Marc Hirschi mag niets zeggen over transfer: “Dat is zo vastgelegd”

maandag 18 januari 2021 om 11:45
Marc Hirschi mag niets zeggen over transfer: “Dat is zo vastgelegd”

Hirschi won afgelopen seizoen onder meer de Waalse Pijl - foto: Cor Vos

Marc Hirschi mag niets zeggen over zijn veelbesproken transfer deze winter van Team DSM naar UAE Emirates. Dat is namelijk zo vastgelegd in de overeenkomst, liet hij maandag weten tijdens de online mediadag van zijn nieuwe ploeg.

“Ik kan er niet veel over zeggen”, antwoordde Hirschi op de vraag naar de achtergrond van zijn veelbesproken transfer. “Dat is namelijk vastgesteld in de overeenkomst. Ik kan slechts zeggen dat de gelegenheid zich voordeed om te vertrekken. En nu ben ik hier en kijk ik vooruit naar de toekomst. Het gebeurde allemaal vrij laat, maar uiteindelijk vonden we elkaar. Omdat het in coronatijd gebeurde, was het oké: we waren nog niet op trainingskamp en we hadden nog geen nieuwe fietsen. Alles startte laat op. Inmiddels kan ik toewerken naar het nieuwe seizoen.

Voor de 22-jarige Zwitser zijn, ondanks zijn transfer, zijn doelen niet veranderd. “Ik focus mij op de Ardennen, daarna rijd ik de Tour met Tadej, dan volgen de Spelen. Mijn doelen voor de klassiekers en de Ardennen zijn dus dezelfde gebleven.” Dat UAE Emirates met Pogačar nog een kanshebber in de heuvelklassiekers heeft, ziet hij alleen maar als een voordeel. “Het is juist goed om meerdere opties te hebben in de finale. Het is bijna onmogelijk om mannen als Van Aert en Van der Poel te kloppen in de sprint. Met Tadej erbij kunnen we meerdere scenario’s uitspelen.”

Ook zegevierde hij in de Tour de France – foto: Cor Vos

Na de heuvelklassiekers gaat Hirschi dus van start in de Tour de France, waar hij vorig jaar bij zijn debuut meteen een etappe wist te winnen. Terwijl hij toen naar hartelust kon aanvallen, zijn nu de gele ambities van Pogačar het grote doel. “Dat is wel een verschil. Het is ook een goed leerpunt voor de toekomst, of je voor etappezeges gaat of juist een kopman ondersteunt. Ik ben wel erg gemotiveerd om hem te helpen. Het worden zonder twijfel drie mooie weken. Of ik eerder afstap met het oog op de Spelen? Moeilijk te zeggen, dat is nu niet het plan.”

Ardennenklassiekers, Tour en Spelen
Hirschi trapt het seizoen af met de UAE Tour, waarna zijn route naar de Ardennenklassiekers, de Tour en de Spelen nagenoeg vaststaat. Deelname aan Parijs-Nice is nog niet voor 100% zeker, daarna staat hij in elk geval aan het vertrek van Strade Bianche en Milaan-San Remo. Dan rijdt hij de Ronde van het Baskenland als voorbereiding op de Ardennenklassiekers. Na de klassiekers neemt hij een kleine pauze en gaat hij vervolgens op hoogtestage. Via de Ronde van Zwitserland gaat hij naar de Tour en de Spelen. Na Tokio neemt hij een kleine break.

Hoe het tweede deel van zijn seizoen er gaat uitzien, is nog niet exact bekend. “Het WK? Ik heb het parcours nog niet goed bekeken, maar het is wel het plan dat ik daar van start ga”, zegt de nummer drie van het afgelopen wereldkampioenschap in Imola. “Daarna is mijn programma nog niet helemaal duidelijk. De Canadese wedstrijden vallen bijvoorbeeld samen met het EK wielrennen. De Italiaanse wedstrijden met de Ronde van Lombardije zijn sowieso het laatste grote doel van het seizoen.”

Op de korte termijn ligt de focus van Hirschi op de eendagswedstrijden en een rol als rittenkaper, voor de lange termijn kijkt hij ook al voorzichtig naar het algemeen klassement in de grote ronden. “Dat is voor later, want ik ben nog een ander type renner. Daarvoor heb ik meer tijd nodig en moet ik meer grote ronden rijden. Nu wil ik mij eerst focussen op waar ik goed in ben.”

Voorlopig programma Marc Hirschi in 2021
flag-ae UAE Tour
flag-fr Parijs-Nice – n.t.b.
flag-it Strade Bianche
flag-it Milaan-San Remo
flag-es Ronde van het Baskenland
flag-be Ardennenklassiekers
pauze / hoogtestage
flag-ch Ronde van Zwitserland
flag-fr Tour de France
flag-jp Olympische Spelen
pauze
flag-wc WK wielrennen
flag-it Ronde van Lombardije

Dit artikel delen:

26 Reacties

ghostwriter 18 januari 2021 om 13:23

Het is opvallend dat de beste wielrenners van Sunweb keer op keer zo snel mogelijk willen vertrekken. Sunweb begint zo een beetje op Ajax te lijken maar in tegenstelling tot Ajax hoeven wielrenners van Sunweb dat niet te doen om aan grotere wedstrijden mee te mogen doen.

Arie den Blanken 18 januari 2021 om 14:08

Maar net als bij de vergelijking met Ajax wel om flink meer te verdienen.
Die voetballers vertrekken echt niet om er sportief op vooruit te gaan maar om het veel meer geld dat ze in korte tijd kunnen incasseren.

Derierre de la course 18 januari 2021 om 15:40

Kan ook zijn dat Sunweb hier prima aan verdient maar dat ze niet willen dat de hele wereld dat weet.

Michelangelo 18 januari 2021 om 13:58

Dit soort zaken maakt mij toch nieuwsgierig.

Riekt naar een combinatie van het niet willen werken volgens de richtlijnen van DSM/Sunweb, centen en een dubieuze rol van de zaakwaarnemers.

SnellePelle 18 januari 2021 om 14:22

+10

Polleke 18 januari 2021 om 14:35

Hij heeft als neo-pro een tweejarig minimuncontract getekend, niks aan de hand… ergens in het afgelopen jaar, vóór de heropstart, heeft hij bijgetekend… toen kwamen zijn fenomenale prestaties en de spijt…
Zoiets…

Verweggistan 18 januari 2021 om 14:50

Hirschi tekende (aan minimumloon blijkbaar) voor drie jaar bij Sunweb, in september 2018 https://www.wielerflits.nl/nieuws/sunweb-legt-pedersen-en-hirschi-vast/.
Dat is dus zelfs nog voor zijn WK titel bij de beloften.

HoofdIsVrij 18 januari 2021 om 14:30

Contractueel afgesproken dat hij niks mag zeggen? Het wordt allemaal nog vager.

moa 18 januari 2021 om 14:45

haha, hij gaat naar de vuilste ploeg van het moment en mag niets zeggen..

KennyKlimmen 18 januari 2021 om 15:16

Hoezo vuil?

Papa Bart 18 januari 2021 om 16:03

Ik vind deze geheimzinnige gang van zaken ook wat wonderlijk, helemaal in combinatie met de keuze voor dit team. En die donkere gedachten worden nauwelijks verhuld ook verwoord in de Tour docu van TJV. Inderdaad tijd voor meer openheid.

Merlinappa 18 januari 2021 om 18:52

Wat Papa zegt. Op z’n minst dubieus.

moa 19 januari 2021 om 11:53

de ploegleiding, -arts, en -manager zijn een samenraapsel van de meest verbrandde personen in het wielrennen. voeg daaraan toe de kosmische tijdrit van Pogacar en het oliegeld. dat is voor mij een vuile ploeg.

je kan zeggen ja ok, maar DQS, en SKY, … maar niets kan tippen aan de 'omkadering' van deze ploeg.

Hij wou zich ook niet toespitsen op grote rondes omdat hij voor ritwinst wil gaan. tja, nu rijdt hij voor oliedollars in dienst.

Dumoullema 18 januari 2021 om 14:53

Kinderachtig gedrag van alle betrokkenen.

lander luypaert 18 januari 2021 om 15:02

Zijn programma :P

Derierre de la course 18 januari 2021 om 15:41

Ja dat hij contractueel niet mag praten dus dat er andere bronnen gezocht moeten worden.

Limal 18 januari 2021 om 15:49

Ik heb Raymond een tijdje geleden zien rondlopen en herkende hem bijna niet. Hij had zich vermomd als Hirschi.

Wim Kruithof 18 januari 2021 om 16:01

En we continueren een eindeloze serie nikszeggings waarin ieder hoofdstuk even leeg in vaag is.

Lucht.

Mischa 18 januari 2021 om 19:28

Wat zeg je?

SteelHorseCowboy 18 januari 2021 om 21:22

Het lijkt wel poëzie.

Wheely 18 januari 2021 om 21:35

Prachtig.

Titaantje 18 januari 2021 om 17:07

Hij deed het ook goed in de kasseiklassiekers in zijn eerste jaar. Jammer dat hij die nu volledig links gaat laten liggen.

Mischa 18 januari 2021 om 19:26

Ik verwacht weinig groots van hem komend seizoen. Met zo’n transfer koop je geen resultaten, alleen een ontheemde renner.

lander luypaert 18 januari 2021 om 19:32

Ik verwacht dat hij gaat knallen :)

chasse patat 18 januari 2021 om 21:22

Het zal er dan toch wel iets mee te maken hebben gehad dat Team DSM toch een vergoeding voor hem heeft ontvangen. Waarom zou je anders zaken contractueel willen verbergen?

VerstandOpNul 18 januari 2021 om 22:05

Het zal allemaal legitiem zijn, maar ik weet niet of ik nog dezelfde warme gevoelens krijg als toen ik hem in de laatste tour zag koersen..

Headlines

Materiaalzone

Populair