Marc Hirschi: “Parcours Amstel Gold Race vergelijkbaar met GP’s van Québec en Montréal”

Marc Hirschi: “Parcours Amstel Gold Race vergelijkbaar met GP’s van Québec en Montréal”

© Cor Vos

zondag 18 april 2021 om 06:30
Interview

Vorig jaar schitterde Marc Hirschi in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Dit jaar staat de 22-jarige Zwitser niet zo hoog op het lijstje van de bookmakers. Mede dankzij een moeilijke seizoensstart. “Ik ben nog niet in topvorm”, zegt hij op een virtuele persconferentie. “Maar in eendagskoersen is toch veel mogelijk. Ik start met vertrouwen.”

De woordvoerder van UAE Team Emirates vroeg de media vooraf om een aantal vragen door te sturen. Maar een uurtje voor de persconferentie kwam alvast een vriendelijk, doch niet mis te verstaan antwoord terug. “Marc zal niet ingaan op de details over zijn vertrek van zijn voormalige team. Dit naar aanleiding van de geheimhoudingsverklaring die hij heeft ondertekend. Dank voor jullie begrip.”

Op de vraag over zijn gemiste seizoensstart gaf hij wel wat extra duiding. Het blijkt een combinatie van een heupblessure en tandproblemen te zijn. “Die heupblessure is niet alleen door de wissel van materiaal na mijn transfer”, zegt hij. “Ik kamp al langer met een klein beenverschil. Daar wordt aan gewerkt, het is de voorbije weken merkelijk beter geworden.”

Programma verder ongewijzigd
“Zittend kan ik moeilijker mijn kracht overbrengen op de pedalen. Rechtstaand is er geen probleem, maar in het zadel is het niet evident. De spieren rond te heup zijn nog iets te zwak. Daarnaast was er, net voor de hoogtestage in de aanloop naar de UAE Tour, een probleem met de tanden, waardoor ik opnieuw een week out was. Ik was gewoon niet klaar voor de UAE Tour, dus beslisten we mijn seizoen later aan te vatten.”

In Baskenland reed Hirschi in dienst van Pogacar en McNulty- foto: Cor Vos © 2021

Die perikelen hebben geen invloed meer op de rest van zijn seizoen”, stelt Hirschi. “Na het Ardense drieluik staan respectievelijk de Ronde van Romandië, de Ronde van Zwitserland, de Tour de France en de Olympische Spelen op de agenda. Ik weet dat de absolute topvorm er nu nog niet is, maar de Ardense klassiekers zijn eendagskoersen. Daarin is toch veel mogelijk. In de Ronde van het Baskenland, waarin ik in dienst van Pogacar en McNulty reed, heb ik goed opgebouwd.”

Energie sparen
Hirschi verkende intussen het nieuwe parcours van de Amstel Gold Race. “Moeilijk in te schatten. Het is voor iedereen nieuw. Maar ik durf het toch te vergelijken met de Canadese WorldTour-wedstrijden in Québec en Montréal. Dus verwacht ik ook dat het zal samenblijven tot drie ronden van het einde. En als iedereen wat moe is, zal de koers ontploffen. Het wordt dus belangrijk om in de eerste koershelft zoveel mogelijk energie te sparen.”

Roglic is een naam die iedereen op zijn favorietenlijstje heeft staan, maar Hirschi verwacht ook de toppers van de kasseikoersen. “Mannen die nog een sprint in de benen hebben. Het zou zomaar op een spurt kunnen uitdraaien. Dan denk ik aan Wout en Mathieu. Ah? Doet Mathieu niet mee…?”

Bij UAE Team Emirates deelt Marc Hirschi het kopmanschap met Matteo Trentin. “We hebben nog niet over de tactiek gepraat, maar uiteraard gaan we goed samenwerken. In de finale is het altijd goed meerdere pionnen te hebben. Dan kunnen we spelen. Eentje kan aanvallen, de andere kan die vlucht beschermen en omgekeerd.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

Edwin Jansen 17 april 2021 om 16:57

“Wij van WC Eend adviseren WC Eend”…

Quote: “Marc zal niet ingaan op de details over zijn vertrek van zijn voormalige team. Dit naar aanleiding van de geheimhoudingsverklaring die hij heeft ondertekend. Dank voor jullie begrip.”

Wat natuurlijk had het moeten zijn: Ik zeg niks omdat ik alle andere betrokkenen ook heb bedongen niets te zeggen. Nu klinkt het net alsof iemand anders hem doet zwijgen.

Mss maak ik me er ook schuldig aan maar het geen verantwoordelijkheid willen nemen voor je eigen woorden en acties lijkt epidemische vormen aan te nemen.

0
Murcia 17 april 2021 om 17:12

Goed dat hij wat meer duidelijkheid geeft over de problemen waar hij qua gezondheid mee had te kampen. Hoewel het trekken van verstandskiezen ook wel gevolgen kan hebben, is de heupblessure wel iets serieuzer en zal dat ook een langere weg naar de echte topvorm betekenen. Denk overigens wel dat dit hem gaat lukken. Optreden in Baskenland was bemoedigend.

Die afspraak om te zwijgen over zijn vertrek bij DSM werkt alleen maar speculatie in de hand en leidt in mijn ogen tot (reputatie) schade voor hem en zijn voormalig werkgever. Dit hele jaar zullen er vragen over blijven komen en blijft er in mijn ogen een mist hierover hangen die niet goed is voor hem, DSM maar ook UAE en het wielrennen in het algemeen.

0
Aart van Woud 17 april 2021 om 18:32

Het zou zomaar kunnen dat het hem zijn hele carrière blijft achtervolgen, die speculatie. DSM heeft eigenlijk al een tipje van de sluier opgelicht. Doordat Hirschi zelf categorisch vragen over zijn vertrek weigert toe te lichten, straalt het vooral negatief op hemzelf af. Dat UAE de ploeg was waar hij vervolgens onder contract kon komen, verbaasde mij persoonlijk niet echt.

Het verhaal over het lengteverschil in zijn benen vind ik ook een beetje apart. Kan dat ook op latere leeftijd ontstaan? (Ik ben geen expert dus als iemand hier wel info over heeft leer ik graag). Als hij het al langere tijd had, had hij er tot eind 2019 in elk geval weinig hinder van.

0
Derierre de la course 17 april 2021 om 21:47

Het is vooral enkele stafleden bij UAE die voeding zijn voor speculatie. Wanneer hij naar zeg Groupama was gegaan was dat waarschijnlijk veel minder. Daarnaast hielp de uitgestelde seizoenstart natuurlijk ook niet. Gelukkig is dat nu opgehelderd, al hadden ze tandproblemen ook toen best kunnen melden, had een hoop gezeik gescheeld. Niet dat je dat verplicht bent trouwens. Medische zaken zijn natuurlijk ook gewoon privé.

0
Maillot à Pois 17 april 2021 om 21:58

@derrière
Over die problemen met zijn tanden heb ik volgens mij in februari al artikels gelezen.

0
Derierre de la course 17 april 2021 om 22:08

Oh dat heb ik dan gemist.

0
CechRepublic 18 april 2021 om 09:24

“Ik kamp al langer met een klein beenverschil. Daar wordt aan gewerkt”

Door van zijn ene been een stukje af te zagen?

0
xistnc 18 april 2021 om 09:26

Ja. Of bij het andere been een stukje bij te zagen.

Maar vermoedelijk moet je vooral denken aan zijn positie op de fiets.

0
Aart van Woud 18 april 2021 om 10:55

Bijzonder dat het nu pas tot uiting komt. Zoals gezegd, tot eind 2019 leek hij er weinig last van te hebben getuige zijn prestaties.

0
Edwin Jansen 18 april 2021 om 12:22

Het is een bekend iets. Ik heb het ook. Ongeveer een halve centimer. Ik heb er echter nog nooit last van gehad bij het wisselen van fiets, maar goed ik haal natuurlijk ook bij lange na niet de belasting van Mark. Lijkt me dat iemand toch een grote blunder begaan heeft bij het afstemmen van de fiets en/of dat het wellicht ook met de stress van de overgang te maken heeft. Het is nog een jonge gast en dan opeens zo naar de top schieten en op zo’n rare manier van team wisselen dat doet iets met je. Ik ben blij te horen dat hij mentale begeleiding heeft.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone