Lucinda Brand soleert naar Europese titel op de VAM-berg

zaterdag 6 november 2021 om 15:48
Lucinda Brand soleert naar Europese titel op de VAM-berg

Foto: Cor Vos

Lucinda Brand heeft er op het Europees kampioenschap veldrijden voor vrouwen elite een solotocht van gemaakt. De Nederlandse wereldkampioene ging er al in de openingsronde vandoor, om vervolgens de hele wedstrijd alleen stand te houden. De Hongaarse Kata Blanka Vas ging met het zilver aan de haal, voor de Nederlandse Yara Kastelijn.

In de chaos van de start was de Nederlandse Manon Bakker het grootste slachtoffer. Bij de eerste modderstroken in het veld koos Bakker een verkeerd spoor, waardoor ze onderuitging. Ook de Belgische Marthe Truyen was een van de ongelukkigen. Op de koop toe was het versnellingsapparaat van Bakker defect en moest ze een tijd wachten op een nieuwe fiets.

Voorin was de Hongaarse belofte Kata Blanka Vas niet zinnens om te wachten. Vas had vertrouwen getankt na haar wereldbekerzege in Overijse en een derde plaats op de Koppenberg, maar liep in de openingsronde misschien wel iets te hard van stapel. De Hongaarse zette druk en gaf de koppositie geen seconde uit handen, tot de passage bij de materiaalpost.

Materiaalpost beslissend
Daar koos Vas, net als bijna alle rensters in haar spoor, voor de fietswissel, terwijl Lucinda Brand bleef doorfietsen. In de daaropvolgende loopstrook diepte de wereldkampioene haar kloofje uit tot een vijftal seconden. Een vermoeide Vas had niet meteen een antwoord in huis, en de vier (!) Nederlandse dames in haar wiel (Yara Kastelijn, Denise Betsema, Ceylin Alvarado en Annemarie Worst) verroerden evenmin een vin.

Vas was Brands grootste concurrente – foto: Cor Vos

Op die manier kon Brand haar voorsprong snel vergroten: na een ronde was het verschil al veertien seconden. Dat zou meteen ook de volledige 48 minuten het beeld van de cross blijven: Brand, die dankzij haar grote motor alleen maar verder zou wegrijden, alleen op kop. En op een veilige afstand Blanka Vas, met enkele Nederlandse dames in haar wiel.

Eerste Europese titel
Vas bleef die Nederlandses trouwens wel onder druk zetten. Een voor een gingen Worst, Alvarado en zelfs topfavoriete Denise Betsema overboord. Alleen een sterke Kastelijn bleef tot in de slotronde meestrijden om het zilver. Op de loopstrook kon ze Vas telkens onder druk zetten, maar de Hongaarse bleek toch een klasse te sterk. Weliswaar op ruime afstand van winnares Brand, voor wie het haar eerste Europese titel is.

Dit artikel delen:

50 Reacties

Apemantus 6 november 2021 om 15:54

Dat was weer een glimps van de Brand van vorig seizoen.

Je kunt een heel mooi crossparcours aanleggen op de Vamberg, maar er zitten net iets te veel verharde stroken in. Had van mij een echte zandstrook in gemogen met een paar balken.

0
Brabander 6 november 2021 om 16:11

Zandstrook ga ik akkoord. Maar goede parcoursen hebben geen balken mijns inziens.

0
Arie den Blanken 6 november 2021 om 16:11

Juist mooi dat er geen zandbak is aan gelegd en balken zouden het best voor altijd verdwijnen bij het veldrijden.

0
Brabander 6 november 2021 om 16:15

@Arie: ga ik in mee. De mooiste omlopen zijn zonder balken. Ik vind het altijd iets te circus-achtig

0
Apemantus 6 november 2021 om 16:45

Zo ontzettend oneens! ;P

Balkjes en trapjes mogen nooit en te nimmer uit het veldrijden verdwijnen. Ook oneens met de stelling dat een goed parcours deze zaken nooit nodig heeft. Dat insinueert namelijk dat een parcours met balken een slecht of saai parcours zou zijn.

Zonder afbreuk te doen aan het parcours dat er nu ligt, maar Ik denk dat het verstoren van het ritme bij de renners door middel van een extra zandstrook en een passage met balken, dit parcours wel degelijk ten goede zou komen.

0
Arie den Blanken 6 november 2021 om 17:00

@Brabander : Eens en behalve dat circusachtige is het ook bijna het gevaarlijkste aspect in dit wieleronderdeel.

0
Wheely 6 november 2021 om 17:08

Misschien kunnen we ze de volgende keer door een brandende hoepel laten springen.

0
Apemantus 6 november 2021 om 17:12

Eerst uit een kanon afschieten uiteraard.

En de balkjes zijn te gevaarlijk, oh jee toch….. je zou toch eens struikelen zeg bij dat veldrijden. *proest*

Balkjes en trapjes blijven. Punt.

0
nickdt 6 november 2021 om 18:54

Waarom zijn er eigenlijk obstakels waardoor je van je fiets zou moeten.

De sport heet Veldrijden/Crossen, niet Traplopen of Hordespringen.

0
Deel Koeper 6 november 2021 om 15:55

Terecht podium. Vas moet wel wat beter leren lopen, dat was soms genant. Niet dat ze daarmee hoger was geëindigd, maar ze was wel veel eenvoudiger tweede geworden.

Verder vond ik het eigenlijk een iets te snelle cross. Met zoveel beschikbaar klimwerk, modder, keien en nog veel meer, werd er hier toch aan iets te hoge snelheid rondgevlogen, lijkt me geen toeval dat de rensters met meer/betere wegervaring (uiteraard Brand en Vas, maar ook Kastelijn is veruit de beste wegrenster van de pure cross-dames) het hier allemaal goed doen. Een halve weg-Thibau reed ook al meteen naar een podium.

0
Brabander 6 november 2021 om 16:13

Ik vond het toch wel een mooi parcours. Smaken verschillen uiteraard. Vas inderdaad zeer slecht op de loopstrook. Brand heeft met die ene fietswissel toch het verschil gemaakt en daarna zeer knap uitgebreid

0
Murcia 6 november 2021 om 15:55

Brand superieur en slim, door niet te wisselen en op de loopstrook het verschil groter te maken op Vas. Boom kan dan wel zeggen dat hij haar niks meer hoeft te leren maar het lopen en het rijden in het zand zijn wel degelijk verbeterpunten. Natuurlijk verder een schitterende tweede plaats voor de Hongaarse. Yara kreeg een parcours op haar maat, veel fietsen en weinig technische passages en dat levert prompt brons op. Alvarado op haar limiet en daardoor een beslissend foutje en vierde maar ze was anders ook op die plek terecht gekomen volgens mij. Betsema vandaag niet in haar element.

0
Staf V 6 november 2021 om 16:26

Brand was duidelijk de beste, maar wie verplicht Betsema elke ronde om die verdoemde materiaalpost binnen te gaan, telkens verloor ze 100m, na één ronde moet je dat toch doorhebben, nee, blijven volharden. Van Nys kan je zeggen wat je wil maar in elke cross heeft hij wel telkens een positieve bijdrage ivm lijnen rijden.

0
De Cabybara van de Conradkade 6 november 2021 om 16:51

Betsema maakt wel vaker ‘bijzondere’ tactische keuzes…

0
Leyke 6 november 2021 om 17:06

Ik begreep die keuzes in het begin van de wedstrijd van Betsema om te wisselen ook niet helemaal. Ik meende na de 2e wissel lag ze in die ronde ineens ver achterop. Hoe ze daarvoor reed kan ik bijna niet geloven dat ze zo ineens ingestort is.

0
platteprijs 6 november 2021 om 15:57

Wat een grote prutsers bij de NOS. Gedurende de wedstrijd laten ze slechts 4 renners zien. Bij de aankomst missen ze de beslissing om de 2e plek. Ze laten het binnenkomen van nr. 5 Betsema niet zien, Worst niet etc. Respectloze regie.
En verder een saai kampioenschap in een triest landschap dat het publiek niet wist te vinden.
Brand mooie kampioene, Vas verdiend tweede en Kastelijn derde ondanks dat ze van de toppers technisch verreweg het slechts is. Hoe sterk moet die wel zijn.

0
ChefSpijker 6 november 2021 om 16:01

Nou-nou, alsof je bij de Vlaamse wedstrijden wel het duel voor p7/8 ziet.

0
Chippen 6 november 2021 om 16:06

ze komen niet constant in beeld, maar je weet wel wie er in de top 10 zit, nu had je na de top 4 geen flauw idee. je kon vermoeden dat betsema nog ergens op 5 hing, maar daarna was het een groot mysterie.

normaal gezien tonen ze de top 8/10 toch minstens 1 keer elke ronde aan de finish. het was toch niet zo dat er zo ontzettend veel gebeurde vooraan, dat er geen tijd was om wat meer doorkomsten aan de finish te tonen.

0
platteprijs 6 november 2021 om 16:06

@Chef meestal wel en ook voor 9,10,11 en soms zelf 12 en 13.

0
Apemantus 6 november 2021 om 16:08

Eurosport home of cycling.

Op de player laten ze altijd alles zien tot de laatste noot van het volkslied geklonken heeft. Kun je het commentaar ook nog uitzetten en puur naar de ambient-geluidstream luisteren (wat ik persoonlijk heerlijk vind).

0
Erik33 6 november 2021 om 16:10

Zeker slecht in beeld gebracht. Bijna alle belangrijke momenten gemist. Vooral aan het eind was echt gênant. Wel een mooi parcours, misschien nog iets meer loopstroken.

0
Staf V 6 november 2021 om 16:29

En bij de VRT dan, die hebben goed de geschiedenis van de Vam berg uitgelecht maar voor de rest? ik had het nooit gedacht maar ‘help’ haal Wuyts terug.

0
Franco Ballerini 6 november 2021 om 16:57

@Staf: ik vond Ellen van Loy niet verkeerd als co-commentator. En wat Wuyts betreft: ik hoop dat Eurosport hem binnenhaalt, samen met José. Hij irriteert mij soms ook, maar als duo overtreffen ze alles wat ze nu bij Eurosport hebben.

0
Apemantus 6 november 2021 om 17:24

Vanbelleghem en Kroon zijn al enige tijd de fijnste wielercommentatoren in het Nederlandse taalgebied. Ook toen Wuyts nog actief was.

Probleem met Wuyts en de Cauwer is dat die twee zichzelf in de loop der jaren veels te serieus zijn gaan nemen. Dan krijgt het altijd iets lachwekkends. Als kenners ontzettend overschat, kramen soms ook de grootste kolder uit. Commentaar ook verschoont van enige vorm van humor of zelfspot. Dat simpele feit spreekt al boekdelen.

0
Franco Ballerini 6 november 2021 om 17:31

@Apemantus: ik corrigeer je even: “zijn” moet zijn “vind ik”.

0
Alfons Haavers 6 november 2021 om 17:44

Vanbelleghem? Dit moet een grapje zijn geloof ik.

0
ChefSpijker 6 november 2021 om 17:44

@Chippen >>> Er was ook gewoon live timing. Was de hele wedstrijd prima te volgen waar wie zat. Dan is het ook de taak van de commentatoren om die info te delen als er kijkers zijn die die live timing niet bekijken. Vind het zelf dan ook van weinig toegevoegde waarde om elke ronde de doorkomst van een nummer 7, 8 et cetera te zien. Er was één echte strijd in deze cross en dat was de strijd voor p2 en daar is de volle focus op gelegd. Met af en toe de leidster tussendoor. Gewoon terecht lijkt me.

0
Pietspeed 6 november 2021 om 20:59

Eens met platteprijs. Respectloos naar Vas e.a. Af en toe schakelen naar wat er achter de 4 gebeurt. Mooie en verdiende winnares in een troosteloos landschap op een vuilnisbelt met een handje vol publiek. Een EK onwaardig.

0
Chippen 6 november 2021 om 15:58

hoop morgen op iets meer publiek. het is een vrij grijze/grauwe cross op die grijze berg in dat grijze weer met die lelijke grijze industrie op de achtergrond (en dan ook nog eens veel asfalt).

met relatief weinig publiek heeft het dan soms meer weg van zo’n troosteloze wereldbekercross ergens in italië.

0
Alfons Haavers 6 november 2021 om 16:01

Echt een wielermekka leek het nog niet nee.

0
Romāns Vainšteins 6 november 2021 om 16:10

Die industrie is naast lelijk ook nog eens 1 vd meest vervuilende naar het schijnt.

0
Arie den Blanken 6 november 2021 om 16:17

Dat troosteloze kwam wel aardig overeen met de WB wedstrijden schaatsen die er zijn buiten Heerenveen

0
Deel Koeper 6 november 2021 om 16:21

Tja. Als je de Nederlanders slechtst minimaal buiten krijgt op een thuis-kampioenschap, waar ze als thuisland vermoedelijk 4 van de 6 gouden medailles gaan pakken op een gehyped parcours, dan mag je wel concluderen dat je de cross qua publiek niet meer populair gaat krijgen buiten Vlaanderen.

0
Brabander 6 november 2021 om 16:24

@Deel: heeft denk toch te maken met het feit dat het in Drenthe is. In het zuiden trekt het waarschijnlijk veel meer publiek. Ook door de Vlaemingen uiteraard, maar Brabant is denk toch meer wieler- en cross-minded, mede door de sterkere connectie met Vlaenderen

0
Pizzi 6 november 2021 om 23:38

Was ter plekke en juist dat het niet zo druk was was wel fijn. Beetje heen en weer lopen zodat je het op meerdere plekken kon zien. Snap wel dat het op tv overkwam als weinig kijkvolk.

0
xistnc 7 november 2021 om 00:09

Dit thuiskampioenschap is voor veel NL-ers verder weg dan een gemiddelde cross in Vlaanderen.

0
Davide Lappartiente 6 november 2021 om 16:12

Hopelijk blijft de evolutie zich naar moddervrije golfterrein parcoursen zich doorzetten zodat de echte crossliefhebber verwend wordt en hebben de 100 aanwezige toeschouwers meer dan enkel de 4 eerste deelneemsters in de race kunnen zien.

0
Brabander 6 november 2021 om 16:21

Lucinda Brand mooie kampioene. Maakt het verschil met die ene fietswissel, maar blijft daarna gewoon uitlopen. Blanka Vas erg sterk 2e, maar wel zeer slecht op de loopstrook. Dat moet nog wel verbeterd worden, want verder heeft ze alles. Denise Betsema een offday ofzo? Die is amper in het stuk voorgekomen. En wat is er toch met Annemarie Worst aan de hand? Start altijd nog wel goed, maar daarna is het wel heel snel over dit seizoen

0
Oblomov 6 november 2021 om 16:47

Kan me niet voorstellen dat de toekomst van Vas in het veldrijden ligt. Dat lopen komt nooit meer goed. Heeft ze vorig jaar ook het WK op verloren.

Is dat overigens geen toptijdrijdster in spé, met dat vermogen dat ze maar stug door blijft trappen?

0
Brabander 6 november 2021 om 17:17

Dat is wel erg voorbarig hè. ‘Komt nooit meer goed’. Ze is net 20 ;)

0
Deel Koeper 6 november 2021 om 19:33

Komt misschien niet goed omdat ze geen tijd of zin heeft om erin te investeren.

Anders lijkt het lopen me toch, van alle onderdelen van het veldrijden, datgene waar je het gemakkelijkst in kan verbeteren. Ze moet geen toploopster worden, gewoon middelmatig.

Techniek en/of gebrek aan explosiviteit/kracht zijn toch net wat moeilijk om aan te pakken.

0
Oblomov 6 november 2021 om 23:39

Maar waarom zou ze er in investeren? Is ook actief in twee disciplines die olympisch zijn en waarvoor je niet van de fiets hoeft. Denk dat de ploeg het ook best vindt, als ze zich meer op de weg gaat richten. Tenzij SD-works (de sponsor) echt waarde hecht aan het veldrijden. Wat ik me overigens best kan voorstellen, aangezien het om een Vlaams bedrijf gaat.

0
Wheely 6 november 2021 om 17:10

Mooie oppermachtige zege van Brand maar vooral genoten van de strijd tussen Vas, Kastelijn en Alvarado. De rest van de dames eigenlijk niet gezien.

0
Michelangelo 6 november 2021 om 17:15

Eigenlijk de saaiste cross van het jaar. Terwijl het parcours op zich best OK was. Niet heel spectaculair, maar meer dan selectief genoeg.

Brand terechte winnaar. Verreweg de sterkste.
Vas hele mooie tweede: met de grote dames mee durven doen, dan is dit echt wel een beloning.

Verder ook een eervolle vermelding voor een Belgische: Ellen van Loy! Voor haar eerste cross in het commentaarhokje deed ze het niet heel slecht. Wel een stukje overdreven chauvinisme door te denken dat Cant (is ze inmiddels al over de finish) nog lang mee zou kunnen doen. En af en toe kwam ze niet helemaal uit een lange zin. Maar als je Ellen wat goede feedback geeft, dan mag ze van mij na haar cross carriere wel eens vaker in dat hokje.

0
harryjohan71 6 november 2021 om 17:26

Cant was vandaag toch weer de beste Belgische met een top 10 plek. Meer kun je op dit moment niet van haar verwachten. Maar volgens de Belgen staat haar opvolger al klaar. Een juniore die 4e wordt op het EK.

0
Franco Ballerini 6 november 2021 om 17:36

Over van Loy zijn we het eens, zie boven. Vwb het parcours: selectief genoeg om de drie beste wegrensters van het deelnemersveld op het podium te krijgen. Maar dat mag ook wel een keer voor de afwisseling.

0
Deel Koeper 6 november 2021 om 19:34

Identificeerde Persico een hele ronde als Arzuffi. Best matig.

0
Chippen 6 november 2021 om 22:11
Quote:
Maar volgens de Belgen staat haar opvolger al klaar. Een juniore die 4e wordt op het EK.

de eerste eerstejaarsjunior in een top 10 die bijna vol tweedejaarsjuniores zit. verre van een garantie op succes, maar in het land der blinden zeker een eenoog die enig optimisme rechtvaardigt.

0
Oblomov 6 november 2021 om 23:46

Dat was inderdaad een flauwe opmerking. Beste eerstejaars op een EK, met bijna een minuut voorsprong op de volgende eerstejaars, is een keurige eerste stap als talent.

0
Pietspeed 6 november 2021 om 20:59

Eens met platteprijs. Respectloos naar Vas e.a. Af en toe schakelen naar wat er achter de 4 gebeurt. Mooie en verdiende winnares in een troosteloos landschap op een vuilnisbelt met een handje vol publiek. Een EK onwaardig.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone