Lucinda Brand zegeviert ook in Heusden-Zolder

maandag 27 december 2021 om 14:30
Lucinda Brand zegeviert ook in Heusden-Zolder

foto: Cor Vos

Ook de volgende cross in deze volle kerstperiode is gewonnen door Lucinda Brand. Maandag was zij de beste in Heusden-Zolder. Fem van Empel eindigde knap als tweede.

De Superprestige is dit jaar het spannendste regelmatigheidsklassement bij de vrouwen. Na vijf crossen is het verschil tussen nummer een Lucinda Brand en nummer twee Denise Betsema slechts drie punten. Met alleen nog Heusden-Zolder en Gavere in februari voor de boeg, belooft de ontknoping in de Superprestige een spannende te worden. Maar dan wordt het voor Betsema wel tijd om iets te doen aan de dominantie van Brand.

In de openingsronde was de Texelse veldrijdster van Pauwels Sauzen-Bingoal goed bij de pinken. Na twee rondes had Betsema zelfs even een gaatje te pakken toen zij besloot stevig door te trekken. Kata Blanka Vas, die net als Betsema prima was gestart, meldde zich snel aan het wiel van de Nederlandse.

Annemarie Worst, Fem van Empel, Ceylin del Carmen Alvarado, Manon Bakker en… Brand waren echter niet ver. Een ronde later besloot de wereldkampioene dan ook een tandje zwaarder te schakelen. Dat veranderde maandag het gezicht van de cross: binnen enkele minuten reden Brand en Van Empel alleen vooruit, met Betsema sleurend op kop van een groepje achtervolgers op een paar tellen.

Brand wint na pittig duel met Van Empel
De groep-Betsema kon de aansluiting niet meer maken. Daardoor mochten Van Empel en Brand om de zege strijden. De wereldkampioene deed een aantal verwoede pogingen om de jonge Nederlander van zich af te schudden, maar slaagde daar niet in. Een lange sprint bleek uiteindelijk toch genoeg om te winnen.

Na Brand en Van Empel maakten Worst, Van Anrooij en Betsema de top-5 compleet. De achterstand van Betsema in de Superprestige is daardoor opgelopen naar zeven punten.

flag-be Superprestige Heusden-Zolder
Uitslag vrouwen
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Fem van Empel
3. flag-nl Annemarie Worst
4. flag-nl Shirin van Anrooij
5. flag-nl Denise Betsema
6. flag-hu Kata Blanka Vas
7. flag-nl Inge van der Heijden
8. flag-nl Manon Bakker
9. flag-it Eva Lechner
10. flag-nl Yara Kastelijn

Dit artikel delen:

15 Reacties

Murcia 27 december 2021 om 14:34

Geweldige strijd tussen Lucinda en Fem waarbij de ervaring nipt de bovenhand heeft gehouden maar van Empel is echt super aan het rijden dit jaar. Voor de rest weer een domme Betsema gezien die achter haar ploegmaat aan het rijden is terwijl ze juist dan Vas en Worst het werk moet laten doen en een sterke van Anrooij die hier haar zwakke start snel goedmaakte. Cant teleurstellend, twee crossen kort achter elkaar is er teveel aan en Ceylin stapte zelfs af. Voor haar is dit hele jaar een klaagzang.

platteprijs 27 december 2021 om 15:19

Niet de ervaring maar het sloopwerk van Brand nekt volgens mij Van Empel.

Michelangelo 27 december 2021 om 17:26

Vraag me af wat het niveau van Cant is op dit moment. Gisteren was ze er behoorlijk goed bij, maar vandaag leek het ondanks een goede start weer nergens op. Volgens Herygers zou ze kans maken op het WK podium (zie sporza) maar ik heb dat het hele seizoen nog niet gezien. En in de dubbele weekenden 1 cross “ok”, en daarna weer drama.

Enige wat ze kan hopen is een superzwaar parcours, met een berg materiaalpech voor anderen, heel veel jonge honden die in de U23 mee gaan doen, Nederlanders die elkaar de duvel aan doen, en zelf wonderbenen hebben. En dan nog zie ik het niet gebeuren als ik eerlijk ben.

Murcia 27 december 2021 om 17:41

@platteprijs
Zeer wel mogelijk al gaf Brand na afloop aan dat de verslaggever gelijk kon hebben die over de factor ervaring begon. Wat ook de doorslag gaf, we hebben een geweldige strijd gezien.
@Michelangelo
Herijgers was hier teveel de Vlaamse markt aan het bedienen vond ik, Cant kan een uitschieter hebben maar in de laatste jaren merk je dat de rest haar is voorbij gesneld. Brand bv plukt de vruchten van het werken met Nys en de focus puur op de cross en het jeugdig talent is veel beter qua techniek. Cant is steeds hoekiger geworden en mist de souplesse en kan de tempoversnellingen niet meer aan.

limburgia 27 december 2021 om 18:55

Ceylin : Och was ik maar bij moe……. .

Gebruikersnaam 27 december 2021 om 14:34

Kreeg een Nys-gevoel bij Brand. Die ging ook vaak naar de finish met iemand die sneller was en enkel moest aanklampen, maar die toch in de fout ging (of werd gedwongen)

Franco Ballerini 27 december 2021 om 14:41

Worst knap derde ondanks “dat zij gisteren niet echt lekker bezig was” (dixit Traksel). Zucht…

De Cabybara van de Conradkade 27 december 2021 om 14:47

Misschien weet Traksel dingen die wij niet weten.

madeinstars 27 december 2021 om 14:53

Traksel is zo onwaarschijnlijk slecht. Van de 10 zinnen die hij maakt, zijn er misschien 3 grammaticaal correct. Het lijkt ook wel of hij steeds slechter wordt als commentator.

VerstandOpNul 27 december 2021 om 14:58

Niet om aan te horen die kerel.. Telkens maar op zo’n stellige toon de meest nietszeggende algemeenheden uitkramen.. Volledig overbodig..

Dantiest 27 december 2021 om 15:01

"Telkens maar op zo’n stellige toon de meest nietszeggende algemeenheden uitkramen."

Dat en hij verkracht tientallen namen in het wegpeloton. Toch elementair voor een commentator dat hij renners herkent en hun namen juist en begrijpelijk uitspreekt.

Dikke Man 27 december 2021 om 15:20

Kom op heren, dit mag wat positiever. Hij heeft de naam van een hond maar dan verkeerd gespeld.

platteprijs 27 december 2021 om 15:21

Irritant ook dat ES een interview in beeld brengt in de laatste ronde. Voegt hélemaal niets toe en tijdens het interview schuift Vas onderuit, een van de beslissende momenten op het einde.

Emergo 27 december 2021 om 20:54

Irritant blijft Sanne vam Paasen die het bij jonge meiden van 18/19 jaar het over de dame die, de dame zus etc heeft.

Arie den Blanken 27 december 2021 om 21:23

Als je wil turven hoe vaak van Paasen per uitzending zegt “Mooi om te zien” dan is je balpen snel leeg.

Headlines

Materiaalzone

Populair