Louis Meintjes soleert naar de zege in Giro dell’Appennino

donderdag 2 juni 2022 om 15:56
Louis Meintjes soleert naar de zege in Giro dell’Appennino

foto: Cor Vos

De 83ste editie van de Giro dell’Appennino is gewonnen door Louis Meintjes. De Zuid-Afrikaan van Intermarché-Wanty-Gobert sprong op goed zeven kilometer van de streep weg uit een elitegroepje van negen renners en soleerde naar de zege. Natnael Tesfatsion won de sprint voor de tweede plaats, Georg Zimmermann maakte het feestje van Intermarché-Wanty-Gobert compleet door als derde te finishen.

Net als vorig jaar begon de Giro dell’Appennino in Pasturana, nabij Novi Ligure, waar het officiële startsein klonk. Er werd eerst een relatief vlakke lokale ronde aangedaan. Daarna ging het langzaam maar zeker naar de eerste klim van de dag, de Fraconalto (5,5 km aan 6,8%). Vervolgens volgden de Crocefieschi (5 km aan 6,7%), Crocetta d’Orero (5,2 km aan 5,5%) en in de finale de Pietravalazzara (6,2% km aan 7,7%) en de Madonna della Guardia (6,9 km aan 7,9%). Na de top van die laatste beklimming was het nog ruim 25 kilometer tot aan de streep.

Zes renners vormen de vroege vlucht
Met Simon Clarke, Louis Meintjes, Quinten Hermans, Natnael Tesfatsion, Alessandro Covi en Davide Rebellin – die hier zijn rentree maakte nadat hij vorig jaar zwaar ten val kwam in de Memorial Marco Pantani – stonden er meerdere interessante renners aan het vertrek. Zes andere lieden vormden echter de vlucht van de dag. Paul Wright (Mg.K Vis-Color for Peace-VPM), Lukas Meiler (Team Vorarlberg), Alessandro Monaco (Biesse-Carrera), Gabriele Petrelli (Cycling Team Friuli ASD), Kyrylo Tsarenko (Gallina Ecotek Lucchini Colosio) en Davide Baldaccini (Team Corratec) waren de namen.

Deze zes aanvallers wisten op een gegeven moment vier minuten uit te lopen op het peloton, maar de voorsprong smolt richting de finale als sneeuw voor de zon. Met nog ruim vijftig kilometer te gaan werden de laatste vluchters ingerekend en was het wachten op een nieuwe versnelling vanuit het peloton. Sebastian Berwick, derde in de voorbije Alpes Isère Tour, trok ten strijde en de renner van Israel-Premier Tech kreeg het gezelschap van Dayer Quintana (Arkéa-Samsic), Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) en Alexis Guerin (Team Vorarlberg). Deze vluchtpoging was echter geen lang leven beschoren.

Intermarché-Wanty-Gobert zorgt voor spektakel 
Op de flanken van de Pietravalazzara, na ruim 140 kilometer, werd het kaf van het koren gescheiden. Een elitegroep van in totaal vijftien renners wist zich af te scheiden op deze beklimming. Intermarché-Wanty-Gobert, dat al weken draait als een tierelier, was met Meintjes, Quinten Hermans, Lorenzo Rota en Georg Zimmermann zeer goed vertegenwoordigd. Guerin, Simon Clarke, Paul Double, Andrea Garosio, Alessio Martinelli, Iván Moreno, Natnael Tesfatsion, Santiago Umba, Michel Ries, Alessandro Verre en Nicolas Edet hadden de eerste serieuze schifting ook overleefd. Deze coureurs leken gelijktijdig te beginnen aan de laatste klim van de dag.

foto: Cor Vos

Vier renners slaagden er echter in om nog voor de Madonna della Guardia weg te springen uit de eerste groep. Tesfatsion, Hermans, Clarke en Meintjes begonnen met een kleine, maar wel mooie, voorsprong aan de laatste scherprechter in deze Giro dell’Appennino. De achtervolgers zaten echter niet ver en dus zagen we al snel weer een hergroepering. Intermarché-Wanty-Gobert was echter niet van plan om aan een slakkengangetje naar boven te rijden. De Belgische formatie wilde optimaal profiteren van zijn overtalsituatie en stuurde opnieuw Meintjes vooruit. De Zuid-Afrikaan wist, samen met de Luxemburger Ries, een gaatje te slaan.

Meintjes en Verre voeren de forcing 
Meintjes en Ries, die zich dinsdag nog wisten te onderscheiden in de Franse klimkoers Mercan’Tour Classic, reden vijftien seconden weg van hun achtervolgers. Tesfatsion rook het gevaar en ging in de tegenaanval. De snelle Eritreeër kreeg Verre mee als waakhond van Ries, maar Tesfation wist binnen no time de oversteek te maken. De kopgroep bestond zo niet meer uit twee, maar vier renners. Niet veel later hadden we zelfs te maken met vijf koplopers, want ook Zimmermann wist met succes de sprong te maken. Deze groep bleef echter niet lang bij elkaar, na een nieuwe versnelling van Meintjes en dit keer Verre.

Meintjes en Verre leken over de sterkste klimbenen te beschikken en trokken als eerste naar de top van de Madonna della Guardia, maar kregen vlak voor de top dan toch weer het gezelschap van Tesfatsion en Ries. En Zimmermann? Die werd door kettingproblemen, de Zwitser moest zelfs even van de fiets om het euvel te verhelpen, ver teruggeworpen. Meintjes, Tesfatsion, Ries en Verre waren intussen begonnen aan de snelle en bij momenten technische afdaling van de Madonna del Guardia. De koplopers kwamen gelukkig heelhuids beneden en begonnen al snel soepel rond te draaien op de vlakke wegen richting Genua.

Tactische finale, Meintjes kiest het goede moment
Toch konden Ries, Verre, Meintjes en Tesfatsion de terugkeer van Clarke en Martinelli niet verhinderen, waardoor we met zes koplopers begonnen aan de laatste vijftien, overwegend vlakke, kilometers. De samenwerking in de voorste groep bleek, ondanks de aanwezigheid van twee renners van Arkéa-Samsic, toch niet zo gesmeerd. Er werd steeds meer naar elkaar gekeken, met als gevolg dat nog eens drie renners wisten terug te keren vanuit de achtergrond. Double, Moreno en de ongelukkige Zimmermann keerden zo opnieuw in koers en hadden plots weer uitzicht op de overwinning.

Zimmermann zag zijn moment gekomen en besloot vrijwel meteen na zijn terugkeer te demarreren, in de hoop zo zijn concurrenten te verrassen. De Duitser kreeg echter geen ruimte, maar een versnelling van zijn ploegmaat Meintjes zette meer zoden aan de dijk. De Zuid-Afrikaan versnelde met nog zeven kilometer te gaan en wist in zijn kenmerkende, vals trage, stijl steeds verder uit te lopen. In de achtervolgende groep werd er vooral naar elkaar geloerd en vervulde Zimmermann zijn werk als afstopper met verve, wat allemaal in het voordeel was van Meintjes. Laatstgenoemde bleek ribbedebie en soleerde naar de zege.

De sprint voor plaats twee – foto: Cor Vos

Meintjes had in de laatste honderden meters alle tijd om zijn eerste overwinning van het seizoen te vieren. De sprint voor de tweede plaats werd gewonnen door Tesfatsion, voor Zimmermann en Clarke. Voor de 30-jarige Meintjes is het zijn eerste zege van het seizoen. Sterker: de Zuid-Afrikaan had sinds 2015(!) niet meer gewonnen. Meintjes won toen het eindklassement van de Settimana Internazionale Coppi e Bartali. Ook het vermelden waard: de 50-jarige Rebellin eindigde in zijn eerste koers van het seizoen knap als negentiende, op net geen vijf minuten van winnaar Meintjes.

Dit artikel delen:

54 Reacties

Diskob 2 juni 2022 om 16:02

Wanty 2022 heeft stilaan wat weg van Bahrein 2021. Meerdere renners die opeens (weer) aan de top of subtop verschijnen.

0
Brabander 2 juni 2022 om 16:13

Nou. Wat rijden die gasten goed hè

0
assen 2 juni 2022 om 16:15

Ja, ik heb dezelfde gedachtes. En vergeet ook Astana niet, dat een paar jaar terug alle zeges aan elkaar reeg in het voorjaar.

0
evelineroos 2 juni 2022 om 16:16

Ik dacht eerder aan het Saunier-Duval van 2007.

0
Fast Freddy 2 juni 2022 om 16:48

Ik heb al wat langer een Vacancesoleil gevoel bij deze ploeg. En dan heb ik het niet over vakanties.

0
Merlinappa 2 juni 2022 om 16:56

Zijn dit nou allemaal dopinginsinuaties?

0
Romāns Vainšteins 2 juni 2022 om 17:00

Gevoelige types hier

0
Merlinappa 2 juni 2022 om 17:01

inderdaad RV, wat een gezeur.

0
evelineroos 2 juni 2022 om 17:11

Niet alles zo serieus nemen.

0
TheBigShow 2 juni 2022 om 17:22

RV lijkt me nog het meest gevoelig

0
Quincy Adams 2 juni 2022 om 17:39

Onzin allemaal. Als je in de winning mood bent, kun je net wat meer. Mentaal ding is dat. Niet zoeken, maar gewoon genieten van een held die niet opgeeft en na 7 jaar weer een mooi succes mag vieren.

0
Wheely 2 juni 2022 om 17:53

Natuurlijk. Meintjes heeft vast gisterenavond speciaal een extra zak bloed in zijn lijf gepompt om deze felbegeerde Giro van Aap en Nijntje op zijn naam te schrijven. Omdat dat lekker rijmt vooral.

0
Vierkante Wielen 2 juni 2022 om 19:58

Dat Meintjes in dit deelnemersveld wint is niet heel raar voor iemand die steevast top 20 TdF rijdt.
Ik zie verder ook niet eens heel gekke uitslagen eerlijk gezegd. Girmay Giro-rit en GW, Kristoff Scheldeprijs en Almeria.

Hirt wint uit een aanval en 6e klassement doordat ie 5/6 minuten kreeg verdeeld over twee ritten. Van Pozzovivo weten we wat ie kan en 18 min is ook niet heel kort. Ook vallen Almeida, Superman, Bardet en Yates tussendoor weg. Taeramae heeft het ook naar eigen kunnen goed gedaan, niet verrassend.

Enige echt grote uitschieter voor mij is dan Hermans in LBL met zijn tweede plek.

0
Silent Hill 2 juni 2022 om 16:08

Een spannend verhaal uit het grote sprookjesboek van Wielerflits.

0
Turtlehead 2 juni 2022 om 17:59

… en ze leefden nog lang en gelukkig…

0
Cochise 2 juni 2022 om 16:09

Een Zuid-Afrikaan en een Eritreeer op het podium. Leve de mondialisering

0
Turtlehead 2 juni 2022 om 18:00

Maar de volgorde is net verkeerdom, om echt van emancipatie te spreken.

0
Dikke Vrouw 2 juni 2022 om 16:12

Wanty en het Afrikanen wielrennen gaan hard ! Leuk voor louis wint die ook es wat

0
Verweggistan 2 juni 2022 om 16:12

Is Meintjes pas 30?

0
Brabander 2 juni 2022 om 16:16

Jep. Sinds 2015 niets meer gewonnen. Dus die kwam rap en is daarna toch wel naar een bedenkelijk niveau weggezakt

0
Dikke Vrouw 2 juni 2022 om 17:01

Komt hier wel effe lekker de appennino winnen toch wat anders dan die top 10 plekken in de tour zo es met je handen om hoog over de streep

0
Brabander 2 juni 2022 om 16:12

Nou. Gasten rijden echt kneitergoed

0
assen 2 juni 2022 om 16:15

Deze veelwinnaar reigt de zeges aaneen, als Sagan en Cavendisch in hun beste tijden. Wat een fenomeen!

0
Brabander 2 juni 2022 om 16:18

Hij heeft inderdaad meer gewonnen dan Kelderman en Kruijswijk tezamen ;)

0
Wheely 2 juni 2022 om 16:26

Dat is nog eens nieuws!
UAE helemaal weggespeeld?

0
lo squalo dello Stretto 2 juni 2022 om 16:33

Where is UAE?

0
Maillot à Pois 2 juni 2022 om 16:41

UAE stond hier nu ook niet met de sterkste ploeg aan de start. Slechts 5 in plaats van 7 renners, waaronder Covi die net uit de Giro komt.

0
Kopinkas 2 juni 2022 om 16:28

Er worden wat feestjes compleet gemaakt deze week… Meintjes die wint, dat klinkt als een geintje.
Die vijfde plek moet dan weer zuur zijn voor Arkea, of althans Verre van deugddoend nadat ze eerst zelf in een overtalsituatie zaten…

0
lo squalo dello Stretto 2 juni 2022 om 16:32

Wat een insinuaties hier zeg. Wanty is aan een opmerkelijk jaar bezig maar in deze koers konden ze hun overtal gewoon perfect uitspelen. Ze stonden hier gewoon met een sterke ploeg aan de start tov het deelnemersveld. Kijk naar de top-10: zo’n Clarke heeft al 2 maanden niet meer gekoerst, die Verre lijkt een leuk talentje te zijn maar is ocharme 20 jaar. Paul Double op 7 had ik nog nooit van gehoord en ik check dagelijks Procyclingstats.

0
Diskob 2 juni 2022 om 16:45

Voor Bahrein was er vorig jaar ook wel bij elke overwinning een verklaring te verzinnen. ;-) Het is alleszins wel opmerkelijk, zoals je zelf zegt. Vroeger, in de “foute” jaren, werden zulke opmerkelijke ploegprestaties bijna altijd gevolgd door een of meerdere positieve dopingtesten. Dat is deze keer (noch bij Bahrein, al was er die politie-inval die tot niets heeft geleid) niet het geval dus ik ben geneigd om gewoon mee te gaan in het verhaal van de “nieuwe omkadering”.

0
Romāns Vainšteins 2 juni 2022 om 16:50

Dat insinuatiegezeik is standaard bij ploegen in een winstflow.. ondertussen is de laatst betrapte topper zowat gemummificeerd joh. Gaat gewoon prima, verschillen zitten nu in nepsuikers uithongeren en bergtopzitten

Dikke kans dat wanty dat wat aangescherpt heeft. En winnen doet winnen, mentaal bla bla echt team topsfeer etc

0
Massimo Bataille 2 juni 2022 om 16:55

Er zijn natuurlijk wel wat verschillen he
Dat Meintjes wint tegen pakweg Covi en Clarke in een ‘kleine’ wedstrijd is toch wat geloofwaardiger dan Padun die wegrijdt van een elitegroep (Mas, Porte, Lopez ) in de Dauphine (en dag erna nog een bergrit wint).
Of dat Caruso ( van een goeie en betrouwbare klimknecht) plots meedoet voor de Giro-overwinning.
Maar ik insinueer absoluut niets, het mooie aan wielrennen is dat er onverwachte dingen gebeuren en renners die je niet verwacht meedoen voor de overwinning.
Anders kunnen we met zijn allen gaan swiften en kijken hoe Pogacar, VdPoel en Van Aert alles winnen

0
thorsen 2 juni 2022 om 16:55

Als het een team was uit Oost-Europa, of Midden-Oosten dan had je sowieso veel meer insinuaties gehoord.

0
kleomantre 2 juni 2022 om 23:13

Ik vertrouw ook helemaal niet. Het zou mij niet verbazen als er de afgelopen jaartjes wat geëxperimenteerd is met nieuwe methoden/medicamenten, met niet al te veel mensen, om goed inzicht te krijgen in bv het zowel het bloedbeeld (schommelingen etc) als prestaties. Die methode heeft zich ondertussen bewezen en is en vervolgens ruimer uitgerold, waarbij Bahrein met name in het oog springt. Misschien is het risico dusdanig geminimaliseerd dat je het ook gewoon zo open en bloot door een seizoen kan blijven toepassen. Wellicht dat dit ook langzaam zijn weg vindt in het peloton en men zich er veilig mee waant.
Ik vind het overigens ook opmerkelijk dat een Ineos weer sterker oogt (eendagskoersen). Dus misschien dat zij eerst ingelopen zijn door andere (JV bv) op het ketonengebruik en daaraan gerelateerde uitmergelpraktijken en zij nu weer bijgeleerd hebben van een voorsprong dat een ander team heeft opgebouwd. In dat geval zal het niet direct om doping gaan, of althans niet iets wat nu strikt genomen doping is maar dit wellicht kan gaan worden of doping is bij bepaald excessief gebruik.

Niettemin beïnvloedt het niet echt m’n koersvreugde, ik frons er af en toe alleen wat bij

0
zietemgaan 2 juni 2022 om 16:42

Louis kon niet achterblijven:)

0
the student 2 juni 2022 om 16:42

Merkwaardig. Zelfs meintjes gaat winnen bij intermarche

0
A.M.M. Jonkers 2 juni 2022 om 16:43

Intermarché-Wanty-Gobert kent een waar topseizoen tot nu toe!
Is uitgegroeid tot de 3e Belgische (Waalse) ploeg.

Dit soort uitslagen doen heel veel pijn bij Lotto-Soudal dat echt moet vrezen dat ze vanaf 2023 geen World Tourploeg meer zullen zijn!

0
Turtlehead 2 juni 2022 om 18:00

3e? Tweede, closing on first…

0
Comments 2 juni 2022 om 17:00

Weer een Afrikaan die wint! Nu n witte.

0
Merlinappa 2 juni 2022 om 17:01

Overdrijven is ook een vak he, Wanty heeft dit jaar 12 overwinningen bij elkaar gesprokkeld. BikeExchange, Bora, en Lotto Soudal hebben er al meer dit jaar maar bij die ploegen hoor ik geen insinuaties.

0
ASF 2 juni 2022 om 17:07

Rebellin keurig in de groep rijdend voor plek 10!

0
Turtlehead 2 juni 2022 om 18:01

Ja, tweede groep. On-voor-stelbaar.

0
Ward 2 juni 2022 om 19:01

Speciaal kaliber, die Rebellin. Knap zeg!

0
Scott Sunderland 2 juni 2022 om 17:22

Meintjes die een overwinning pakt ! Dit is een wielerwonder. Geen klassement maar zowaar een rit in lijn. Dit valt in de de categorie van fictieve gebeurtenissen zoals Jos van Emden wint de Tour, Mareczko als eerste boven op Alpe d'Huez en Bas Tietema wint Parijs-Roubaix. Je verwacht het niet.

0
Tuubke 2 juni 2022 om 21:07

Het bizarre is natuurlijk vooral dat hij wint na een áánvál!!!! In z’n uppie nog wel! Ik dacht altijd dat hij niet alleen de straat op durfde, want je ziet hem gewoonlijk alleen maar meerijden.

0
Scott Sunderland 2 juni 2022 om 23:03

Inderdaad. Wat dat betreft een primeur voor Meintjes. De eerste keer in zijn carrière dat hij heeft gedemarreerd. Hij kreeg kennelijk een lumineus idee vandaag.

0
Timster 2 juni 2022 om 17:56

Grappig, er deden een Lorenzo Rota en een Lorenzo Roda mee!
En hoe taai kun je zijn als je op je 50e, na een serieuze blessure, hier gewoon vooraan eindigt? Gepakt of niet, dit is natuurlijk uitzonderlijk (knap)

0
Poeksel 2 juni 2022 om 18:01

Rebellin vorig jaar nog 12e in deze koers, nu 19e. De jaren beginnen te tellen ;)

0
Henk Boer 2 juni 2022 om 18:36

Ze kunnen nu maar beter even rustig aan doen , want straks wordt het ;
We do not want(y) anymore.

0
oborobo 2 juni 2022 om 18:51

Wel heel veel DNF.

0
RLM 2 juni 2022 om 19:19

Tja, als je niet meer in de eerste of 2de groep zit kun je beter al een douche pakken, heb je nog lekker warm water

0
bilthoven 2 juni 2022 om 19:15

Wordt hoogste tijd dat Paul Double (6de vandaag) ook eens bij een betere ploeg mag rijden. Ooit begonnen bij Flavio Zappi rijdt hij al jaren voor kleine Italiaanse continentale ploegjes. Rijdt daardoor relatief weinig wedstrijden, maar wordt vandaag wel mooi 6de tussen de grote jongens!!

0
Dikke Vrouw 2 juni 2022 om 22:20

Klopt en die is sterk voor 2 !

0

Meintjes die wint daar wist ik niks meer van af.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone