Marianne Vos klopt Lotte Kopecky in Giro d’Italia Donne

woensdag 6 juli 2022 om 14:15
Marianne Vos klopt Lotte Kopecky in Giro d’Italia Donne

foto: Cor Vos

De vijfde etappe in de Giro d’Italia Donne is gewonnen door Marianne Vos. De Nederlandse, die eerder ook al de derde rit op haar naam schreef, was na een heuvelachtige koers de snelste van een select gezelschap. Annemiek van Vleuten blijft ondanks een pechmomentje op de laatste helling aan de leiding in het algemeen klassement.

De vijfde etappe van de Giro d’Italia Donne begon in Grumello del Monte en werd grotendeels op een omloop verreden. Vijf keer moesten de rensters een ronde van zo’n achttien kilometer afleggen, waarin de beklimming naar San Pantaleone (1,8 km aan 5,6%) was opgenomen. Daarna ging het naar finishplaats Bergamo, maar in de laatste vijf kilometer wachtte nog de Citta Alta. Deze klim – bekend van de Ronde van Lombardije – is 1,6 kilometer lang aan net geen acht procent.

Het peloton vertrok vanochtend zonder Riejanne Markus (Jumbo-Visma Women). De Nederlands kampioene kwam in de rit van maandag ten val en besloot er vandaag, in samenspraak met de ploeg, de brui aan te geven. Ze gaat zich nu voorbereiden op de Tour de France Femmes avec Zwift.

Geen vroege vlucht
Hoewel het in het eerste deel van de koers hard ging en er op de San Pantaleone meermaals flink doorgetrokken werd – Elise Chabbey (Canyon//SRAM Racing) pikte er in jacht op de bergtrui steeds de volle buit mee -, wist niemand echt weg te rijden. We zagen wel even Francesca Pisciali (Mendelspeck) in de aanval en later probeerden ook Lucinda Brand (Trek-Segafredo) en Kristen Faulkner (BikeExchange-Jayco) het. Nadat ook zij weer tot de orde geroepen waren, ging Alessia Vigilia (Top Girls Fassa Bortolo) er vandoor. Marketa Hájková (Bepink) en Eukene Larrarte (Bizkaia Durango) probeerden de oversteek te maken.

foto: Cor Vos

Op de laatste beklimming van de San Pantaleone, met nog een kleine dertig kilometer te gaan, werden de aanvallers een voor een ingerekend. Na de afdaling, twintig kilometer voor de finish, begon Victoire Berteau (Cofidis) aan een solo. Zij reed een minuut bijeen, maar in de laatste kilometers richting de Citta Alta slonk haar voorsprong weer. Aan de voet verdedigde ze nog iets meer dan een halve minuut.

Trek-Segafredo trekt door
Eenmaal op de klim, trok wereldkampioene Elisa Balsamo (Trek-Segafredo) door in dienst van haar ploeggenoten. Lucinda Brand was degene die overnam, waarmee ze een aanval inleidde van Elisa Longo Borghini. Enkel Marianne Vos en Mavi García konden volgen. Die laatste, García, stond in het klassement slechts 25 seconden achter Annemiek van Vleuten. De draagster van het roze had op de Citta Alta achter een valpartij gezeten en moest in de achtervolging.

In de afdaling herstelde Van Vleuten, met enkele andere rensters in haar spoor, de situatie eigenhandig. Aldus gingen we sprinten met een klein pelotonnetje. Daarin liet Vos zich niet verrassen: ze ging vroeg aan en wist Lotte Kopecky af te houden. Het is haar 32ste zege in de Giro d’Italia Donne.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

9 Reacties

zacht 6 juli 2022 om 14:27

Vooral een indrukwekkende Van Vleuten. Die reed ijzersterk het gat dicht in de afdaling waar het volgens de commentatoren lastig was om tijd terug te winnen.

graceland 6 juli 2022 om 14:34

Inderdaad van Vleuten moest zelfs van de fiets net op het steilste gedeelte van de slotklim.
Anders had zij volgens mij zeker gewonnen,
De Italiaanse TV RAI bakte er weer niets van eerst een live uitzending op
RAI Sport HD en dan in volle finale overschakelen na een terugblik op zwemmen in
Budapest
Dan verder op RAI 2 en niet in de gaten hebben dat Annemiek is gevallen (opgehouden)

xistnc 6 juli 2022 om 14:52

Wat lang voor een haiku, maar toch kudo’s.

Jacco van Stierop 6 juli 2022 om 14:30

Klasse weer van Vos, zat geconcentreerd maar op haar gemak op de bagagedrager van Trek en ging gemakkelijk mee met Longo Borghini en Garcia. Aan het eind genoeg overgehouden om overtuigend de sprint te winnen. Jammer dat Van Vleuten werd opgehouden, was het wellicht iets meer uit elkaar gereten.

Al Phila 6 juli 2022 om 14:32

Easy ….toys

Pol 6 juli 2022 om 15:31

Het tijdperk Vos is voorbij (oblomov) daarna wint ze nog 2 keer. Heel veel kennis van zaken een echte kenner.

Brabander 6 juli 2022 om 15:39

En Balsamo is ook geen buitencategorie bleek gisteren ;)

Poeksel 6 juli 2022 om 15:44

Nog niet vanaertachtig, maar 13-2-1-31-3-1 van Vos is ook niet onaardig. Jammer van die 2!

Jean Dumas 6 juli 2022 om 23:39

Schitterende finale.

Headlines

Populair

Materiaalzone