Liquigas loodst Nibali naar het roze in ploegentijdrit (+beeld)

woensdag 12 mei 2010 om 17:12

Liquigas-Doimo heeft op vrij imponerende wijze de vierde etappe in de Giro d’Italia naar zijn hand gezet. De Italiaanse ProTour-formatie was de snelste in een ploegentijdrit over 33 kilometer door Team Sky en HTC-Columbia naar respectievelijk plaats twee en drie te verwijzen. Rabobank viel net naast de top-tien en verloor iets meer dan een minuut. Vincenzo Nibali profiteert van de prestatie van zijn team door de roze leiderstrui af te snoepen van Alexandre Vinokourov.

Het als een van de eersten gestarte BMC Racing Team was de eerste ploeg om een goede richttijd neer te zetten. Ondanks dat Cadel Evans nog vóór dat tussenpunt twee man zag lossen en de ploeg het dus met slechts zes man moest te zien bolwerken, wist ze zelfs nog vrij lang de eerste plaats in de voorlopige rituitslag te bezetten. De Amerikaanse ploeg bleek achteraf een sterk tweede gedeelte te hebben gereden en moest uiteindelijk 1’20 toegeven op de dagwinnaars.

Androni Giocatolli lag halverwege nek aan nek met BMC, maar kende na het tussenpunt een terugval en verspeelde in het tweede deel zelfs meer dan een minuut. Team Katusha was de eerste ploeg die de tijd van Evans en co van de tabellen reed, door de eerste 18 kilometer maar liefst een kleine minuut sneller af te leggen. In het tweede gedeelte kon ook de Russische formatie het tempo niet even strak houden, maar wist ze wel de nieuwe beste tijd neer te zetten.

Team Sky maakte echter al snel duidelijk dat de hoge verwachtingen niet uit de lucht gegrepen waren. Halverwege bedroeg de bonus van miljoenenformatie weliswaar slechts een handvol seconden, maar in de tweede helft deed ze een gooi naar de dagzege. Op de streep bleek dat Wiggins en zijn mannen Katusha op een kwart minuut hadden gezet. Tussendoor zetten zowel Cervélo, met Carlos Sastre, als Omega Pharma-Lotto een naar hun doen erg puike eindtijd neer.

Een andere favoriet voor de dagzege, Garmin-Transitions, maakte al bij het tussenpunt duidelijk geen rol van betekenis te kunnen spelen voor de dagzege. De Amerikaanse ploeg keek daar al tegen een achterstand van driekwart minuut aan. In het tweede gedeelte kwam ze iets sterker voor de dag, uiteindelijk moest ze ruim een halve minuut toegeven op Sky. Rabobank legde een vergelijkbare rit af en zou uiteindelijk op een elfde plaats uitkomen.

Ook HTC-Columbia, Saxo Bank en Astana wisten hun schaduwfavorietenrol niet waar te maken: ze kwamen geen moment in aanmerking voor de overwinning. Liquigas leek halverwege evenmin een bedreiging te vormen voor Sky, maar reed een onwaarschijnlijk tweede gedeelte: het boog een achterstand van een halve minuut om in een voorsprong van dertien seconden, stormde af op ritwinst en loodste Nibali naar het roze.

Slotfase

Giro d’Italia (2.HIS)
Etappe 4: Savigliano – Cuneo (33 km – TTT)

1. Liquigas-Doimo 36m37s
2. Sky Professional Cycling Team + 13s
3. Team HTC-Columbia + 21s
4. Team Katusha + 27s
5. Cervélo Test Team + 38s
6. Astana z.t.
7. Omega Pharma-Lotto + 46s
8. Garmin-Transitions + 49s
9. Team Saxo Bank + 50s
10. Team Milram + 57s
11. Rabobank + 1m04s
12. BMC Racing Team + 1m21s
13. Lampre-Farnese Vini + 1m43s
14. Footon-Servetto + 2m03s
15. Colnago-CSF Inox + 2m08s
16. Quick-Step + 2m14s
17. Bbox Bouygues Telecom + 2m19s
18. Caisse d’Epargne + 2m21s
19. Androni Giocattoli + 2m24s
20. Cofidis + 2m28s
21. Acqua & Sapone + 2m39s
22. Ag2r-La Mondiale + 2m50s

Algemeen klassement na etappe 4
1. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Doimo) 10u44m00s
2. Ivan Basso (Italië/Liquigas-Doimo) + 13s
3. Valerio Agnoli (Italië/Liquigas-Doimo) + 20s
4. André Greipel (Duitsland/Team HTC-Columbia) + 26s
5. Matthew Goss (Australië/Team HTC-Columbia) z.t.
6. Alexandre Vinokourov (Kazachstan/Astana) + 33s
7. Vladimir Karpets (Rusland/Team Katusha) + 39s
8. Richie Porte (Australië/Team Saxo Bank) + 45s
9. David Millar (Groot-Brittannië/Garmin-Transitions) z.t.
10. Paolo Tiralongo (Italië/Astana) + 59s

Volledig algemeen klassement

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair