Majka wint zware openingsrit Ronde van Slovenië na ploegwerk, Pogacar derde

woensdag 15 juni 2022 om 17:01
Majka wint zware openingsrit Ronde van Slovenië na ploegwerk, Pogacar derde

foto: Cor Vos

Rafal Majka heeft de openingsrit van de Ronde van Slovenië gewonnen. De Poolse klimmer van UAE Emirates was na een lastige etappe van 164,7 kilometer als eerste aan de finish, nadat hij ruim voor de streep al was weggereden met zijn kopman Tadej Pogačar en Domen Novak. De mannen van UAE Emirates speelden het overtal vervolgens uitstekend uit. Majka is ook de eerste leider.

Op de eerste dag van de Ronde van Slovenië stond een behoorlijk geaccidenteerde etappe op het programma, met in de laatste zestig kilometer de Zadlog (3,3 km aan 10,8%), de Strmec (3,4 km aan 6,2%) en de Razdtro (7,6 km aan 6,7%) op het menu. Na die laatste klim was het nog veertien kilometer tot de finish.

Voor Alex Tolio (Bardiani CSF Faizane), Luca Chirico (Drone Hopper-Androni Giocattoli), Nik Cemazar, Kristijan Koren (Adria Mobil), Tomasz Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski) en Nícolas Sessler (Global 6) werd het een dag in de ontsnapping. Zij kregen de ruimte, nadat meerdere aanvalspogingen daarvoor strandden.

Favorieten laten zich vroeg zien
De vlucht van zes werd 62 kilometer voor de finish al ingerekend, vlak voor de Zadlog-klim. Dit kwam door het werk van Bahrain Victorious. Het tempo van Jan Tratnik was genoeg om het peloton uit elkaar te rijden. Slechts een elitegroep bleef over, waaruit topfavoriet Tadej Pogacar probeerde weg te rijden. Alleen zijn UAE-ploegmaat Rafal Majka en Domen Novak (Bahrain Victorious) konden hem volgen.

Sean Bennett (China Glory) haakte even aan, maar kon niet mee. Matej Mohoric zat in hetzelfde schuitje. Zij moesten op de Strmec in de achtervolging, maar dat was al op 40 seconden van de koplopers. In de afdaling en de vallei richting de Razdtro kwamen de twee nauwelijks dichter bij Pogacar, Majka en Novak.

Verschil blijft anderhalve minuut
De drie begonnen dan ook met een minuut voorsprong aan de slotklim. Mohoric kon daarachter het tempo van Bennett niet meer volgen en zakte terug in het uitgedunde peloton, waarin ook de Amerikaan terugviel. EOLO-Kometa leidde de achtervolging, maar dat was wel op anderhalve minuut.

Dat was ook het verschil op de top van de klim. In de laatste vlakke kilometers richting finishplaats Postojna draaiden Pogačar en Majka rond en zat Novak op de bagagedrager. Zij gingen strijden om de ritwinst. De mannen van UAE Emirates probeerden Novak uit te putten. Dat was in het voordeel van Majka, die vlak voor de laatste kilometer wegreed.

foto: Cor Vos

Novak, die Pogačar in zijn wiel had, had de grootste moeite om het gat te dichten. Dat lukte dan ook niet, waardoor Majka de ritzege mocht vieren. Novak werd twee seconden later tweede, Pogačar derde.

Dit artikel delen:

9 Reacties

fransestinkkaas 15 juni 2022 om 17:19

En de ploegleiders van Bahrein nemen nog een cursusje tactisch koersen?

0
Dangeroe 15 juni 2022 om 17:26

Koers niet gezien, wat ging er mis?

0
Thoin 15 juni 2022 om 17:28

Mohoric reed op een bepaald moment ongeveer een halve minuut achter het leiderstrio waar Novak gewoon kopbeurten bleef doen…

0
Mystieke_Monnik 15 juni 2022 om 17:32

Pogi geeft een zege en krijgt credits terug van zijn knecht?

0
Scott Sunderland 15 juni 2022 om 17:35

Novak is einde contract bij Bahrein. Klein gokje dat hij volgend jaar voor een andere ploeg rijdt, UAE grote kanshebber.

0
Chaba 15 juni 2022 om 18:22

Nou pogacar en vooral Majka net op tijd in vorm. ;)

0
Mystery Rider 16 juni 2022 om 06:03

Wat een niveau verschil toch in dit rondje!

In de top 21 slechts 1 renner van het continentale niveau, de rest al om meer dan 6 minuten !

0
Wheely 16 juni 2022 om 08:58

Paul Double, rijdt al het hele seizoen degelijke resultaten. Mag wel naar een pro team volgend seizoen.

0
Henk van Bouw 16 juni 2022 om 09:29

Tja, als je het over pipo de clown wedstrijden hebt is dit er wel eentje.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone