Lorena Wiebes klopt Elisa Balsamo op EK wielrennen voor vrouwen

zondag 21 augustus 2022 om 14:41
Lorena Wiebes klopt Elisa Balsamo op EK wielrennen voor vrouwen

foto: Cor Vos

Lorena Wiebes heeft het EK wielrennen voor vrouwen gewonnen in München. De Nederlandse renster was nipt sneller dan Elisa Balsamo in de massasprint. Rachele Barbieri mocht als derde mee op het podium. Lisa Brennauer, die haar laatste koers reed als profwielrenster, werd vierde.

Al snel reden deze ochtend Omer Shapira (Israël) en Urska Zigart (Slovenië) weg. Het tweetal werkte goed samen en reed al snel een voorsprong van twee minuten bij elkaar. Het peloton liet lange tijd begaan, het duo vooraan reed steeds verder weg. Shapira komt in het dagelijks leven uit voor EF Education-TIBCO-SVB, Zigart voor BikeExchange-Jayco

Ontzettend veel aanvallen
De Duitse vrouwen vonden echter al snel dat het tijd was om de koers hard te maken. Verschillende Duitse rensters verschenen op de eerste rij in het peloton en zorgden voor een flinke tempoversnelling. Ook Frankrijk en Nederland lieten zich vooraan in het peloton zien, waardoor er meerdere scheuren ontstonden. De tempoversnellingen werden intussen ingewisseld voor echte aanvallen, onder meer Elisa Balsamo, Manon Reusser en Ellen van Dijk kozen het hazenpad. 

Zigart en Shapira hielden het niet lang vol – foto: Cor Vos

Nederland controleert
Ook Frankrijk was zeer bedrijvig met Audrey Cordon-Ragot in een glansrol. De Franse viel verschillende keren aan, maar echt wegrijden lukte nooit. Nederland had met Lorena Wiebes de snelste vrouw in het peloton zitten, dus kozen ze ervoor om te gaan controleren. Daardoor werden de vele aanvallen niet tot een goed einde gebracht. 

Vervolgens gebeurde er niet al te veel, Nederland verzorgde steeds het tempo. Even probeerde Shapira, de renster die ook in de vlucht van de dag zat, maar haar poging duurde niet lang. Lea Lin Teutenberg (Duitsland), Juliette Labous (Frankrijk) en Sheyla Gutiérrez (Spanje) hadden meer succes en reden een aantal kilometers voor het peloton. Hun voorsprong bedroeg echter nooit meer dan twintig seconden. 

Er werd dominant gekoerst door Nederland in en rond München – foto: Cor Vos

Sprinten geblazen
Op zes kilometer van de streep nam Van Dijk over, wat meteen het einde betekende van de drie vluchters. Nederland en Italië waren het talrijkste aanwezig in het peloton en hadden met zes rensters een indrukwekkende sprinttrein.

Italië nam in de laatste kilometer de overhand, waardoor Wiebes naar het wiel van Balsamo sprong in de laatste rechte lijn. Wiebes ging vervolgens van ver aan, Balsamo reageerde explosief. Een mooi duel tussen Wiebes en Balsamo werd uiteindelijk een nipte overwinning voor de Nederlandse, die haar achttiende overwinning van het seizoen boekte.

Dit artikel delen:

11 Reacties

de dorpspastoor 21 augustus 2022 om 14:48

Dikke vette pluim voor de Nederlandse ploeg. Misschien was het tactisch niet de moeilijkste race, maar ze deden wat mij betreft alles goed. Zelfs als Balsamo uiteindelijk sneller zou zijn, dan nog denk ik dat ze alles perfect gedaan hebben voor Wiebes.

En die Wiebes is toch wel bangelijk snel. Bijna een zekerheidje bij dit soort aankomsten.

0
De Capybara van de Conradkade 21 augustus 2022 om 14:50

Europese spelen kampioen en Europees kampioenschap kampioen!

0
Vierkante Wielen 21 augustus 2022 om 14:54

Waar ze in de Tour verreweg de snelste was van de sprinters was Balsamo vandaag opeens weer net zo snel. Uiteindelijk wint Wiebes doordat ze net iets eerder aanging.

0
Oblomov 21 augustus 2022 om 15:54

Heb zelf juist het idee dat ze iets te vroeg aanging en dat het daarom bijna mis ging…

0
Steven_E 21 augustus 2022 om 15:00

Dat nieuwe “lelijke” truitje van de Nederlandse nationale ploeg heeft op een week tijd al belachelijk veel op de foto gestaan getooid rond iemand die z’n handen in de lucht mag steken.

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 21 augustus 2022 om 15:08

Daar wordt het alsnog geen mooi truitje van.

0
de dorpspastoor 21 augustus 2022 om 15:11

Ik ben fan van dit truitje. Niet mooi, maar het is wel een stukje minder herkenbaar in het peloton. Zeker bij de dames, waarbij het hele peloton gewend is te kijken naar een oranje stukje stof en daarop te reageren.

0
Emergo 21 augustus 2022 om 15:50

Een naieve dorpspastoor dus.

0
Oblomov 21 augustus 2022 om 16:56

@De Dikbilgorgel van Dorestad

Dat is nochtans precies wat er met het EK truitje van 1988 gebeurd is. Als Vos en/of Van der Poel zich in Australië nog even bij Jakobsen en Wiebes voegen, is dit truitje op slag een klassieker.

0
NiM 21 augustus 2022 om 15:30

Wiebes wint plaatsnaamsbordjessprint tegen Balsamo na zondagsrit

0
Anton van Valouwe 21 augustus 2022 om 16:03

Mooi werk ook van Charlotte Kool, die het laatste gat dichtte..

0

Headlines

Populair

Materiaalzone