Marianne Vos klopt Lucinda Brand in uiterst vermakelijke Wereldbeker Waterloo

zondag 10 oktober 2021 om 20:23
Marianne Vos klopt Lucinda Brand in uiterst vermakelijke Wereldbeker Waterloo

foto: ©Flanders Classics/Toyo Tires

De eerste Wereldbeker-manche voor de vrouwen veldrijdsters is gewonnen door Marianne Vos. De 34-jarige Nederlandse van Jumbo-Visma was in Waterloo – nabij de fabriek van fietsenmerk Trek – de betere van wereldkampioene Lucinda Brand en Denise Betsema. Door haar zege is Vos meteen ook de eerste leidster in de Wereldbeker.

De kopstart was voor Pan-Amerikaans kampioene Maghalie Rochette uit Canada. In de tweede ronde namen de Nederlandse vrouwen het heft in handen en reden Denise Betsema, Annemarie Worst, wereldkampioene Lucinda Brand en Marianne Vos weg. Net op het moment dat in de derde ronde het tweede groepje terug aan leek te sluiten, versnelde Betsema nog een keer. Dezelfde drie dames konden mee, maar dit keer pikte ook het Hongaarse toptalent Kata Blanka Vas aan.

Pech voor Betsema
In de vierde ronde moest Betsema omwille van materiaalpech van haar fiets. De Texelse verloor veel tijd en kreeg op het snelle parcours in Waterloo een zware dobber om terug te keren in de kop van de wedstrijd. Daardoor kregen we met Brand en Vos twee nieuwe leidsters. Beiden haalden op een gegeven moment hun voet van het gaspedaal, waarna Worst terug kon aansluiten. Zij ging meteen op en over haar landgenotes, die daarop reageerden. Daardoor viel het tempo er weer helemaal uit en konden nog rensters terugkeren.

Vas keerde terug, maar ook Betsema, Perrine Clauzel én olympisch mountainbike-kampioene Jolanda Neff. Met nog twee rondes te gaan was er dus een kopgroep van zeven vrouwen. De wereldkampioene was er echter op gebrand om haar trui op het terrein van haar fietsensponsor te laten zien. Brand rammelde het groepje uit elkaar en de enige die opnieuw weerwerk kon bieden, was Vos. Met nog een ronde te gaan verdedigden zij een voorsprong van zes seconden op Betsema en Neff, Worst zat op een gat van tien tellen.

Druk van Vos
In de slotronde sloten de achtervolgers nog maar eens aan bij het kopduo. Vos reed de hele koers in tweede positie, maar besloot daarna druk te zetten. Dat koste Neff de kop, die op de loopstrook wat techniek te kort kwam en daardoor moest passen. Brand en Betsema bleven Vos vervolgens bekampen, maar de drie kregen elkaar niet meer losgereden. We kregen zodoende een sprint met drie Nederlanders. Op de balkjes versnelde Vos, om kort daarna de kop te nemen en tot aan de finish niet meer los te laten. Brand werd tweede, voor Betsema.

Dit artikel delen:

24 Reacties

Carlo12 10 oktober 2021 om 20:27

Pfff… dat was genieten zeg, mooie spannende wedstrijd van begin tot het einde.

0
Murcia 10 oktober 2021 om 20:28

Heerlijke race waarbij ik zelfs Traksel voor lief nam. Veel wisselingen en op het einde een fraai staaltje klasse en sluwheid van Vos. Die ontlading op de meet ook, wat een pure sportvrouw van de buitencategorie.

0
xistnc 10 oktober 2021 om 20:30

Hij deed heel erg zijn best, maar het bleef haspelen en lispelen.

0
Wheely 10 oktober 2021 om 21:10

Was ook een lange dag voor hem met Parijs Tours erbij he.

0
Erik33 10 oktober 2021 om 20:29

Deze was wel heel mooi voor Vosje, prachtig gevecht met Brand, schouder tegen schouder. Ze was er heeel erg blij mee.

0
Franco Ballerini 10 oktober 2021 om 20:30

Inderdaad zeer vermakelijk. Betsema misschien wel de sterkste? Dit belooft nog wat voor het komende cross seizoen.

0
Leyke 10 oktober 2021 om 20:49

Betsema was inderdaad sterk. Zo terugkomen na materiaal pech. Tuurlijk, op een gegeven moment viel het een beetje stil,maar je moet het toch maar weer kunnen. Neff vond ik ook erg verrassend trouwens.

0
Dolfy 10 oktober 2021 om 20:31

Prachtige wedstrijd om te zien, erg knap van Vos om hier meteen in haar eerste veldrit van het seizoen te winnen. Natuurlijk was het snel parkoers, maar op de klimmetjes, ook de loopklim deed ze het sterk. Ook mooi die vierde plek van Neff, ook pas weer terug.

0
adelaarvanantwerpen 10 oktober 2021 om 20:36

Geweldige wedstrijd. Deed met wat denken aan de vele crossen van de mannen in de tijd van Nys, Albert, Stybar en Pauwels. Vos heeft een super wedstrijd gereden en vooral haar eerste versnelling in de laatste ronde was superslim. Brand reed in de kleine afdaling altijd weg, maar nu moest zij een inspanning doen om terug te komen. Brand BTW heeft echt een supertechniek gekregen

Vas op het einde was een beetje raar. Zij verloor in minder dan een halve ronde meer dan 27 seconden en in de laatste ronde reed zij dan weer bijna net zo snel als de eerste.
Zij haalde Worst nog bijna in. Had zij misschien pech?

0
EmPeHa 10 oktober 2021 om 20:43

Welk type Cervelo rijdt Vos op? Een aangepaste Aspero zoals Nieuwenhuis eerder?

0
Barry Batsbak 10 oktober 2021 om 20:58

Neutraal overgespoten Bianchi of Stevens volgens mij.

0
Murcia 10 oktober 2021 om 21:08

Zal mij niets verbazen als de nieuwe Cervélo pas ten tonele verschijnt in Baal op Nieuwjaarsdag. Ideaal moment om met Wout en Marianne maximale aandacht te genereren als sponsor zijnde.

0
Roosje 10 oktober 2021 om 20:44

Schitterende strijd en Vos verdient een standbeeld. Wat een sportvrouw!

0
Michelangelo 10 oktober 2021 om 21:11

Dit is waarom de vrouwencross momenteel leuker is dan bij de mannen. Alle toppers aanwezig en in scherpe duels met elkaar.

Pure reclame voor de sport, met een ouwe vos die haar streken nog niet is verloren.

Denk ook dat we dit seizoen gaan kijken naar de afscheidstournee van cant… vandaag was niet best..

0
Rutgerj81 10 oktober 2021 om 21:12

Die Bobbie Traksel…. Pffff en die Sanne van Paassen. Wat een drama

0
siepelstad 10 oktober 2021 om 21:49

Helemaal eens

0
Rutgerj81 10 oktober 2021 om 22:08

Ceylin del Carmen DEL Alvarado. Spreek op z’n minst de namen goed uit.

0
Pelsluis 10 oktober 2021 om 23:06

Dat krijg je als je 1. vindt dat commentaar door iemand 'uit het wereldje' het beste is 2. voor een grijpstuiver klaar wil zijn 3. teveel managers in dienst hebt die er ook nog eens zo ongeveer niets v begrijpen (en geen NL beheersen dus dat het niemand opvalt dat v Paasen elke pakweg 3 min. Haar zin begint met 'Hier zien we' en dat Traksel dat inmiddels heeft gekopieerd…)
Het is dramatisch. Ik kijk alles met Engels com. Was ook niet best. Dit jaar nog niks gehoord.. hopelijk hebben ze wat anders gevonden.

0
WildenBorch 11 oktober 2021 om 10:42

Wonderlijk toch want ik vind het wel altijd prettig om naar te luisteren.

0
Emergo 11 oktober 2021 om 13:58

Ik blijf me ergeren aan van Paassen met haar “de dame die” etc in plaats van gewoon “de renster”.

0
Murcia 10 oktober 2021 om 22:48

Moet mijn eerdere bericht corrigeren, Vos reed vandaag op de nieuwe Cervélo cross fiets, R5CX is de naam. Volgens Jan Boven een prototype dat meteen een overwinning meepakt. Dat wordt wel een blijvertje.

0
Barry Batsbak 11 oktober 2021 om 09:16

Werd wel tijd, maar blijkbaar een schot in de roos. Had het niet meegekregen.

0
Motta 10 oktober 2021 om 23:55

Sanne Cant, Amai nie goe zunne.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone