Lucinda Brand: “Van Vleuten geen zegen voor het vrouwenwielrennen”

maandag 9 maart 2020 om 10:29
Lucinda Brand: “Van Vleuten geen zegen voor het vrouwenwielrennen”

Annemiek van Vleuten - foto: Cor Vos

Nee, Lucinda Brand vindt Annemiek van Vleuten geen zegen voor het vrouwenwielrennen. Dat zegt de renster van Trek-Segafredo in de nieuwe podcast van De Grote Plaat. “Als iedereen zo zou gaan trainen, zou dat niet best zijn voor de gezondheid van mensen.”

Lucinda Brand gaf in de podcast De Grote Plaat, gemaakt door oud-prof en muziekjournalist John den Braber en muzikant, zanger en wielerfanaat Blaudzun, antwoord op meerdere stellingen. Of Annemiek van Vleuten een zegen is voor het vrouwenwielrennen, wilden de makers weten. “Nee”, zei de renster. “Het niveau van het vrouwenwielrennen is in de breedte heel erg omhoog gegaan. En dat er dan iemand toch zo boven uitsteekt, is niet positief voor onze sport.”

Lucinda Brand – foto: Cor Vos

“We krijgen dan toch weer die stempel die we vroeger hadden, dat het niveau niet breed genoeg is. Zulke dingen proef je dan een beetje en dat vind ik niet terecht”, ging ze verder. “Ook dat ze zo extreem traint. Voor haar zal het goed zijn, anders wint ze niet zo veel. Maar ik hoop wel dat mensen snappen dat dit niet voor iedereen zo is. Als iedereen zo zou gaan trainen, zou dat niet best zijn voor de gezondheid van mensen.”

“Ik kan me voorstellen dat jonge meiden, die goed wíllen worden, denken: dat is het voorbeeld en zo moet het dus. Daar ben ik wel een beetje bang voor”, aldus Brand.

Dit artikel delen:

46 Reacties

Sebas 9 maart 2020 om 10:35

Wat? Ze traint te hard? Is dit serieus?

Oblomov 9 maart 2020 om 12:19

Lachwekkend inderdaad. Als de beste wielrenster aller tijden nou een jaar van haar carrière aan overtraining verloren had, zou het misschien wat anders zijn.

Barry Batsbak 9 maart 2020 om 13:37

Nee, ze traint niet te hard. Dat is ook niet wat Brand zegt. Brand geeft alleen aan dat een ieder zich moet realiseren dat we in het geval van Van Vleuten zitten te kijken naar iets heel bijzonders; haar lijf kan een trainingslast aan die praktisch niemand anders aan kan. En dat we dus de trainingsomvang van Van Vleuten niet als iets normaals moeten beschouwen. En het al helemaal niet na moeten proberen te doen.

Dat gezegd hebbende; van veelwinnaars kun je in zijn algemeenheid zeggen dat ze toevallig een bepaald kunstje goed beheersen, nét een beetje beter dan een ander. De een kan goed sprinten. Een ander kan goed tijdrijden. Weer een ander kan goed klimmen. Betsema kan goed door zand rijden. Brand kan goed een hoog vermogen draaien in de modder. En Van Vleuten kan heel veel trainingslast aan. Dat is dan toevallig háár kunstje. En niemand zou het haar kwalijk moeten nemen dat ze dat volledig uitbuit.

Michelangelo 9 maart 2020 om 10:48

Genuanceerde reactie van Lucinda bij een niet genuanceerde titel / stelling.

Ik denk dat ze een punt heeft. Ik zie ook liever een peloton dat aan elkaar is gewaagd.

Maar wat dat betreft ook de credits voor Van Vleuten. Ze levert prestaties, maar zet daar ook heel veel trainingsarbeid tegenover (tot op het maniakale af). En dan kun je Van Vleuten verwijten dat ze er bovenuit steekt, maar dat is altijd een spanningsveld. Want misschien moet je als concurrent ook wel harder trainen.

Ik denk overigens dat er naast Van Vleuten nog enkele andere (Nederlandse) dames zijn die niet veel voor haar onder doen op specifieke terreinen. Denk aan Vos op de korte klimmetjes, Vd Breggen als de klimmetjes net wat langer worden, Wiebes in de sprint. En dan op het tijdrijden ook nog Dygert, waar Van Vleuten de handen vol aan gaat hebben.

Als er iets vervelend is voor de sport, dan is het misschien wel de Nederlandse dominantie…

Scibby 9 maart 2020 om 11:27

Helemaal mee eens, Annemiek van Vleuten en Mattieu van der Poel mogen niet meer meedoen. Het is niet eerlijk voor de rest.

Merlinappa 9 maart 2020 om 10:48

Ik snap ergens wat ze (hopelijk) probeert te zeggen alleen het komt er behoorlijk ongelukkig uit.. Althans zoals het in dit artikel staat.

UrbanSteel 9 maart 2020 om 10:55

Je kunt ook schrijven “Hoe veroorzaak ik een groot conflict tussen de Nederlandse top in het dames wielrennen”
Nu zou je de poppen aan het dansen kunnen krijgen tussen Lucinda Brand en Annemiek van Vleuten, ik hoop dat de dames er onderling goed om kunnen lachen.

assen 9 maart 2020 om 10:57

Tsja…

Iemand een betere reactie? ;-)

Als je 1 miljoen zou winnen bij het winnen van 1 koers, en als dat zou gelden voor iedere koers, dan zouden heel veel mensen zo fanatiek trainen als Van Vleuten. Is dat verkeerd? Kwestie van motivatie en wat heb je ervoor over, buiten talent natuurlijk.

En je kunt niemand kwalijk nemen dat ze zo hard trainen en/of zo gemotiveerd zijn, al doet Lucinda dat ook niet.

krypton 9 maart 2020 om 10:57

Niet zo hard trainen Annemiek, dat is niet goed voor de sport…

Als het gaat om anorexia of doping dan had ik zulke uitspraken kunnen begrijpen, maar dat Brand zegt dat Van Vleuten te extreem traint is toch juist wel een teken van hoe amateuristisch het vrouwenwielrennen helaas nog in elkaar zit.

Poeksel 9 maart 2020 om 11:01

Want keihard trainen is altijd beter dan gedoseerd trainen?

Michelangelo 9 maart 2020 om 11:03

Ik weet niet of je Annemiek een keer van dichtbij gezien hebt, maar voor mij zit ze dicht tegen anorexia aan. Zeker als je haar vergelijkt met haar beginjaren.

En ik denk dat de trainingsarbeid die Annemiek verzet, niet past bij jonge meisjes die net in het wielrennen stappen. Dan ben je op je 22e opgerookt volgens mij.
En ik denk dat dit precies is waar Lucinda op doelt.

Massimo Bataille 9 maart 2020 om 11:09

Je moet inderdaad alles nog wat meer in context zetten.
Belangrijk punt is dat niet iedereen evenveel trainingsarbeid aankan. Dus iedereen die hier gewoon maar zegt, je moet maar harder trainen weten er dan niets over.
Bij de mannen zijn er genoeg voorbeelden van ‘overtraind’ en praten ze er ook vaak over om rustperiodes etc in te lassen.
Dat Van Vleuten zo hard/veel kan trainen, zonder negatieve gevolgen is natuurlijk een voordeel, maar zoals Brand zegt moeten jonge meisjes daar zeker geen voorbeeld aan nemen. Zowiezo komt volume en hardheid met de jaren.

Boomie1 9 maart 2020 om 11:39

@ Massimo Bataille, de gevolgend op langere termijn kennen we nog niet.
Ik weet wel dat ze dit pas doet sinds ze weg is bij Rabo- Liv.
Mij zou het niks verbazen dat dit op langere termijn gevolgen kan hebben op lichamelijk gebied.

Franco Ballerini 9 maart 2020 om 11:00

Maar goed dat van Vleuten zo hard traint: is er tenminste nog iemand die Dygert enige tegenstand kan geven.

Romāns Vainšteins 9 maart 2020 om 11:13

van Vleuten is een regelrechte freak zowel qua natuurlijke bouw als dedicatie, voor mij ziet het er inderdaad even ongezond uit als die uitgehongerde lijken bij Ineos.

Ik kan me levendig voorstellen dat er behoorlijk wat uitkijken naar het moment dat ze de fiets de wild insmijt, dapper genoeg van Brand dat ze dit aan durft te stippen zonder allerlei sportieve disclaimers.

sooike 10 maart 2020 om 23:26

Wat is hier dapper aan? Is het niet meer een aantal opmerkingen van een gewaardeerde, maar ook een beetje gefrustreerde subtopper ?

Fassa Bortolo 9 maart 2020 om 11:22

Opzich heeft ze een duidelijk en valide argument. Echter, doordat ze het nalaat om van Vleuten tegelijkertijd wel de credits te geven die ze wel verdiend komt het nogal knullig over.

Romāns Vainšteins 9 maart 2020 om 11:38

Wie weet zijn die credits handig verwijderd om het artikel wat meer lading toe te kennen ? Ook kan het zijn dat ze van Vleuten en alles rondom haar, inclusief wat ze op de jonge meiden uitstraalt, voor geen meter pruimt en dat gewoon eerlijk aangeeft.

argos 9 maart 2020 om 11:31

Wat een Calimero-gedrag van die Brand.

Juice 9 maart 2020 om 11:55

Als je de redenatie doortrekt is het succes van de Nederlandse ploegen ook geen zegen voor de sport. En daar ben ik het niet mee eens, volgens mij draagt die juist bij aan de professionalisering en vooruitgang van het hele peloton ipv die tegen te werken. Ik denk dat dit ook geldt voor AvVleuten.
Hetzelfde kun je zeggen over Ineos, die zou ook het wielrennen kapot maken door hun dominantie maar de realiteit is dat het hele peleton (Jumbo voorop) professioneler is geworden.

klootje kriekeljon 9 maart 2020 om 11:57

Nja ik denk dat een hoop vrouwen ook gewoon terecht hun bedenkingen hebben bij van Vleuten. Terecht bedenkingen zeg ik he.

Kosmonaut 9 maart 2020 om 12:09

Ik ben het met haar eens. Het is wellicht nog leuk voor de Nederlandse fans, maar voor neutrale/buitenlandse volgers is er echt niks aan om (nog) naar het vrouwen wielrennen te kijken momenteel. De overheersing van de Nederlandse dames was imo al geen zege voor de sport maar dat er nu ook eentje nog zo boven uitsteekt…. Je kijkt toch sport voor de spanning en strijd en dat is er gewoon niet op deze manier. Neem het WK, het is dat Dygert er nog was anders zap je als niet-Nederlander gewoon weg met nog 30km /uur koers te gaan.

Ook ben het met Brand eens wat ze zegt mbt de jeugd, maniakaal bezig zijn met je sport en jezelf uithongeren is écht geen goed voorbeeld voor de jeugd. Dit geldt trouwens net zo goed bij de mannen. Goed doorvoede figuren als Sagan, of vd Poel die bovendien ook gewoon eens een biertje of frietje pakken etc., zou ik een beter voorbeeld voor mijn kinderen vinden dan een Froome.
Maar….
Je kan iemand niet verwijten er alles aan te doen om te winnen en je hebt nou eenmaal te maken met natuurtalenten die er minder hard voor moeten werken dan iets minder getalenteerde renners/rensters. Wat wel een zorgenkindje is en blijft dat is het gewicht bij klimmers en klimsters, maar of dit op te lossen is.. Dan zou je de vechtsport kant op moeten met wegen voor de wedstrijden en een minimum BMI moeten instellen, maar is dat eerlijk? Lastig, lastig.

Hoe dan ook, Brand heeft dus imo zeker gelijk. Met alle respect en niks afdoende aan haar prestaties, maar een 37 jarige die alles op een hoopje rijdt maakt het er echt niet beter voor het vrouwenwielrennen op om serieuzer genomen te worden. Zeker niet buiten Nederland.

Pietspeed 9 maart 2020 om 12:23

Twee zijdes van de medaille.
Enerzijds, en dat bedoelt Lucinda kennelijk, is van Vleuten voor jonge ambitieuze rensters niet perse het beste voorbeeld vanwege de veronderstelde maniakele trainingsarbeid die zij verricht om zoveel te winnen en waanzinnig goed te zijn. Jonge rensters nemen dan al snel te veel hooi op de vork omdat ze denken dat al die traingsarbeid noodzakelijk is. Kan mentaal en fysiek behoorlijk schadelijk zijn.
Anderzijds geeft ze wel een goed voorbeeld om te laten zien dat er veel voor opgeofferd en gedaan moet worden om de absolute top te bereiken. Bovendien trekt zij met andere toppers het niveau toch meer omhoog. En dat wil men toch graag, zodat het vrouwenwielrennen meer voor vol kan worden aangezien?
Maar idd, niet elke renster haalt het optimale uit zichzelf via de Spartaanse aanpak van Annemiek. Annemiek mss eerst zelf ook niet, maar is na vele jaren kwelling daar zo naar ‘toegegroeit’.
Wat dat betreft is het mij de mannenkoers niet anders, zoals Froome en Valverde.

Romāns Vainšteins 9 maart 2020 om 12:34

Froome en Valverde idd de beste vergelijking.

Wat Brand duidt is dat je als jonge renster beter een leuk voorbeeld neemt in plaats van je aan de grootste maniakken op 2 wielen te spiegelen. En dat nog eventjes los van ethische en medische randzaken.

Wheely 9 maart 2020 om 12:28

Wat een onzin, het zou veel slechter voor de sport zijn als Van Vleuten weinig zou trainen en vervolgens alsnog veel zou winnen. Nu is haar dominantie nog te verklaren. Bovendien zien we vaak genoeg een strijd met Van der Breggen die ook nog in het voordeel van Anna uitpakt. Maar goed ik heb die podcast niet geluisterd dus ze zal het wellicht wat genuanceerd hebben. Daarnaast vind ik Brand zelf net zo hard tegen de toppers aanschuren in het veld, gaat ze straks ook over Alvarado en Worst zeggen dat die te hard hun best doen?

Ligthning 9 maart 2020 om 12:30

Heb het steeds ongeloofwaardig gevonden dat iemand die al dik in de dertig zit, plots veel beter gaat presteren dan tijdens haar fysieke topjaren. Maniakaal trainen zal daar wel een deel van de uitleg voor zijn. Maar ik vrees dat er hier nog andere zaken meespelen. En zowel het maniakale trainen, het extreem diëten als……. zijn alleszins heel nefast voor haar gezondheid op lange termijn. Want ze moet na haar loopbaan nog enkele tientallen jaren voort, en dit zo gezond mogelijk.

Kelder is de Man 9 maart 2020 om 12:37

Dat mag je vinden.. in een daarvoor bestemd topic op het forum.

Emergo 9 maart 2020 om 12:43

Ach, Leontien van Moorsel heeft het ook overleefd en gezien de snelheden die ze haalt op haar Stella fiets is er niets mis met haar.

Rsw85 9 maart 2020 om 13:28

Zonder enige duiding is dat voor te stellen. Als je de loopbaan van Annemiek bekijkt en ook haar verhaal hoorde in de podcast bij de Rode Lantaarn dan is zij gewoon een echte laatbloeier die zichzelf pas op latere leeftijd als sporter echt goed leerde kennen en sinds de samenwerking met haar trainer er alles aan het uithalen is. Als je ziet wat ze nu kan dan kun je ook zeggen dat ze pas op late leeftijd alles uit haar carrière haalt terwijl het er intrinsiek altijd heeft ingezeten maar door -hoe het leven gaat- er niet uitgekomen is.

Als zij net als Marianne Vos heel jong, heel goed was geweest (wat wellicht met de juiste omkadering al had gekunt) dan had ze waarschijnlijk op haar 37e niet meer zulke verbeteringen kunnen laten zien.

Daarbij is het niveau in het vrouwenpeloton misschien wel breder geworden maar zit er denk ik nog ontzettend veel rek op het professionalisme. Annemiek is een (positieve) zonderling die grenzen verlegd die wellicht over een paar jaar als norm worden gezien. Zij rijdt met het mannenteam mee van dezelfde sponsorploeg. Sommige anderen hebben die mogelijkheid nu niet eens. Wat gebeurt er als andere dames bijvoorbeeld bij Sunweb dat soort dingen gaan doen?
Zij gaat naar Colombia voor langere tijd op hoogte in haar eentje. Dat soort opofferingen zijn niet heel bijzonder voor mannenteams. Bij de dames misschien nog relatief nieuw (financiele en organisatorisch redenen)?

Al met al moet je gewoon trots zijn op zo'n mooi (sport)mens. Dat anderen het anders doen is logisch want niet iedereen zal zich mentaal en of fysiek zich kunnen spiegelen aan Annemiek van Vleuten.

kleomantre 10 maart 2020 om 10:19

Lightning,

Even een kanttekening. We leven wel in een tijd waar mensen door de gerichte, gedoseerde trainingsarbeid, het goed samenstellen van een kalender, goede voeding en voldoende rust en meer aandacht voor stimulerende activiteiten en/of omgevingen wellicht veel langer door kunnen gaan dan enkele decennia geleden. Kijk naar tennis waar de ‘oudjes’ het nog steeds grotendeels uitmaken op de grootste toernooien. Er lijkt wat betreft leeftijd een verschuiving gaande. Vergeet daarbij niet dat door allerhande ontwikkelingen er nog altijd records verbroken worden door sporters in allerlei sporten. Er kan nog steeds meer uit de mens worden gehaald.

Er zal wellicht een grens zitten aan wanneer een lichaam eigenlijk niet meer op topniveau mee kan. Of dat als dat nog wel wordt getracht dat het misschien op de lange termijn gezondheidsklachten gaat opleveren. Vooralsnog zitten we in een tijdperk waar die grenzen afgetast worden of opnieuw gedefinieerd.

VerstandOpNul 9 maart 2020 om 12:53

Enige criterium is wat mij betreft of ze het schoon doet.

En met dat in het achterhoofd: ik ben benieuwd wat Lucinda ervan vindt als Betsema volgend seizoen iedereen op een ronde rijdt..

roeleur 9 maart 2020 om 13:14

Ze verteld dat ze training nooit leuk heeft gevonden en door anderen gepusht moest worden. Over het trainen van v Vleuten: “Je moet er maar zin in hebben.”
Van Vleuten staat erg scherp, ja, net als Tom Dumoulin en vele anderen. Brand is 1.68m bij 57 kg en van Vleuten 62 kg bij dezelfde lengte. Dus vV moét wel heel scherp staan om goed te kunnen klimmen en winnen. En ze doet dat met veel plezier. Brand blijft liever zoveel mogelijk thuis bij haar motorfiets. Ik denk dat jaloezie nog het slechtst is voor het vrouwenwielrennen.

Jean Dumas 9 maart 2020 om 14:38

Ai.

xistnc 9 maart 2020 om 16:56

‘Alien’, ‘freak’, ‘maniakaal’, allemaal termen die regelmatig met betrekking tot Van Vleuten worden gebruikt. Brand geeft daar iets meer invulling aan, maar zoveel verschil met die andere termen is er echt niet.

Paul Bus 9 maart 2020 om 17:05

Annemiek is geen meisje maar een Dame op leeftijd,hoelang zal haar carriere nog duren?Ik kan alleen maar heel veel respect hebben voor haar.Ik verheug me nu al op een monstersolo in Tokio (mocht het gewoon doorgaan)Mvr van Vleuten is een zege voor peloton.

Binda 9 maart 2020 om 17:11

Tikje op de vinger van mij best Wielerflits redactie. Dit is een kop van het niveau Telegraaf. Ik had beter van jullie verwacht. Wat Brand zegt is dat van Vleuten een onmogelijk aantal trainingskilometers maakt (mog meer dan de mannen) en dat ze toch niet overtraind raakt. Dat is een uitzonderlijk talent en hierdoor scoort beter dan de rest van het vrouwenpeloton. Voor het vrouwenwielrennen is dit geen zegen want ondanks de verdere professionalisering krijgen ze alsnog het verwijt dat het niets voorstelt omdat van Vleuten erbovenuit steekt. Ontzettend genuanceerd antwoord van Brand en jullie halen er bewust iets uit wat niet de boodschap is. Halve leugens zijn hele leugens en daarom neem ik jullie dit kwalijk.

roeleur 9 maart 2020 om 17:51

Moet je toch echt nog eens goed naar de podcast luisteren. Brand zegt dat de toewijding en trainingsarbeid van van Vleuten geen zegen is voor het peleton. Dat ze zelf aan al die arbeid niet moet denken en dan ook na één dag met de mannen meefietsen in de bergen er al de brui aan geeft. Dat ze liever bij vrienden en familie in de buurt woont maar in de toekomst misschien toch maar een huisje in de bergen gaat kopen. Kwestie van keuzes durven maken dus.

jan jansen 9 maart 2020 om 21:35

Binda +1
Gele kaart voor de redactie

SnellePelle 9 maart 2020 om 17:50

Lekker hoor! Compleet uit zijn verband gerukte kop boven dit artikel @wf

Brand stelt dat Van Vleuten bijzonder is maar niet de benchmark van het vrouwenwielrennen.

ddjong67 9 maart 2020 om 20:37

Suggestie als het gaat over mening en respecteren andermans mening / viewpoint: kijk is naar zondag met lubach – zwarte piet… leuk weergegeven… en ik ben het wel met lubach eens: respecteer andermans mening zonder acuut een oordeel te vellen…

sooike 10 maart 2020 om 23:29

Want dat doet Lubach ook? Niemand veroordelen? Spoel het bandje nog eens terug !!

sonnierol 10 maart 2020 om 00:12

Eigenlijk wil ze zeggen dat ze het zelf niet kan opbrengen om de grens te zoeken en de wielersport leeft van de uitzonderingen , Idolen verheerlijken dat willen de mensen . Geloof mij als van der Poel met 5 sec voor de laatste ronde ingaat wil elke fan dat het twintig sec is . Het liefst met 1 minuut voor . De tegenstanders zijn altijd de zeikerds.
Kwestie van Vleuten is dat je geduld moet hebben en dat je alle tijd heb om zo goed te worden en niet al op je 20 e . Gewoon rustig opbouwen . En als het talent heb kom je er wel . Zo als je ziet de mensen zijn allemaal neringziek . Als je faalt is het niet goed en tegenwoordig als je wint ook al niet meer. Winnen is tegenwoordig verdacht. Gewoon zeggen ze was gewoon beter en niet zeiken.

peervaneynthoven 11 maart 2020 om 12:59

+1

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair