Lorena Wiebes baalt van tweede plek op EK 2023: “Was een verrassing dat Bredewold in de aanval ging”
foto: Cor Vos
zaterdag 23 september 2023 om 18:14

Lorena Wiebes baalt van tweede plek op EK 2023: “Was een verrassing dat Bredewold in de aanval ging”

Video Lorena Wiebes pakte zaterdag het zilver op het EK in Drenthe en zag haar landgenote Mischa Bredewold de titel pakken. Een topdag, zou je zeggen. Maar de renster van SD Worx liet na afloop aan WielerFlits weten toch wel wat te balen.

Wiebes hield in de finale steeds sterk stand op de VAM-berg. Het peloton dunde flink uit, maar de sprintster zat er nog gewoon bij. Ze had dan ook lang het idee dat het voor haar kon zijn vandaag. “Eigenlijk nog op de voorlaatste keer VAM-berg, waar het brak en toen ik met de eersten meezat. Toen dacht ik: dit is de ideale situatie voor ons.”

In de laatste ronde veranderde de situatie echter. Mischa Bredewold ging in de aanval, wist haar inspanning vol te houden tot de streep en ontliep zo de sprint waarop Wiebes had gehoopt. Dat was balen voor de uittredend kampioene. “Vooral omdat het voor mij een verrassing was dat ze in de aanval ging. Je persoonlijke doel is om te winnen, dan heb je wel een beetje gemengde gevoelens. Maar uiteindelijk heeft Nederland goud, daarvoor stonden we voor de start. (…) De blijdschap voor Mischa komt straks wel weer terug.”

Het is niet voor het eerst dit seizoen dat Wiebes genoegen moet nemen met een ereplaats. “Het voelt dit jaar best wel vaak als net-niet. Ik heb dit jaar best wel vaak gehad dat ik sprintte voor de tweede of derde plek omdat er een ploeggenote wegreed.” Voor Wiebes is dat echter geen reden om de dingen anders aan te pakken in de toekomst. “Ik wist dat ik daar voor koos toen ik bij SD Worx tekende. Ik ben blij met de stappen die ik dit jaar heb gezet en weet waar ik op kan bouwen richting volgend jaar.”

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
23 september 2023 19:22
Een beetje balen mag. Maar ik zou dat eerlijk gezegd op mijn hotelkamer doen. En niet op het podium naast een landgenoten die het hele jaar door hetzelfde truitje draagt, en bovendien ook nog eens heel vaak het vuile werk moet opknappen.

Eerlijk gezegd hoop ik wel dat hier de onvrede binnen SDWorx wat verder wordt aangewakkerd. Zodat iemand als Lorena toch gaat besluiten andere oorden op te zoeken, om altijd haar eigen kans te kunnen gaan ipv sprintjes te winnen achter Reusser, Kopecky of net wie er weg is van je ploeg.
23 september 2023 18:24
Een eerlijke reactie!
23 september 2023 18:32
Hopelijk kunnen we volgend jaar concluderen dat Charlotte Kool de snelste sprintster ter wereld is. Helaas zal zij dan ook wel weer snel door SD Worx worden gecontracteerd.
23 september 2023 18:38
Best een begrijpelijke reactie, zeker als het niet de bedoeling/afspraak was dat Bredewold zou gaan rijden. En aan de andere kant heel begrijpelijk dat Bredewold doorreed. Ze zou wat mij betreft geen echte sportvrouw zijn als ze niet teleurgesteld zou zijn. Natuurlijk is er ook de ploeg, maar net als bij de Vuelta, het zijn en blijven topsporters en die willen nou eenmaal winnen. Dus laat haar maar lekker even balen dat trekt vanzelf wel bij.
  23 september 2023 19:01
  Tweede worden is de meest teleurstellende uitslag in een kampioenschap en al helemaal achter een landgenoot.
23 september 2023 19:37
Toen Vollering ging rijden om Norsgaard terug te pakken, kon ik het nog volgen. Maar volgens de wetten van de wielerlogica had ze toen moeten inhouden. Een landgenote reed immers alleen voorop. Maar vervolgens reed ze, met Wiebes maar ook met Kopecky in haar kielzog, nog bijna het gat naar Bredewold dicht. Heel vreemd deze actie. Heeft Wiebes haar daartoe aangespoord? Ligt Bredewold niet echt lekker in de groep? Feit is dat de absolute top bij SD-Worx steeds breder wordt, en dat het volgend seizoen met al deze winnaarstypen steeds moeilijker zal worden alle kikkers in de kruiwagen te houden. Vollering, Wiebes, Kopecky, Reuser en nu dus ook nog Europees kampioene Bredewold. De grootste concurrent van SD-Worx zou wel eens SD-Worx kunnen worden.
  23 september 2023 22:25
  Verbaasde me ook dat ik in de pers niet echt iets terug las over dat moment, je zag toch duidelijk de Nederlandse dames op kop sleuren nadat Norsgaard was terug gepakt. Heel vreemd.
23 september 2023 18:29
Wat een zuurpruim! Ze heeft er alles aan gedaan om Bredewold bij te halen, met zo'n ploeggenote heb je geen vijand nodig!
  23 september 2023 19:07
  Landgenoten met meerder kanshebbers op de titel in een kampioenschap rijden bijna altijd tegen elkaar. Is niets nieuws. Kan me dat al herinneren uit de tijd van Rik van Steenbergen en Rik van Looy.
  23 september 2023 19:31
  Dat is winnaarsmentaliteit Anton. Dit is de reden waarom Lorena de beste sprinter in het vrouwenpeloton is.

  Je kan wel een poging doen om dat te mansplainen tot zuurpruim, maar dit verraad jouw olympische mentaliteit dat meedoen belangrijker is dan winnen.
  23 september 2023 19:58
  Anton is nog steeds boos dat ze vertrok bij DSM LOL Ik heb geen moeite met de zichtbare teleurstelling en chagrijn. Hoort erbij en is beter dan een kumbaya act opvoeren.
  23 september 2023 21:05
  @Martijn wielrennen is een teamsport. Dat geldt zeker voor een sprintster. Altijd van anderen verwachten dat ze zich voor jou afbeulen, maar niet blij kunnen zijn voor die ander is inderdaad een tikkie zuur. Of onhebbelijk, kortzichtig of hoe je het noemen wilt.
  @Martijn: "Mansplainen" serieus? Dus reageren op vrouwenwielrennen is "mansplainen" als het je niet aanstaat? Je kunt het eens of oneens zijn met iemand, maar geef dan argumenten...
23 september 2023 19:24
Prima interview. Het ergste balen is hier alweer achter de rug, nadeel van een winnares zijn; je bent vaak teleurgesteld.
24 september 2023 15:07
Waarom je dan zo gedragen op het podium? Dat misprijzende gezicht terwijl een landgenote wint. Dat divagedrag is ronduit beledigend voor Bredewold. Neem een voorbeeld aan Lotte Kopecky op het podium. Je irriteerde een hele hoop liefhebbers met je sjagrijnige houding. Zonde!
29 september 2023 09:38
Wiebes is een jankbal
23 september 2023 20:40
Als je wielrennen ziet als een teamsport en je ziet het Nederlandse team ook als een tijdelijke ploeg, dan win je voor je ploeg en kom je als 2e ook juichend over de finish. De demarrage van Bredewold was een hele natuurlijke op rennersinstinct. Het bleek de manier om de achtervolgers uit te putten. Doe je dit niet dan moet je nog maar afwachten wat er uit rolt. Zeker als Kopecky de sprint ook nog eens wint.
O ja! De term zuurpruim lijkt mij een terechte als je ziet hoe ze op het podium staat.
23 september 2023 22:29
De reactie van Wiebes is menselijk hoor, zo vlak na een tweede plaats. Maar je kunt er ook zelf voor gaan rijden voordat je teamgenoten dat doen. En dat doet ze niet want sprinter. Volgende keer dus gewoon weer tweede!
24 september 2023 08:46
Onbegrijpelikk en jammer. Een beetje Belgische praktijken helaas. Ik zou ontzettend blij zijn dat mijn landgenoot zou winnen en mijn eigen plaats totaal niet relevant vinden.
  24 september 2023 09:46
  Dat laatste is nu juist het verschil tussen een fan en een topwielrenner.
  24 september 2023 13:29
  Natuurlijk zou je dat doen Patrick, alleen heb je de pech dat je het niet kan bewijzen, maar ik geloof je sowieso hoor.

Reacties zijn gesloten.