Lionel Taminiaux klopt Julius van den Berg in rit vijf Tour de Langkawi

zaterdag 15 oktober 2022 om 10:22
Lionel Taminiaux klopt Julius van den Berg in rit vijf Tour de Langkawi

foto: Cor Vos

Lionel Taminiaux heeft de vijfde etappe van de Tour de Langkawi gewonnen. De Belg van Alpecin-Deceuninck  klopte Julius van den Berg in een sprint met twee. Carter Bettles mocht als derde mee op het podium, Iván Sosa blijft leider in het algemeen klassement.

De vijfde etappe van de Tour de Langkawi startte in Kuala Kangsar. Na een tocht van 172 kilometer lag de finish in Kulim. Het parcours was voornamelijk vlak, maar na 50 kilometer zat er met de Sumpitan (7,6 km aan 5,3%) wel een stevige klim in de route. 

Het koersverloop was eerder atypisch in de vijfde rit. In aanloop naar de Sumpitan, een beklimming van tweede categorie, reed er namelijk geen vroege vlucht weg. Een aantal renners probeerden het wel, maar het tempo lag te hoog in het peloton. Op de beklimming zelf was het Movistar, voor leider Iván Sosa, dat het tempo bepaalde. Snelle mannen en ritwinnaars in deze Tour de Langkawi Jakub Mareczko en Craig Wiggins moesten de rol daardoor snel lossen. 

Het peloton in beeld – foto: Cor Vos

Van den Berg en drie Belgen in kopgroep
Na de afdaling van de Sumpitan reed er dan toch nog een grote groep weg. Gianni Moscon (Astana Qazaqstan), Lionel Taminiaux (Alpecin-Deceuninck), Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Max Kanter, Mathias Norsgaard (beiden Movistar), Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Sander Armée, Hugo Toumire (beiden Cofidis), Ryan Gibbons (UAE Emirates), Ander Okamika (Burgos-BH) en Carter Bettles (ARA Sunshine Coast) zorgden voor een sterke elfkoppige vlucht. 

De leiders reden al snel een voorsprong van een goede minuut bij elkaar. In het peloton kwam het initiatief van Uno-X, de Noorse ploeg had namelijk geen enkele renner mee in de aanval. Vervolgens kregen we een mooi gevecht tussen het jagende peloton en de kopgroep, waar de samenwerking niet altijd van een leien dakje ging. 

De kopgroep streed tegen het peloton – foto: Cor Vos

Spannende strijd tussen kopgroep en peloton
Uiteindelijk gingen de elf leiders met een voorsprong van 40 seconden de laatste tien kilometer in. Die voorsprong werd echter bijzonder snel gehalveerd in de eerstvolgende kilometers, waardoor we een bijzonder spannende strijd kregen in de ontknoping van etappe vijf in de Tour de Langkawi.

Het peloton kon de vluchters op het laatste moment toch niet inrekenen. In de kopgroep kregen we dan een aantal aanvallen. Nederlander Van den Berg koos een goed moment, maar kreeg de snelle Belg Taminiaux in zijn wiel. Het duo werkte goed samen en kon sprinten om de zege. Van den Berg ging als eerste de sprint aan, maar kon Taminiaux niet afhouden.

In de achtergrond reed Bettles naar een derde plaats, de Australiër kon zijn wagonnetje net niet aanhaken bij de twee koplopers in de laatste kilometer. Sosa blijft de leider van het algemeen klassement.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Posterix 15 oktober 2022 om 11:19

Toch wel heel knap van Alpacin dat zij, ondanks een wat minder seizoen van MvdP (wat heet met RVV, DdV, Giro-etappe, Roze trui,…) toch nog veel overwinningen pakken. Begint echt een knappe ploeg te worden zo. Alles en iedereen is aan het groeien, juist als de kopman even stagneert.

2
Steven_E 15 oktober 2022 om 12:43

Jambaljamts Sainbayar die de laatste 2 dagen al 11sec boni verzamelde en op die manier al is geklommen van plek 10 naar 8 in de stand. Plek 7 (en wie weet 6) moet ook nog wel lukken!

2
Peel Rijder 15 oktober 2022 om 10:58

Taminiaux rijdt in de schaduw eigenlijk best een mooi seizoen, nog volop groeipotentie, ben benieuwd!

1
Cochise 15 oktober 2022 om 11:20

Klopt. Al kon hij het gemis van Rickaert toch niet helemaal opvangen.

0
Steven_E 15 oktober 2022 om 12:42

Is sterker dan Rickaert denk ik, maar minder piloot.

0
Brabander 15 oktober 2022 om 11:04

Zie ik daar Gianni Moscon…

1
Ronellenfitsch 15 oktober 2022 om 11:30

Julius ook wel z’n plaats gevonden in het peloton, twee grote rondes knechten en in zulke koersen af en toe mee in de goede vlucht. Na een moeizaam begin als prof.

1
Poeksel 15 oktober 2022 om 10:28

Wel bizar, laatste 50 meter niet in beeld.

0
Silent Hill 15 oktober 2022 om 10:55

Sander Armée rijdt bij Cofidis ? Was me geheel ontgaan.

0
Ronellenfitsch 15 oktober 2022 om 11:32

En vorig jaar bij Quebeka ook al een nogal onzichtbare passage. Krijgt ook geen nieuw contract bij Cofidis

0
Dikke Tuinkabouter 15 oktober 2022 om 12:00

Lijkt me als renner overigens fantastisch om daar rond te fietsen. Maakt veel meer indruk dan alweer een rondje in Frankrijk, Spanje of Italië.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone