‘LottoNL-Jumbo wil van Lobato af, lot Tolhoek en Eenkhoorn onzeker’

zondag 17 december 2017 om 20:31
‘LottoNL-Jumbo wil van Lobato af, lot Tolhoek en Eenkhoorn onzeker’

Foto: Marcel Koch

Het incident met slaapmedicatie tijdens een trainingskamp in Girona lijkt het einde van Juan José Lobato bij LottoNL-Jumbo te betekenen. Een woordvoerder van het team bevestigt aan Cyclingnews dat men in onderhandeling is met de 28-jarige Spanjaard over het ontbinden van zijn contract.

Lobato, Antwan Tolhoek en Pascal Eenkhoorn namen tijdens het trainingskamp zonder overleg met de teamarts het slaapmedicijn Noctamid. Het lot van Tolhoek en Eenkhoorn is nog onzeker. Met de twee zal maandag een gesprek plaatsvinden op het kantoor van de ploeg, waarna er een beslissing genomen wordt over hun toekomst. Ontslag wordt hierbij niet uitgesloten. Morgen zal de ploeg over de situatie communiceren.

Dit artikel delen:

53 Reacties

schipperaar 17 december 2017 om 22:36

Kijkt ook nogal slaapverwekkend, niet zo gek dat je ’s nachts de slaap niet kan vatten maar wat een idiote maatregel, trainingskamp net voor de feestdagen en zelfs een klein beetje leut mag al niet meer, alcohol waarschijnlijk ook niet terwijl het halve peleton met dramatrol rijdt, lekker bezig..

0
hessers 17 december 2017 om 23:03

Vraag me wel af of differentiëren tussen lobato en de Nederlanders wel handig is. Dan denkt straks elke buitenlander dat hij minder krediet heeft dan een nederlander. Terwijl overtreding dezelfde is, alleen pakt t bij Libato wat rotter uit. Wel mooi als Gerts bv een kans zou kunnen krijgen alsnog…

0
willempie72 17 december 2017 om 23:04

@Scott Sunderland: Tankink zal ze de oren niet wassen lijkt me:
Ook maakte De Fauw melding van misstanden op een trainingskamp in Benidorm waar twee renners van de Belgische ploeg moesten afkicken en de Nederlander Bram Tankink zo stoned was dat hij met een brandblusser door het hotel danste.

https://www.nu.nl/sport/2119751/wielerwereld-maakte-fauw-kapot.html

0
Puffin87 17 december 2017 om 23:05

Wat mij betreft lekker alle 3 ontslaan.
Er is duidelijk afgesproken dat ze niks moeten/mogen gebruiken zonder te overleggen met de ploegarts. Als mensen zich daar niet aan kunnen houden, kan je er maar beter van af zijn.
Nu is het nog iets dat niet op de dopinglijst staan, maar de volgende keer ook? En als dan iemand positief test kan het je zomaar je sponsor kostten. Geen risico mee nemen, lekker afscheid van nemen.

0
Romāns Vainšteins 17 december 2017 om 23:16

Ik zou Eenkhoorn op basis van zijn zeer jeugdige leeftijd en relatief onschuldige input (snus) nog wel een kans gunnen, persoonlijk.

0
Jacco van Stierop 17 december 2017 om 23:29

@schipperaar
« en zelfs een klein beetje leut mag al niet meer”
Precies, waar moeten ze dan over praten als ze over 30 jaar bij Tour du Jour worden uitgenodigd om leuke anekdotes op te halen? Waar moet de toekomstige Michel van Egmond dan een boek over schrijven?
Straks, -ik zeg maar iets geks-, blijken er ook regels te zijn wat betreft damesbezoek; ja, je weet het niet meer tegenwoordig.

0
Imbatido 17 december 2017 om 23:30

@RV: Je kan iemand niet een week later ‘op staande voet ontslaan’, dat moet direct gebeuren, daar kan je geen tijd overheen laten gaan. Mochten ze de renners willen ontslaan dan zouden ze naar de kantonrechter moeten. De vraag is of Lotto-Jumbo daar 1) op zit te wachten, zowel qua aandacht als personele gevolgen en 2) of ze daar sterk genoeg voor staan. Binnen een normaal bedrijf zou gebruik van slaapmiddelen/tabak door een werknemer op zakenreis bv. niet tot ontslag leiden. De vraag is of dat binnen een wielerploeg anders ligt, en of overtreding van interne regels zwaar genoeg is voor ontslag.

Lotto-Jumbo wil kennelijk het liefst het contract in onderling overleg ontbinden. Misschien heeft Lobato zelf wel aangegeven geen toekomst meer te zien bij LTJ, en dat dit dan voor beide partijen het beste is. Wellicht krijgt hij een geldsom mee, of is er zo’n Spaanse CT die hem wel wil overnemen.

0
horsm 17 december 2017 om 23:41

Snus is ook geen medicijn. Eenkhoorn niet ontslaan lijkt me redelijk.

0
bartje 17 december 2017 om 23:50

@ schipperaar, dramatrol! Whoehahahahaha! Dat mag ik van auto correct niet eens schrijven!

0
peterwinnen 18 december 2017 om 00:52

Gisteren het artikel in het AD gelezen…renners die compleet van de wereld zijn en naar het ziekenhuis worden vervoerd. Het spijt me verschrikkelijk, maar dat zou in geen enkel bedrijf worden getolereerd, zeker in een wielerploeg zou dat niet moeten kunnen. Kan niet anders betekenen dan ontslag eerlijk gezegd. En dan ben je als nieuwkomer wel heel dom bezig. Wie gaat daar nog mee in zee, als je blijkbaar zo beinvloedbaar bent.

0
dendeut 18 december 2017 om 04:07

Het gebruik van snus is al enkele maanden een veel voorkomende praktijk in het wielerpeloton, over verschillende ploegen heen. Waarom? Het heeft, zoals hierboven beschreven, een rustgevend effect. Moet het renners verboden worden van de ploeg uit om deze vorm van snuiftabak te gebruiken? Ik zou zeggen van wel: het heeft een waaier aan bijwerkingen die niet compatibel zijn met het bestaan van een profrenner. Het geeft bijvoorbeeld zeer vervelende effecten op maag- en darmgebied zoals diarree. Ik heb verhalen gehoord over renners die daardoor niet in staat waren om te koersen tot enkele dagen na gebruik. Wat betreft het gebruik van slaapmedicatie ben ik stellig. Gebruik op eigen initiatief door de renners is uit den boze. Maar hey, het is moeilijk om daaraan iets te veranderen. Het gebruik daarvan is al tientallen jaren ingeburgerd in het peloton. Iedereen kent de verhalen over VDB en Gaumont die de dag voor de RVV van 1999 enkele “stillies” (stilnoct) innamen, met een val van de nog iets te sterk gesedeerde Gaumont op de Paddestraat tot gevolg. Ik merkte gedurende het voorbije jaar van dichtbij dat er sprake is van problematische slaapmiddelengebruik in het profpeloton. Zeker in combinatie met alcohol of snus kan dit best heftige effecten geven. Het verhaal van Lobato is er eentje zoals alle ploegen er (minstens) eentje zullen hebben, zonder dat de ploegleiding of medische staf het misschien zullen weten. Ik vind het moedig van Lotto-Jumbo om hier iets aan te willen doen. Er moét iets gebeuren, voor er grotere accidenten gebeuren. De MPCC heeft overigens 3 regels: regel 1 en 2 zijn jullie allen bekend (ivm verbod op cortisone en tramadol), regel 3 houdt een minimaeal gebruik van slaapmedicatie zoals benzodiazepines en z-drugs in. Helaas hebben we nog een hele weg te gaan…

0
Magikdatzeggen 18 december 2017 om 07:42

@dendeut
Goed verhaal, helemaal mee eens.

0
deux-vitesse 18 december 2017 om 09:16

Top van lotto jumbo. Transparantie is de enige weg. Geen tapijt te bekennen hier.

0
Nultra 18 december 2017 om 09:24

Hup naar huis sturen die hap, zal wel weer een advocaatje zich voor veel geld voor dit karretje later spannen, maar so be it.
Castelijns terug en verder zijn er nog wel wat jongens die nog wel willen koersen. Koerst de Jumbo ploeg misschien minder slaapverwekkend volgend seizoen.

0
geinponum 18 december 2017 om 10:42

snus was meer dan 10 jaar geleden al een hype, je kan hier behoorlijk verslaafd aan raken.

0
schipperaar 18 december 2017 om 11:08

Ploegleiding ook op het matje dat ze daar nu pas achterkomen, hadden de symptonen al veel eerder moeten zien maar waarschijnlijk te druk met zichzelf.
Post stopte zijn renners zelf onder de wol na eerst een verhaaltje voor te hebben gelezen, oog vd meester….

0
skylimit 18 december 2017 om 11:16

3x maal contractontbinding, de werkrelatie is verstoord, gezien alle media-commotie lijkt er geen weg terug meer. Afscheid nemen is de beste remedie anders blijft dit het hele seizoen boven de groep hangen.

0
achtpuntzes 18 december 2017 om 11:28

@ geinponem:
joh, kan je verslaafd raken aan tabak? wat een openbaring zeg! :p

0
Spinergy 18 december 2017 om 11:46

nou kunnen ze mooi Keizer weer terughalen!

0
Sephiroth 18 december 2017 om 12:15

schipperaar, diep in het glaasje gekeken? wat als dit de eerste keer was dat ze gebruikten? en de ploegleiding ze dus per direct te pakken had? Je zevert soms wat teveel :)

Mij benieuwen wat TLJ vanavond op hun site zet.

0
Frits des Jeux 18 december 2017 om 12:19

Opvallend dat mensen het gebruik van Eenkhoorn zo met de mantel der liefde bedekken. Hij heeft ook naast die snus de slaapmiddelen genomen.

Juist Eenkhoorn zou ik gelijk wippen. Een jochie van 20 jaar dat op z’n eerste trainingskamp al de fout in gaat lijkt me niet iemand die verleidingen van andere middelen makkelijk gaat weerstaan. Groot risico om die jongen aan te houden.

Wat mij betreft is het alle 3 exit.

0
schipperaar 18 december 2017 om 12:32

@sepi
Hoe naief, denk je nu echt dat dit de eerste keer was omdat ze op de gang slaapwandelden ipv op hun kamer, betrokkenheid voorkomt veel, op los zand kun je niet bouwen en ploegleiding had allang moeten zien dat die middelen ook overdag doorwerken. Glaasjes heb ik nie nodig, drink een 75 cl Westmalle per dag voor diegenen die zo nieuwsgierig zijn.

0
Tinkerbell 18 december 2017 om 12:43

@dendeut
Interessant dat snus door veel renners wordt gebruikt. Ik wist het wel van twee renners van destijds Giant-Shimano dat ze het gebruikten (die postten het destijds op Snapchat) en toen vond ik dat eigenlijk vrij apart nadat ik had opgezocht wat het precies was en zeker omdat ze daar toch ook een vrij streng intern beleid hebben maar als het gebruik echt zo wijdverbreid is dan vind ik dat best zorgwekkend en daar zou de UCI/MPCC ook iets tegen moeten doen.

0
snoep de hond 18 december 2017 om 14:28

@schipperaar,
Als ik het goed begrijp vind jij het naïef om te denken dat dit de eerste keer was, omdat renners hun best zullen doen om dit geheim te houden. Desondanks vind je dat de ploegleiding er eerder achter had moeten komen.

Dus het komt er op neer dat jij van profrenners verlangt dat ze hun complete vrijheid opgeven voor hun werk en 24/7 door de ploegleiders in de gaten worden gehouden?

Totaal belachelijke opvatting naar mijn mening. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat je als werkgever ook een stuk eigen verantwoordelijkheid verlangt van je werknemers. Ik zie niet in waarom dat in dit geval anders zou moeten zijn.

Als je er vervolgens achterkomt dat je werknemers je vertrouwen hebben geschaad of niet met die verantwoordelijkheid om kunnen gaan dan zitten daar mogelijk consequenties aan.

0
schipperaar 18 december 2017 om 14:46

@sdh
Het gaat om teamgeest, niet elkaar in de gaten houden maar wel signaleren als renners zich anders gedragen, ook door oudere collega’s die de Benjamins in de gaten houden, Tom is een goed voorbeeld, zijn enthousiasme werkt positiever dan snus denk ik.
Fietsen is vrijheid/genieten(kan absoluut zonder drugs) en tegelijk discipline, als je het als werk ziet zoek je beter wat anders.
Een andermans mening als totaal belachelijk bestempelen ligt niet in mn aard, ieder het zijne.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone