

Cayolle 18 april 2021 om 12:08

Mooie finale met vele verrassende wendingen. Van der Breggen zoals verwacht nog niet in topvorm na haar ziekte. Verder de meeste toppers wel present aan het einde.

tendam 18 april 2021 om 12:16

Vos is de sluwe renster die Vollering nog ’n beetje moet worden. Wat ik niet snap is dat Blaak niet al het werk deed dat Vollering nu in het begin van de koers deed. Ze deed nu niks en werd bij de eerste serieuze versnelling meteen gelost. Dat zal ze toch wel ’n beetje hebben kunnen aanvoelen, zoals Vd Breggen dat ook deed?

xistnc 18 april 2021 om 12:18

En meteen door met de mannen, L1 is al live. klik.

Kopgroep van 10 man met 2x Wanty en 2x Trek.

Marik 18 april 2021 om 12:21

Met Gertje Jacobs in de studio. Mooie vent vind ik dat.

xistnc 18 april 2021 om 12:31

En met die bril ziet hij erg nog intelligent uit ook B)

Michelangelo 18 april 2021 om 12:21

Hier zie je hoeveel gelijk de organisatie heeft door de streep niet bovenop de Cauberg te leggen maar 2 kilometer verderop. Ligt de streep op de Cauberg, dan is het (zoals in de Gilbert-tijd) wie het hardst het klimmetje kan oprijden, een “Waalse pijl-light”, de meest voorspelbare koers van het jaar. Nu krijg je op de uitloper een mooi spel tussen de snelste klimmers op de Cauberg en de groep van renners (M/V) die net niet goed genoeg waren om mee te zijn. Met bluf, ploegenspel, spanning , blunders en alles wat erbij hoort.

Uiteindelijk voor mij de mooiste winnares, eigenlijk een heel mooi podium. En bovendien 1 geslaagde “Alaphilippe” gezien (door Longo Borgini), en eentje die voor verbetering vatbaar is (door Vos).

KnightBiker 18 april 2021 om 22:15

+1 prachtige finish op deze manier, zo veel tactiek in 2 km. (Bij LBL zijn ze een beetje doorgeschoten met de lange weg na la Roche en falcon wat mij betreft)

ProfrondeZevenbergen 18 april 2021 om 12:23

Wat een prachtig woord wordt er gebruikt: vermaledijde. Vervelend dat ik zulke alledaagse woordje niet ken.

Wheely 18 april 2021 om 12:40

Het zag er even naar uit dat er geen Nederlandse dame op het podium zou eindigen maar puntje bij paaltje staan er toch weer drie op.

Pol 18 april 2021 om 12:47

Waar zijn nu de echte wielerkenners ??? Vosje op haar retour naar een mindere dag in de RVV. Als je nooit op een fiets hebt gezeten doe je niet van die domme uitspraken.

Pol 18 april 2021 om 18:26

Ik mis het commentaar van de kenners, merlinappa ,andrerj en groningen. Dat zijn toch de kenners ????

fietsvriend 18 april 2021 om 13:06

Toch altijd een beetje extra genieten wanneer Vos wint. Mooi dat ‘onze’ klassieker onze grootste kampioen nu op de erelijst heeft staan. Win-win.

Bloemen mogen naar het kopduo.

Maarten_85 18 april 2021 om 14:12

Als Grace Brown de beelden terugziet, zal ze waarschijnlijk vloeken als ze ziet hoe de Hollandse motard de Hollandse dames naar haar toe heeft gepiloteerd. Toen die motard wegreed, duurde het plots weer wat langer om het laatste gaatje te dichten.

Aerosolo 18 april 2021 om 14:27

In de laatste anderhalve kilometer zat de motor ook vlak voor Moolman, die de groep terugreed.

xistnc 18 april 2021 om 14:53

Drie stuks maar liefst, vlak voordat ze afgeleid werden. Het gaf niet de doorslag, maar het hielp wel.

Maarten_85 18 april 2021 om 14:56

Inderdaad. En bij momenten leek de cameraman in de helikopter wel te begrijpen dat het er niet helemaal koosjer aan toeging. Dan zoomde hij net voldoende in op de kop van de achtervolgende groep. Wanneer hij even later uitzoomde, was er geen motor te bekennen. Maar vervolgens werd er geschakeld naar het camerabeeld van de motor die je daar verwacht had op basis van het eerdere beeld, en was de motard plots een stukje naar voren gereden of was hij er zelfs nog mee bezig. Koersvervalsing, je moet het ze niet leren.

Lalsacien 18 april 2021 om 15:23

We hebben de afgelopen maand gezien dat in Vlaanderen de motoren ook de koers beïnvloeden. Dat gebeurt in vrijwel iedere wedstrijd en in ieder land.

Peter Lippens 18 april 2021 om 16:14

net niet, in Vlaanderen was dat het zoom effect, uit luchtbeelden bleek nergens dat ze te dicht reden en hier was dat duidelijk wel het geval, tja en alijd maar sakkeren op de motoren terwijl de Ollandse de ergste zijn …. :)

Lalsacien 18 april 2021 om 16:47

@peter lippens ik beweer helemaal niet dat het in Vlaanderen erger is maar het gebeurt overal in tegenstelling tot wat sommigen beweren.

Maarten_85 18 april 2021 om 16:49

@Lalsacien Ik zou de vergelijking met de Vlaamse motards toch maar niet maken. Het is al van de foute tijden geleden dat die in zo extreme mate aan koersvervalsing deden.

Lalsacien 18 april 2021 om 17:25

@Maarten_85 ik heb het niet van mijzelf. Wuyts en De Cauwer hadden het erover tijdens de Vlaamse wedstrijden.
En daar gaat het mij niet om. Het gaat erom dat het niet alleen in één bepaald land gebeurt!!!

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair