Lucinda Brand verslaat Puck Pieterse in Wereldbeker Hulst

zondag 2 januari 2022 om 14:30
Lucinda Brand verslaat Puck Pieterse in Wereldbeker Hulst

foto: Cor Vos

Lucinda Brand heeft de Wereldbeker veldrijden in Hulst naar haar hand gezet. De wereldkampioene van Baloise Trek Lions sloeg haar slag in de laatste twee rondes. Een ijzersterke Puck Pieterse domineerde lange tijd de race, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats. Annemarie Worst werd derde.

De kopstart was voor Marianne Vos, die in Hulst haar eerste cross van het jaar reed. Ook Fem van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij begonnen sterk. Blanka Kata Vas, Annemarie Worst en wereldkampioene Lucinda Brand moesten in de achtervolging in de technische omloop met de nodige steile hellingen.

Puck Pieterse – foto: Cor Vos

Pieterse nam halverwege de eerste ronde het commando over aan kop. De leidster in het U23-klassement van de Wereldbeker kende een parcours op haar maat en was goed op dreef. Na twee rondes had ze een voorsprong van veertien seconden op Vas, een voorgift die ze knap wist vast te houden.

Brand en Vas sluiten aan bij Pieterse
Denise Betsema (zij miste haar pedaal bij de start en was daardoor slecht weg, red.) en Marianne Vos konden geen vuist maken. Zij reden rond plek zeven, op een halve minuut van de leidster. Achter Pieterse was het Brand die zich op wist te werken naar de tweede plaats, al was Vas ook bij de pinken. In de vierde ronde (van de zes) wisten Brand en Vas het gat met Pieterse echter te verkleinen tot acht seconden.

Lucinda Brand – foto: Cor Vos

De achtervolgers hadden met Pieterse een prooi om op te jagen en in de voorlaatste ronde was de aansluiting daar. Pieterse, Brand, Vas, Worst en ook Van Empel volgden binnen enkele seconden van elkaar op het parcours in het historische centrum van Hulst. Bij het ingaan van de laatste ronde ging Brand op en meteen ook over Pieterse heen.

Nieuwe zege voor Lucinda Brand
De jonge renster van Alpecin-Fenix gaf zich niet gewonnen, maar was niet meer in staat om het gat nog te dichten. Langzaam groeide de voorsprong van de kopvrouw van Baloise Trek Lions richting de tien seconden. Ze wist daardoor haar eerste deelname in Hulst meteen te winnen. Pieterse moest in de slotfase ook nog de opkomende Worst achter zich houden, maar dat lukte haar. Vas werd daarachter vierde en Van Empel (die schoenproblemen kende in de finale, red.) vijfde.

Wereldbeker Hulst 2022
Uitslag vrouwen

1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Puck Pieterse
3. flag-nl Annemarie Worst
4. flag-hu Blanka Kata Vas
5. flag-nl Fem van Empel
6. flag-nl Marianne Vos
7. flag-nl Denise Betsema
8. flag-nl Shirin van Anrooij
9. flag-nl Inge van der Heijden
10. flag-be Alicia Franck

Dit artikel delen:

22 Reacties

Brabander 2 januari 2022 om 14:33

Weer een knap staaltje van Brand, maar de youngsters lieten zich erg gelden vandaag.
Verder een hele dikke pluim voor het parcours. Wat een pareltje, echt uniek. De meest technische omloop die er is denk? Echt een aanwinst

0
Massimo Bataille 2 januari 2022 om 16:09

Niet 100% akkoord, vind het ook een mooi parcours en zeker met die schuine kanten op en neer vind ik echt we spektakel.
Maar om dit dan 20x te doen en er nog 1000 bochten in te leggen is dan persoonlijk weer te veel van het goeie.
Maar het leuke van cyclocross is dat elk parcours een meerwaarde is. Is het puur baggeren (Dendermonde), sneeuw of zand (Koksijde), klimkoersen (Namen,Koppenberg) of technische dingen zoals dit (en Zolder)

0
Cyclejo Schwanen 2 januari 2022 om 14:34

Schitterend parcours. Genoten van Pieterse en Vas die beiden nog net wat inhoud missen en uiteindelijk een heel mooie top vijf.

0
Murcia 2 januari 2022 om 14:35

Leuk parcours, de korte klimmetjes en het draaien en keren zorgen voor een nadruk op de interval en technische kwaliteiten. Brand is de sterkste nog steeds maar je ziet de jeugd zich al aankondigen met hun technische bagage. Vandaag heeft Pieterse de wedstrijd gemaakt maar ze mist nog wat inhoud, Lucinda ook slim Vas zichzelf laten oproken en toegeslagen. Worst met een sterke dag ook op het podium en Betsema verknalt het bij de start. Vos met teveel fouten en Franck met een keurige Top 10 namens de Belgen.

0
Deel Koeper 2 januari 2022 om 14:59

Tja, als je Brand niet op zo’n technische omloop kan verslaan, waar gaat het dan nog wel lukken? Weinig hoopvol voor de tegenstand.

Dan heb ik het niet over de youngsters zoals Pieterse, Van Empel, Vas en co, maar over Betsema en Worst. En eigenlijk ook Alvarado, want die reed gisteren in een superdag rond op een Alvarado-parcours waar ze altijd goed is en ze won daar uiteindelijk ook niet.

Uiteraard hebben die hun niche-omlopen waar het wel mogelijk blijft, maar in drie kwart van de crossen zijn ze in principe kansloos tegen deze Brand.

0
Franco Ballerini 2 januari 2022 om 15:07

Eens met de bovenstaande posters: heerlijk parcours (maar ook de Perkpolder zou ik graag jaarlijks op de kalender zien staan). Net zoals vrijwel iedereen had ik Pieterse de overwinning gegund gezien de manier waarop zij koerst. En het lijkt me ook een sympathieke meid. Gisteren twijfelde ik nog over de progressie van Vas, maar de aansluiting naar de top is nu toch gemaakt. Zeer gevaarlijke klant voor het WK. Vos viel tegen vandaag op dit voor haar op maat gemaakte parcours. Bij van Empel vraag ik me af of ze niet iets teveel hooi op de vork neemt en gezien haar leeftijd niet beter wat meer crosses kan skippen. Al met al een zeer mooie wedstrijd gezien.

0
steven2743 2 januari 2022 om 15:37

Lars Boom vind ik tot nu toe geen aanvulling. Vas rijdt tweemaal vol gas op de aankomststrook met Lucinda in het wiel. Dat moet je toch niet doen. Vas is heel technisch, dan moet je daar geen kopwerk doen.

0
Murcia 2 januari 2022 om 17:08

Ik weet niet of dat kopwerk in de achtervolging werd ingestoken door Boom maar het was inderdaad niet slim van Vas en ook niet de eerste keer dat Lucinda door de concurrentes wordt meegetrokken (Betsema is er ook een kei in.) om dan vervolgens dank je wel te zeggen. Vas is technisch maar de motor heeft na de break wel moeite om een hele cross vol vermogen te leveren. Ook nu leek de brandstof naar 4 rondes wel een beetje op, ga dan liever een beetje rustiger rijden in het begin.

0
Franco Ballerini 2 januari 2022 om 17:25

Mettepenningen had gisteren ook een kritische opmerking over Betsema m.b.t. het te gretig op kop willen rijden met Brand in het wiel. Terecht, en hij had ook wel kunnen benoemen dat ze niet telkens het gat op ploeggenote van Empel moet proberen dicht te rijden.

Wat Vas betreft: Steven heeft volledig gelijk dat het dom is om op lange stroken de leiding te nemen. Hier faalt Boom volledig in zijn coaching. Maar op de rest van het parcours pakte Vas telkens brutaal de leiding en dat was zoals het op dit parcours hoort.

Overigens heb ik van zowel Mettepenningen als Boom geen hoge pet op qua coaching.

0
Michelangelo 2 januari 2022 om 17:43

Vraag blijft natuurlijk altijd of Boom faalt in de coaching, of dat Vas zich niet LAAT coachen. Zo rijden er immers nog een paar rond in het peloton…

En hetzelfde is misschien van toepassing voor Betsema. Makkelijk zeggen om niet te rijden met Brand in het wiel, maar wil je dan ook de rest laten terugkeren terwijl je zelf daarmee eigenlijk minder kans maakt op de winst?

Neemt niet weg dat ze het gewoon eens een keer moeten proberen, om te zien of ze Brand uit haar kot kunnen lokken. Persoonlijk denk ik dat ze gisteren zeker uit haar kot was gekomen, maar vandaag misschien ook best een ander had laten winnen zolang ze maar goede zaken zou doen voor het klassement.

0
Deel Koeper 2 januari 2022 om 17:48

Boom is sowieso niet het type om coach te worden. Boom was het grote talent dat er nooit alles wist uit te halen. Leefde er niet genoeg voor, tactisch ook niet de beste, echt iemand die surfte op natuurlijk talent en bij wie het ophield als dat niet volstond.

Vraag me af wat zo iemand kan bijbrengen aan jongeren.

0
Michelangelo 2 januari 2022 om 18:00

@deel,
Een goed paard is nog geen goede ruiter. Soms zijn de sporters die zichzelf de hoogste standaarden oplegden qua training en prestaties gewoon hele slechte coaches, omdat ze nooit zullen leren/accepteren dat er anderen zijn die deze drive missen.

Ik ben het eens met jouw opmerkingen over de carriere van de renner Lars Boom. Maar ik kan in ieder geval nog niet oordelen of hij daarom ook een waardeloze coach is. Vraag anders even hoe blij ze waren bij Qhubeka toen Riis daar vertrok. En van Riis kun je veel zeggen, maar die ging letterlijk tot het uiterste om te presteren….

0
Deel Koeper 2 januari 2022 om 18:14

Ik beweer nergens dat obsessieve trainingsfreaks betere coaches zijn, het zijn doorgaans de ervaren knechten/ploegkapiteins die de besten zijn in dat vak. Maar dat is de weg, dit gaat over het veld, wat niet te vergelijken is.

In het veld is gebleken dat een type Nys als coach hebben toch een kleine meerwaarde
had voor Brand. Als je heel nauwlettend volgt, dan zie je een kleine verbetering in haar resultaten de voorbije jaren. Zeer, zeer klein (wereldtitel, alle klassementen, 3x zoveel zeges), maar het is er wel.

0
Emergo 2 januari 2022 om 18:23

Nis is een grote meerwaarde voor Brand, zij heeft de motor en inmiddels ook de techniek om overeind te blijven danzij technische aanwijzingen van Nys. Ik herinner me nog koersen van haar toen ze nog niet bij Nys reed dat ze zo ongeveer meer op de grond lag dan op de fiets zat.

0
Emergo 2 januari 2022 om 18:24

Nys is een grote meerwaarde voor Brand, zij heeft de motor en inmiddels ook de techniek om overeind te blijven danzij technische aanwijzingen van Nys. Ik herinner me nog koersen van haar toen ze nog niet bij Nys reed dat ze zo ongeveer meer op de grond lag dan op de fiets zat.

0
Michelangelo 2 januari 2022 om 18:27

@deel,
Volledig mee eens. Maar hoe zit het met de coaching van de andere toppers uit die tijd? Hoe schat jij die in (Declerq, Groenendaal, Wellens, Albert, De Knegt etc)

0
Franco Ballerini 2 januari 2022 om 18:33

Eens met Emergo. Zonder Nys was Brand waarschijnlijk al gestopt met haar gestuntel in het veldrijden. Hopelijk neemt hij Kastelijn ook op in zijn ploeg.

0
Murcia 2 januari 2022 om 18:44

Dat Nys Lucinda beter heeft gemaakt valt moeilijk te ontkennen maar tegelijkertijd speelde bij Lucinda mee dat ze jarenlang de cross erbij deed en dus geen 100% procent focus had op het veld. Mag ook wel gezegd worden dat hij geen magiër is, Shirin is als toptalent nu al ingehaald door Fem en Puck en Toon is ook blijven steken ipv echt door te groeien. Je hebt als trainer/coach invloed op de ontwikkeling van je pupillen maar uiteindelijk zit de echte stap naar de top bij de sporter zelf. Ik vind Sweeck een goed voorbeeld, die bulkt van het talent maar vindt het allemaal wel best zo en dan helpt de staf bij Mettepenningen ook geen moer. Er moet een intrinsieke motivatie zijn.

0
Franco Ballerini 2 januari 2022 om 18:57

@Murcia: Sweeck, mwah. Ik zou dan nog eerder van Vanthourenhout als voorbeeld nemen. En wat Shirin betreft: ik heb er best wel vertrouwen in dat zij het niveau Puck en Fem kan blijven volgen.

0
Murcia 2 januari 2022 om 19:09

@Franco
Koos voor Sweeck omdat die echt achteruit aan het boeren is, dat vind ik bij Michael niet het geval. Die buffelt flink mee maar Laurens is nu nog steeds aan het eren op de Belgische titel van twee jaar terug. Shirin rijdt goed overigens na veel blessureleed maar Fem en Puck vind ik nu al constanter en wat voor mij ook telt is dat ze in de pikorde zo ver achter Lucinda staat dat je moet oppassen niet het kind van de rekening te worden.
Soms kan een topper voor je je eigen ontwikkeling wat in de weg zitten, maar goed dat is ook maar een bespiegeling van mij en geen feit.

0
Michelangelo 2 januari 2022 om 19:10

Uiteindelijk gaat het bij coaching ook om verbinding en vertrouwen. En dat spat er wat mij betreft tussen Nys en Brand vanaf. Brand die 100% open staat voor de tips van Nys, en Nys die ziet dat Brand alles opzuigt en uitvoert. Daar werkt de chemie heel duidelijk.

Maar diezelfde chemie zie ik minder terug bij Aerts of VdHaar. Zelfde coach, andere band zo lijkt het. Maar wie weet ook gewoon andere behoeftes die minder goed in te vullen zijn door de coach Nys. Die hoef je misschien niet te wijzen op de juiste lijn, maar bij te sturen op een ander vlak.

En bij Sweeck vraag ik me af of de coach hem wel “raakt”. Het is allemaal gelaten, alsof het hem niet uit maakt of hij 4 e of 9e wordt…

0
platteprijs 2 januari 2022 om 17:23

Jammer voor Pieterse maar de kannibaal wint weer. Vas komt eraan en Betsema is weer aan het prutsen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone