Wiebes teruggezet naar plaats drie, Vollering wint rit twee Vuelta a Burgos Feminas

vrijdag 19 mei 2023 om 16:07
Wiebes teruggezet naar plaats drie, Vollering wint rit twee Vuelta a Burgos Feminas

foto: Cor Vos

Update

Demi Vollering heeft de tweede etappe van de Vuelta a Burgos Feminas gewonnen. De Nederlandse renster won de sprint in Lerma nadat de etappe werd gekleurd door waaiers. Lorena Wiebes kwam als eerste over de streep, maar de sprintster werd teruggezet na plaats drie na een manoeuvre in de sprint. Chloe Dygert legde beslag op plek twee.

De tweede etappe van de Vuelta a Burgos Feminas was 118,9 kilometer. De rensters moesten over overwegend vlakke wegen van Sotresgudo naar Lerma rijden, maar hier en daar stond er wel een heuvel op het menu. Lorena Wiebes begon de etappe als leidster nadat ze donderdag overtuigend de sprint won voor Elisa Balsamo en Chloe Dygert.

Waaiers
Een vroege vlucht kwam er vrijdag niet. Dat had alles te maken met de harde wind, die overigens de hele dag goed stond voor waaiers. Die waaiers kwamen er dan ook. Het peloton werd steeds kleiner en kleiner en rensters als Cecilie Uttrup Ludwig, Grace Brown en Silvia Persico moesten de rol lossen. Rensters als Demi Vollering, Wiebes, Dygert, Balsamo, Lucinda Brand en Shirin van Anrooij waren wel attent en zaten mee in de eerste groep.

Spektakel in rit twee – foto: Cor Vos

Die kleine groep reed uiteindelijk samen naar de streep in Lerma, waar een sprint moest beslissen wie vrijdag haar handen in de lucht kon gaan steken. Toch moesten de rensters in de laatste kilometers nog opletten, want de wind stond op elk moment goed. Brodie Chapman en Alexander Manly lieten zich in de finale toch nog vangen en konden niet meer volgen.

Overmacht SD-Worx en Wiebes
In de sprint in Lerma was er niks te doen aan Wiebes. De Nederlandse sprintster kreeg een indrukwekkende lead-out van Vollering, die zelf ook nog tweede werd. Dygert legde beslag op plaats drie. De rest van de eerste groep kon het tempo van Vollering niet volgen in de laatste honderden meters en kwam op wat achterstand binnen. Wiebes blijft dankzij haar zege ook aan de leiding in het algemeen klassement.

Update om 16.05 uur: Wiebes teruggezet, Vollering wint rit
SD Worx heeft op sociale media laten weten dat Wiebes is teruggezet in de uitslag naar plaats drie. De Europees kampioene maakte in de laatste honderden meters een gevaarlijk manoeuvre, waardoor Dygert werd gehinderd. Vollering, die als tweede over de streep kwam, werd daardoor uitgeroepen tot winnares van rit twee.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Bankzitter 19 mei 2023 om 16:06

Rare actie van de organisatie om Wiebes terug te zetten. Dygert wijkt net zo goed af richting Lorena, als Wiebes zelf ook afwijkt. Wel een mooie aankomst op zo'n muurtje.

Laatste weken al rare dingen gezien, eerst barrage maken voor Fisher-Black, nu dit weer…

2
Angelo Pauwels 19 mei 2023 om 16:18

Terechte dsq, Wiebes moest er maar rond sprinten ipv Dygert weg te porren om door te kunnen.

-2
Martino87 19 mei 2023 om 16:39

Het is meer dat Wiebes weg slipt dan dat ze bewust een duwtje uitdeelt, maar of je het bewust of onbewust doet zal voor de straf niet veel uitmaken.

1
chasse patat 19 mei 2023 om 18:42

Zo heb ik het ook gezien. Bij de beelden van boven is wel te zien dat het geen bewuste actie was, maar dat ze wel van haar lijn afweek. Wiebes wilde in volle inspanning langs Vollering en viel bijna toen Dygert daar reed. Overigens een prachtige etappe met de waaiers.

2
Asje Menou 19 mei 2023 om 16:14

De ontvangst was slecht, maar van wat ik heb kunnen zien was dit een verschroeiende, snelle etappe met waaiers, waarin een vrij grote groep vooraan werd uitgedund tot de allerbesten in koers. Het was mooi om te zien hoe er nog vijftien dames afwaaiden en omdat Lorena een beetje stout was mocht uiteindelijk Demi winnen. Van Anrooij consolideert haar status en staat tussen al die gevestigde namen op een zevende plaats in het algemeen klassement, maar lijkt net niet mee te kunnen met de echte top.. Vollering is gewoon overal goed op het moment. Leuke etappe mensen!

0
Poeksel 19 mei 2023 om 16:34

Ik neem aan dat de jury heeft meegewogen in haar oordeel dat de overwinning binnen de ploeg blijft, maar het voelt niet heel erg als een straf voor SD Worx.

0
paul s 19 mei 2023 om 16:44

Huilie huilie in extremis

-8

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone