Marcel Kittel en Katusha-Alpecin per direct uit elkaar

donderdag 9 mei 2019 om 11:02
Marcel Kittel en Katusha-Alpecin per direct uit elkaar

Het contract van Marcel Kittel bij Katusha-Alpecin is per direct ontbonden. Dat nieuws brengt de Zwitserse ploeg naar buiten. “Op mijn verzoek hebben Katusha-Alpecin en ik in onderling overleg besloten om mijn huidige contract vroegtijdig te beëindigen”, aldus de Duitse sprinter.

Kittel was bezig aan zijn tweede seizoen bij Katusha-Alpecin. Dit seizoen wist hij één overwinning te boeken, dat was in januari in de Trofeo Palma op Mallorca. Daarna stokte het en werden zijn prestaties minder.

Kittel: “Ik voelde mij uitgeput”
De Duitser geeft aan dat hij lang heeft moeten nadenken over dit besluit. Hij stelde zichzelf vragen. “Wat is echt belangrijk voor mij? Ik hou van wielrennen en mijn passie voor de sport verdwijnt nooit, maar ik weet ook wat het vergt van mij en wat ik moet doen om succesvol te zijn”, aldus Kittel. “De laatste twee maanden voelde ik mij uitgeput. Momenteel ben ik niet in staat om te trainen en te koersen op het hoogste niveau. Daarom heb ik besloten om een pauze in te lassen en tijd voor mijzelf te nemen. Ik ga nadenken over mijn doelen en plannen maken voor de toekomst.”

Kittel: “Nu staan geluk en plezier boven alles”
Wat volgt in de verklaring die Kittel opgesteld heeft, is een dankwoord aan de mensen bij Katusha-Alpecin. “Het spijt me dat ik jullie passie niet kon belonen met meer zeges en resultaten”, zegt hij. “Ervaring leert mij dat veranderingen leiden naar nieuwe paden en kansen. Ondanks alle onzekerheid heb ik er vertrouwen in dat ik uiteindelijk die kansen en uitdagingen ga vinden. Nu staat mijn geluk en plezier boven alles. Ik ben benieuwd wat de toekomst brengt en wil graag weer koersen in de toekomst, maar ik moet een plan maken hoe ik dat doel ga bereiken. Het is de grootste uitdaging uit mijn carrière en die ga ik aan.”

Katusha-Alpecin reageert met verdriet
Bij de Zwitserse formatie kwam het verzoek van Kittel hard aan. “Met verdriet hebben wij ingestemd met Marcels verzoek om te stoppen bij de ploeg. We begrijpen de situatie waarin hij zit en we steunen hem volledig in deze moeilijke tijd”, legt algemeen manager José Acevedo uit. “We hopen dat hij snel weer koerst als de kampioen die hij is. Namens de ploeg, alle sponsors en partners wensen wij Marcel al het beste voor de toekomst.”

Dit artikel delen:

62 Reacties

jvh93 9 mei 2019 om 12:08

Wat moeten ze bij Jumbo met een niet gemotiveerde renner? zie geen enkele reden om hem naar Jumbo te halen eerlijk gezegd

klinkrijder 9 mei 2019 om 12:10

Au, dr is bij Kittel wat meer aan de hand. Blijkt al een beetje uit zijn woorden, maar als Katusha termen als ‘verdrietig’ in de hand neemt, gaat het niet zo goed met hem. Ik hoop dat Kittel er weer bovenop weet te komen en misschien dat we hem ooit weer aan de top terug gaan zien. Al is dat laatste voor een sprinter extreem moeilijk. Jammer, Kittel was altijd anti-doping en droeg dat ook uit. Hoewel je dat in het wielrennen nooit helemaal zeker weet, geloof ik wel dat Kittel zo in elkaar steekt. Er is voorlopig een kleurrijke rijder minder en het zou echt superknap van hem zijn als ie ooit nog weet terug te komen.

Witte Trui 9 mei 2019 om 12:14

Klinkt alsof hij met motivatieproblemen zit of richting een burn-out? Wederzijds ontbinden en nog geen plan anders dan een ‘pauze’ inlassen zal niet uit luxe zijn. Hoop dat het hem goed gaat en ook dat hij een waardiger eind van zijn carrière kan bewerkstelligen.

Samlambeej 9 mei 2019 om 12:15

Moedig! Nou is hij in iig af van de verantwoording tegenover de sponsor. Dat kan mentaal het verschil maken en dan zou ik Tess aanraden Marcel enigszins op haar dieet te houden op hun komende plezierreisjes ipv dagelijkse gourmet-tours.

peterwinnen 9 mei 2019 om 12:18

Moedig besluit

bilthoven 9 mei 2019 om 12:18

Na Peter Kennaugh de 2e in korte tijd, die zijn fiets (voorlopig?) aan de wilgen hangt. Is dit toeval of is hier sprake van een nieuwe ontwikkeling? Stelt het huidige wielrennen steeds zwaardere eisen aan de renners?????

Kraaijvanger 9 mei 2019 om 12:19

Toch benieuwd of dit geen persbericht is om beide partijen zo min mogelijk te beschadigen en dat in werkelijkheid de ploeg van hem af wilt i.c.m. een gereduceerde betaalconstructie.

MichielH 9 mei 2019 om 12:31

@Mystery Rider:
Kittel heeft nooit voor Sunweb gereden, en in 2014 (voor hij naar QS ging) won hij in de tour 4 etappes, ik denk dat je dan al een topsprinter was.

Sonsbach Allstars 9 mei 2019 om 12:49

Lekker een jaartje aan de coke gaan zou ik zeggen, daar kun je nog best eens van opknappen. Daarna ergens co-commentator worden. Makkelijk zat.

KnightBiker 9 mei 2019 om 13:03

Ik ga er niet van uit dat Quickstep/Lefevre hem terug wil. Hem binnenhalen geeft het risico dat je de team-dynamiek om zeep helpt: renners bij Quickstep moeten voor elkaar door het vuur willen, dat kan Kittel niet (meer), en het is de vraag of hij het ooit nog gaat kunnen.

Kittel heeft in een paar jaar ook een enorme som geld bij elkaar gefietst, dus voor het geld hoeft het waarschijnlijk niet meer: die motivatie is waarschijnlijk op.

Alternatieven: ik zou Kittel aanraden iet nieuws uit te proberen, hij zou een goede baanwielrenner kunnen zijn. Groot, sterk, snel en een redelijke tijdrit kunnen hem op de baan veel succes bieden, gewicht is op de baan ook minder een issue en het aantal trainingsuren is minder en verdeelt over sportschool en fietsen.

DeGroteMolen 9 mei 2019 om 13:04

Wat een onzin. Iedere werknemer kan een burn out krijgen, zo ook een topsporter. Gelijk maar aan de coke dan? Kittel is nog niet zomaar afgeschreven als wielrenner.

KnightBiker 9 mei 2019 om 13:06

@MichielH – Welke ploeg was Sunweb ook weer voor dat de huidige sponsor actief werd? Ow ja: het begon met Skill-Shimano, Argos, Giant, hier is Kittel opgeleid samen met Degenkolb

xistnc 9 mei 2019 om 13:11

Ontbinden van contract > Niet meer in dienst > Geen (= 0) salaris meer

Wat kun je nog meer ‘reduceren’?

chasse patat 9 mei 2019 om 13:22

Het lijkt mij zinvol om eens met Mathieu te gaan praten om te ontdekken hoe plezier je de grootste motivatie geeft. Misschien even gaan MTB-en of veldrijden of totaal iets anders?

west 9 mei 2019 om 13:33

Alsof hij naar Qst gaat… De reageerders met het korte geheugen zijn blijkbaar alweer vergeten hoe erg die twee elkaar achteraf de grond in hebben geboord..
Dan zou ik haast eerder Bora zeggen, na het vertrek van Bennett…

Random wielerliefhebber. 9 mei 2019 om 13:38

Hij gaat inelkgeval niet naar Bora waar ze al Ackermann en Sagan hebben

xistnc 9 mei 2019 om 13:41

Hereniging met Zeeman en Martin lijkt me zinvol. Van Poppel blijkt minder een pure sprinter en met de investeringen in de ‘trein’ kan een tweede speerpunt geen kwaad.

kielabokki 9 mei 2019 om 13:48

Zou Tess een succubus zijn?

S. Morgenstern 9 mei 2019 om 13:52

De wet van de kleinzoon van Godwin laat zich weer gelden.

xistnc 9 mei 2019 om 13:54

@Klootje
Die moest ik Googlen.

Bouvage 9 mei 2019 om 13:55

Wow, en ik droomde nog vannacht dat hij op het laatste moment werd op geroepen voor de Giro.

Hij sprintte mijn scorito helemaal aan gort en won 3 etappes.

lauran 9 mei 2019 om 14:17

Zie hem wel terugkeren bij Sunweb. Daar missen ze een echte sprinter en komt hij in een ‘vertrouwd’ nest.

MichielH 9 mei 2019 om 14:19

@Knightbiker: dat weet ik, maar dan heeft ie toch nog steeds nooit voor Sunweb gereden net zo min als dat Roglic ooit voor Rabobank heeft gereden.

leegloper 9 mei 2019 om 14:23

Ik snap het niet. Het was toch allemaal grote nonsens?
https://www.wielerflits.nl/nieuws/marcel-kittel-en-zijn-manager-reageren-op-kritiek/

S. Morgenstern 9 mei 2019 om 14:27

Alsof dit het verhaal van JVDB onderschrijft.

doorak 9 mei 2019 om 15:05

Grappig. Ja niet de situatie van Kittel maar van de lieden die hier en eerder stellig waren in hun reactie dat hij te veel in de kroeg zou zitten en niet gemotiveerd was.
Klinkklare onzin.
Hoewel hij een hele tijd terug kennelijk een korte periode had waarbij hij iets minder stringent leefde als een prof en toen wellicht iets mindere motivatie had is deze periode van meer dan een jaar geleden. Dus dat kan het niet zijn geweest en al weten we het fijne niet, een renner geeft zijn contract zomaar niet op.

Hij zal werkelijk waar met een fysiek probleem kampen en ja op een gegeven moment wordt dat ook mentaal.
Kruijswijk had ook paar jaar een probleem, totdat men ontdekte dat zijn liesslagader afknelde, geopereerd en hij ging weer.
Cavendisch draaide niet meer al enige jaren totdat bleek dat hij een linke ziekte onder de leden had, de weg terug is moeilijk, hij is er namelijk niet jonger op geworden.
Zo zijn er meer voorbeelden van renners die een terugval hadden en niemand in eerste instantie wist wat er loos was. Behalve de lieden aan de zijlijn waarvan een deel dan vaak met stellige beweringen komt.
Zo zijn er ook veel renners geweest en nog die een tijd niet presteren en na lange tijd noodgedwongen moeten stoppen omdat er dan toch een fysiek probleem wordt ontdekt wat niet beter wordt of zoals Pascal Eenhoorn die last blijft houden van een ontsteking in de knie bij belasting.

Een mens kan tegen allerlei kwalen aan lopen zonder dat men het in eerste instantie opmerkt. Daarom vind ik het wel vermakelijk dat ook hier wederom de vooringenomenheid van bepaalde lieden weer wordt aangetoond. Immers deze renner heeft echt wel een fysiek probleem en geeft niet zomaar zijn contract op. Tenzij hij al tot overeenkomst is gekomen met een andere ploeg normaliter niet logisch zou zijn gezien de laatste 2 jaar.
Kortom, oordeel niet te snel over anderen.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair