Ludovic Robeet stunt met winst in Nokere Koerse

woensdag 17 maart 2021 om 17:09
Ludovic Robeet stunt met winst in Nokere Koerse

foto: Cor Vos

Ludovic Robeet heeft Nokere Koerse achter zijn naam gezet. De 26-jarige Belg reed in de laatste twee kilometer weg bij Damien Gaudin, met wie hij deel uitmaakte van de lange vlucht, en stelde vervolgens de overwinning veilig. Hij volgt op de erelijst de winnaar van 2019, Cees Bol, op. De Nederlander stond deze keer niet aan het vertrek.

Een jaar geleden moest de organisatie van Nokere Koerse noodgedwongen nog een streep door de wedstrijd zetten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, maar in 2021 keerde de koers gelukkig weer terug op de kalender. Het parcours bestond uit een grote ronde van 73 kilometer met onder anderen de Tiegemberg en vier plaatselijke ronden van 30,5 kilometer, met steeds de Nokereberg. Op de top lag na 195 kilometer tevens de finish. Op de deelnemerslijst stonden de namen van onder anderen Jasper Philipsen, Sep Vanmarcke, Mark Cavendish en de beloftevolle Jake Stewart, die vorige maand nog tweede was in Omloop Het Nieuwsblad.

foto: Cor Vos

Even na half een klonk het startsein en trokken de renners zich op gang voor een zware koers, zo was gezien de weersvoorspellingen wel de verwachting. Het tempo lag gelijk erg hoog, waardoor op de grote ronde al meerdere renners in de problemen kwamen. Ook duurde het even vooraleer de lange vlucht tot stand kwam. WorldTour-renners Theo Delacroix en Alexander Kamp trachtten na 22 kilometer samen met Adam de Vos en Valentin Ferron weg te rijden, maar na tien kilometer waren zij weer ingerekend. Na het eerste uur, waarin 47 kilometer was afgelegd, was er nog altijd geen ontsnapping weg.

Na een snel eerste koersuur ontsnapt een groep met acht man
De aanvalspoging van Anthony Julien (AG2R Citroën), Sébastien Grignard (Lotto Soudal), Thibault Ferasse (B&B Hotels), Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè), Ludovic Robeet (Bingoal-WB) en Ward Vanhoof (Sport Vlaanderen-Baloise) na vijftig kilometer had meer succes. Nadat ook een ploeggenoot van Vanhoof, Aaron Van Poucke, en de ervaren Damien Gaudin (Total Direct Energie) waren aangesloten, konden zij een voorsprong opbouwen van zo’n vier minuten in aanloop naar de vier plaatselijke ronden rond Nokere. Onder anderen de kanshebbers Marc Sarreau en Timothy Dupont hadden zo een pion mee in de kopgroep.

In het peloton bepaalde Uno-X, dat met Rasmus Tiller de nummer twee van Le Samyn in de ploeg had, het tempo. Na de eerste plaatselijke ronde was het verschil met de vluchters teruggebracht tot drie minuten. In de tweede ronde schudde Edward Theuns voor de eerste keer aan de boom. Op de Lange Ast, op ruim zeventig kilometer, versnelde de renner van Trek-Segafredo, maar door de reactie vanuit Uno-X kwam hij niet weg. Vervolgens werd het peloton opgeschrikt door een val, waarbij ook Owain Doull betrokken was. De Brit, eerder dit jaar al achtste in de tijdrit van de Ster van Bessèges, was een van de speerpunten bij INEOS Grenadiers.

foto: Cor Vos

Met een verschil van twee minuten werd dan aan de laatste twee ronden begonnen. In het peloton was Jelle Wallays de volgende aanvaller. Op de kasseien van de Herlegemstraat nam de Belg van Cofidis wat voorsprong, maar net als Theuns werd hij snel weer bijgehaald. Vlak voor de volgende passage van de Lange Ast nam de nervositeit toe. Groupama-FDJ kwam opzetten om het tempo wat op te voeren, maar op de kasseien van Huisepontweg werden de debatten pas echt geopend in het peloton. Een groep met elf man, met daarbij ook Jasper Philipsen, wist zich los te maken en een tweede groep met onder meer Mark Cavendish sloot aan.

Kopgroep leidt nog altijd in de laatste omloop
Ondanks de eerste beschietingen in het peloton, reden de acht vroege vluchters nog altijd aan de leiding. Op 30,5 kilometer van de streep begonnen zij aan de laatste plaatselijke ronde, met een kleine minuut voorsprong. Daarachter vond een hergroepering plaats, waarna Alpecin-Fenix de achtervolging op de kopgroep ging leiden. Net na de Herlegemweg probeerde Lukas Pöstlberger wat te forceren, maar omdat er veel naar elkaar werd gekeken kon het peloton weer terugkeren. Uno-X nam dan weer de handschoen op en ook Qhubeka ASSOS en UAE Emirates gingen zich met de achtervolging bemoeien.

Toen ook andere ploegen zich op kop zetten, liep het verschil met de vluchters rap terug. Met nog een halve minuut voorsprong begonnen ze aan de laatste passage van de Lange Ast. Robeet trok zich op de klim binnenstebuiten en hij kreeg Gaudin mee. Voor de overige vluchters was het snel gedaan. Vanmarcke versnelde op de Lange Ast en wist een gaatje te pakken. Toch werd de Belg weer in de kraag gevat. Even later gingen Ethan Hayter en Luca Mozzato in de tegenaanval en zij raapten Zoccarato op. Op de Huisepontweg eindigden de kansen van Mark Cavendish. Hij kwam ten val en moest de rest laten gaan. Ook Jannik Steimle was kansloos na een val.

foto: Cor Vos

Op twee kilometer ontbond Robeet zijn duivels en wist zo Gaudin uit het wiel te rijden. De Belg van Bingoal-Wallonie Bruxelles moest toen alleen nog de Nokereberg omhoog, maar wist daar knap stand te houden. Gaudin wist nog net uit de handen van het peloton te blijven en werd tweede. Luca Mozzato won de sprint om de derde plaats. De slotsprint werd nog ontsierd door een val van Timothy Dupont, maar de snelle man kon gelukkig snel weer opstaan. Voor Robeet was het zijn tweede zege uit zijn carrière. Twee jaar geleden won hij al eens een etappe in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali.

Dit artikel delen:

59 Reacties

thorsen 17 maart 2021 om 17:11

Haha, Is het al 1 april of wat?

0
Sven.99 17 maart 2021 om 17:11

Heel erg sterk. Hoe die Gaudin er de laatste 2 km af reed en het peloton af hield.

0
Jean Dumas 17 maart 2021 om 17:12

Bingoal rijdt een goed voorseizoen.

0
chasse patat 17 maart 2021 om 17:12

Kon nu niemand deze sterke man sterretjes geven in de voorbeschouwing? Geweldige prestatie! Peloton sukkelt veel te veel en kijkt naar elkaar.

0
Het Rode Rugnummer 17 maart 2021 om 17:14

Vanuit het peloton had hij echt niet kunnen winnen, dus hij krijgt denk ik terecht geen sterretjes. Anders moeten ze iedereen wel een sterretje geven die potentieel in de kopgroep kans maakt op de zege. Alhoewel het echt ijzersterk was natuurlijk, hij reed nog steeds niet langzamer dan het peloton de laatste kilometers.

0
Het Rode Rugnummer 17 maart 2021 om 17:12

Wat sterk! Ik snapte werkelijk niet wat die kopgroep deed voor de laatste echte kasseienstrook (op de finish na dan), maar ze flikten het toch. Dit is toch wel smullen!

0
RidderSchwobin 17 maart 2021 om 17:14

Leuke koers gezien met een mooie winnaar!

Hopelijk is Steimle oké. Zag er niet goed uit.

0
LeoR 16 17 maart 2021 om 17:21

Kon eindelijk eens laten zien wat hij in zijn marge had, nadat Cav van vermoeidheid op de grond ging liggen. Erg jammer voor hem.

0
Krakowic 17 maart 2021 om 17:14

Genieten dit, heerlijke finale! Mooi dat ie het haalt. Heerlijke demarrage weg bij Gaudin, trekken, sleuren, schudden met dat hoofd.

0
Turtlehead 17 maart 2021 om 19:48

Gaudin met die open bek en tong onder zijn kin… Fantastisch beeld!

edit: wat een stukje hieronder staat dus…

0
FritsvanHoefelen 17 maart 2021 om 17:14

Walscheid vloert er weer eens eentje

0
Verweggistan 17 maart 2021 om 17:15

Ze vieren het nog vrij ingetogen bij Bingoal, terwijl, zo vaak winnen ze niet.

0
Dolfy 17 maart 2021 om 17:16

Mooie koers, waar het peloton meerdere keren uiteen viel maar een echt goede samenwerking tussen de grotere ploegen ontbrak. Robeet die Gaudin lost was inderdaad erg knap.

0
harryjohan71 17 maart 2021 om 17:17

De World Tour ploegen vallen hier wel tegen. Alleen UAE probeert nog het gat dicht te rijden. De overige World Tour teams verdienen echt niet om hier te winnen. Ze worden hier gedegradeerd.

0
Het Rode Rugnummer 17 maart 2021 om 17:18

Quickstep had ook wel flink pech he.

0
Het Rode Rugnummer 17 maart 2021 om 17:19

En Ineos had gewoon een mannetje mee in de finale. Ik vind het wel meevallen. Er waren ook niet zoveel grote ploegen.

0
harryjohan71 17 maart 2021 om 17:19

DCQS heeft nooit in de wedstrijd gezeten. Geen 1 keer op kop gezeten. Alleen maar gevolgd.

0
harryjohan71 17 maart 2021 om 17:21

ER waren 13 World Tour ploegen

0
Wheely 17 maart 2021 om 17:24

Alpecin-Fenix viel me ook tegen, qua resultaat dan, dit zou toch een beetje hun terein moeten zijn.

0
Het Rode Rugnummer 17 maart 2021 om 17:24

Als het een massasprint had Quick Step best kunnen winnen (als niet hun sprinters eruit waren gevallen). En inderdaad, de world tour ploegen waren niet heel zichtbaar, maar het is ook wel begrijpelijk dat die nu niet allemaal hun allerbeste topteam opstellen.

0
harryjohan71 17 maart 2021 om 17:27

Als het een massasprint was geworden, was dat niet te danken aan DCQS. Ze zijn er vandaag steeds afgereden. Ik betwijfel dan ook ten zeerste of ze sterk genoeg waren om een sprint te winnen.

0
xistnc 17 maart 2021 om 17:47

De suggestie dat DQS hier zou verliezen vanwege pech is bijzonder kwalijk. Ze zaten geen moment in de wedstrijd en hebben geen enkele poging gewaagd om in de wedstrijd te geraken.

0
harryjohan71 18 maart 2021 om 09:55

DCQS heeft niet eens een verslag van deze wedstrijd op hun site staan. Misschien mogen daar alleen hosanna verhalen op staan. Alleen een update van Steinle is hier terug te vinden.

0
Quintenri 17 maart 2021 om 17:17

Schitterend staaltje koers. Mooi dat er nog eens een vluchter beloond wordt in een eendagskoers. Al dat gesukkel en naar elkaar kijken in het peloton, dat moeten ze maar niet meer doen als ze willen winnen!

0
Romāns Vainšteins 17 maart 2021 om 17:21

Staat mooi in het rijtje klassiekerwinnaars.

0
djerkson 17 maart 2021 om 17:24

Die Gaudin, dat was toch echt Voeckler in het kwadraat met die tong. Echt geen zicht!

0
Quintenri 17 maart 2021 om 17:28

Heerlijk toch? :D

0
Lalsacien 17 maart 2021 om 17:36

Fantastisch, en Robeet dacht in de laatste kilometer, dat schudden met het hoofd dat kan ik ook.

0
djerkson 17 maart 2021 om 18:15

Ja, tuurlijk, helemaal gegeven! Hulde voor de atleet en idd, dat schuddebollen van Robeet, zalig. Fijn dat de vluchters beloond worden, het deed me echt denken aan Veuchelen in Dwars door Vlaanderen jaren geleden.

0
Maillot à Pois 17 maart 2021 om 18:17

Mooi zegegebaar ook, heel voorzichtig toch die handen even van het stuur.

Maar verder echt een heel knappe prestatie, hoe hij zich van Gaudin ontdeed was indrukwekkend. Ik vind dit een van de mooiste aspecten van wielrennen, dat af en toe ook mindere goden uit kleine ploegen zo’n missie tot een goed einde kunnen brengen. Goed ook om sponsors te blijven vinden voor kleinere teams.

0
denistel 17 maart 2021 om 17:25

zeer mooie zege ook wel eens mooi na al die grote namen van de laatste dagen.

0
S'mon 17 maart 2021 om 17:28

Mooi afgerond, én zelf het initiatief genomen. Het is hem gegund!

0
harryjohan71 17 maart 2021 om 17:30

Knappe overwinning van Robeet. Gaudin staat er straks weer in Roubaix. Ik ga er tenminste vanuit dat zijn ploeg en hij daar mogen starten

0
Baukema Tomoulin 17 maart 2021 om 17:46

Ik vond het echt een mooie laatste 20km (wat ik uit werk kon zien). Daarvoor als behoorlijk slijtage zoals die kopjes eruit zagen en wat ik meekreeg van de Sporza site. DQS de eerste waaiers gemist ofzo? Ze misten een type declerq die het peloton draagt. Keisse zou dat vandaag moeten en kunnen toch? Verder wat pech maar ze maakten ook geen aanspraak op de winst.

0
koos1 17 maart 2021 om 17:49

Mooi dat een vroege vluchter hier wint. Vandaag echt laf gereden door de meeste grote ploegen. Leek wel alsof ze niet wilden winnen vandaag door niet op kop te willen (of kunnen?) rijden.

0
lo squalo dello Stretto 17 maart 2021 om 17:50

Prachtige overwinning. Moet ongelofelijk zijn voor die jongen en die ploeg om een koers van dit niveau te winnen.

0
Wheely 17 maart 2021 om 17:50

Dit soort overwinningen geeft de mindere goden moed, net als die van Würtz Schmidt in de Tirreno. Het zijn niet enkel de grote kleppers die prijs kunnen rijden.

0
Oblomov 17 maart 2021 om 17:50

Philipsen bepaald nog geen schot in de roos voor Alpecin-Fenix. Neem aan dat hij een excuus had om hier niet voor de punten te sprinten? Die sprint achter Gaudin was voor 125 punten. Op deze manier hadden ze beter Riesebeek met Theuns kunnen laten rijden.

0
Kuiten Bijter 17 maart 2021 om 17:55

Inderdaad ja! Ze gaan toch wel weer vol voor de eerste plaats neem ik aan! Mag vdPoel het einde van het jaar weer op gaan lossen…

0
lander luypaert 17 maart 2021 om 18:05

Zijn ondersteuning is ook miniem. Was bij Uae een pak beter.

0
Michelangelo 17 maart 2021 om 18:10

Begreep net ook dat hij gedeklasseerd is. Elleboogje zetten.

Dit zouden ze consequent moeten toepassen (ongeacht de kleur van het t-shirt of het vlaggetje.)

0
Oblomov 17 maart 2021 om 18:18

Ja, ik zag het ook zojuist.

0
john 17 maart 2021 om 18:02

Als die Belgische(Sepke vanmarke) Israëliër hier niet kan winnen ,waar moet/kan die dan wel nog eens winnen ik denk nergens

0
Maillot à Pois 17 maart 2021 om 18:12

Ik denk net dat hij veel meer kans heeft in een koers waarin wat meer grote namen meedoen.
Akkoord, het zal allemaal moeten meezitten voor hem, maar zoals hij dit jaar rijdt is hij niet kansloos.

0
lander luypaert 17 maart 2021 om 18:05

Een 23e plaats voor de 18 jarige Sheffield. Een Amerikaan van Rally ook bijzonder knap.

0
Verweggistan 17 maart 2021 om 19:31

Rally heeft af en toe van die groeibriljanten in de ploeg, die, helaas voor Rally, vaak ook snel weer weggekocht worden, zoals eerder Kuss, McNulty en nu Sheffield.

0
Murcia 17 maart 2021 om 18:29

Niks van de koers gezien maar het is mooi als een “kleine” renner deze wedstrijd kan winnen. Toch wel opvallend dat DQS hier totaal niet thuis geeft. Ik heb gelezen over de valpartijen van Cavendish en Steimle maar teleurstellend mag je dit wel noemen. Ook Philipsen weet zich in deze wedstrijd niet te onderscheiden wat ik jammer vind maar Robeet heeft het dik verdiend en kan hier lekker van genieten.

0
hugo_b 17 maart 2021 om 18:38

Jake Stewart maakt weer indruk met zijn 6de plaats vandaag. Eerder 2de in Kuurne én 4de Etoile de Bessèges.

Zet zijn uitslagen bij de beloften door binnen het profcircuit. Benieuwd of hij deze indrukwekkende start door kan zetten richting de WT wedstrijden.

0
Verweggistan 17 maart 2021 om 19:35

Ereplaatsen verzamelen kan hij, maar winnen, ook bij de beloften, lukt vooralsnog niet.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone