Lucinda Brand geeft zichzelf kerstcadeau met zege in Dendermonde
foto: Cor Vos
zondag 26 december 2021 om 14:28

Lucinda Brand geeft zichzelf kerstcadeau met zege in Dendermonde

Lucinda Brand heeft op Tweede Kerstdag de Wereldbekercross in Dendermonde gewonnen. De wereldkampioene reed na 25 minuten cross weg uit een grote groep met veel Nederlanders en behield haar voorsprong in het restant van de wedstrijd. Clara Honsinger en Denise Betsema mochten met de Nederlandse mee het podium op.

Door de nieuwe coronamaatregelen in België was er zondag tijdens de Wereldbekercross in België geen publiek aanwezig. Het is een beeld waaraan we de rest van het seizoen moeten wennen, omdat de maatregelen tot ten minste eind januari duren.

De startende vrouwen lieten zich er echter niet door kennen: zij vlogen er ook op Tweede Kerstdag vol in. Marianne Vos en Fem van Empel namen vandaag een kopstart en reden snel weg, maar werden ook even snel weer vergezeld door Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado,  Manon Bakker, Shirin van Anrooij en Puck Pieterse. Buitenlandse favorieten als Kata Blanka Vas en Clara Honsinger vochten pas later in de cross hun weg naar voren.

Brand en Vos – foto: Cor Vos

Brand is weer een klasse apart
Omdat veel favorieten zich even lieten zien tijdens de openingsrondes, leken we af te stevenen op een spannende middag in Dendermonde. Dat viel echter reuze mee, omdat wereldkampioene Brand aan een versnelling weer genoeg had om de rest van zich af te schudden. Na 25 minuten sloop ze weg bij Pieterse en Betsema, met wie zij een kleine voorsprong op een grote groep achtervolgers bij elkaar had gereden.

De winnares van de cross was daarna bekend. In Dendermonde kon de renster van Baloise Trek Lions zichzelf na vijftig minuten crossen een mooi kerstcadeau schenken. Voor de wereldkampioene is het alweer haar negende zege uit de laatste elf (!) wedstrijden. Honsinger bleef het dichtst in de buurt bij Brand. De Amerikaans kampioen wist het gat kleiner te houden dan tien seconden en werd verdiend tweede. Betsema werd derde.

flag-be Wereldbeker Dendermonde
Uitslag vrouwen
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-us Clara Honsinger
3. flag-nl Denise Betsema
4. flag-nl Marianne Vos
5. flag-nl Shrin van Anrooij
6. flag-nl Puck Pieterse
7. flag-be Sanne Cant
8. flag-hu Kata Blanka Vas
9. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
10. flag-nl Manon Bakker

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
26 december 2021 14:33
Brand was voorspelbaar evenals een Honsinger dat zij hier goed zou scoren maar 2e das toch heel straf.
Maar saai weer zonder publiek, helaas.
  26 december 2021 14:34
  Tis waar je je mee bezig houdt. Heb er geen erg in.
  26 december 2021 14:50
  Ik vind t zelfs mooier zonder, het gaat meer om de sport, minder om de kermis.
  26 december 2021 15:04
  Dat klopt op zich wel Wheely. Zonder publiek is het puur de sport.
  Toch enige ambiance mag toch wel vooral de renners zelf zien grotendeels liever publiek naast de baan staan.
  Koers rijden zonder publiek of met maakt echt wel uit mbt motivatie en extra adrenaline door de aanmoedigingen.
26 december 2021 14:34
Brand met een demonstratie van pure power al vergat ze leek het wel dat Honsinger door geen fietswissel te doen veel tijd kon goed maken in de laatste ronde. De Amerikaanse is met haar gelijkmatige tempo hier geweldig op dreef t.o.v. haar collega's met de sprintmotoren die de brandstof zien opraken. Betsema derde en Vos die overdreef met haar start en zich opblies pakt op pure wilskracht nog plek 4 voor de atlete die van Anrooij nog altijd is. Cant met een knappe race en Vas komt ook te kort voor dit type trage omloop. Het parcours is overigens in ontwikkeling maar nu al een ruime voldoende waard. Knap werk van de mensen daar.
  26 december 2021 16:50
  als je als ouwe Vos jezelf nog zo wilt smijten voor een 4e plek in Dendermonde terwijl je alles gewonnen hebt wat je kunt winnen in het veld en op de weg, dan zegt dat alles over het karakter en de winnaarsmentaliteit.

  Knap trouwens ook van Cant: had dat niet van haar verwacht. Maar ze lijkt mij vaak 1 cross per weekend uit te zoeken, om dan de andere cross ineens weer ver achterin te eindigen.
26 december 2021 14:37
Lijkt het er misschien een beetje op dat Alvarado de weg van haar
partner aan het volgen is ?
  26 december 2021 14:54
  Alvarado is de nieuwe van der Poel.

  Lang gedacht dat het Mathieu was, maar David is tegenwoordig accurater.

Reacties zijn gesloten.