Brand zegeviert na spannende Wereldbeker Tábor, volledig Nederlands podium

zondag 14 november 2021 om 14:19
Brand zegeviert na spannende Wereldbeker Tábor, volledig Nederlands podium

foto: Cor Vos

Lucinda Brand heeft uitstekende zaken gedaan in de Wereldbeker van Tábor. De wereldkampioene kwam na een spannende wedstrijd als eerste over de streep en gaat nu nog steviger aan de leiding in de Wereldbeker. Een sterke Puck Pieterse en Annemarie Worst zorgden voor een volledig Nederlands podium.

Europees kampioene Lucinda Brand schoot in Tábot het beste uit de startblokken en nam een groot deel van de openingsronde voor haar rekening, met in haar wiel youngsters Puck Pieterse en Kata Blanka Vas. Ook Annemarie Worst en Denise Betsema waren bij de les en volgden gezwind, in tegenstelling tot trage startster Clara Honsinger. De Amerikaanse, dit seizoen al winnares van de Koppenbergcross, werd opgehouden in het gedrum en was nog maar eens op achtervolgen aangewezen.

Intussen profiteerde Pieterse bij de balken optimaal van haar technische vaardigheden. De jonge Nederlandse sprong over de balkjes, waar de overige rensters van de fiets moesten om het kunstmatige obstakel te overwinnen. Pieterse sloeg even een gaatje, maar werd al snel weer ingerekend door een bedrijvige Brand. Na de eerste ronde wisten tien rensters de eerste schifting te overleven. Naast Brand, Worst, Betsema, Pieterse en Vas was ook Ceylin del Carmen Alvarado van de partij.

Youngsters maken indruk 
In de tweede ronde zagen we een gelijkaardig koersverloop. Pieterse nestelde zich vlak voor de passage over de balken op kop van de eerste groep en trok nog maar eens stevig door. Vas en Brand wisten met enige vertraging weer aan te sluiten, Worst, Alvarado, Betsema en Shirin van Anrooij hadden alle moeite van de wereld om het verschil weer te overbruggen. In de voorste regionen was Pieterse niet van plan om het tempo zomaar te laten zakken. De piepjonge Nederlandse koos voor de theorie van de versmachting.

De jonge Pieterse maakte indruk in Tábor – foto: Cor Vos

Vlak voor het ingaan van de vierde ronde deden nog maar zeven rensters mee voor de overwinning: Brand, Pieterse, Vas, Alvarado, Worst, Betsema en Van Anrooij. Opnieuw was het wachten tot de balkenpassage en andermaal kwam Pieterse daar als winnares uit de bus. De veldrijdster van Alpecin-Fenix gaf er andermaal een snok aan en ditmaal moest Vas het antwoord schuldig blijven. Pieterse wist binnen geen tijd een tiental seconden uit te lopen op de achtervolgende groep, aangevoerd door Vas.

Pieterse voert de forcing, maar raakt niet weg 
Pieterse begon met een beperkte voorsprong van net geen tien seconden aan de voorlaatste ronde, maar de buit was zeker nog niet binnen voor de koploopster. Sterker, de voorsprong van Pieterse smolt als sneeuw voor de zon, na een flinke kopbeurt van Betsema. De Texelse vond duidelijk haar tweede adem en reed in één ruk naar het wiel van Pieterse. Ook Vas, Worst, Brand, Alvarado en Van Anrooij profiteerden van de samensmelting en zo begonnen we met zeven koploopsters aan de zesde en laatste ronde.

Het was vervolgens wachten op een échte versnelling van een van de toppers. Brand voelde haar moment gekomen, nam de kop en ontwikkelde een hoog tempo. De kopgroep werd langzaam uit elkaar getrokken, al bleven de verschillen zeer beperkt. De wereldkampioene bleef echter stug doorrijden, in de hoop zo met voorsprong te beginnen aan de balkenpassage. Brand slaagde in haar opzet en kon vervolgens versnellen op haar geliefkoosde stuk vlak na de balkenpassage.

Het bleek de versnelling te veel voor de concurrentie, ook al probeerden Pieterse en Worst nog het gaatje op Brand dicht te fietsen. De wereldbekerleidster liet zich echter niet meer verrassen en kwam als eerste over de streep. Het is voor Brand haar tweede wereldbekerzege van het seizoen, nadat ze eerder al wist te winnen in Fayetteville. Smaakmaker Pieterse won enkele seconden na de binnenkomst van Brand de sprint voor de tweede plaats, voor Worst, Alvarado en Betsema.

Wereldbeker veldrijden 2021-2022
Zesde manche in flag-cz Tábor 
flag-nr1 flag-nl Lucinda Brand – in 52m00s
flag-nr2 flag-nl Puck Pieterse – op 3s
flag-nr3 flag-nl Annemarie Worst – op 3s
4. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado – op 4s
5. flag-nl Denise Betsema – op 9s
6. flag-hu Blanka Kata Vas – op 19s
7. flag-nl Shirin van Anrooij – op 25s
8. flag-nl Fem van Empel – op 52s
9. flag-nl Inge van der Heijden – op 1m10s
10. flag-ca Maghalie Rochette – op 1m16s

14. flag-be Alicia Franck – op 1m19s
17. flag-nl Yara Kastelijn – op 2m21s
18. flag-nl Manon Bakker – op 2m30s
19. flag-nl Aniek van Alphen – op 2m53s
23. flag-be Marion Norbert-Riberolle – op 4m09s
25. flag-be Suzanne Verhoeven – op 4m22s
27. flag-be Marthe Truyen – op 4m29s
38. flag-be Jana Dobbelaere – op 5m48s
39. flag-be Kiona Crabbé – op 5m59s
42. flag-be Fauve Bastiaenssen – op 6m24s

Dit artikel delen:

21 Reacties

Wheely 14 november 2021 om 14:24

Genoten van Puck, Brand nog een maatje te groot. Ook mooi om Alvarado en Worst weer van voren te zien.

0
Franco Ballerini 14 november 2021 om 14:28

Inderdaad genoten van Puck. Maar onbegrijpelijk dat zij als enige in het veld over de balken springt. Dat moeten de andere toppers toch ook kunnen leren?

0
De Cabybara van de Conradkade 14 november 2021 om 14:32

Wat ik begreep lukt het het gros wel op training, maar is het tijdens de wedstrijd toch een ander verhaal.

Bij de mannen is het ook weer niet zo lang dat er over de balken gesprongen wordt, toch?

0
Franco Ballerini 14 november 2021 om 14:36

Bij de heren zie je vaak genoeg dat ze allemaal springen, op Lars na dan. We gaan zo zien of dat met deze balkjes ook het geval is.

0
Merlinappa 14 november 2021 om 14:45

Deze balkjes liggen extreem lastig. In het jaar dat MvdP er wereldkampioen werd was hij vrijwel de enige die sprong.

0
Lalsacien 14 november 2021 om 14:58

Deze balken liggen heuvelop. Je zag in de laatste ronde dat Pieterse bij de tweede balk de vermoeidheid haar bijna de das omdeed.

0
adelaarvanantwerpen 14 november 2021 om 15:10

@Merlinappa. Toen lagen de balken iets dichter na de bocht waardoor zij veel minder tijd hadden om op te trekken. De ondergrond die dag was ook verschrikkelijk voor balkenspringers. Zelfs Meeusen had toen moeite om over de balken te geraken.

0
Erik33 14 november 2021 om 14:27

Beklijvend gevecht. Sterk en slim van Brand. Behendige Puck wordt elke week sterker. En Vas heeft aan het eind nog moeite met het lijf aan lijf gevecht. Worst ook sterk en Alvarado komt langzaam weer terug.

0
Lalsacien 14 november 2021 om 14:27

Puck heeft de wedstrijd gemaakt maar heeft nog te weinig inhoud tov Brand. Dat is geen schande. Prachtige tweede plek. Voelde als een overwinning.

0
Murcia 14 november 2021 om 14:29

Geweldige race gezien, Brand natuurlijk heel slim en sterk gewacht tot de laatste ronde. Maar het genot als liefhebber is natuurlijk Pieterse, ze heeft niet alleen die katterug en mooie stijl op de fiets maar ook de techniek om als enige de balkjes (ditmaal heuvelop) te nemen. Zij is de voorbode van wat nog komen gaat in de ontwikkeling bij de dames.
Worst en Alvarado worden beter, Denise is tactisch niet de sterkste vind ik en Vas werd vakkundig kaltgestellt door haar eigen enthousiasme wat de benzine deed wegvloeien.
Shirin ook weer goed. Kortom, pure reclame en Oranje boven.

0
Michelangelo 14 november 2021 om 14:33

Helemaal niks meer aan toe te voegen….

Hooguit dat het parcours in deze weersomstandigheden weinig verheffend is…

0
De Cabybara van de Conradkade 14 november 2021 om 14:34

Ik roep het hier elke week, waarom wordt Betsema niet beter gecoacht? Constant als laatste van het groepje en toch voelt ze zich geroepen om het gat op Pieterse terug te rijden. Hoezo dan?

En uiteindelijk vijfde worden…

0
Murcia 14 november 2021 om 14:38

Dat is precies de reden dat Brand zo lang in het laatste wiel bleef rijden, Denise rijdt alles wel dicht. Op het moment dat je grootste concurrenten dit al incalculeren lijkt het mij wijs om eens over je tactiek na te denken. Maar Betsema is niet dat type denk ik.
Verder eens met Michelangelo dat het parcours niet het meest imponerende is, wat ook meteen verklaart dat veel dames zo lang mee konden.

0
notriple 14 november 2021 om 16:17

Ik heb genoten van de dames. Puck P kan een grote worden.

0
Brabander 14 november 2021 om 17:00

Absoluut. Samen met Vas, Van Anrooij en Van Empel de toekomstige toppers

0
Franco Ballerini 14 november 2021 om 18:06

Voeg Burquier ook maar aan dat rijtje toe.

0
Franco Ballerini 14 november 2021 om 19:12

En Bäckstedt…

0
Brabander 14 november 2021 om 17:02

Ik heb er helaas niets van gezien maar aan de uitslag te zien een snelheidscross. Wel fijn dat er een stijgende lijn bij Annemarie Worst inzit. En ook Alvarado komt wel weer bovendrijven. Verder heeft Honsinger op zulke omlopen (nog) weinig te zoeken

0
Franco Ballerini 14 november 2021 om 18:15

Niets van gezien? Was er vandaag wederom een carnavalsprelude?

0
Brabander 14 november 2021 om 21:47

Ik hou niet van carnaval

0
Deel Koeper 14 november 2021 om 18:58

Het verbaast me hoe traag die vrouwen over balken gaan. Dat af-en en opspringen is weinig vloeiend.

Bij de heren zie je dat de niet-springers dan wel behendig zijn in die overgangen en “slechts” 5 meter verliezen, die vrouwen verloren telkens 10 meter op Pieterse, terwijl die aanzienlijk trager over zo’n balk ging dan de doorsnee man. Ook zij die niet de durf of behendigheid hebben om zelf te springen hebben daar toch nog veel progressie-marge.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone