Luka Mezgec wint chaotische sprint in Ronde van Polen
foto: Cor Vos
zondag 4 augustus 2019 om 18:33

Luka Mezgec wint chaotische sprint in Ronde van Polen

Luka Mezgec is de verrassende winnaar geworden van de tweede etappe in de Ronde van Polen. De Sloveen van Mitchelton-Scott kwam in de slotmeters uit het niets tevoorschijn om vervolgens Fernando Gaviria en Pascal Ackermann naar de plekken twee en drie te verwijzen. Ackermann blijft nipt leider.

Opnieuw waren de sprinters aan de beurt in de Ronde van Polen. In de tweede etappe van Tarowskie Góry naar Katowice kreeg het peloton nog minder hoogtemeters voor de kiezen dan in de eerste etappe, toen Ackermann naar de eerste leiderstrui sprintte.

Planet opnieuw in de vroege vlucht
Wederom kreeg de vroege vlucht zonder gekibbel de zegen van het peloton. Charles Planet zat net als zaterdag mee, maar deze keer kreeg de Fransman gezelschap van een andere Pool: Pawel Franczak. In korte tijd reden de twee vluchtgezellen een voorsprong van zes minuten bij elkaar.

Sprintersploegen nemen verantwoordelijkheid
Snel werd duidelijk dat de vroege vlucht wederom geen schijn van kans maakte. Waarom? Omdat sprintersploegen BORA-hansgrohe en Deceuninck-Quick-Step hun verantwoordelijkheid namen. Met nog veertig kilometer te gaan had het peloton de koplopers alweer in het zicht.

Daarna liet het peloton de vroege vlucht nog even spartelen. Op zeventien kilometer van de meet werden zij definitief ingerekend, waarna de sprintersploegen aan hun voorbereiding op een nieuwe sprint konden beginnen.

Jakobsen ingesloten, Mezgec verrast
BORA-hansgrohe liet zich nadrukkelijk zien, terwijl ook Dimension Data even op kop kwam buurten. In de slotkilometer deed Bob Jungels een machtige lead-out voor Fabio Jakobsen, maar de Nederlands kampioen raakte ingesloten. Gaviria ging vervolgens vroeg de sprint aan. Mezgec zat geruime tijd in het wiel van de Colombiaan, maar kwam er in de slotmeters overtuigend over om zo zijn eerste WorldTour-zege in vijf jaar te boeken.

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
4 augustus 2019 18:37
Van Poppel toch weer een ereplaats.
Jacobsen faalt helaas net zoals gisteren.
    4 augustus 2019 18:40
    vandaag werdt fabio toch wel flink gehinderd, gister was echt ruk vandaag verzachtende omstandigheden
    4 augustus 2019 18:43
    Maar hij maakte wel veel misbaar om mijn inziens weinig...
    4 augustus 2019 18:46
    ach in de sprint liever misbaar maken dan dom doorijden en massa valpartij veroorzaken
4 augustus 2019 18:50
Mooi. Dqs gewoon weer niet goed genoeg
4 augustus 2019 18:56
Toch wel zonde dat een talent als Jungels moet knechten voor zo'n beperkte renner als Jakobsen. Ik hoop dat QS zich in de toekomst minder op sprinters gaat richten. Eén sprinter is ok, maar nu hebben ze er 3.

Haal Sam Bennett binnen en laat Jakobsen en Hodeg gaan.
    4 augustus 2019 18:59
    Eens. Hodeg mag echt wel weg die bakt er werkelijk niets van.
    4 augustus 2019 19:04
    Ik zeg niet dat hij weg moet omdat hij er niets van bakt (toch al 5 overwinningen dit jaar), maar het is gewoon onlogisch om zoveel resources te stoppen in twee beperkte sprinters. Sam Bennett kan ten minste een stevig stukje klimmen.
    4 augustus 2019 19:06
    Jacobsen is 22. Waar komt toch dat belachelijke ‘geen wereldtopper = derderangs pelotonvulling’ vandaan?

    Op z’n 22e al 12 profzeges voor DQS. Als je dan al voor overtollige renner wordt uitgemaakt...
    4 augustus 2019 19:19
    @Panache

    Ik zeg nergens dat Jakobsen een derderangse renner is, maar hij hoort niet thuis bij het beste team ter wereld.

    Ik weet niet of je het hebt opgemerkt, maar er rijdt een enorm talent bij QS en die zal veel ondersteuning nodig hebben de komende jaren (in de klimkoersen). Daarom moet QS dus keuzes maken. Eén sprinter is meer als voldoende en dan heb ik liever Sam Bennett in mijn team dan Jakobsen.
    4 augustus 2019 19:37
    Waarom mensen nog steeds de fout maken te reageren op de overduidelijk trollende Hollow Knight snap ik totaal niet.
    4 augustus 2019 19:53
    @Grobbel

    Omdat ik niet elke Nederlandse renner bewierrook? Iedereen met gezond verstand beseft toch dat DQS zich moet versterken in het klimwerk en dat drie sprinters te veel van het goede is.

    Focus op 1 goede sprinter die geen treintje nodig heeft om zich te positioneren en daar zullen ze veel meer rendement uit halen dan huidige strategie. Ze zullen misschien wat moeten inleveren op vlak van kwantiteit qua zeges, maar kwaliteit is veel belangrijker.
    4 augustus 2019 20:40
    Geef Fabio vandaag Morkov als leadout en geef Viviani dan Sabatini als leadout en de uitkomsten van beide koersen was vandaag heel anders geweest.
    5 augustus 2019 08:04
    In Parijs was de leadout van Morkov en een ander Deceuninck renner zeker zo goed als die van Teunissen en Morkov vandaag en daar haalde Viviani de top tien niet...
4 augustus 2019 19:44
Wow!
Cavendish 18e in dit sprintgeweld!
He's back ! ;-)
    4 augustus 2019 20:09
    Pijnlijk om dat hele team zo te zien aanmodderen...
5 augustus 2019 00:32
@hollow je opmerkingen raken kant nog wal jakobsen is een topsprinter en nog heel erg jong, heeft dit al bewezen, maar ook dat hij nog moet werken aan positionering/over mijn lijk mentaliteit ( gelukkig heeft dat te maken met ervaring) voor Hodeg geld dit ook in iets mindere mate maar is weer een ander type sprinter.
Het talent voor de komende jaren gaat toch naar Movistar?.. Mas
Zeg me niet dat je evenepoel bedoeld, laat die eerst ff een paar jaartjes knechten in een Vuelta voor Flipje of een andere subtopper voor een grote ronde en in kleinere rondes een vrije rol geven en zodoende laten leren onder weinig druk.
Hij heeft nog alles te bewijzen, tuurlijk leuk hoe hij het deed in San Sebastian maar dat is toch niet te vergelijken met een (Grand Tour/grote rittenkoers

De beste ploeg bestaat niet ,wel de meest succesvolle maar dan is weer de vraag, wat telt zwaarder, eindklassementen in grote rondes of ritoverwinningen.
ineos, Movistar en Astana zetten alles op het klimwerk dus om ze daarom een minder team te noemen?

Jungels is een leuke renner kan veel maar blinkt nergens in uit, nuttige kracht met af en toe een mooie uitslag maar niet meer dan een goede knecht voor de grote rondes.
    5 augustus 2019 07:09
    Die leuke renner die nergens in uitblinkt finishte wel als eerste solo in Kuurne-Brussel-Kuurne en Luik-Bastenaken-Luik. Voor sommigen is het ook nooit goed...
    5 augustus 2019 07:51
    @ruuden

    Jakobsen heeft tot nu toe enkel maar kleine ritjes gewonnen. Er zijn veel teams die een renner als Jakobsen kunnen gebruiken, maar QS kan veel beter inzetten op renners als Evenepoel & Alaphilippe.

    Zoals altijd worden Nederlandse renners hier enorm overschat.
    5 augustus 2019 08:11
    De ontkenningscultuur heeft hier ook toegeslagen. Voor iemand van 22 heeft Jakobsen best al leuke "kleine" ritjes op zijn lijstje staan.
    En ja het is van ieder land dat het zijn eigen renners overschat in de hoop dat er een mooie toekomst inzit.
    5 augustus 2019 08:43
    @Hollow Knight Dus 2 koersen op WT niveau, De Scheldeprijs en Nokere Koerse zijn kleine koersjes die een sprinter kan winnen? Dus voor jou is het pas een goede renner als hij op de Champs wint of een monument? Dan zou zo een 90% van de renners pelotonvulling zijn. Die jongen is 22 dus nog heel veel potentieel om een echte topper te worden ala Groenewegen.
    5 augustus 2019 10:29
    Uhm, natuurlijk is Nokere Koerse een kleine koers. En kijk is naar het zwakke deelnemersveld in de Scheldeprijs... Als dat geen kleine koers is dan weet ik het niet meer.

    We zullen zien wat Jakobsen klaarspeelt in de Vuelta, en hoeveel groeimarge hij nog heeft. Ik zeg trouwens niet dat Jakobsen een slechte renner is. Hij zou een goede aankoop zijn voor heel wat teams, maar bij QS zit hij naar mijn mening niet op zijn plaats. Die moeten meer inzetten op het heuvel- en klimwerk. Nu offeren ze heel hun team op om wat kleine ritjes te winnen... Jungels zou hier voor het klassement moeten rijden ipv. de sprint voorbereiden.
    5 augustus 2019 16:22
    Jungels is deze week helemaal geen kopman voor het klassement. Dat is Knox. Jungels zal wel meer focussen op BinckBank qua klassement. Dat parcours moet hem beter liggen dan die heel steile klimmen in Polen die ze later deze week krijgen.
5 augustus 2019 10:34
90% van het peloton zijn idd. ...pelotonvulling

Reacties zijn gesloten.