Marc Hirschi derde op WK: “Alaphilippe was gewoon de sterkste”

Marc Hirschi derde op WK: “Alaphilippe was gewoon de sterkste”

foto: Cor Vos

Marc Hirschi heeft op zijn 22ste voor het eerst een podiumplek behaald op het WK wielrennen voor elites. De kopman van de Zwitsers behoorde tot een elitegroep die Julian Alaphilippe niet bij kon houden. In de sprint van de achtervolgers wist hij beslag te leggen op het brons. “Ik had hier niets van verwacht”, zegt een verraste Hirschi.

“Op de laatste klim voelde ik eigenlijk mij niet goed, maar ik wist dat ik een boost zou krijgen als ik als eerste versnelde”, blikt hij terug in gesprek met Sporza. “Dat gebeurde ook. Maar Alaphilippe was gewoon de sterkte.”

Hirschi kwam met Wout van Aert, Jakob Fuglsang, Michal Kwiatkowski en Primoz Roglic in een achtervolgende groep terecht. “Ik dacht net na de top dat het mogelijk was om hem terug te pakken, maar toen bleek hij te sterk”, zegt Hirschi.

‘Aanwezigheid Van Aert had invloed op de groep’
“Direct na de klim werkten we goed samen, maar iedereen had op twee kilometer van het einde ook door dat we geen schijn van kans gingen hebben in de sprint”, doelt hij op de aanwezigheid van Van Aert. “Dat beïnvloedt de groep ook.”

Hirschi zegt dat hij zonder verwachtingen naar Imola trok, nadat hij indruk had gemaakt in de Tour de France. “Ik ben super blij en moet kijken hoe mijn vorm is voor de komende wedstrijden. Misschien zakt die vorm wat weg, maar woensdag is de volgende koers al”, wijst hij op de Waalse Pijl. “Maar ik probeer ervan te genieten en hopelijk kan ik dit doortrekken naar volgend jaar.”

Dit artikel delen:

24 Reacties

04398 27 september 2020 om 17:54

Volgens mij denken ze daar in België anders over ;)

Peter Lippens 27 september 2020 om 17:59

je bedoeld Statler en Waldorf van Sporza, ikke alvast niet, Flupke was vandaag de sterkste en is een verdiend wereldkampioen en zonder die lekke band vlak voor de Poggio had hij mogelijk ook MSR gewonnen maar als telt natuurlijk niet

Domestique 27 september 2020 om 20:32

Dat Alaphilippe vandaag de sterkste was en een pracht van een wereldkampioen is, betwisten zelfs de meest rabiate WvA-fans niet denk ik…

Dat is ook de vraag niet, het gaat erom dat ze op een heel klein gaatje bleven hangen en Roglic zich niet heeft weggecijferd om van Aert terug bij te brengen.

Moet dat op een WK met landenteams? Misschien niet, maar Wout heeft zich een hele Tour lang 100% weggecijferd voor Primoz (hij had meer ritten kunnen meesprinten voor winst en energie kunnen sparen met het oog op het WK en de klassiekers, maar heeft zichzelf volledig opgeofferd in belang van zijn ploegmaat).

Roglic zal wel op de limiet hebben gezeten, maar hij was mee in de klim, dus dan kan het toch niet dat een renner van zijn allure niet eens 500m kop kan doen als de rest naar elkaar zit te kijken? Je kan toch moeilijk zeggen dat hij zich echt leeg heeft gereden zoals Wout dat wel eens heeft gedaan in de Tour?

Denk eerder dat Roglic (als een echte kopman die nooit helemaal voor een ander rijdt, zo zijn er veel) toch nog gehoopt had om zijn Tourverlies goed te maken met een wereldtitel en wat heeft gespeculeerd.

Mag dat? Tuurlijk, hij rijdt voor Slovenië en niet voor België, maar gezien hij toch zo goed als kansloos was in die kopgroep met al die snelle mannen, had hij naar mijn mening vandaag beter iets teruggedaan voor Wout. Dat was zijn belangrijkste knecht in de afgelopen Tour en gezien zijn stormachtige ontwikkeling zou dat de komende jaren alleen maar nog meer het geval geweest zijn.

Ik kan me toch wel voorstellen dat Wout nu minder gaat inzetten op zijn knechtwerk in de Tour en zich andere doelen gaat stellen. Dit was een unieke kans en Roglic heeft aan zichzelf gedacht, dus waarom zou je je dan in juli wel weer volledig tuureluurs rijden voor een ander?

Gezien zijn fenomenale prestaties dit jaar, kan hij wellicht ook als een Sagan of Alaphilippe bij een sterk team als absolute kopman worden uitgespeeld het hele jaar door.

Als Wout volgend jaar weer dit niveau haalt waarbij hij op zowat elk terrein kan scoren, zal hij wellicht toch verkassen naar een ander topteam.

En nogmaals: Alaphilippe was de sterkste vandaag. Hij knalt ze gewoon uit het wiel waar je het verwacht, en dan weet je dat ze daarachter al hebben moeten lossen, à bloc zitten en gaan speculeren. Dat dwing je altijd af als koploper. Oververdiende winnaar dus. Komt daar nog het schimmige spel van merken-/landenteams bij op zo’n WK en zo verrassend is deze uitkomst dan niet.

On: fantastische prestatie weer van Hirschi, wat een coureur wordt dat! Benieuwd wat hij nog kan in de Ardense klassiekers.

nickdt 27 september 2020 om 21:25

Roglic was mee in de klim, maar niet van harte. Kwam als laatste aansluiten.

Boomie1 27 september 2020 om 21:31

Wat een flauwekul allemaal Domestique. Je lijkt wel een Belg.
ALS Van Aert zo sterk was had ie de punch van de wereldkampioen moeten volgen.
Iedereen weet dat dat zijn sterkste wapen is en je dan met hem mee moet zijn.

Romāns Vainšteins 27 september 2020 om 21:33

En de volgende in de rij die werkelijk meent dat Roglic harder per uur nog kon dan dat Alaphilippe dat deed. Op geen enkel moment met niemand kwamen ze naderbij, van Aert misschien nog een beetje maar ook niet genoeg.

Domestique 27 september 2020 om 21:43

@Boomie: flauwekul? Je herhaalt gewoon wat ik ook al zeg…
@RV: vind ik op mijn beurt flauwekul. Als Roglic een paar honderd meter zich uitperst als een citroen om het gat (op een gegeven moment 10 sec) te verkleinen, moet hij uitsturen en is hij er in de sprint zelfs niet meer bij. Doet hij niet en is zijn volste recht, maar dat hij wat voor WvA wilde doen, is natuurlijk bullshit.

ToBe 28 september 2020 om 07:14

Domestique; goed verwoord.

Chris Van Uden 28 september 2020 om 10:13

@Domenestique: Dus als ik het goed begrijp, zou je er begrip voor hebben als er volgend jaar Van Aert alleen vooruit is, en (laten we zeggen) Grøndahl Jansen (die zelf de sprint niet zal kunnen winnen) het gat dichtrijdt voor Michael Matthews, die dan vervolgens wint. Dat is voor jou dan volledig acceptabel? Ik denk dat heel België er schande van zal spreken.

Daarnaast vraag ik me af of het programma van Wout van Aert volgend jaar hetzelfde zal zijn als dit jaar. Ik denk het niet, zeker niet in de zin dat hij weer als pure knecht zal worden ingezet in de Tour. Van Aert heeft dit jaar bewezen een winnaar te zijn, nog meer dan vorig jaar. Dat was bij het samenstellen van de Tourploeg nog niet bekend, sterker nog, met de blessure die hij vorig jaar opliep was het wellicht nog afwachten of hij weer terug op dat niveau zou komen.. Ik snap dat ook niet dat iedereen in België hem weg wil hebben bij Jumbo. Jumbo heeft hem tijdens zijn blessure gewoon doorbetaald en hem alle tijd gegeven te herstellen. Is dat dan niets waard? Overigens loopt zijn contract nog gewoon een jaar door en ik heb niet het idee dat hij niet gelukkig is bij Jumbo, als zien ze dat in België blijkbaar toch anders.

Domestique 28 september 2020 om 10:24

Zuur is het wel, maar ik zou dat wel begrijpen ja. Zeker als Matthews zich (om een verder totaal obscure reden) 3 weken lang compleet de pleuris heeft gereden in de Tour voor Grondahl Jansen, sprints heeft laten lopen voor hem en zich bij dit alles niet heeft gespaard voor de aankomende doelen waar hij topfavoriet is (hoewel dat nooit een rijtje als het WK, WK tijdrijden, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zal zijn).

Franco Ballerini 27 september 2020 om 17:58

Prachtige exponent van de nieuwe generatie, zoals ik vandaag ook enorm van Pogacar heb genoten. Ik heb er voor de komende jaren weer zin in!

Peter Lippens 27 september 2020 om 18:01

yep, Tadejke wou eens een Remcoke doen maar dat lukt natuurlijk niet altijd, ook niet bij Remcoke zelf …. ;) maar heb ookk wel genoten van zijn actie, brak de koers eindelijk open

Derierre de la course 27 september 2020 om 20:11

Suggereer je nu dat Remco aan de coke zit? ;)

Chris Van Uden 28 september 2020 om 10:16

Coke Cola ;)

Guushovd 27 september 2020 om 17:58

Zwak dat Hirschi niet voor van Aert reed hoor. Die heeft hem toch mooi twee etappes in de tour laten winnen.

Maglia Rosa 27 september 2020 om 18:04

Wout/Jumbo heeft juist voorkomen dat hij 2 ritten won

Wheely 27 september 2020 om 18:06

Het was er maar eentje hoor maar Wout heeft hem inderdaad een paar keer niet teruggehaald. Daarom gunde hij Wout het zilver. ;)

FritsvanHoefelen 27 september 2020 om 18:28

Enige uit dat groepje dat terecht op een podiumplek speelde.
Klasse gedaan

Peter Lippens 27 september 2020 om 19:58

sleept toch altijd, snap die hype over Hirschi niet zo

Joaquim Agostinho 27 september 2020 om 20:04

Waarschijnlijk omdat je met een onverwerkt trauma zit…

Boomie1 27 september 2020 om 21:33

Hirschi met z’n aanvallende manier van koersen is gewoon heel leuk om naar te kijken

ruudenkit 27 september 2020 om 22:04

Hirschi fietst ook slim, als ik roglic was had ik gewoon op 40% meegedraaid in de wetenschap van de snellere renners en erop gegokt dat Alaphilipe bijgehaald zou worden en dan ervan weg te poetsen met de laatste kracht.
Je rijd toch voor je land , daarom heer t een landenwedstrijd

La Primavera 28 september 2020 om 01:03

Heb je wel naar de koers gekeken? Dat is exact wat er gebeurde en zelfs met die tactiek kwamen ze niet bij Flip en Roglic was stikkedood. Dan poef je niet meer weg.

Mystery Rider 28 september 2020 om 06:23

Het is toch vrij simpel, Alaphilippe was de beste bergop.
Van Aert was de beste in de achtervolgende groep.

Bovendien reed hij zo hard op kop op sommige stukken dat hij de anderen de keel toe knijpt, dan denken de andere vier ook, doe maar jongen, je wil zo graag WK worden, doe het dan maar alleen.

Wij rijden voor plek drie.

Headlines

Materiaalzone

Populair