Lotte Kopecky sprint naar zege in Le Samyn des Dames

dinsdag 2 maart 2021 om 14:44
Lotte Kopecky sprint naar zege in Le Samyn des Dames

foto: Cor Vos

Lotte Kopecky heeft Le Samyn voor vrouwen gewonnen. De Belgische kampioene van Liv Racing was na een kasseienkoers van 92,5 kilometer als eerste aan de finish in Dour. Kopecky wist in de sprint van een grote kopgroep Emma Norsgaard (Movistar) en Chloe Hosking (Trek-Segafredo) te verslaan.

Peloton breekt in twee delen
Bij afwezigheid van een kopgroep brak de koers in Le Samyn voor vrouwen open na ongeveer dertig kilometer. Het peloton brak er op een van de vele lastige kasseistroken in twee delen, waarna het voorste peloton een minuut weg reed van de rest. Onder meer Amalie Dideriksen en Letizia Paternoster hadden de slag gemist, in tegenstelling tot rensters als Amy Pieters, Romy Kasper, Lorena Wiebes, Jolien D’hoore, Shirin van Anrooij en Christine Majerus.

foto: Cor Vos

Een kopgroep met D’hoore, Pieters, Lotte Kopecky, Emma Norsgaard en Marlen Reusser kreeg vervolgens niet de ruimte van Jumbo-Visma en Trek-Segafredo. Een compact peloton van ongeveer dertig rensters ging zo de laatste 20 kilometer in. Na de laatste Côte de la Roquette trok Belgische kampioene Kopecky door op een kasseistrook. Alleen Majerus en Jelena Eric konden volgen, maar zij wilden niet meewerken en zo kon het peloton terugkomen.

D’hoore krijgt pech, Kopecky wint de sprint
In de laatste tien kilometer werd slag om slinger gedemarreerd, maar de beslissing viel pas op de kasseien van de Rue de Belle Vue. Tijdrijdspecialiste Reusser trok stevig door, maar opnieuw kwam alles samen. Een grote groep ging daardoor de laatste twee kilometer in, waar Movistar het initiatief nam in dienst van Deens kampioene Norsgaard. Jolien D’hoore was op dat moment de grote afwezige; door mechanische problemen moest ze de rest laten gaan.

Norsgaard ging vervolgens de sprint van ver aan, maar de kopvrouw van Movistar viel stil en werd alsnog geremonteerd door de pijlsnelle Lotte Kopecky. De Belgische kampioene ging haar sprint op het juiste moment aan en kon zo ruim voor de streep de zege vieren.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

6 Reacties

Murcia 2 maart 2021 om 14:48

Uitstekend van Kopecky, die bewijst wat ik al vermoedde namelijk dat de overstap naar Liv haar goed heeft gedaan. Veel meer dan Jolien ( een pure sprintster) hebben de belgen met haar een renster die voor de jeugd een voorbeeld kan zijn. Gaat de komende jaren nog wel mooie prijzen pakken.

Gilberto 2 maart 2021 om 15:20

Dat er maar veel Vlaamsche meiden een voorbeeld aan haar nemen inderdaad!

Dolfy 2 maart 2021 om 14:50

Leuke finale, ondanks aardig wat versnellingen werd het toch een sprint van de eerste grote groep, die dankzij het parkoers over was gebleven. Norsgaard ging vroeg aan, moest bijna ook wel omdat de ploeggenoten op waren. Kopecky kwam van ver maar wel ideaal.

Brabander 2 maart 2021 om 18:17

Kopecky heeft het allemaal wel hoor. Sterke renster, kan meerdere kunstjes en het is een winnaarstype. Die kan echt doorstoten naar de absolute top

KnightBiker 2 maart 2021 om 19:01

Denk dat echt klimmen er niet inzit, maar verder idd zeer compleet. Die moet eraf gereden worden in Parijs Roubaix (en de ronde) anders hebben ze t zitten…
(Dit is trouwens al wel de absolute top hoor.. het is een bevestiging van vorig jaar)

Cayolle 2 maart 2021 om 22:04

Ja, vooral in het Vlaamse werk zit ze al dicht bij de top. Ze kon in de omloop lange tijd bij van der Breggen blijven en deed toen VdB daar alleen voorop reed, nog veel werk in de achtervolging. Vond ik eigenlijk nog indrukwekkender dan de winst vandaag.

Headlines

Materiaalzone

Populair