Marc Hirschi strijdend ten onder: “Ik wilde zo graag winnen”

zondag 6 september 2020 om 18:07
Marc Hirschi strijdend ten onder: “Ik wilde zo graag winnen”

foto: Cor Vos (archief)

Bijna had Marc Hirschi op zijn 22ste een solo van negentig kilometer afgerond in zijn allereerste Tour de France. Het mocht niet zo zijn voor de Zwitser, die vlak voor de streep ingehaald werd door een favorietengroep. In de sprint die volgde werd hij in extremis verslagen. Voor Hirschi restte een derde plek en de Prijs voor de Strijdlust. “Ik wilde zo graag winnen. Nu ben ik echt teleurgesteld”, aldus Hirschi na afloop.

Op de zware Col de la Hourcère wist Hirschi als enige aanvaller weg te rijden uit het peloton. Op een gegeven moment had hij vier minuten voorsprong, maar dat bleek niet genoeg. Mede door hard werk van Jumbo-Visma en diverse aanvallen van de favorieten op de steile slotklim van de Marie Blanque werd Hirschi vlak voor de meet teruggepakt door een elitegroepje.

“Ik wist dat een eventuele ritzege niet aan mij was, maar aan het peloton”, wist Hirschi. “Ik kon mij alleen maar focussen op mijn eigen tempo. In de laatste afdaling ging ik vol gas, maar drie kilometer voor de meet zei de ploegleider dat ik moest wachten en mijn benen moest sparen voor de sprint. Ik wist dat ik nog een goede sprint kon rijden, maar ik was niet snel genoeg.”

De Zwitser, in de tweede etappe ook al tweede achter Julian Alaphilippe, moest het dus opnieuw doen met een ereplaats. “Ik ben blij met mijn prestatie, maar ik wilde winnen en dat is niet gelukt. Ik hoop dat er nog een kans komt voor mij.”

Hirschi bijt op zijn tanden, hij eindigt als derde – foto: Cor Vos

Marc Reef: “Heel mooi wat hij heeft laten zien, maar daar koop je niets voor”
Ploegleider Marc Reef keek met samengeknepen billen naar de finale. “Het was ontzettend spannend”, zegt hij. “Halverwege de rit hadden we contact met Jumbo-Visma, wat zij gingen doen. Toen wisten we dat zij er vol voor zouden gaan. Uiteindelijk wisten we dat het spannend zou worden omdat die laatste klim zo lastig was. Het zou heel krap worden en ze kwamen steeds dichterbij. Het is ontzettend zonde dat hij het dan niet redt.”

“Uiteindelijk komen Pogacar en Roglic er nog overheen. Er zat nog heel veel op bij hem, maar het is net aan. Dat is ontzettend zuur”, aldus Reef. “We zijn ook teleurgesteld. Als je ziet wat hij heeft laten zien, dan is dat heel mooi. Maar daar koop je nu niets voor. We komen hier voor de overwinning en als je dan zo dichtbij bent… Dan is het heel erg zuur dat je de ritzege net mist.”

Dit artikel delen:

30 Reacties

S. Morgenstern 6 september 2020 om 18:13

Goed sparen de komende week en dan in de Alpen nog een mooie dag uitkiezen om jezelf te belonen. Mooie doorbraak in ieder geval.

0
Secondant 6 september 2020 om 18:18

Wat hebben deze jongen, en Sunweb in zijn geheel hoge gunfactor bij mij. Vorig jaar veel tegenslagen en komen vervolgens met een verrassende ploeg maar de Tour. Vooralsnog een van de absolute smaakmakers: Bol ook al twee keer dichtbij en zowel Roche, Benoot als K-A mooi mee in de vlucht. Hoop dat ze nog een of twee ritten pakken.

0
Patrickvanv 6 september 2020 om 18:22

1 ding is zeker, die 1e profzege is niet ver meer. Enorm sterk vandaag

0
Jungle Man 6 september 2020 om 18:25

Zo zonde dat ie net niet de winst kon pakken. Sunweb is wel smaakmaker tot dusverre in deze tour.

0
Sephiroth 6 september 2020 om 22:52

Ja dat is het voordeel als je met een behoorlijk gedegen vrijbuiters ploeg gaat. Ik geef je geen ongelijk hoor, maar het hangt natuurlijk ook af van de rol die je als ploeg kist. Bora was voor mij bijv een grote verassing wat die deden, evenals TJV in de eerste etappe.

Sunweb voldoet aan de verwachtingen als vruibuiters ploeg of doet het zelfs zeer goed eigenlijk in vergelijking met veel vorige vrijbuitersploegen.

0
Panache 6 september 2020 om 18:27

Tactisch niet handig om met zijn venijnige sprint te tijdrijden die 8 km na de afdaling. Meteen terug laten zakken en op de bagagedrager mee naar de streep was slimmer. Hij koos echter voor een heroïsch koersverloop, niet voor maximalisering van zijn kansen.

0
the student 6 september 2020 om 18:39

Hij heeft een prima sprint. Maar je weet nooit wat er gebeurt mocht hij wachten. Zit hij 8km in het wiel dan zegt de ploegleider tegen Pogacar je moet demarreren, want misschien legt hirschi je erop in de sprint. En de zekerheid dat hij die sprint zou winnen na een dergelijk lange solo was er ook al niet meer.

0
Lalsacien 6 september 2020 om 19:22

Als de groep met Mollema en Bardet was aangesloten dan was het wellicht stilgevallen.

0
boenk 6 september 2020 om 22:28

Zekerheid heb je nooit, en die had hij ook niet als hij zou blijven rijden, hetgeen ook bleek. Op het moment dat ze terugkomen tot op 11 seconden in de afdaling, had hij zich beter laten inlopen, dat was ook mijn gevoel tijdens de etappe. Zelfs al kwam de groep met 8 daarachter nog terug, zou hij nog met voorsprong intrinsiek de snelste geweest zijn. Eigenlijk had hij boven op de klim al kunnen rustig aandoen en 20km zijn krachten sparen achterin het groepje, terwijl Bernal, Roglic en Pogacar vol zouden rijden om Quintana & co achter zich te houden. Dan waren de rollen omgekeerd. Maar achteraf is’t natuurlijk makkelijk.

0
Martino87 6 september 2020 om 22:47

@boenk, misschien wel, maar als dat groepje daar achter was teruggekomen dan zou er wellicht gedemarreerd gaan worden.

0
vanuit de kantlijn 6 september 2020 om 18:27

Wat een etappe heeft deze jonge snaak gereden: R.E.S.P.E.C.T !!!

0
Spirit 6 september 2020 om 18:30

Nog zo´n nieuwe, jonge renner die de aanval niet schuwt:
Ik kende hem eerlijk gezegd niet voor de start van deze tour maar hij verrast me positief.
Hopelijk wint ie nog een etappe deze tour, zou het niemand meer gunnen dan hem

0
limbo 6 september 2020 om 18:34

ik had hem gegund voor te winnen . had het echt verdiend

0
Ouwe Taaie Bask 6 september 2020 om 18:43

Als hij z’n 28e plakbidonnetje in de laatste 200 meter had gekregen had ie ze er opgelegd ;-)

0
ProfrondeZevenbergen 6 september 2020 om 20:54

Lol

0
Abdoe 6 september 2020 om 18:47

Wat een klasbak. Die gaat de komende jaren serieus meedoen in Lombardije en tig andere grote koersen. Hopelijk deze Tour nog een kans.

En wat moet het mooi zijn om zo te kunnen dalen. Soms is sport ook kunst.

0
Murcia 6 september 2020 om 18:49

Weer genoten van hem, Vanaf de eerste kilometer al in de weer om weg te komen en dan zo tekeer gaan. Ik had het idee dat Roglic wel genegen was om hem te laten winnen maar helaas. Maar de zeges gaan wel komen. Complimenten ook voor heel Sunweb want ze behoren tot de smaakmakers in deze koers.

0
hnac 6 september 2020 om 18:52

Hij klimt vooral fantastisch. Hij moet voor de bollen gaan. Staat momenteel 3e in het bergklassement.

0
Miko1983 6 september 2020 om 18:55

Denk dat iedereen het hem gewoon gunde vandaag!!

0
Verweggistan 6 september 2020 om 18:57

Nu liet hij in de sprint ook eerst een gaatje op zijn voorgsnger, om dan vol aan te kunnen gaan, dat wilde hij waarschijnlijk ook tegen Alaphilippe doen.

0
girardengo 6 september 2020 om 19:01

Dit is een enorm talent. De wereldtitel die hij in Innsbruck behaalde was ook al indrukwekkend.

0
djerkson 7 september 2020 om 18:49

Dat was ook omdat topfavoriet BJorg Lambrecht toen met zijn krachten had gewoekerd. Hirschi was slimmer die dag, prachtige coureur!

0
vanuit de kantlijn 6 september 2020 om 19:22

Mooie dark horse voor het komende WK.

0
Dolledriesoldebroek 6 september 2020 om 20:20

Zeker weten, zijn specialisme ligt ook meer in de eendagswedstrijden.. topcoureur!

0
Maenhout 6 september 2020 om 20:07

Nadeel van zo lang op kop rijden is dat de jury alles ziet: hij heeft een heel rijtje boetes verzameld vandaag… Maar die eerste overwinning, die gaan we vast snel zien.

0
peterwinnen 6 september 2020 om 20:51

Sunweb wordt nog wel eens gebrek aan visie verweten, maar watmij betreft getuigt de Tourploeg juist van visie. Laten we wel zijn: Kelderman en Oomen waren hier vermoedelijk weg gereden. De ploeg laat zich nu bijna elke dag zien en gaat misschien nog wel een etappe pakken. Straks in de Giro met de sterke ploeg zijn er weer legio kansen. Gewoon goed gedaan.

0
Romāns Vainšteins 6 september 2020 om 21:46

Machtig gereden. Beklijvend. Die rit komt er.

0
Snelle Pelle Sunweb fanboy 6 september 2020 om 21:47

Een gozer met een leeuwenhart dat loopt als een Zwitser uurwerk.

Sunweb is voor mij smaakmaker van de dag.

0
Sephiroth 6 september 2020 om 22:51

Zo iemand als Hirschi kan je enkel respect voor hebben. Wat een pracht rit, die kan ook met goede papieren zn contract onderhandelingen in en kopmanschappen gaan vragen cq een leuk loon.

0
Fred Postma 7 september 2020 om 01:08

Deze jongen komt er wel

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone