Lucinda Brand ook ongenaakbaar in Superprestige Boom

zaterdag 4 december 2021 om 14:30
Lucinda Brand ook ongenaakbaar in Superprestige Boom

foto: Cor Vos

Lucinda Brand heeft zaterdagmiddag ook de Superprestige-cross in Boom achter haar naam gezet. De Dordtse veldrijdster bleef uiteindelijk Inge van der Heijden en Denise Betsema voor.

Door haar zege in Boom sloeg de wereldkampioene haar slag in de Superprestige. Voor aanvang van de Superprestige-cross in Boom was het verschil tussen Brand en nummers twee en drie Annemarie Worst en Betsema nog een punt, maar zaterdag breidde ze haar voorsprong met respectievelijk twee en vijf punten uit.

In de modder van het Antwerpse dorpje moest Brand hard werken voor haar zege. Zeker in de eerste rondes wisten Maghalie Rochette, Ceylin del Carmen Alvarado, Betsema en vooral Inge van der Heijden weerstand te bieden, maar tegen het einde van de wedstrijd kwam de veldrijdster toch weer alleen te rijden. Een foutje bij Van der Heijden in de derde ronde hielp daar zeker bij.

Het laatste kwartier kon Brand zonder al teveel moeite haar voorsprong behouden. Haar zevende zege in de laatste acht wedstrijden – alleen in Koksijde eind november won ze niet – werd zo een feit.

foto: Cor Vos

Inhaalrace
Interessanter bleek de strijd om het podium in de laatste rondes. Betsema slaagde er na materiaalpech halverwege de wedstrijd nog in om van positie zes op te rukken naar de derde plaats. Daarvoor passeerde ze Fem van Empel, Rochette en Worst. In de laatste ronde jaagde ze nog op Van der Heijden, maar de taaie renster van 777 hield stand.

flag-be Superprestige Boom
Uitslag vrouwen
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Inge van der Heijden
3. flag-nl Denise Betsema
4. flag-ca Maghalie Rochette
5. flag-nl Fem van Empel
6. flag-nl Annemarie Worst
7. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
8. flag-be Sanne Cant
9. flag-gb Zoe Backstedt
10. flag-nl Aniek van Alphen
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

17 Reacties

Murcia 4 december 2021 om 14:36

Op een ouderwets parcours door de regenval bevestigd Brand haar status als de beste dames crosser van dit moment. Haar extra pk's trekken de rest aan stukken. Op plek 2 een zeer goede van der Heijden die haar kracht kwijt kon op de fietsstroken maar mij verbaasde met haar uitmuntende loopstijl. Betsema als een stofzuiger op drie en Rochette een terechte plek vier. In de achtergrond valt nog de knappe top 10 plek van Backstedt op.

0
Michelangelo 4 december 2021 om 15:02

Benieuwd waar Vos gaat staan als ze terugkeert in het veld.

In de VS leek ze duidelijk de sterkste/sluwste, maar dat was nog op haar vorm uit de koers en op snellere parcoursen. Maar om Brand te kloppen op dit soort omlopen lijkt me een ander paar mouwen.

0
Wheely 4 december 2021 om 14:44

Onder de indruk van Inge, knap hoe ze Betsema nog afhield op ’t eind.

0
Tuubke 4 december 2021 om 14:47

Een finishfoto waarop je zo duidelijk kunt zien dat ze wereldkampioene is? Dan is die foto niet van vandaag. Wat een blubber!

0
Michelangelo 4 december 2021 om 15:00

Iemand enig idee wat er met Manon Bakker is gebeurd?
Die reed vorig jaar hele goede uitslagen, maar eindigt dit jaar steeds ver in de achterhoede….

0
Blackcanyon 5 december 2021 om 05:32

Voldoende rust is belangrijk. Zoetemelk zei: de tour win je in bed.Maar een ‍ Bakker moet vroeg op. Dus daar zal t probleem wel zitten.

0
platteprijs 4 december 2021 om 16:22

Een zwaar parcours, Brand wint. Geen verrassing. Wel verrassend een sterke Van der Heijden. Fietste ook technisch goed. Mooie remonte van Betsema na die schoenwissel.
En wat is er met Alvarado gebeurd? Plots een flinke terugval, maar tijdens de reclame. Erg veel trouwens, twee reclameblokken in 50 minuten.

En een halve wedstrijd zonder commentaar. Eerst een beetje vreemd maar uiteindelijk toch beter dan dat gekwekkebek van Sannie en Bellie.

0
HSV 4 december 2021 om 17:15

Dan moet je de Eurosport player aanschaffen. Dan heb je geluid van de ambience en daar lopen de beelden ook door. Zonder dat is Eurosport idd niet om aan te zien.

0
peter s 4 december 2021 om 16:40

Mooi internationaal podium ;)

0
Blackcanyon 4 december 2021 om 19:44

Altijd uitkijken voor Brand in Boom, vooral zo voor de kerstperiode.

0
Deel Koeper 4 december 2021 om 23:34

De tegenstand heeft een probleem. Brand was al langer gewoon veruit de sterkste, maar men kon dat compenseren op techniek.

Brand is daar ondertussen ook gewoon goed in geworden, weet niet goed waar de rest haar nog gaat verslaan, tenzij het zeer, zeer, zeer technisch is, maar zo zijn er maar een handvol crossen.

Dat zal dan van Pieterse, van Empel, van Anrooij en Vas moeten komen, denk dat de “oudere” Nederlandse dames zich in de toekomst moeten beperken tot de kruimels die Brand laat liggen. Het jaar dat Worst/Alvarado dominant waren, zal wel bij dat ene jaar blijven.

0
Michelangelo 4 december 2021 om 23:52

Waar Brand in de vorige jaren haar gebrek aan techniek vaak compenseerde met lef (en daardoor veel foutjes maakte) heeft ze dat nu inderdaad bijgewerkt. Kudo’s voor Nys zijn wat dat betreft terecht.

Gezien de eerste crossen in de VS denk ik dat Vos nog niet helemaal klaar is met de cross. Ze ljkt me beter dan de vorige jaren. Hoe ze het gaat doen in de allerzwaarste crossen weet ik niet, maar in de VS vond ik haar echt wel overtuigend…

0
Murcia 4 december 2021 om 23:57

Brand is uitstekend maar ook een 30 plusser, de nieuwste lichting mist nog wat inhoud maar gezien de evolutie binnen de damescross moet je er niet gek van opkijken als Vas, Pieterse, van Empel sneller de kloof dichten naar haar toe dan nu gedacht en als Backstedt het veld leuk blijft vinden zie ik haar ook een gooi doen naar de grote titels binnen nu en een jaar of twee/drie.

0
Michelangelo 5 december 2021 om 00:10

@Murcia,
ik vraag me wel af of je als crosser ook niet steeds meer de inhoud van de wegrenster moet hebben. Zeker bij de dames nu de crossen ook steeds wat langer worden.

ik denk dan ook dat de jonge generatie zo snel mogelijk ook op de weg moet gaan rijden in de zomer (deels doen ze dat natuurlijk al, en niet onverdienstelijk). Ik zie dan ook uiteindelijk eerder deze jonge generatie de kloof dichten dan Betsema of Worst, die toch meer crosser pur sang zijn volgens mij.

Het zal vooral de vraag zijn hoe groot de ‘motor’ uiteindelijk is bij al het jonge geweld. Want wat je bij de mannen ziet sinds Mathieu en Wout meerijden is dat er weinig tactisch gekoerst wordt, maar vooral een uur lang snoeihard gereden. En ik denk dat het bij de dames ook steeds meer die kant op gaat.

0
Murcia 5 december 2021 om 00:24

@Michelangelo
Bij Vas en Backstedt zie je al het voordeel van hun weg 'traject'. Die gaan daar de komende jaren nog heel wat profijt van trekken. De laatste is piepjong maar nu al een wattage monster en Vas wordt heel spaarzaam gebracht maar heeft met SD Worx nu een plek bij de beste damesploeg. Pieterse zal vooral haar technische vernuft moeten aanspreken en van Empel is in mijn ogen nog een groter talent aangezien die pas in 2019 volledig voor de fiets koos. Haar progressie is opvallender dan Puck voor mij daardoor en ze is ook nu al sterker in de zware omlopen. Mettepenningen is een veel slimmere man dan mensen denken en houdt van de Nederlandse mentaliteit wat je ook terugziet in het perse willen halen van Ronhaar.

PS: last but not least heeft Brand bij Trek een jonge ploeggenote die ook al wat kwaliteiten op de weg heeft getoond. Shirin verdient beter dan door mij in eerste instantie te worden overgeslagen.

0
Michelangelo 5 december 2021 om 00:36

Het zal mij benieuwen of Vos ook met die generatie nog mee gaat kunnen. Tot op heden heeft ze zowel op de weg als in het veld al meerdere generaties ‘overleefd’, maar het zou zo maar kunnen dat de generatie Backstedt/Vas wel eens de generatie teveel gaat worden.

0
Murcia 5 december 2021 om 00:51

Wat Vos nu nog laat zien bewijst wel hoe exceptioneel ze was en is als renster. Ze is 34 en ondanks alles al te hebben gewonnen pakt ze zowel op de weg als in het veld haar wedstrijden mee. Meer nog dan van Moorsel zijn de huidige generatie en de toekomstige haar een eeuwige dank verschuldigd omdat zij de sport juist in de cross naar een echte profsport deed groeien. Daarvoor was het niks meer dan folklore. Wat mij betreft zetten ze nog bij haar leven een standbeeld neer in Den Bosch want zij heeft in haar eentje meer voor de vrouwensport betekend dan bonden en hun beleid.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone