Mads Pedersen klopt Coquard en Van Aert in Parijs-Nice

dinsdag 8 maart 2022 om 15:51
Mads Pedersen klopt Coquard en Van Aert in Parijs-Nice

foto: Cor Vos

Mads Pedersen heeft de derde etappe van Parijs-Nice gewonnen. In Dun-le-Palestel was hij de beste in de sprint van een uitgedund peloton. In de laatste kilometer kwam gele trui Christophe Laporte ten val, maar de Franse renner wist wel de finish te bereiken.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Vergeleken met de eerste twee etappes werd het op de derde dag wat lastiger, want de renners reden richting het Centraal Massief. Vanuit Vierzon was het parcours aanvankelijk vrijwel vlak, maar in de tweede koershelft ging het langzaam maar zeker steeds meer op en af. Na de eerste passage van de finish in het dunbevolkte Dun-le-Palestel, maakte de route nog een lus over de Côte de Le Peyroux op 25 kilometer van de aankomst. Met Christophe Laporte voor de tweede dag in de gele trui werd het peloton om kwart over elf op gang gebracht.

Alexis Gougeard wederom in de aanval
Een renner verscheen niet meer aan de start – Guillaume Boivin kampte met rugpijn en verliet de ronde. Het duurde niet lang vooraleer de strijd om de lange vlucht losbarstte. Uiteindelijk raakten drie renners weg. Voor de derde achtereenvolgende dag was Alexis Gougeard in de aanval en de Franse rouleur van B&B Hotels-KTM kreeg Thomas De Gendt (Lotto Soudal) en Owain Doull (EF Education-EasyPost) met zich mee. De drie vluchters pakten vijf minuten voorsprong, daarachter controleerde Alpecin-Fenix, de ploeg van Jasper Philipsen.

foto: Cor Vos

Naarmate de kilometers wegtikten, begon ook Trek-Segafredo, de ploeg van Jasper Stuyven en Mads Pedersen, mee te draaien op kop van het peloton, waardoor het verschil met de kopgroep langzaam begon af te nemen. Ook Intermarché-Wanty-Gobert (voor Biniam Girmay) ging zich in de achtervolging mengen. Op zeventig kilometer van de streep kwamen de drie vluchters bij de eerste klim van de dag, de Côte d’Eguzon. Daar kwam De Gendt als eerste voorbij, voor Doull en Gougeard. Zo behield De Gendts ploegmaat Matthew Holmes zonder ongelukken zijn bergtrui.

Ook op de Côte de Crozant kwam De Gendt als eerste boven, weer voor Doull en Gougeard. Met nog 44 kilometer te koersen kwamen de vluchters voor het eerst over de aankomststreep. De drie vluchters hadden op dat moment nog minder dan twee minuten voorsprong. Op de lokale ronde rond Dun-le-Palestel nam de nervositeit toe en kwamen INEOS Grenadiers en Bahrain Victorious naar voren in het peloton. Ook Team DSM zette zich op kop om het tempo te bepalen. De ploeg had meerdere opties voor de finale met Cees Bol, John Degenkolb en Søren Kragh Andersen.

Søren Kragh Andersen breekt de koers open
Op 31 kilometer van de aankomst demarreerde Kragh Andersen en de Deen ging op zoek naar de koplopers. Hij maakte gebruik van een oplopende strook waarop verschillende renners, onder wie Brandon McNulty, in de problemen kwamen. De aanval van de nummer twaalf van het algemeen klassement schudde het peloton wakker en vijf kilometer verder was de actie ongedaan gemaakt. De voorsprong van de drie vluchters smolt ondertussen als sneeuw voor de zon en op de Côte de Le Peyroux werden ze bijgehaald.

Aanvankelijk probeerden Quentin Pacher (Groupama-FDJ) en Victor Koretzky (B&B Hotels-KTM), die deze winter de stap van het mountainbiken naar het wegwielrennen heeft gezet, een nieuwe aanval op te zetten. Later deden ook Kevin Geniets (Groupama-FDJ) en Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) een poging. Op de klim ging het te hard voor diverse renners, onder wie sprinters Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen. Het tempo van het uitgedunde peloton lag hoog, dus leek de rol van de snelle mannen uitgespeeld.

Vlak na de beklimming lag een tussensprint waar drie, twee en een bonificatieseconden waren te verdienen. Pierre Latour had zijn oog op het sprintje laten vallen en de nummer vier van de stand pakte de volle buit, voor Primož Roglič en Mauri Vansevenant. Jumbo-Visma nam vervolgens het initiatief over in het peloton, waarbij ook gele trui Laporte het vuile werk mede opknapte. Met nog zeven kilometer te gaan probeerde Kragh Andersen het nog eens op een oplopende strook en de Deen kreeg Olivier Le Gac achter zich aan.

Gegroepeerd peloton begint aan de laatste vijf kilometer
Het peloton wilde niemand meer laten gaan en op vijf kilometer van de finish was alles samen. Op de lange oplopende aankomst trok Intermarché-Wanty-Gobert de sprint op gang voor Girmay. De ploeg van Pedersen nam vervolgens het initiatief over en de Deen werd perfect gelanceerd. Wout van Aert kwam niet meer aan hem voorbij. Bryan Coquard kwam nog hard opzetten, maar was te laat om het Pedersen nog moeilijk te maken. In de finale rechte lijn werd nog gevallen, waarbij ook Laporte betrokken was. Met gescheurde kleding wist de gele trui desondanks de finish te halen.

Dit artikel delen:

50 Reacties

thorsen 8 maart 2022 om 15:54

Wond van Aert zat perfect geplaatst maar kwam er niet aan te pas. Sterke sprint wel van Pedersen.

0
Petje 8 maart 2022 om 15:59

Wond moet genezen ja

0
Reutemeteut 8 maart 2022 om 15:55

Mooi, Mads. Mooie opvolger van/voor Stuyven in MSR, strakjes. :)

0
meqadon 8 maart 2022 om 16:24

Hij rijdt m-s normaal niet

0
Reutemeteut 8 maart 2022 om 17:19

Dan gaat het feest niet door.

0
jv88 8 maart 2022 om 15:56

Dit zet gisteren toch ook weer in perspectief. Van Aert geweldig uit de winter gekomen, maar aan sprintsnelheid behoorlijk wat ingeboet zo lijkt. 2x perfect zitten 2x kansloos. En vandaag zelfs tegen Pedersen en Coquard, oei! Groen is ver weg met deze sprintsnelheid.

0
viji 8 maart 2022 om 15:58

Nog niet te rap panikeren, WVA heeft veel minder koersdagen gehad en is nog niet aan het pieken

0
filver 8 maart 2022 om 15:58

Hij zal niet specifiek aan zijn sprint gewerkt hebben.

0
THE90 8 maart 2022 om 15:59

Denk dat dit lastig beoordelen is omdat hij gisteren nog gevallen is. Zijn wond was ook erger dan verwacht en dat vraagt iets van het lichaam. Desalniettemin, hij heeft wat te bewijzen.

0
jv88 8 maart 2022 om 16:04

Klopt van het vallen en van zijn koersdagen. Maar ik trek deze conclusie omdat hij wel gewoon goed En erg sterk is. Alleen lijkt het ten koste zijn gegaan van zijn snelheid!

0
Aart van Woud 8 maart 2022 om 16:11

Je kunt ook zeggen dat hij ondanks een blessure gewoon weer 3e wordt.

0
Pizzi 8 maart 2022 om 17:19

Wat Aart van Woud zegt.

De vraag is, wanneer eindigt Wond van Aert dit seizoen voor het eerst náást het podium?

0
Michelangelo 8 maart 2022 om 21:53

Die wordt straks ook geklopt door Asgreen in een sprint-a-deux in Oudenaarde.

0
bellevue 8 maart 2022 om 22:07

4 koersdagen ver, het opportunisme is groot

maar niet verrassend als ik zie van wie het komt

0
Limal 8 maart 2022 om 15:57

Pedersen trekt zijn goed seizoensbegin voort en boekt een mooie overwinning, Coquard is sinds 2019 niet op dit niveau geweest en Van Aert is nog niet in beste doen. Of hij heeft meer op klimmen getraind dan op sprinten…

0
Massimo Bataille 8 maart 2022 om 16:01

Er is voor de omloop wel al gezegd geweest dat hij vooral op basis getraind heeft en dat de ‘specifieke’ trainingen nog moesten komen.
Wat deze dan zijn, weet ik ook niet, maar ik vermoed toch iets meer op explosiviteit.

Maar het verschil vandaag en gisteren was idd toch wel net dat tikkeltje te groot. Werd weggeblazen door Jakobsen en vandaag in ideale positie toch niet meer over Pedersen geraakt. Terwijl hij in perfecte doen, weerwerk kan bieden tegen Jakobsen en vandaag wint.

0
Limal 8 maart 2022 om 16:07

Beetje interval/sprinttraining achter de motor na P-N en dat komt wel in orde voor San Remo ;-)

0
meqadon 8 maart 2022 om 16:27

Ik weet niet of dat op te lossen valt met enkel een paar gerichte trainingen.
Volgens mij ligt het dan ook aan een gebrek van frisheid na 3 dagen vol koersen en ook nog wat last van de val van gisteren.

0
aru123 8 maart 2022 om 15:58

Jumbo Visma de laatste dagen wel constant betrokken bij valpartijen

0
Reutemeteut 8 maart 2022 om 16:01

What else is new?

0
BraboCycling 8 maart 2022 om 16:01

Alsof ze iets kunnen doen aan het feit dat gisteren die Movistar valt en Kruijswijk meeneemt en vandaag onze Luxemburgse vriend hetzelfde doet maar dan met Laporte…

0
kleomantre 8 maart 2022 om 15:59

TJV zal haar Wond moeten likken

0
Limal 8 maart 2022 om 16:04

Dat klinkt wel erg als het gedrag van een wolfpack…

0
Petje 8 maart 2022 om 16:00

TJV weer goed. Morgen slagje slaan al zal de winst morgen lastig worden.

0
BraboCycling 8 maart 2022 om 16:03

Morgen gaat waarschijnlijk voor de Zwitsers (Bissegger en Kung) zijn, maar Wout en Roglic (en evt Dennis ook) zouden prima top 5 moeten rijden denk ik.

0
Limal 8 maart 2022 om 16:10

4 koersdagen ver is Wout nog niet buiten de top-3 gevallen, dus dat wordt morgen ongetwijfeld een 5 op 5.

0
Jean Dumas 8 maart 2022 om 16:28

Het is geen vlakke tijdrit. Dennis en Roglic gaan hier echt een kans maken tegen Küng.

0
jv88 8 maart 2022 om 16:01

En ook zijn luitenanten voor de klassiekers vallen ( tegen) laporte nu weer en Teunissen blijft t toch net niet allemaal. Ook nu zo’n enorm zwakke beurt bij het aantrekken van de sprint. Daar kun je niet op bouwen in de finales!

0
harryjohan71 8 maart 2022 om 16:07

@jv88 De renners van JV hebben continue kopwerk gedaan. De overige ploegen profiteren hier van. Als je alleen de laatste kilometer kijkt is het natuurlijk weer makkelijk oordelen.

0
jv88 8 maart 2022 om 16:45

Het gaat mij specifiek over Teunissen. Die toch gezien wordt als 1 van de 3 luitenanten van Wout. Maar die altijd wel wat heeft, maar waarvan je inmiddels toch wel kunt zeggen dat je er niet op kunt bouwen. Altijd gedacht dat het een goede subtopper was. Maar zelfs daar is hij te wisselvallig voor en heeft een te kleine motor lijkt het. Die andere 2 vallen weg daar kunnen ze niets aan doen. Die leken juist geweldig in vorm.

0
Turtlehead 8 maart 2022 om 16:55

Teunissen gisteren lek voorin in de voorste waaier, daarna nog bijna met Kruissie en Movistar teruggekomen vooraan…

0
bartp25 8 maart 2022 om 16:02

Op waarde geklopt, kwam nimmer dichterbij in zijn aanzet

0
Dikke Man 8 maart 2022 om 16:06

Gelukkig mag Wond Laporte morgen opnieuw in de leiderstrui rijden.

0
Limal 8 maart 2022 om 16:11

Wond van Aert en ‘Crust-off’ Laporte.

0
Dikke Man 8 maart 2022 om 16:25

Ja. Die is veel leuker.

0
fringale 8 maart 2022 om 16:14

Die gele trui blijft voor Wout toch een lastige brok, zelfs in het kleine broertje van de Tour lukt het hem vooralsnog niet, morgen laatste kans ?

0
Yeez 8 maart 2022 om 16:19

In de dauphine lukte het hem nochtans

0
Murcia 8 maart 2022 om 16:19

Zo lastig is het niet aangezien hij hem zondag al had kunnen pakken als hij echt de trui had willen hebben. Concern trolling kan echt wel beter, geloof me.

0
poeskescherens 8 maart 2022 om 16:16

Goed dat WvA niet alles naar huis rijdt nu, anders piekte hij te vroeg. En een lelijke kniewond kan onmogelijk een voordeel zijn net als drie dagen op rij de koers dragen.
Benieuwd naar het duel straks met MvdP.

0
KimJungPoels 8 maart 2022 om 16:19

Pfoe, toen Pedersen ging dacht ik toch wel even dat dit een stukje te vroeg was. Maar zat zoveel power op dat ze hem allemaal moesten laten gaan. Pedersen ziet er echt heel sterk uit dit jaar. Ik neem aan dat die dit jaar ook eens een keer naar San Remo gaat.

0
Odin 8 maart 2022 om 17:12

Hij start voorlopig niet in MSR maar misschien zou Trek dat moeten heroverwegen. Echt een kanshebber wat mij betreft

0
Sjaak P 8 maart 2022 om 21:23

Pedersen zat gisteren ook al kort, maar maakte een schakelfoutje. Die gaat zeker z’n sprints pakken dit jaar.

0
Lennimator 8 maart 2022 om 16:51

Ik zie Wout of Primoz de trui wel pakken morgen, maar Bissegger pakt de rit!

0
poeskescherens 8 maart 2022 om 18:40

Als Philipsen zich wil meten met Jakobsen dan had hij deze rit toch wel moeten winnen vind ik, veel betere kans krijgt hij niet.

0
Kopinkas 8 maart 2022 om 19:06

Als Philipsen zich wil meten met Jakobsen, dan had hij deze rit moeten eindigen met een achterstand van 11 minuten 22 op de winnaar

0
Pietspeed 8 maart 2022 om 23:04

'Jantje huilt, Jantje lacht'. Belabberd slecht, steengoed. Normaal gesproken zou dit in de pocket zijn voor Van Aert, maar Mads dacht daar kennelijk anders over.
Oh, wacht even… hij heeft een specifieke trainingsopbouw gekozen, zo is het verhaal.
Voor Wout gaat het dit jaar dan toch nog lastig worden in de Monumenten, of niet?

0
Mystery Rider 9 maart 2022 om 05:24

Goh, moeilijk in te schatten, Flip en Pidcock pieken duidelijk later, Matje in de lappenmand. Ondertussen wel de Omloop gewonnen en nog niet buiten de top3 geëindigd en dat zal niet anders zijn in de tijdrit – dus wel een sterke seizoensstart.

Maar het wordt of een boerenjaar of een net niet jaar!

Zoals velen het op deze website vermelden, omwille van zijn veelzijdigheid is er altijd wel de kans dat er een specialist beter is.

Het zou geweldig zijn moest hij MSR, RVV en PR winnen, maar ik vrees dat er in de monumenten wreed op zijn wiel gereden zal worden!

0
Pietspeed 9 maart 2022 om 09:26

MADS PEDERSEN SLAAT OMLOOP EN KUURNE OVER: “MASTERPLAN RICHTING ROUBAIX”

Doelde op de voorbereiding van Pedersen. Het citaat was van 15 dec jl. Kennelijk slaat dat bij Pedersen aan vwb het pieken, als hij nog verder verbeterd.
Maar ook Wout heeft (idd) met het niet afreizen naar het WK cross een andere voorbereiding gekozen. Dat heeft zich misschien al uitbetaald met de Omloop en wat hij tot nu toe laat zien: allemaal top 3.
Niettemin verbaast het me toch dat hij Wout er hier oplegt.

Echter eens met je opmerking hierna ‘kan er geen vat op krijgen’.

0
Mystery Rider 9 maart 2022 om 05:10

Mads Pedersen…ik kan er echt geen vat op krijgen…is het nu een sprinter of een rouleur! Maar wel een knap staaltje sprinten hier!

Ook wel leuk om te zien dat Cocquard bij Cofidis zijn snelle benen terug gevonden heeft! Die mag van mij een rit in de Tour winnen !

0
Jean Dumas 9 maart 2022 om 07:38

Pedersen verdient ook wel een Tourrit.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone