Lucinda Brand ploetert naar de zege in Wereldbeker Dendermonde

zondag 27 december 2020 om 14:26
Lucinda Brand ploetert naar de zege in Wereldbeker Dendermonde

foto: Cor Vos

Lucinda Brand heeft de loodzware Wereldbeker veldrijden van Dendermonde op haar naam geschreven. De kopvrouw van Telenet-Baloise maakte in de blubber de beslissende move vlak voor het ingaan van de slotronde. Ze verstevigde bovendien haar leidende positie in het klassement van de Wereldbeker. De Amerikaanse Clara Honsinger wist Ceylin del Carmen Alvarado te verslaan in de strijd om plek twee.

Zware omstandigheden
Strom Bella zorgde de ochtend voor de cross voor de nodige consternatie. Na spoedoverleg om 12 uur werd besloten om de Wereldbeker door te laten gaan, maar dan wel zonder de grote brug en zonder finishboog. Dat maakte de modder en slijk in Dendermonde er niet minder op: Denise Betsema en Lucinda Brand schoten uit de startblokken in de zware omstandigheden.

Sanne Cant hield knap stand in de openingsronde, terwijl ook Ceylin del Carmen Alvarado (die bij de start even een foutje maakte) zich ook naar voren werkte. Bij de eerste passage aan de streep leidde Brand, voor Alvarado en met Cant, Betsema en Worst op iets grotere achterstand. In de tweede ronde nam wereldkampioene Alvarado het commando over, omdat zij met vinnige trapomwentelingen door de modder ploegde. Ook was ze beter op de loopstukken.

Alvarado in de blubber – foto: Cor Vos

Brand recht de rug
Bij het ingaan van de derde ronde (van de vier) had Alvarado een voorsprong van tien seconden op Brand, maar de leidster in de Wereldbeker wist het gat weer te dichten. Een groepje met Worst, Cant, Betsema, Clara Honsinger, Fem van Empel en Kata Blanka Vas volgde op een kleine halve minuut. Alvarado maakte diverse foutjes, maar ze wist zich keer op keer weer terug te knokken in het wiel van Brand. Het werd door de zwaarte van het parcours meer en meer een vrouw-tegen-vrouw-gevecht, ook in de achtergrond.

Honsiger wist zich knap los te weken uit het groepje achtervolgers. De Amerikaanse kampioene kreeg zelfs zich op Alvarado, die aan het begin van de slotronde definitief op achterstand gereden was door Brand. Sterker nog, Honsinger ging halverwege de laatste ronde op en over de wereldkampioen. Veel dichter bij Brand kwam ze niet meer, want de kopvrouw van Telenet-Baloise hield knap stand en ploeterde naar haar zoveelste zege van deze winter.

Wereldbeker veldrijden 2020-2021
Uitslag vrouwen – Manche 3 flag-be Dendermonde

1. flag-nl Lucinda Brand in 45m27s
2. flag-us Clara Honsinger op 15s
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 24s
4. flag-nl Fem van Empel op 40s
5. flag-nl Annemarie Worst op 45s
6. flag-be Sanne Cant op 48s
7. flag-hu Kata Blanka Vas op 54s
8. flag-nl Denise Betsema op 1m22s
9. flag-nl Manon Bakker op 1m35s
10. flag-nl Yara Kastelijn op 2m13s

Dit artikel delen:

25 Reacties

Murcia 27 december 2020 om 14:33

Heerlijk! De grootste motor wint, een dappere koers gereden van Alvarado en een zeer sterk staaltje van Honsinger met haar koffiemolentje. Lucinda is een veelvraat maar moest er vandaag ook keihard voor werken nadat Ceylin een mislukte start had verwerkt en zelfs kon overnemen. Weer is de foutenlast te groot om naar een overwinning te leiden. Femke vierde is natuurlijk ook groots. Degelijke Worst en Cant. En Katie Compton moeten ze nog uitgraven.

Wheely 27 december 2020 om 14:35

Leuk om te zien, prachtig podium. Fem mag fier zijn op die vierde stek!

Dolfy 27 december 2020 om 14:36

Wat een wedstrijd, een wedstrijd waar iedereen wel even zich vastrijdt, ergens in een gat stapt en/of vastloopt in de modder. Maar goed dat er niet nog een brug was. Sterke race van Brand en Alvarado. Honsinger weer vanuit achter sterk haar eigen tempo aangehouden en knap naar plek 2. En wat dan te zeggen van Van Empel, gewoon 4e, zo jong. Cant ook goed zesde.

Arie den Blanken 27 december 2020 om 14:36

Ik was benieuwd of het op de WK's van Saccolongo 1979 en Lembeek 1986 zou lijken maar dat viel mee. Die WK's waren veel en veel meer een veldloop met fiets op de schouder.
Belangrijkste wat er te horen was is dat eindelijk de successen van de NL-se vrouwen iets opbrengt omdat een Texels bedrijf medesponsor is bij deze organisatie.

platteprijs 27 december 2020 om 17:16

Dan snap ik niet dat die Texelaars niet een boel zand opgespoten hebben. Dat ligt Betsema veel beter.

Sephiroth 27 december 2020 om 14:41

Mooi om honsiger zo te zien, en echt wat een zware cross met gemene valkuilen

Arie den Blanken 27 december 2020 om 14:45

Alleen die plekken die op drijfzand leken waren er over.
Ik hoor op Sporza dat ze die voor de profs er uit gaan halen.
Zo heeft een voorwedstrijd toch ook nog zijn functie vervuld waartoe het ook mede bedoeld is.

Brabander 27 december 2020 om 14:48

@Arie: waarom de profs en niet gewoon de mannen?

Dikke Vrouw 27 december 2020 om 14:58

Arie de vrouwen zijn ook profs hoor

Arie den Blanken 27 december 2020 om 16:32

Zolang het organisatorisch commercieel niet rendabel is om een zelfstandige vrouwencross te organiseren zoals bij het tennis wel losse vrouwen toernooien zijn vind ik het vrouwenveldrijden niet profwaardig. Ze rijden figuurlijk mee op de bagagedrager van de echte profs. Het eerste lichtpuntje viel vandaag te vernemen omdat er bij deze organisatie een bedrijf uit Texel medesponsor was. Dit geldt overigens voor veel sportonderdelen. Het is een wedstrijd in het voorprogramma evenals de beloften en de junioren.
Zoals het nu gaat komt het grootste deel van de toeschouwers van voor de Corona tijd pas tegen half drie naar de omloop.
Als de vrouwen als laatste onderdeel van de dag zou worden gereden gaat na de profs een groot deel van de toeschouwers naar huis.

Emergo 27 december 2020 om 17:14

Arie Je vervalt in herhaling wanneer je het sportieve en spanningselement bij de vrouwen neerhaalt.

platteprijs 27 december 2020 om 17:14

De vrouwenwedstrijd is doorgaans een stuk spannender dan de heren. Dat geldt voor vrijwel elke wedstrijd, zo ook vandaag.

Pol 27 december 2020 om 17:48

Arie
Je bent de aller grootste negatieveling op dit forum, elke week het zelfde liedje de dames naar beneden halen. Wat heb je zelf al gepresteerd in de sport ????? Dat kan nooit veel zijn.

Lalsacien 27 december 2020 om 17:52

@pol wat Arie ooit heeft gepresteerd doet niet ter zake, maar de manier hoe hij vrouwen wegzet is natuurlijk een zwaktebod.

Arie den Blanken 27 december 2020 om 17:53

Over het al dan niet spannend zijn heb ik het niet over. Er zijn ook voetbalwedstrijden in de vierde klasse amateurs die spannender zijn dan Ajax-VVV.
Ik reageerde op de opmerkingen dat de vrouwen ook profs zijn. Ik geef met een argumentatie dat ik dat niet vind.

Murcia 27 december 2020 om 17:58

Arie, of jij ze profs vindt met of zonder argumentatie telt niet. Ze krijgen loon van hun ploeg en zijn het dus. De kijkcijfers zijn uitstekend dus kennelijk schakelen Vlamingen en Nederlanders ook om 13.40 uur al in en wachten ze niet tot de mannen beginnen.

Brabander 27 december 2020 om 18:33

Arie vindt het fijn om de dames naar beneden te halen. Dat bespeur je in dat constant denigrerende ondertoontje.
Ik vind het zelf nogal vreemd dat je daar voldoening uit kan halen

KnightBiker 27 december 2020 om 19:56

@Arie den Blanken – wat een bekrompen ideeen houd je erop na. Ik dacht dat we die mentaliteit intussen wel in 1980 hadden achtergelaten. Als vrouwen structureel worden achtergesteld kunnen ze die carrière niet maken omdat ze de middelen niet krijgen die de mannen wel krijgen. Het is aan de sport/maatschappij om die kansen te creëren.

Daarnaast slaat je vergelijking met vrouwen tennis nergens op, het is veelal onpraktisch om 2 gelijke toernooien op dezelfde locatie te houden. En Dames weg rennen heeft diverse wedstrijden die bij de mannen niet bestaan. Maar iets zegt me dat je die wedstrijden ook niet serieus neemt.

Juist in cyclocross is de combinatie makkelijk te leggen en je ziet dat doordat de faciliteiten er voor vrouwen zijn het niveau ontzettend omhoog is gegaan, de kijkcijfers zeggen het ook. Je ziet ook een enorme extra markt ontstaan voor vrouwen die wielrennen als sport en hobby, bedrijven snijden zich op langer termijn in de vingers door een enorme markt te laten liggen doordat sporten als voetbal niet gefaciliteerd worden: er valt een hoop te winnen voor iedereen, zowel sporter als sponsor als organisator als vrouwen serieus behandelt worden in sport: er is inneens dubbel zoveel zendtijd voor cyclocross op TV voor alle betrokken sponsoren, er wordt meer bier en worst verkocht, want het publiek is er langer etc etc. Met de faciliteiten die zijn aangelegd wordt inneens 2x zoveel zendtijd en bereik gegenereerd: Win/Win!

Apemantus 27 december 2020 om 22:36

Waarom Arie zoveel aandacht geven. Hij wentelt zich erin. Doodzwijgen is beter. Met andere woorden, don’t feed the troll. Het is hem er namelijk precies om te doen. Met z’n allen een vergrootglas op zijn volstrekt misplaatse kleinering van de damescross leggen. Ik zit elke week met open mond te kijken hoe de dames in deze zware sport over het parcours vliegen. En meneer komt met tennis aanzetten.

Pol 28 december 2020 om 08:54

Arie is nog nooit op de cross geweest, als naar Loenhout ga is om 12 uur het varken aan het spit al op. De junioren zijn geweldige wedstrijden altijd spannend. Ik ga al naar de cross uit de tijd van de nestor van het Nederlandse veldrijden Manus Brinkman. Maar daar zal Arie waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebben.

HoofdIsVrij 27 december 2020 om 14:42

Wat een prestatie van Van Empel!

Amper een jaar geleden gestopt met voetbal, in september 18 geworden en vandaag 4de bij de profs in de wereldbeker!

Brabander 27 december 2020 om 14:46

Wat een blubber zeg. Genoten van het geploeter van de dames. Lucinda moest er nog hard voor werken. Honsinger wederom sensationeel. Die komt op zware parcoursen steevast opzetten, altijd vanuit de achtergrond. Fem van Empel en Blanka Vas ook uitmuntend. Ook fijn om Cant weer eens op niveau te zien

Westland95 27 december 2020 om 15:30

Ik zal wel de enige zijn maar ik vind er niks aan dit geploeter.

LPW van der Heijden 27 december 2020 om 18:31

@Westland95, ik deel jou mening wel. Neemt niet de prestaties weg van Brand en Honsinger en van Empel. Maar voor mij persoonlijk was dit te veel geploeter om het Cyclocross te noemen. Maar ik weet daarentegen ook dat anderen die mening niet delen.

Brabander 27 december 2020 om 19:52

Ik vind het voor de afwisseling wel eens fijn hoor. Wekelijks hoeft dit ook niet. Maar dat vind ik ook van zo’n vliegparcours als in Heusden-Zolder. En het heeft gewoon veel geregend. Dat de weersomstandigheden zoveel invloed hebben is ook juist het mooie aan de cyclocross

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair