Marc Reef: “Dumoulin is beter dan vorig jaar”
foto: Sunweb
dinsdag 22 mei 2018 om 10:01

Marc Reef: “Dumoulin is beter dan vorig jaar”

Marc Reef, de ploegleider van Sunweb, vindt dat Tom Dumoulin beter in vorm is deze Giro dan in de Giro van vorig jaar. In gesprek met NUsport vertelt Reef: “Ik denk dat je mag concluderen dat Tom iets beter is dan vorig jaar in de Giro. Dat zie je vooral bergop. Vorig jaar verloor hij altijd tijd in de lastige bergritten en nu houdt hij de schade beperkt.”

Desalniettemin staat Dumoulin nu op een achterstand van twee minuten op de tweede plaats, in tegenstelling tot vorig jaar. Volgens Reef ligt dat aan de concurrentie: “Er is deze editie van de Giro alleen één iemand veel beter dan de rest. Als je Yates weghaalt, staat Tom na twee weken gewoon aan de leiding in het klassement, terwijl de Giro tot nu toe veel zwaarder is geweest dan in 2017”

Over de kansen van Dumoulin op het roze eindigt de ploegleider realistisch, maar hoopvol: “Op dit moment is Yates bergop gewoon de sterkste. In het gunstigste geval brengt Dumoulin het verschil dinsdag in de tijdrit terug tot minder dan een minuut en dan is het in de laatste dagen hopen op een slecht moment van Yates.”

RIDE Magazine
47 Reacties
Sorteer op:
22 mei 2018 12:08
Misschien dat Dumoulin en co. een coupe kunnen plegen in de afdaling van Sestriere. Er zit een vervelend stuk vals plat omhoog richting de laatste klim. Als ze Yates er daar afrijden kan ie misschien gekraakt worden.
22 mei 2018 12:12
We gaan het nog zien. Dumoulin zal waarschijnlijk moeten aanvallen in de laatste bergritten om de Giro te kunnen winnen want enkel met de tijdrit gaat ie Yates niet uitschakelen. Volgens mij wil hij zelf best dat risico gaan nemen en kan hij ook best attractief koersen wanneer dat nodig is.
22 mei 2018 12:19
Nibs, ik had er eerder nog niet zo naar gekeken. Je hebt me de ogen geopend. Hup Nibali!
22 mei 2018 12:31
TD is zich pas zo'n 2 à 3 jaar serieus aan het toeleggen op het ronde- en klimwerk. Dit in tegenstelling tot de pure klimmers die o.a. de fysiek mee hebben om beter een berg op te kunnen fietsen.
Dus dat TD dit kan presteren is al fantastisch.
Maar @nibs, ik zie ook liever een Contador dansend op de pedalen...
22 mei 2018 12:44
@Nibs
Tja, 2 jaar geleden in de Vuelta en Giro van 2016 was dat precies Dumoulin, constant in de aanval met rode en roze trui tot gevolg. De ronde renners vonden het wel prima, hij zou het toch niet volhouden. Nu doet hij dat wel en houd iedereen hem in de gaten. Hij kan enkel groots aanvallen wanneer hij de beste is (zoals Yates, ook niet heel bijzonder dus) of wanneer de etappe zich er voor leent. Met iets van 8 aankomsten bergop tot nu toe was dat vrij lastig. Op Froome 1x na heeft de rest ook slechts gevolgd en wattages getrapt. Dat is inherent aan deze Giro en niet specifiek de stijl van Dumoulin.
22 mei 2018 12:48
Het Open BK Slap Gelul is alweer beslist zie ik.
22 mei 2018 12:56
Nibs vindt Dumoulin geen aantrekkelijke renner en andersdenkenden "simpelaars", nou en?
22 mei 2018 12:57
Jawel daar gaat ie dan. Kleineren ploegen ,want er werd zoveel gecontroleerd. Nu dat niet meer opgaat ,in deze Giro, dan maar weer naar het door mij zo vervloekte systeem van combine-vorming. Maakt niet uit als du Moulin er maar profeit van heeft.
22 mei 2018 13:01
@Nibs Dumoulin heeft in alle grote ronden een aankomst bergop gewonnen. Die in Spanje was echt prachtig in de Tour vanuit de aanval en in de Giro voor alle favorieten, net als in Spanje.

Ik zou Dumoulin zijn koersstijl allerminst saai noemen. De mentale weerbaarheid bij hem is heel groot. Hij blijft vechten. Net als vorig jaar in de Stelvio rit. In zijn eentje amper verliezen op alle favorieten.

Daarnaast kan een tijdrit ool heel mooi zijn. Ik kan er van genieten als Dumoulin een mooie tijdrit rijdt. Kon ik ook van Cancellara en van Martin.

Andere mensen vinden een sprintrit saai. Is het misschien tot 20 km voor de meet, maar daarna is het tactischer dan welk onderdeel in de koers ook. Formatie van treintjes, wanneer zet je iemand op kop en ook de sprint zelf is fascinerend. De snelste sprinter wint lang niet altijd omdat het tactisch moet kloppen. Goede lead out, goede timing, goede postitionering.

Zo heeft alles wel wat en juist de kracht van dumoulin is zijn grote zelfkennis, maar het is ondanks dat een enorme vechter. Je breekt hem zelden tot nooit.
22 mei 2018 13:01
@Cavia, welke combinevorming zag je dan in de Giro?
22 mei 2018 13:06
Met de tijdrit aansluiten en daarna, aanvallen. Yates heeft nog nooit 3 weken vol doorgereden. De nummers 2 tm 5 wel.
Daar ligt de kans.
22 mei 2018 13:09
Parcours vorig jaar een schande? 6 bergetappe en 2 finish bergop ( waaronder Blockhaus) plus diverse heuveletappes, nog altijd flik zwaarder dus dan een gemiddelde Tour de France. Daarnaast heeft Tom in alle grote rondes een bergetappe gewonnen. Valt aan wanneer het kan. Alleen iemand is nu beduidend beter. En natuurlijk zijn we hier wat chauvinistisch, dit is immers een Nederlandse site, snappie simpeltje?
22 mei 2018 13:13
@Koel goed geprobeerd de boel te manipuleren. Mijn gedachten werden weggezet als frustratie door een dumo fan. Als hij niet bij machte is om kritiek te weerleggen zoals sommige hier gedaan hebben maar mij gefrustreerd noemt is dat een simpelaar.
U bent een minder onschuldig type van simpelaar
22 mei 2018 13:16
Dat van 'alle grote rondes een bergetappe gewonnen' klopt wel maar is toch wel een beetje de gunstige kant op geredeneerd. Eentje vanuit de aanval dus tegen medekoplopers (wel goede hoor) en de andere 2 waren relatief eenvoudige versies en zeker geen megastages. Wat ik met name knap vind is dat Dumoulin op de giga-eindklimmen nooit bijzonder veel verliest (blockhaus/Zoncolan), wat hij nog wel enigszins moet leren is dat gezien zijn weergaloze tijdrit hij ook degene is die de achtervolging op losgeslagen klimmers zal moeten leiden.

Van de klimmende tijdrijders vind hem trouwens niet de lelijkste
22 mei 2018 13:47
@horsm
Het stukje is bedoeld als commentaar op wat @Jan Blokland schrijft. Sorry ik had de naam moeten vermelden.
22 mei 2018 13:53
Het idee dat Dumoulin geen klimmer is moet maar eens uit de wereld worden geholpen. Zowel deze als vorige giro bewijst hij consequent bij de beste klimmers te horen, en op een goede dag wint hij zelfs bergop. Het poepincident en de etappe waarin hij zich liet verrassen hebben vorig jaar tijd gekost, voor de rest was hij bergop gewoon het sterkst van iedereen over 3 weken.
22 mei 2018 14:25
Nuchtere gedachte van Reef. Het slechte moment van Yates zal toch ergens moeten komen, iedereen komt in 3 weken wel íets tegen. Beetje proberen af te dwingen mag ook best.
22 mei 2018 15:53
@nibs
Zoals Dumoulin vorig jaar die bergrit won, dat was toch op een sterke & slimme & gedurfde manier. Maar inderdaad, niet zoals Nibali een bergrit doorgaans wint, want die is vaak niet de sterkste klimmer en kan dus alleen op een slimme manier winnen.

Ik denk dat Reef wel gelijk heeft, al had Dumoulin vorig jaar wel een paar uitschieters naar boven, o.a. dus die gewonnen bergrit, en die zie ik nu niet. Hij klimt steeds op hetzelfde niveau, zo rond de 4e of 5e stek qua klimmers.
22 mei 2018 17:51
De meeste begrijpen mij dus blijkbaar wel. Ik geef grif toe dat nibali koersen gewonnen heeft zonder de sterkste te zijn. Dat vind ik net zo mooi omdat hij niet laf rijdt maar durf toont en koersinzicht.
Wat dumo sterkste klimmer vorig jaar betreft dat is gewoon niet waar. Anders waren er geen 3 tijdritten nodig om hem te doen winnen. Dat is de logica zelve. Daar valt zelfs niet over te discuteren.
22 mei 2018 22:33
Moet Dumoulin ook niet zo. De laatdunkende uithalen naar Nibali en Quintana vorig jaar en nu weer naar Pozzovivo vind ik toch een klein kantje. Yates ongewoon goed noemen is nogal suggestief ...De manier om de laatste col op te rijden, doe alsof je alleen bent en rijd een tijdrit, is ook niet meteen begeesterend. Eigenlijk is Dumoulin een mini Indurain met af en toe een onnodig giftig bekje.
22 mei 2018 22:55
Ik proef hier enig chauvinisme van boven de Moerdijk alsook afgunst eronder.
22 mei 2018 22:58
'Eigenlijk is Dumoulin een mini Indurain met af en toe een onnodig giftig bekje'

Die vind ik wel grappig gevonden

Reacties zijn gesloten.