Leo van Vliet gaat voor Amstel Gold Race op 18 april: “Dan maar zonder publiek en VIP”

zondag 3 januari 2021 om 18:25
Leo van Vliet gaat voor Amstel Gold Race op 18 april: “Dan maar zonder publiek en VIP”

foto: Cor Vos

Koersorganisator Leo van Vliet is vastbesloten dat de Amstel Gold Race dit jaar verreden gaat worden op 18 april 2021, de oorspronkelijke datum op de wielerkalender. “Aan uitstel naar het najaar wil ik niet denken”, zegt Van Vliet. “Ik ga voor 18 april. En we hebben in België gezien dat er zonder publiek gereden kan worden.”

De oud-wielrenner is momenteel bezig met de voorbereidingen op de komende editie van de Amstel Gold Race. Maar net als vorig jaar zijn er vraagtekens vanwege de coronacrisis. Nederland zit momenteel nog in lockdown. “In de laatste drie maanden is de situatie niet verbeterd”, vertelt Van Vliet zondag in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. “Nu is het wel de periode dat je de voorbereidingen weer op gaat pakken.”

“Voor ons is het belangrijk dat er een einde aan komt. Als we onder deze omstandigheden moeten werken, dan wordt het heel moeilijk. Maar in drie maanden kan ook veel gebeuren”, bekijkt hij het positief. “Hoe het eruit gaat zien, dat is ook weer wat anders.”

‘We moeten rijden, ook internationaal gezien’
Aan een verplaatsing naar het najaar, zoals in 2020 ook het idee was, wil Van Vliet niet denken. “Wij zitten met een internationale kalender, dus daar wil ik maar niet aan denken”, vertelt hij.

Hij verwijst naar de Vlaamse koersen van afgelopen najaar. “Ik denk dat wij dat ook kunnen. We hebben nu ook meer tijd om dat verder uit te diepen. We hadden het al goed voor elkaar, maar het plan moet nog goed bekeken worden. Dan maar zonder publiek, dan maar zonder VIP. We moeten rijden, ook internationaal gezien.”

Het peloton op de Cauberg tijdens AGR 2019 – foto: Cor Vos

“In het slechtste geval wordt alles weer naar het najaar verschoven, maar dan ga je je heel ongelukkig voelen”, weet Van Vliet. “We moeten roeien met de riemen die er zijn. En we gaan er alles aan doen om het op een verantwoorde manier te doen slagen.”

Veel kosten gemaakt
Ook financieel heeft de dubbele afgelasting van de Limburgse WorldTour-klassieker in 2020 voor schade gezorgd. “Het heeft ons wel tonnen gekost. We zijn half maart afgelast, toen was het meeste werk al gedaan”, zegt de koersdirecteur. “De hele zomer zijn we met een groep mensen doorgegaan en uiteindelijk is het weer gestrand. Het heeft veel geld gekost, maar je hoopt vooral niet dat het nog een tweede keer gebeurt.”

Het grootste probleem voorziet Van Vliet in het organisatorische gedeelte. “In het wielrennen is het fietsen zelf goed geregeld. De renners hebben vorig jaar in bubbels geleefd, en dat is goed te doen. Dat is de laatste zorg, of eigenlijk helemaal geen zorg. Die renners gaan er komen”, is hij overtuigd.

Dit artikel delen:

28 Reacties

Murcia 3 januari 2021 om 18:32

Prima Leo, het is van de zotte dat België laat zien hoe het moet en dat wij hier afhankelijk blijken van een burgemeester met al dan niet slappe knieën. Het wielrennen laat al een heel seizoen meer discipline zien dan een gemiddelde inwoner van dit land en als beloning worden wedstrijden afgelast maar kan Duindorp ongestoord alle regels negeren. Laat doorgaan die AGR!

Michelangelo 3 januari 2021 om 18:54

Ik denk dat in de beslissing de discipline van de gemiddelde Nederlander wel degelijk in ogenschouw is genomen. Want de mate waarin Nederlanders schijt hebben aan regels en liefde voor de koers is erg verschillend tov de Belgen.

Belgen hebben liefde voor de koers: Nederlanders vaak vooral liefde voor zichzelf!

DeGroteMolen 3 januari 2021 om 20:46

Nederlanders hebben ook wat meer reden om van zichzelf te houden als je zo dom zwetst.

rogierb 3 januari 2021 om 23:36

Haha perfecte reactie!

john 4 januari 2021 om 08:07

Murcia: Woon jij in Valkenburg /Vilt nee denk het niet .En die Burgemeester die volgens jou slappe knieën heeft is er dan niet meer ,en er is te hopen dat de nieuwe dan zegt gezondheid van de inwoners gaat voor en boven het kijk plezier van een paar hollanders die alles weer beter denken te weten
JA de profs mogen van mij wel komen maar laat die 15.000 asociale weggebruikers maar niet komen dan heb ik er geen probleem mee het was afgelopen jaar lekker rustig

the student 3 januari 2021 om 18:35

Ik weet zeker dat Leo het de vorige keer toen het niet door mocht gaan ook gewoon goed voor elkaar had. Alleen je bent als organisator afhankelijk van overheidsinstanties. Zeggen die nee dan gaat het alsnog niet door.

Murcia 3 januari 2021 om 18:40

Mee eens, maar juist de overheid (landelijk en locaal) komt met volstrekt willekeurige beslissingen over wat en wel niet mag doorgaan. Ik vind het goed dat Leo dit probeert vroegtijdig te ondervangen door de aanpak nu al prijs te geven en laten we hopen dat deze koers zijn plek weer krijgt in 2021.

Derierre de la course 3 januari 2021 om 20:38

Ik denk dat het naleven van de huidige maatregelen goed laat zien waarom de lokale overheden die vergunning niet afgeven. Hoe goed het plan van Leo ook is. Wanneer de mensen de regels niet opvolgen heb je alsnog een uitbraak in je regio.

Sjoerd102 3 januari 2021 om 18:39

Zullen dan wel weer rondjes op het WK parcours worden

Arie den Blanken 3 januari 2021 om 20:12

Prima toch.

Brabander 3 januari 2021 om 23:45

Neen Arie

Wheely 3 januari 2021 om 18:57

Moet natuurlijk gewoon door kunnen gaan, desnoods noem je het een test event. April is wel snel al dus het wordt wel nog even thuis kijken.

$kedel 3 januari 2021 om 21:52

April is nog wel een eind weg.. Ik ben eerder bang voor de golf die daarna komt als ze weer te veel of de verkeerde zaken gaan versoepelen.
Niet dat een sportevenement waarbij iedereen getest word een risico oplevert maar de burgemeesters en/of veiligheidsregio kan anders beslissen als de cijfers dan niet gunstig zijn.

vanSpringel 3 januari 2021 om 19:05

Vorig jaar zou dat toch ook zonder publiek en vip hebben plaatsgevonden ?

rogierb 3 januari 2021 om 23:38

Ja, maar geen vergunning verleend.

Verweggistan 3 januari 2021 om 19:24

Gevaccineerd zorgpersoneel uitnodigen als VIPs.

Murcia 3 januari 2021 om 19:29

Dat zou eerlijk waar een hele mooie geste zijn. Leg die mensen maar eens in de watten. Daar hebben ze meer aan dan wegsprintende kamerleden als een motie om hun loon te verhogen aan de orde is, of een applaus voor de zorg wat hoe goedbedoeld ook simpelweg een doekje voor het bloeden is.

ratajan 3 januari 2021 om 19:39

+1

Wheely 3 januari 2021 om 20:20

Ik ben voor!

Wim Kruithof 4 januari 2021 om 02:56

ik houd me aanbevolen, geniaal idee Verweggistan.

EricV 3 januari 2021 om 20:09

“Het heeft tonnen gekost” Geloof ik best, maar zeg dan ook gelijk even hoeveel er al verdiend is met de toertochten al die jaren

Derierre de la course 3 januari 2021 om 20:39

Volgens mij is die toertocht ook gewoon nodig om de kosten van de race te dekken. Net als de VIP-tenten. Ik denk dat Leo vooral goed boert op de titel “organisator van” en niet op de race zelf.

rogierb 3 januari 2021 om 23:40

Jij vindt geld verdienen een vies iets Eric?

Blackcanyon 3 januari 2021 om 21:15

40 keer de Cauberg op en de Daalhemmerweg af. Heb je een rondje dat je perfect hermetisch af kunt sluiten. (En als die postbode die Boogerd voorbij reed inmiddels een proflicentie heeft, ook een fantastische Nederlandse winnaar!)

Of parcours vd Hammerseries nabij Vaals, daar gingen ze ook behoorlijk kapot.

VespavanBern 4 januari 2021 om 11:49

Tja, de vergelijking met België gaat natuurlijk niet op. In België moet de koers koste wat kost doorgaan, hier in Nederland is men niet in staat normale beslissingen te nemen en afstand te nemen van de eigen ego, om vervolgens objectief een situatie te bekijken. Denk dat de AGR alleen doorgaat als er minder dan 100 besmettingen per dag zijn, als het nog wat aankwakkelt met bijv 800 besmettingen per dag gaat het echt niet door ben ik bang.

Marik 4 januari 2021 om 11:51

100 en 800, of 1000 en 8000?

Wim Kruithof 4 januari 2021 om 12:46

“hier in Nederland is met niet in staat normale beslissingen te nemen en afstand te nemen van het eigen ego…”

Wat een onzin. 16 Miljoen mensen zo wegzetten is wel echt de overtreffende trap van gechargeerd. Wellicht is juist het afblazen van de koers wel een gevolg van objectief analyseren, in plaats van gekleurd, boordevol koersliefde (on)verantwoorde risico’s nemen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair