Marc Hirschi verslaat man-in-vorm Pavel Sivakov in Coppa Sabatini, Tadej Pogacar derde
foto: Cor Vos
donderdag 14 september 2023 om 16:22

Marc Hirschi verslaat man-in-vorm Pavel Sivakov in Coppa Sabatini, Tadej Pogacar derde

De Coppa Sabatini is op naam gekomen van Marc Hirschi. De Zwitser was op de hellende aankomststrook te snel voor zijn vluchtmakker Pavel Sivakov. Tadej Pogacar maakte het feestje voor UAE Emirates compleet door als derde over de streep te komen.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In de Coppa Sabatini gingen we opzoek naar een opvolger van Daniel Felipé Martínez. De heuvelachtige koers was 198,9 kilometer lang en zou – zo was de verwachting – beslist worden op een korte omloop van 12,2 kilometer, die driemaal moest worden afgelegd. In dat rondje zat de finale-klim van de Via Mazzini van Peccioli (1,4 km aan 5%).

Lange voordat de renners het lokale circuit opdraaiden, ontstond er een kopgroep van vijf. Na een kleine veertig kilometer koers ontsnapten Ibai Azurmendi (Euskaltel-Euskadi), Alessio Cialone (TotalEnergies), Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Luca Covili (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè) en Lucas Grolier (TotalEnergies). Zij kregen de zegen van het peloton en zouden een voorsprong van ruim vier minuten bijeen fietsen.

Tejada leidt de kopgroep – foto: Cor Vos

Elitegroepje met Pogacar
Vier minuten bleek niet genoeg om de finale te halen. Met nog zeventig kilometer te gaan, werden de vluchters alweer gegrepen. Dit leidde al gauw tot nieuwe aanvallen. Er reed eerst een nieuw vijftal weg met onder anderen George Bennett en Alexey Lutsenko, maar zij werden al snel weer tot de orde geroepen. Beide genoemde renners zaten echter opnieuw mee toen de groten zich gingen roeren en zich een elitegroepje vormde. Ook aanwezig: Tadej Pogacar, Marc Hirschi Davide Formolo (allen UAE Emirates), Richard Carapaz, Michael Valgren (EF Education-EasyPost), Walter Calzoni (Q36.5), Guillaume Martin (Cofidis) en Pavel Sivakov, woensdag winnaar van de Giro della Toscana.

Jayco AlUla had de slag gemist en probeerde de bres nog te dichten, maar de voorsprong van de tien liep snel op. Net voor het opdraaien van de lokale ronde, was het verschil al groter dan een minuut. Genoeg ruimte op de boel wat op te schudden, vond Marc Hirschi. Op een korte, maar steile beklimming trok de Zwitser stevig door. Enkel Sivakov kon de sprong maken, Pogacar lukte dat net niet. Zo kregen we twee man op kop: Hirschi en Sivakov.

Tadej Pogacar – foto: Cor Vos

Hirschi en Sivakov op pad
Daarachter kwamen de anderen weer bij elkaar. Alleen Bennett en Formolo, die zich leeg hadden gereden voor hun ploeggenoten, hadden de aansluiting definitief verloren. Ook Pogacar en co verloren echter alsmaar meer terrein op het leidende duo. Bij het ingaan van de slotronde was het verschil een minuut. Bij de achtervolgers was op dit moment wel een versnelling van Lutsenko, waar alleen Pogacar en Martin een antwoord op hadden. Hoewel Pogacar niet meereed, kwamen zij gedrieën wat dichterbij de koplopers in de laatste tien kilometer. Aan de voet van de klim naar de streep hadden Sivakov en Hirschi echter nog altijd een halve minuut marge.

Het was Sivakov die op vijfhonderd meter van de meet als eerste aanging, maar Hirschi volgde gezwind. In de sprint die volgde stond er vervolgens geen maat op de Zwitser. Hij zette Sivakov op meerdere lengtes en kon uitgebreid feest vieren. Achter de twee koplopers pakte Pogacar nog de derde plaats. Hij hield Martin en Lutsenko achter zich op de slothelling.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
14 september 2023 16:31
Deze Sivakov is echt bijzonder straf bezig, benieuwd of hij dat kan doortrekken naar volgend seizoen bij UAE. Ook mooi voor Hirschi dat hij nog eens een pittige eendagswedstrijd kan winnen.
14 september 2023 16:41
Wat heeft Hirschi een B-programma gereden zeg dit jaar. En dan daarvoor met stel en sprong wegwillen bij DSM.

Ik had geloof ik al eens gehoord in een podcast over dat hij ook speciaal voor het b-programma is aangetrokken, maar daar haal je toch ook maar een jaar of twee voldoening uit?
  14 september 2023 18:21
  Heeft heel wat koersen gereden, waaronder alle Ardennenklassiekers, San Sebastian, de Canadese wedstrijden en ook rittenkoersen als Baskenland en Zwitserland. Daar kon hij echter niet schitteren en in de "B-koersen" wel maar daar kan UAE niks aan doen
  14 september 2023 18:45
  Maar deed het goed in de Renewi tour en ook in Canada!
  14 september 2023 20:02
  Volgens mij nog een tijdje geblesseerd geweest, en heeft zelf heel specifiek besloten dat grote rondes hem niet liggen daarom concentreet hij zich op eendagswerk en korte rondes.
14 september 2023 17:16
Een grote ronde is natuurlijk wat anders, maar gezien hoe INEOS in de Vuelta rondrijdt krijg je toch het gevoel dat ze een fout hebben gemaakt door Sivakov niet mee te sturen.
  14 september 2023 18:00
  Duidelijk een fout gemaakt. Enige probleem van Sivakov is dat hij altijd op de grond ligt. Hij had echter overduidelijk hun beste renner in de Vuelta geweest. Ze hebben zichzelf beschaamd door hem niet mee te nemen enkel omdat hij vertrekt.
  14 september 2023 23:04
  Thomas en Fraile liggen ook de hele tijd op de grond, dus dat kan geen argument zijn. Kleinzielig van de ploegleiding
14 september 2023 16:37
Die Calzoni ook al paar keer neus aan het venster gestoken
14 september 2023 20:37
Gelukkig hier geen Jumbo aan de start.

Reacties zijn gesloten.